:

Måste man betala skatt på solceller?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man betala skatt på solceller?
  2. Hur mycket är skattereduktionen på solceller?
  3. Hur mycket el får man producera som privatperson?
  4. Måste man betala skatt på egenproducerad el?
  5. Hur mycket solceller får en privatperson ha?
  6. Vad gäller för solceller 2023?
  7. Kan man få rotavdrag på solceller?
  8. Hur gör man för att få skattereduktion?
  9. Vad händer om man producerar mer solel än man förbrukar?
  10. Hur ansöker man om skattereduktion solceller?
  11. Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?
  12. Får man el från solceller på vintern?
  13. Vem får skattereduktion för solceller?
  14. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Måste man betala skatt på solceller?

Den löpande skattereduktionen för solceller på 60 öre/kWh får du när du säljer el till det allmänna elnätet. Skattereduktionen begränsas till 30 000 kWh per år, vilket innebär att du som mest kan få ut 18 000 kronor i skattereduktion.

Det gröna avdraget, däremot, är det avdrag på 20 % som du får när du köper solceller.

Det finns vissa krav som solcellsanläggningen måste uppfylla för att du ska kunna ta del av skattereduktionen för solceller. Anläggningen måste ha samma anslutningspunkt och huvudsäkring som privatbostaden (eller näringsfastigheten) och dess anslutning till elnätet. Säkringen i anslutningspunkten får inte överstiga 100 ampere.

När du säljer överskottsel från dina solceller behöver du vanligtvis endast betala inkomstskatt för kapitalinkomster. I särskilda fall kan du även behöva betala energiskatt (om topp effekten överstiger 255 kW) och moms (om försäljningen överstiger 30 000 kronor/år).

Som motvikt till skatten för köpt el (som du betalar när du köper in el) är du berättigad en skattereduktion på 60 öre per såld kWh.

I korthet gäller följande skatteregler för privatpersoner (för företag se tabellen under) som har solceller på taket:

Hur mycket är skattereduktionen på solceller?

Med förnybar el menas främst el som framställs från sol, vind och vatten. Den anläggning som producerar el kallas mikroproduktionsanläggning.

Den el som du producerar kan du antingen förbruka själv eller mata in på elnätet. Det är vanligt att fastighetsägare förbrukar sin egenproducerade el i vissa perioder, och levererar ut el på elnätet när produktionen är större än förbrukningen. Det kallas överskottsel. Den som levererar överskottsel kallas mikroproducent.

Det är olika regler beroende på om du som har en näringsfastighet, där det också finns en privatbostad, placerar solcellerna på din privatbostad eller på en verkstadslokal eller på en ekonomibyggnad.

  • Gränsdragningen mellan privatbostads- och näringsfastighet, Rättslig vägledning Länk till annan webbplats.

Om du placerar dina solceller på privatbostaden gäller samma regler som för andra privatbostäder.

Hur mycket el får man producera som privatperson?

När dina solceller producerar mer el än ditt hushåll kan förbruka går överskottet automatiskt ut på elnätet. Teckna ett elavtal för mikroproduktion för att få betalt för din överskottsel.

Du som producerar din egen, fossilfria solel kan få ersättning på tre sätt:

Måste man betala skatt på egenproducerad el?

Intäkter från din solcellsanläggning beskattas som kapitalinkomst av produkt från en privatbostad. I många fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du får ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år som dras av från de totala inkomsterna för varje fastighet Till exempel inkomster av uthyrning och försäljning av produkter från privatbostaden, den el som dina solceller producerar och du säljer vidare. Avdraget får göras av var och en som äger privatbostaden och som haft inkomster av uthyrning eller försäljning. Det totala avdraget per fastighet är 40 000 kronor och får fördelas mellan ägarna. Läs mer hos Skatteverket.

Om din försäljning av el och andra varor och tjänster uppgår till högst 80 000 per år under två år behöver du inte deklarera och betala moms. Du ska inte heller registrera dig för moms.  

Om försäljningen överstiger 80 000 kronor per år är du dock skyldig att registrera dig för att betala mervärdesskatt på 25 % på den sålda elen. Den här skyldigheten bedöms separat även om verksamheten inte utgör en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket.

Hur mycket solceller får en privatperson ha?

Det beror på. De aspekter som vanligtvis begränsar hur mycket solceller man kan sätta upp är takets storlek (såtillvida det inte finns en bra markyta), pengarna man är villig att satsa, och sin egen elanvändning. Om man på årsbasis producerar mer el än vad man gör av med blir ekonomin sämre då man inte får skattereduktionen på 60 öre per kWh för den produktion som överskrider årsförbrukningen.

En vanlig solcellsanläggning är på 5 kW - 15 kW, och tar upp mellan 20 - 70 m2 och får plats på de flesta villatak. Solcellsanläggningar under 3 kW blir ofta dyra på grund av vissa fasta kostnader, t.ex. byggnation av byggställning och transporter.

Vad gäller för solceller 2023?

Nu blir det ännu förmånligare att investera i solceller. 1 januari 2023 ändras reglerna för Grön Teknik som är bidragsystemet för solceller, laddboxar/elbilsladdare och batterier. Förslaget syftar till att stimulera utbyggnaden av specifikt solceller och förslaget kommer från regeringen. Läs mer HÄR. Läs regeringens proposition HÄR.

Nu blir det ännu förmånligare att investera i solceller. 1 januari 2023 ändras reglerna för Grön Teknik som är bidragsystemet för solceller, laddboxar/elbilsladdare och batterier. Förslaget syftar till att stimulera utbyggnaden av specifikt solceller och förslaget kommer från regeringen. Läs mer HÄR. Läs regeringens proposition HÄR.

