:

Är Portugal skattefritt?

Innehållsförteckning:

 1. Är Portugal skattefritt?
 2. Har Sverige skatteavtal med Portugal?
 3. Hur mycket skatt är det på tjänstepensionen?
 4. Varför flyttar pensionärer till Portugal?
 5. Vad är medellönen i Portugal?
 6. Är Portugal billigare än Sverige?
 7. Hur mycket skatt betalar man i Portugal?
 8. Hur länge får man bo i Portugal?
 9. Vilket land har lägst skatt på tjänstepension?
 10. Vad är normalt att få i pension?
 11. När går man i pension i Portugal?
 12. Vad betalar man i skatt i Portugal?
 13. Var bor det flest svenskar i Portugal?
 14. Vad kostar det att köpa hus i Portugal?
 15. Varför flyttar svenskar till Portugal?

Är Portugal skattefritt?

 • pensjon fra folketrygden
 • offentlige tjenestepensjoner
 • private tjenestepensjoner
 • andre private pensjoner
 • uføretrygd fra folketrygden
 • uføreytelser fra andre ordninger

Det skal ikke betales kildeskatt på barnepensjon til barn under 17 år.

Skatteavtalen mellom Norge og Portugal regulerer beskatningsretten til pensjoner og uføreytelser i artiklene 18, 19 og 22.

Har Sverige skatteavtal med Portugal?

För den som redan bosatt sig i Portugal och som inte anses skattemässigt kvarbosatt i Sverige, det vill säga en person som är begränsat skattskyldig i Sverige, blir de mest märkbara skillnaderna att svensk SINK-skatt tas ut på pension som utbetalas från Sverige. Det oavsett om det är allmän pension, tjänstepension eller privat pension. 

Även beskattning av utdelning från svenskt bolag påverkas då uttaget av kupongskatt i Sverige inte begränsas till de 10 % som i många fall gällt enligt skatteavtalet. Utan skatteavtal får kupongskattelagens bestämmelse fullt genomslag. Utdelning från svenskt bolag till individ bosatt i Portugal kommer således att beskattas med 30 %. Är det fråga om utdelning på onoterad aktie skulle en bosatt person i Sverige enbart debiteras 25 % skatt, och därför framstår det som klart att Sverige inte får ta ut mer än 25 % kupongskatt då annat får anses diskriminerande i ljuset av EU-rätten. 

Hur mycket skatt är det på tjänstepensionen?

Vi drar 30 procent i skatt på din pension om du inte meddelat något annat. Om du vill kan du ändra skatteavdraget.

Varför flyttar pensionärer till Portugal?

Enligt Andersson handlar detta mer om en symbolisk fråga, än om att Sverige ska få mer pengar.

– Ja, det handlar om legitimiteten för hela skattesystemet. Om alla ska vara med och bidra då måste man också känna att det finns en rättvisa och det är det som vi försöker skapa nu, säger hon.

Vad är medellönen i Portugal?

Portugal ligger i västra Europa, mellan Atlanten och Spanien. Till landet hör även ögruppen Azorerna och ön Madeira, som båda ligger i Atlanten i väster respektive sydväst om Portugal. Azorerna består av nio vulkaniska öar, med dramatisk natur, varma källor, botaniska trädgårdar och underbara vandringsleder.

Silverkusten med sin milslånga sandstrand löper nordväst om Lissabon utmed Atlantkusten. Här finns många fina historiska sevärdheter och bergsbyar. Alentejo utgör ungefär en tredjedel av Portugals yta och sträcker sig utmed spanska gränsen från Tejo i norr till Algarve i söder. Här hittar du massvis av korkodlingar och vindistrikt, samt den vackra historiska staden Évora.

Är Portugal billigare än Sverige?

Tabellen nedan visar exempel på internationell containertransport priser till Portugal från olika länder runt om i världen.

Majoriteten av de som bor i Portugal äger sin egen fastighet. Antalet bostadsägare i Portugal är cirka 74%, vilket är långt över genomsnittet i de flesta länder. Eftersom fastighetssektorn i landet är välutvecklad kan man lätt hitta ett hus att köpa eller hyra. Den portugisiska regeringen gör det också relativt enkelt för utlänningar att köpa en fastighet. Bostadskostnaderna i Portugal är överkomliga jämfört med många andra europeiska länder. Kostnaderna varierar naturligtvis från område till område.

