:

Får man bidrag för elcykel 2022?

Innehållsförteckning:

 1. Får man bidrag för elcykel 2022?
 2. Får man fortfarande bidrag för elcykel?
 3. Får man bidrag för elcykel 2023?
 4. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 5. Är elcykel avdragsgillt?
 6. Vad är Cykelbidrag?
 7. Får man ha elcykel på Vätternrundan?
 8. Vad är en elcykel värd efter 3 år?
 9. Får man använda elcykel på Vätternrundan?
 10. Hur lång tid tar det att cykla 1 mil på elcykel?
 11. Får man åka två på elcykel?
 12. Hur lång livslängd har en elcykel?
 13. Hur många år håller ett batteri till elcykel?
 14. Får man cykla utan hjälm på elcykel?
 15. Kan en elcykel stå ute i regn utan batteri?

Får man bidrag för elcykel 2022?

Kostnaden för förmånscykeln dras alltså från lönen före skatt, som ett bruttolöneavdrag.

Det finns olika exempel på hur stort bruttolöneavdrag som görs. Sportson, som också är leverantör av förmånscyklar, ger två exempel på sin hemsida:

För en vanlig cykel värd 8 000 kronor blir bruttolöneavdraget 195 kronor per månad. För den som har en skattesats på 33 procent motsvarar det en nettokostnad på 131 kronor, och om man har så hög inkomst att man betalar 50 procent i skatt så motsvarar det en nettokostnad på 98 kronor.

Får man fortfarande bidrag för elcykel?

För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsatte regeringen 350 miljoner kronor till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. Bidraget har efter perioden valts att inte förlängas och är således borttaget. Det är alltså inte längre möjligt att ansöka om bidrag för elcykel. Är du ändå sugen på att köpa en cykel har vi mängder av modeller med motor att kolla vidare på.

Efter regeringens satsning elcykelpremie har utfallet utvärderats. 89 396 personer beviljades premie och drygt 368 miljoner kronor betalades ut för elcyklar som köptes från september 2017 och ett år framåt. Det genomsnittliga beloppet som betalades ut var 4100 kronor vilket motsvarer ett cykelköp på cirka 16 400 kr.

Får man bidrag för elcykel 2023?

Även elcykelbidraget för 2020 slopades på grund av motstånd från flera partier. Nästan 100 000 personer var berättigade till elcykelbidraget, som gav dem möjlighet att få upp till 10 000 kronor i ersättning, eller 25 % av kostnaden för sina elcyklar.

De var tvungna att spara sitt kvitto och ansöka om återbetalning hos Naturvårdsverket för att få tillbaka pengarna. Från och med den 20 september 2017 var alla köp av elcyklar berättigade till bidrag, oavsett vilket rabatterat pris som anges på kvittot.

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Maxgränsen för vad friskvårdsbidraget får vara under ett år är 5000 kr per anställd. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om han/hon vill erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag och i så fall hur mycket. Det är aldrig möjligt som anställd att kräva detta bidrag från sin arbetsgivare även om det är en förmån som vi tycker borde finnas för alla anställda för att bidra till en mer välmående arbetsplats och bättre hälsa.

Är elcykel avdragsgillt?

Den anställde får upp till 25-50% lägre kostnad istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar, elcyklar och nu med helt nya regler och förmånsvärden för 2022 och framåt!

Vill ni veta mer hur det fungerar? Vänligen fyll i nedan formulär.

Vad är Cykelbidrag?

Den anställde får upp till 25-50% lägre kostnad istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar, elcyklar och nu med helt nya regler och förmånsvärden för 2022 och framåt!

Vill ni veta mer hur det fungerar? Vänligen fyll i nedan formulär.

Får man ha elcykel på Vätternrundan?

Världens största motionscykellopp, en del av den svenska klassikern, en utmaning utan dess like, 300 kilometer fantastiskt cykling eller 30 mils totalt lidande.

Tillsammans med cykelhjälm kanske den absolut mest grundläggande prylen för att ta sig runt. För visst, även om det är skönare med att par schyssta cykelskor och ordentliga pedaler går det i teorin att trampa runt på din morsas gamla damcykel iklädd ett par flip-flop och Hawaiiskjorta. Utan cykel går det varken i teorin eller praktiken att ta sig runt! 

Och även om det finns bevis på folk som tagit runt i skaplig takt på en och annan hybridcykel så är det ändå racercykel som är det absolut vanligaste cykelvalet och också det vi rekommenderar. Dessa cyklar kännetecknas framför allt av sina låga vikt, böjda bockstyre och smala däck men det finns också en hel del som skiljer de från varandra. Vissa modeller är mer komfortinriktade medan andra riktar mer mot tävlingsprestanda till bekostnad av just komforten.

Mitten av Juni och sommaren är i antågande, en period som är underbar att cykla i. Bara det där med att när man står på startlinjen, det är mörk ute och det är sju-åtta plusgrader, spelar det ingen roll att Juni är en så kallad sommarmånad.  Klär dig smart! Prova dig fram under dina träningspass innan i hur du ska klä dig, och ha stenkoll på väderprognosen och temperaturen för din starttid, så du känner att du är förberedd och har koll på läget och garderoben veckan innan start. Nummer ett i att klä sig smart – undvik plagg i bomull. Bomull är mjukt och skönt men det binder vatten. Blöta plagg kyler ner din kropp, inte minst vid cykling då fartvinden är stor, och börjar du att frysa så kommer du garanterat att prestera sämre. 

Vad är en elcykel värd efter 3 år?