  • Vad innebär en höjning av Grön Teknik från 15 till 20% för mig? För solceller ökar bidraget från 15 till 20% på solcellsanläggningen. Det betyder att man för en typisk villainstallation kan spara upp till ca 10 000kr ytterligare på att investera i en solcellsanläggning under 2023 jämfört med föregående års bidragsnivå, som var på 15%. 
  • Vad innebär en höjning av Grön Teknik från 15 till 20% för mig? För solceller ökar bidraget från 15 till 20% på solcellsanläggningen. Det betyder att man för en typisk villainstallation kan spara upp till ca 10 000kr ytterligare på att investera i en solcellsanläggning under 2023 jämfört med föregående års bidragsnivå, som var på 15%. 

Kan man få rotavdrag på solceller?

Det tidigare investeringsstödet som funnits sedan 2009 ersattes 2021 med en skattereduktion för grön teknik, vilket populärt kallas för det gröna avdraget.

Avdraget görs direkt på fakturan och ligger för närvarande (2021) på 15% av kostnaderna för arbete och material när du installerar ett nätanslutet solcellssystem eller ett energilagringssystem som du kan läsa mer om under rubriken Kan man spara oanvänd solel här. Du behöver alltså inte ansöka, utan får avdraget automatiskt. Det finns dock fyra krav för att du ska få göra avdraget:

Hur gör man för att få skattereduktion?

Cancerfonden och våra samarbetspartners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöksstatistik och möjliggöra personaliserad marknadsföring. Du väljer vilka typer av cookies du tillåter utöver de som är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Vad händer om man producerar mer solel än man förbrukar?

Att producera sin egen solel är bra för miljön och på sikt även bra för ekonomin. Här har vi samlat allt du behöver veta om solpaneler och solenergi.

Grundregeln till hur stor anläggning du ska ha är den inte ska producera mer el än vad du gör av med. Hur stor anläggning du ska ha påverkas såväl av solstrålningen där du bor, lutningen där panelen ska sitta som väderstreck, skuggning och verkningsgrad. Självklart kan du ha en större anläggning om du planerar att sälja din solel.

Hur ansöker man om skattereduktion solceller?

Du som investerar i solceller kan ansöka om solcellsbidrag - antingen skatteavdrag för grön teknik eller rot-avdrag. Här går vi igenom hur solcellsstöden är utformade och hur du kan ta del av dem. 

Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?

Axel Bolin, som är en nationalekonom med miljöinriktning, har kommit fram till att en solcellsanläggning höjer husets värde med omkring 14 %. Så om du äger ett hus med ett värde på 2 miljoner kronor ligger värdeökningen på 280 000 kronor enligt Axel Bolins beräkningar.

Bolin menar även att han räknar med att en värdeökning på 40 000 kr per installerad kW gäller. Och eftersom solceller kostar cirka 12 500 kr/kW ska det vara mycket lönsamt att investera i solceller.

Notera att Axel förtydligar att fler och mer omfattande undersökningar krävs för att hans beräkningar gällande den värdeökning som gäller ska kunna räknas som helt tillförlitliga.

Får man el från solceller på vintern?

Solceller producerar elektricitet även om det är molnigt så länge solen är uppe och det är ljust ute. Under vintern så är solbestrålningen fortfarande stark i Sverige och när de reflekteras mot snön så bidrar det också till att solcellerna kan producera elektricitet även under vintern.

Dock så kommer produktionen av elektricitet aldrig vara lika hög som under sommaren men ändå ge tillräcklig effekt för att vara lönsam även under vintertid.

Bäst effekt får du om du installerar solceller i södra, sydöstra eller mellersta Sverige där antalet soltimmar ligger över genomsnittet, även under vintern.

Vem får skattereduktion för solceller?

Om ditt elnätsabonnemang överstiger 100 ampere för den aktuella fastigheten har du inte rätt till skattereduktion. Du kan kontrollera vilken säkring du har med ditt elnätsföretag. 100 ampere motsvarar en solcellsanläggning på cirka 69 kW, vilket i sin tur motsvarar en yta på 414 kvadratmeter.

Tänk på att skattereduktionen är en reduktion på din beräknade slutgiltiga skatt. För exempelvis bostadsrättsföreningar kan det finnas begränsade möjligheter till skattereduktion på grund av begränsat skatteunderlag. Skattereduktionen görs på kommunal och statlig inkomstskatt samt fastighetsavgifter och fastighetsskatt. För att beräkna om du kommer att få skattereduktion för förnybar el kan du räkna ut din skatt på Skatteverkets webbplats.

Du som har ett företag behöver själv begära skattereduktionen, Läs mer på Skatteverkets webb.

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Gåvoskatten beräknas alltid enligt det sammanlagda värdet av gåvor som du fått av samma gåvogivare under tre år.

Om en person får flera gåvor av samma gåvogivare under tre år ska gåvotagaren deklarera alla gåvor i gåvoskattedeklarationen när gåvornas värde överstiger 5 000 euro. Gåvoskattedeklarationen ska göras även om värdet på en enskild gåva underskrider det beskattningsbara värdet.

Exempel: Far gav sin dotter 4 000 euro i penninggåva 3.1.2021. Senare, 1.5.2022, gav far henne ytterligare 2 000 euro i gåva. Gåvornas sammanlagda värde är 6 000 euro. Eftersom gränsen på 5 000 euro har nåtts ska dottern lämna gåvoskattedeklaration om gåvan hon fick 1.5.2022 och ange i deklarationen också gåvan hon fick 3.1.2021.