:

Hur mycket preliminär skatt ska jag betala?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket preliminär skatt ska jag betala?
  2. Hur räknar man ut preliminär skatt?
  3. När får man reda på preliminär skatt?
  4. Hur vet arbetsgivaren hur mycket preliminärskatt som ska dras?
  5. Måste man betala preliminär skatt varje månad?
  6. Hur beräknar Skatteverket preliminärskatt?
  7. Hur fyller man i Preliminär inkomstdeklaration?
  8. Var hittar jag Preliminär inkomstdeklaration?
  9. Vad händer om man inte lämnar in Preliminär inkomstdeklaration?
  10. När betalar man 57% skatt?
  11. Vill inte betala preliminärskatt?
  12. Vad händer om man inte betalar preliminär skatt?
  13. Hur räknar man ut skatten för en enskild person?
  14. Måste man betala preliminär skatt?
  15. Vad händer om man inte lämnar in inkomstdeklaration?

Hur mycket preliminär skatt ska jag betala?

A-skatt

Om du är anställd är det din arbetsgivare som gör ett skatteavdrag (avdrag för preliminär skatt) från bruttolönen innan den betalas ut till dig. Detta ska göras vid varje utbetalningstillfälle. På inkomster från huvudarbetsgivaren (den som under året normalt betalar ut den högsta inkomsten) görs skatteavdrag enligt skattetabell eller beslut från Skatteverket. På sidoinkomster (inkomster som inte är den anställdes huvudinkomst) dras skatt med 30%.

Hur räknar man ut preliminär skatt?

Få en snabb uträkning på hur mycket du borde lägga undan för skatt i din enskilda firma. Det här är en grov beräkning som ger dig en ganska bra uppfattning om hur du ligger till, men vi tar inget ansvar för resultatet eller hur du använder det. Gå till Skatteverket Räkna ut din skatt för ett komplett och grundligt räkneverktyg.

När får man reda på preliminär skatt?

I den preliminära inkomstdeklarationen ska du ta upp alla inkomster och avdrag som du räknar med att ha under året. Med hjälp av dessa uppgifter kan Skatteverket sedan beräkna din debiterade preliminära skatt. Lämnar du inte in någon preliminär inkomstdeklaration beräknar Skatteverket skatten enligt en schablonmetod.

En preliminär inkomstdeklaration ska lämnas in av den som ansöker om F-skatt, men också av den som redan har F-skatt eller särskild A-skatt och beräknar få ökad inkomst.

Hur vet arbetsgivaren hur mycket preliminärskatt som ska dras?

Här får du hjälp att räkna ut din skatt. Fyll i hur mycket du har tjänat och hur mycket preliminärskatt du har betalat och få hjälp att beräkna nettoresultatet för inkomståret.

Måste man betala preliminär skatt varje månad?

Preliminärskatt är fundamentet för hur företag betalar skatt i Sverige. Den består av inkomstskatt (dvs. kommunalskatt och om tillämpligt statlig skatt) samt socialavgifter (egenavgifter/SLP-särskild löneskatt på pensions premier). Skatten bygger på företagarens egen uppskattning om förväntat resultat och betalas in månadsvis (samma år som intäkterna uppstår). Summan som ska betalas in varje månad beräknas av Skatteverket utifrån en preliminär inkomstdeklaration. Denna kan skickas in i pappersform (SKV 4313 för juridiska personer eller SKV 4314 för fysiska personer) alternativt via e-tjänsten.

Om företaget inte beräknas gå med vinst i startskedet anges noll kronor i resultat och ingen preliminärskatt debiteras. Situationen kan förändras under året och företaget kan därmed ha betalat för mycket eller för lite preliminärskatt; i så fall ska en ny preliminär inkomstdeklaration skickas in. Detta kan göras flera gånger under året.  

Hur beräknar Skatteverket preliminärskatt?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Hur fyller man i Preliminär inkomstdeklaration?

Alla som ansöker om F-skatt, eller som redan har F-skatt eller särskild A-skatt, behöver lämna in en preliminär inkomstdeklaration. Om den beräknade inkomsten blir större än vad som tidigare har angetts ska den preliminära inkomstdeklarationen ändras. 

Var hittar jag Preliminär inkomstdeklaration?

I den preliminära inkomstdeklarationen ska du ta upp alla inkomster och avdrag som du räknar med att ha under året. Med hjälp av dessa uppgifter kan Skatteverket sedan beräkna din debiterade preliminära skatt. Lämnar du inte in någon preliminär inkomstdeklaration beräknar Skatteverket skatten enligt en schablonmetod.

En preliminär inkomstdeklaration ska lämnas in av den som ansöker om F-skatt, men också av den som redan har F-skatt eller särskild A-skatt och beräknar få ökad inkomst.

Vad händer om man inte lämnar in Preliminär inkomstdeklaration?

Den debiterade preliminärskatten är den inkomstskatt som betalas in månadsvis under året, både av privatpersoner och företag. Den är preliminär just för att den är en uppskattning och betalas in löpande under året – till skillnad från den slutliga skatten som fastställs när beskattningsåret summeras i inkomstdeklarationen.

Syftet med debiterad preliminärskatt är att jämna ut skatten över året för att undvika en stor restskatt. Preliminärskatten ska därför vara så nära den beräknade slutliga skatten som möjligt – i en perfekt värld ska du alltså varken behöva betala restskatt eller få återbäring.

Både företag och privatpersoner betalar preliminärskatt. Men det ser ut – och går till – på lite olika vis. Och här kommer skatteformerna för preliminärskatt in i bilden.