Portugiserna älskar mat, särskilt långa luncher med familj och vänner. Denna kärlek till mat har satt Portugal på kartan som ett gastronomiskt turistmål. Om skaldjur är din passion kan du besöka en av de många marisqueira för att festa på hummer, räkor och kolgrillad fisk. Billigare restauranger och diarias köper i allmänhet sina färska produkter dagligen från lokala marknader och serverar det som finns tillgängligt den dagen.

Portugal har en av de högsta alkoholkonsumtionerna i världen. Denna förkärlek för alkohol ger upphov till ett brett utbud av traditionella alkoholhaltiga drycker som skiljer sig åt från region till region. Portugiserna föredrar Sagres- och Super Bock-öl, viner från Ribatejo, Alentejo och Dauro samt LicorBeirao och Ginjinha. Naturligtvis får vi inte glömma "portvin", som har varit en del av det portugisiska livet sedan den senare hälften av 1600-talet.th århundrade.

 • Flaska importerad öl på en restaurang/pub: 1,50 - 4,00 €.
 • Pint (0,5 liter) inhemskt öl på restaurang/pub: 1,00 - 3,50 €.
 • Pint (0,5 liter) inhemskt öl i snabbköpet: 0,61-1,80 €.
 • Flaska importerad öl på en stormarknad: 0,90 - 3,00 €.
 • En flaska vin i mellanklass på en stormarknad: 2,50 - 7,00 euro.

Hur mycket skatt betalar man i Portugal?

Portugal har sedan 2009 infört en skattereform som möjliggör att utländska pensioner kan tas ut med endast 10% skatt i Portugal och ingen skatt alls i Sverige. Syftet med reformen är att göra Portugal intressant ur ett internationellt perspektiv som bosättningsland för högt kvalificerad arbetskraft och för pensionärer och andra personer med passiva inkomster som exempelvis kapitalinkomster. Reformen förväntas också uppmuntra portugiser med gott om pengar och som är bosatta utomlands att återvända till Portugal. Det finns också goda möjligheter för svenska företagare att sälja företaget och ta ut vinsten i Portugal på ett mycket gynnsamt sätt skattemässigt.

Portugal erbjuder en mycket låg skatt om 10% på privat tjänstepension varför det kan vara värt att fundera på en flytt dit när pensionen närmar sig. Skattelättnaden innebär att du har råd att pensionera dig i tidigare ålder om du vill!

Hur länge får man bo i Portugal?

När du har bott i ett främmande land under en längre tid kommer det en punkt när det inte längre känns så främmande.

Plötsligt hör du dig själv för första gången hänvisa till det högt som hemma, vilket ibland kan komma som lite av en överraskning. Detta är ett viktigt ögonblick i livet för någon expat, när du verkligen känner att du har anlänt till ditt nya hemland. Utifrån denna avgjorda utsiktspunkt kan det vara svårt att komma ihåg hur det kändes innan vi gjorde flytten, de tvivel och farhågor som berör någon som har för avsikt att flytta. Men det är en vältrad väg med så många som går framför oss är stegen ganska tydliga och hjälp finns till hands.

Vilket land har lägst skatt på tjänstepension?

Malta är ett av de mest fördelaktiga länderna inom EU att flytta till som pensionär. Den maltesiska regimen välkomnar andra EU-länders medborgare att pensionera sig i landet och erbjuder speciella regler för dessa. Fördelaktiga skatter, behagligt klimat och relativt låga levnadskostnader gör Malta till ett bra val av destination. Ö-gruppen (Malta, Gozo och Comino) erbjuder sol, värme och hav, infrastrukturen är välutvecklad och här talar alla engelska eftersom engelska är officiellt språk på Malta. Avståndet är dessutom inte längre bort än drygt tre timmar med flyg från Sverige.

Vad är normalt att få i pension?

Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år. För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det att du fyllde 16 år fram till och med året innan det år då du har rätt till garantipension. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Har du till exempel bott 27 år i Sverige får du alltså garantipension med 27/40-delar.

Som mest kan garantipensionen bli 10 631 kronor för ensamstående och 9 625 kronor i månaden för gifta. Beroende på hur länge du har bott i Sverige, hur mycket inkomstgrundad pension du har tjänat in och från vilken ålder du först tar ut din allmänna pension så kan garantipensionen bli lägre.