Fråga om förmånscykel

Halloj.. Jag har möjlighet att ha en förmånscykel via jobbet (Region Örebro län), och de använder Eco Change för detta. Då jag just nu är relativt lågavlönad, men ändå anser att jag behöver en "ok" cykel, så behöver jag veta för -och nackdelar med en sådan här deal. (Har dock ingen möjlighet att köpa cykeln kontant.)

Får man använda elcykel på Vätternrundan?

Vätternrundan är 315 km på allmän väg. Därför är det av yttersta vikt att reglerna efterföljs.

Observera att nedskräpning är förbjuden enligt svensk lag. Släng inte skräp längs med banan utan plocka med dig skräpet och släng i depåerna eller i de skräpzoner som finns på ett flertal platser utmed banan. Tack för att du hjälper oss hjälpa miljön.

Hur lång tid tar det att cykla 1 mil på elcykel?

De blir allt vanligare på vägarna – de supersnabba cyklisterna som svischar förbi med sina eldrivna tvåhjulingar.

– Det känns som att man har superkrafter, säger Lisa Månsson, som varje dag cykelpendlar 3,5 mil tur och retur till jobbet, med gott miljösamvete.

Får man åka två på elcykel?

Det är verkligen något att satsa på, det finns massor med fördelar. Du kan öka din möjlighet till vardagsmotion genom att cykla till och från jobbet utan att komma fram svettig, eftersom du får draghjälp i alla uppförsbackar. Det är ett billigt transportmedel och när investeringen är gjord är underhålls- och uppladdningskostnaden mycket liten. Du cyklar precis som på en vanlig cykel men får hjälp av den elektriska delen som kompletterar den mänskliga kraften. I uppförsbackar och vid kraftig motvind kan du ta hjälp av elmotorn. Längre sträckor blir inte längre avskräckande att cykla. Genom att cykla släpper du inte ut några farliga avgaser, du färdas tyst och den dag du slitit ut din elcykel kan den återvinnas ända ner till litiumjonbatteriet. Många elcyklar tillverkas också med ett miljötänk i grunden.

Förbättra din egen hälsaGenom att cykla mer kommer du att förbättra din kondition och din muskelstyrka i benen, hjärtat och kranskärlen. Det i sin tur kommer att göra dig piggare. Idag vet vi också att motion även förbättrar den psykiska hälsan. Du bestämmer själv vilket motstånd du vill ha i backarna. Om du har något fysiskt problem som gör att du inte klarar att cykla på en vanlig cykel så kanske det kan lösas med en elcykel där du får lite hjälp i motvinden och backarna.

Lämna bilen hemma och spara pengarBor du i en storstad kan det ofta gå snabbare att cykla än att ta bilen eller kollektivt. Du tar dig fram utan byten och kan rulla förbi bilköerna genom att välja andra vägar. Du sparar dessutom kostnader för bensin, parkeringsavgifter och eventuell vägtrafikskatt. Åker du kollektivt kan du spara in på månadskortet. OCH DU BESTÄMMER SJÄLV DIN TIDTABELL.

Hur lång livslängd har en elcykel?

Alla batterier tappar kapacitet över tid. Även om detta inte helt kan undvikas, kan du begränsa och förhindra hur mycket och hur snabbt det går. Eftersom det beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på battericellerna, hur ofta batteriet används och hur det underhålls.

Det finns god anledning att välja ett batteri med kvalitetsceller som passar din elcykel, men också dina behov. Kvalitetsceller från till exempel Samsung, LG, Velectro, Phylion och Panasonic har vanligtvis en kapacitetsförlust på 10-30% per år under normal användning. Billiga no-name, ofta kinesiska celler, kan ha en ännu större förlust. I vissa fall upp till 50%.

Hur många år håller ett batteri till elcykel?

Om elcykelbatteriet tar slut efter några år finns det inget att göra. Hur länge batteriet håller sig i gott skick beror på hur du använder din elcykel. Med korrekt användning är batteriets livstid ofta 4–5 år. Men om batteriets skick försämras, eller om det blir opålitligt? Hur kan du testa ditt elcykelbatteri? Du kan välja mellan att antingen byta ut batteriet eller renovera det. Vi ska förklara vad detta innebär och vilket alternativ som är bäst.

Elcykelns batteri är ett komplext, precist system. Att reparera ett sådant batteri kräver expertis och en omfattande tillverkningsförmåga. Av denna anledning behöver ett felaktigt batteri nästan alltid bytas ut. Det smartaste alternativet är att besöka en Gazelle-återförsäljare. Där kan du få hjälp med att byta ut batteriet. Dessutom kommer du att få information om det stora urvalet av tillgängliga batterier och deras ungefärliga pris. Priset beror på effekt och tillverkare, vilket innebär att ett nytt batteri kostar 2 000–8 000 kronor. Inte precis billigt, men sedan får du full fart på cykeln igen!

Får man cykla utan hjälm på elcykel?

Enligt lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner definieras en cykel enligt följande:

 • Ett fordon som är avsett att drivas med tramp- eller vevanordning och inte är ett lekfordon.
  • ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta)
  • broms

  Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.

  Kan en elcykel stå ute i regn utan batteri?

  Elcyklar behöver inte mycket mer underhåll än vanliga cyklar. Det viktigaste som du ska komma ihåg är att ta hand om cykelbatteriet på samma sätt som batteriet till din bärbara dator eller smartphone. Och serva alltid din elcykel hos en kvalificerad Trek-återförsäljare med mekaniker som vet hur man arbetar med elcykelns drivsystem.

  Se videon med information om hur du förvarar, transporterar och rengör din elcykel från Trek.