  • F-skatt: Den som har F-skatt (till exempel enskild firma och aktiebolag) eller SA-skatt (till exempel delägare i handelsbolag – SA står för särskild A-skatt) ansvarar för att själv betala in preliminärskatten.

  • A-skatt: Detta är den inkomstskatt som en anställd (löntagare) betalar. Det är arbetsgivaren som både räknar ut preliminärskatten och drar den direkt från den anställdes bruttolön (eller ja, det senare sker automatiskt).

  • FA-skatt: Och till sist en “hybrid”: FA-skatt gäller för den som driver en enskild näringsverksamhet och har en vanlig anställning. Då drar arbetsgivaren preliminärskatt på lönen för anställningen, medan företagaren själv är ansvarig för att betala preliminärskatt för den enskilda näringsverksamheten.

När betalar man 57% skatt?

Marginalskatten är faktiskt inte en skatt utan ett uttryck för hur stor andel av din inkomst över en viss gräns du betalar i skatt. Enkelt uttryckt kan man säga att marginalskatten är den skatt du betalar på den sista intjänade hundra- eller tusenlappen. Om du till exempel får en löneökning på 1 000 kronor i månaden men bara får en femhundring extra på lönekontot varje månad kan man säga att din marginalskatt är 50 %.

Vill inte betala preliminärskatt?

Alla företag och privatpersoner skall betala skatt på sina inkomster. Det exakta belopp i hur mycket du ska betala i skatt räknas ut av Skatteverket efter att du har lämnat in din deklaration. För att du inte skall behöva betala hela årets skatt som en klumpsumma delas din skatt upp under årets gång i form av preliminär skatt varje månad. Preliminärskatten bygger på en beräkning som gjorts i början av året på företagets preliminära resultat. Exempel på preliminär skatt är avdragen skatt på löner och ersättningar till anställda, avdragen skatt på räntor och utdelningar samt preliminär F-skatt.

Du som bedriver enskild näringsverksamhet eller är delägare i ett handelsbolag ansvarar själv för att betala din preliminära skatt. Om verksamheten bedrivs i en juridisk person, till exempel ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, är det den juridiska personen (alltså företaget) som betalar den preliminära skatten. Skatteverket beslutar i början av varje beskattningsår hur mycket som ska betalas i preliminärskatt.

Preliminärskatt skall betalas till Skatteverket den 12:e varje månad eller den 13-14:e i de fall den 12:e inträffar på en helgdag.

Vad händer om man inte betalar preliminär skatt?

Du får en betalningsuppmaning om underskottet på ditt skattekonto är 100 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 2 000 kronor eller mer. Om du fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden för indrivning. Det är underskottet på skattekontot som lämnas för indrivning – inte en viss obetald skatt, ränta eller avgift.

Hur räknar man ut skatten för en enskild person?

Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Ju fler utbetalare du har, desto större är risken för att det totala skatteavdraget blir för lågt. Vi förklarar hur det fungerar och ger dig tips för att undvika kvarskatt.

Om du tar ut hela din allmänna pension från Pensionsmyndigheten kommer vi att göra ett skatteavdrag enligt den skattetabell som gäller för din kommun. Om du samtidigt tar ut tjänstepension dras endast 30 procent på dina tjänstepensioner.

Om du endast tar ut en del av din pension, drar vi 30 procent eftersom vi anser oss vara sidoarbetsgivare och att din arbetsgivare eller annan ska dra skatt enligt tabell.  

Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Det året flyttas du som har pension från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen. Oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut från 67 år så får du ett lägre skatteavdrag. 

  • Från 2023  kommer de som är födda 1957-1958 att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 67 år.
  • Från 2026 ändras dessa regler igen vilket innebär att de som är födda från och med 1959 kommer att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 68 år. Observera att det finns förslag om att denna ålder ska sänkas till 67 år för födda 1959. 

Måste man betala preliminär skatt?

Alla företag och privatpersoner skall betala skatt på sina inkomster. Det exakta belopp i hur mycket du ska betala i skatt räknas ut av Skatteverket efter att du har lämnat in din deklaration. För att du inte skall behöva betala hela årets skatt som en klumpsumma delas din skatt upp under årets gång i form av preliminär skatt varje månad. Preliminärskatten bygger på en beräkning som gjorts i början av året på företagets preliminära resultat. Exempel på preliminär skatt är avdragen skatt på löner och ersättningar till anställda, avdragen skatt på räntor och utdelningar samt preliminär F-skatt.

Du som bedriver enskild näringsverksamhet eller är delägare i ett handelsbolag ansvarar själv för att betala din preliminära skatt. Om verksamheten bedrivs i en juridisk person, till exempel ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, är det den juridiska personen (alltså företaget) som betalar den preliminära skatten. Skatteverket beslutar i början av varje beskattningsår hur mycket som ska betalas i preliminärskatt.

Preliminärskatt skall betalas till Skatteverket den 12:e varje månad eller den 13-14:e i de fall den 12:e inträffar på en helgdag.

Vad händer om man inte lämnar in inkomstdeklaration?

Har du enskild firma ska din deklaration och NE-bilagan till din inkomstdeklaration vara inne senast den 2 maj 2022. Om du behöver anstånd en kortare tid (längst till den 31 maj) kan du ansöka om det på Mina sidor på skatteverket.se. Om du behöver anstånd längre tid ska du ansöka om det på blankett SKV 2600.

Redovisar du moms helårsvis gäller inte anståndet momsdeklarationen. Den 12 maj är sista dagen att lämna in den.