Har du garantipension kan du logga in med din e-legitimation för att se dina pågående och tidigare utbetalningar.

Den ansökan du lämnar in för att få din allmänna pension gäller också för garantipensionen, oberoende av din ålder när du lämnar in din ansökan. Garantipensionen kan du få först från den månad du fyller 66 år och den beviljas automatiskt när du lämnar in din ansökan om allmän pension eller vid 66 år om du tagit ut din inkomstgrundade pension tidigare. Om du är född 1957 gäller 65 år.

Utbetalningen av garantipension påverkas inte av om du arbetar eller väljer att sluta arbeta. Men garantipensionen kommer att minskas vid kommande årsskifte om du har arbetat och tjänat in nya pensionsrätter så att din inkomstpension ökar.

Garantipensionen påverkas inte av om du har kapital eller om du har tjänstepension eller privata pensionsförsäkringar.

När går man i pension i Portugal?

Portugal har sedan 2009 infört en skattereform som möjliggör att utländska pensioner kan tas ut med endast 10% skatt i Portugal och ingen skatt alls i Sverige. Syftet med reformen är att göra Portugal intressant ur ett internationellt perspektiv som bosättningsland för högt kvalificerad arbetskraft och för pensionärer och andra personer med passiva inkomster som exempelvis kapitalinkomster. Reformen förväntas också uppmuntra portugiser med gott om pengar och som är bosatta utomlands att återvända till Portugal. Det finns också goda möjligheter för svenska företagare att sälja företaget och ta ut vinsten i Portugal på ett mycket gynnsamt sätt skattemässigt.

Portugal erbjuder en mycket låg skatt om 10% på privat tjänstepension varför det kan vara värt att fundera på en flytt dit när pensionen närmar sig. Skattelättnaden innebär att du har råd att pensionera dig i tidigare ålder om du vill!

Vad betalar man i skatt i Portugal?

08 / 09 / 21Aktuellt Coelis jurist

Den 2 juni 2021, alltså för ganska precis två månader sen i skrivande stund, beslutade riksdagen att bifalla regeringens förslag att säga upp skatteavtalet med Portugal. Faktum är att samtliga riksdagspartier röstade för bifall i denna fråga. Detta betyder att från och med den 1 januari 2022 finns det inget skatteavtal mellan våra länder. Vilket i sin tur innebär att det är svenska interna skatteregler som gäller för en person som flyttar till Portugal och blir begränsat skattskyldig i Sverige.

Var bor det flest svenskar i Portugal?

Portugal ligger i västra Europa, mellan Atlanten och Spanien. Till landet hör även ögruppen Azorerna och ön Madeira, som båda ligger i Atlanten i väster respektive sydväst om Portugal. Azorerna består av nio vulkaniska öar, med dramatisk natur, varma källor, botaniska trädgårdar och underbara vandringsleder.

Silverkusten med sin milslånga sandstrand löper nordväst om Lissabon utmed Atlantkusten. Här finns många fina historiska sevärdheter och bergsbyar. Alentejo utgör ungefär en tredjedel av Portugals yta och sträcker sig utmed spanska gränsen från Tejo i norr till Algarve i söder. Här hittar du massvis av korkodlingar och vindistrikt, samt den vackra historiska staden Évora.

Vad kostar det att köpa hus i Portugal?

En grundregel som är viktigt att tänka på är att trots att du som köper fastigheten är svensk, så gäller de portugisiska lagarna. Som svensk har man relativt bra koll på hur saker och ting fungerar i Sverige, inklusive lagar. Men i ett annat land blir det lite knepigare. Se till att du tar reda på alla relevanta lagar innan du genomför ditt köp. Vanligtvis kan mäklaren hjälpa dig med rätt kontakter detta.

För bostadsköp i Portugal gäller andra regler än i Sverige och det är vanligt att man har en advokat kopplad till köpet. Mäklaren förmedlar endast bostaden medans en advokat eller notarie är den som ansvarar för de lagliga bitarna så att allt ska gå rätt till. Du måste även ha ett skattenummer i Portugal, trots att det bara är en semesterbostad, eftersom att du årligen måste betala fastighetsskatt.

Varför flyttar svenskar till Portugal?

Sedan början av 2010-talet har soliga Portugal lockat svenskar med låga huspriser och förmånliga skatteregler. Men nu väntas intresset för landet minska efter att regeringen infört ny lagstiftning. 

Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.