:

Måste man ha kvitto för friskvårdsbidrag?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man ha kvitto för friskvårdsbidrag?
  2. Hur ska ett kvitto för friskvård se ut?
  3. Hur betalar man med friskvårdsbidrag?
  4. Får man dra av momsen på friskvård?
  5. Kan man skriva egna kvitto?
  6. Hur ser ett godkänt kvitto ut?
  7. Kan företag neka friskvårdsbidrag?
  8. Vad ska vara med på ett kvitto?
  9. Hur mycket får ett företag dra av för friskvård?
  10. Vem betalar ut friskvårdsbidrag?
  11. Hur fungerar friskvårdsbidrag för företaget?
  12. Vad krävs för att ett kvitto ska vara giltigt?
  13. Kan man använda kontoutdrag som kvitto?
  14. Är faktura och kvitto samma sak?
  15. Är arbetsgivaren skyldig att ge friskvårdsbidrag?
  16. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  17. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  18. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  19. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  20. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  21. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  22. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  23. När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Måste man ha kvitto för friskvårdsbidrag?

För dig som är anställd och ska registrera utlägg i PA-webben

  • Fota/scanna ditt kvitto
  • Spara som jpeg eller pdf
  • Gå in i PA-webben
  • Välj Min sida och därefter Resor/utlägg
  • Registrera ditt utlägg som ”Friskvårdsbidrag”. 
  • Dra in filen med ditt kvitto eller bläddra under ""dra filer hit för att bifoga eller bläddra" under valfri flik. 
  • Skicka ärendet. Ärendet går till din chef för attest.

Hur ska ett kvitto för friskvård se ut?

Som anställd vid Stockholms universitet har du rätt till friskvård. Erbjudandet riktar sig till alla anställda och består av fyra delar:

  • friskvårdstimme
  • friskvårdsbidrag
  • gruppträning hos SSIF i Frescatihallen
  • träning i personalgymmet (mot kostnad).  

Hur betalar man med friskvårdsbidrag?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Får man dra av momsen på friskvård?

En arbetsgivare kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda en förmån för att gynna hälsa och friskvård. Det betyder att du som arbetsgivare inte betalar skatt och arbetsgivaravgifter på förmånen. Friskvårdsbidraget kan till exempel innefatta ridlektioner, gymkort, golf, massage och segling. Det är endast aktiviteten som omfattas av friskvårdsbidraget, inte den utrustning som behövs för att utföra aktiviteten. Förutsättningen för friskvårdsbidraget är att arbetsgivaren erbjuder förmånen till alla sina anställda. Samma belopp och samma villkor ska alltså erbjudas till alla som är anställda på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren kan mot kvitto varje år betala ett friskvårdsbidrag på maximalt 5 000 kr inklusive moms per år och anställd. Beloppet får inte överstiga 5 000 kr. Överstiger beloppet 5 000 kr blir det skattepliktigt och då ska den anställde förmånsbeskattas. Den anställde beskattas då för hela beloppet, inte bara det som överstiger 5 000 kr.

Kan man skriva egna kvitto?

Ett kvitto är en bekräftelse på att en person, antingen fysisk eller juridisk, har betalat för en vara eller tjänst. Kvittot fungerar som ett bevis och är bra att spara om det skulle visa sig att det som köpts är defekt.

Hur fungerar det?

Hur ser ett godkänt kvitto ut?

Genom att alltid ta ett kvitto när du handlar vet du att försäljningen har slagits in i kassan och att säljaren betalar skatt på köpet. Då bidrar du till konkurrens på lika villkor bland företagen. Företag som gör rätt ska inte konkurreras ut av företag som fuskar.

De företag som inte betalar skatt för sin försäljning kan sätta lägre priser och på så sätt konkurrera ut seriösa företag som gör rätt för sig.

Kan företag neka friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad ska vara med på ett kvitto?

Både Bokföringslagen och Mervärdesskattelagen reglerar vilken information en verifikation ska innehålla. Här går vi igenom vilken information ett kvitto ska innehålla i olika situationer.

Ifall du vill ha ett enklare sätt att hantera kvitton kan du testa Skovik: Gå till Skovik för att hantera kvitton »

Hur mycket får ett företag dra av för friskvård?

Upplagd Januari, 15, 2020

Många företag erbjuder idag sina anställda friskvårdsbidrag och mer än var tredje svensk har nu möjlighet att nyttja friskvårdsbidraget från sin arbetsgivare. De senaste åren har listan på godkända aktiviteter blivit längre och längre då aktivteter som golf, agility, massage och paintball numera också omfattas. Oavsett om du är företagare eller anställd kan det vara bra att känna till hur friskvårdsbidraget fungerar och vilka regler som gäller.

Vem betalar ut friskvårdsbidrag?

Upplagd Januari, 15, 2020

Många företag erbjuder idag sina anställda friskvårdsbidrag och mer än var tredje svensk har nu möjlighet att nyttja friskvårdsbidraget från sin arbetsgivare. De senaste åren har listan på godkända aktiviteter blivit längre och längre då aktivteter som golf, agility, massage och paintball numera också omfattas. Oavsett om du är företagare eller anställd kan det vara bra att känna till hur friskvårdsbidraget fungerar och vilka regler som gäller.

Hur fungerar friskvårdsbidrag för företaget?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad krävs för att ett kvitto ska vara giltigt?

När du tar bilder eller skärmbilder på kvitton ska du se till att alla uppgifter går att läsa och syns på bilden. Ta flera bilder vid behov och inkludera följande:

Namnet på köpstället eller CVR- eller momsnumret

Kan man använda kontoutdrag som kvitto?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inget krav på kvitto för att kunna reklamera en vara. Det som spelar roll är att du kan bevisa att just du har köpt en specifik vara av just det företag där du reklamerar.

Är faktura och kvitto samma sak?

  • För att kunna reklamera måste du kunna bevisa ditt köp. Det gör du enklast med ett kvitto.

  • För stora och viktiga inköp bör du spara kvittot under hela reklamationstiden, alltså i minst tre år.

  • Om du inte har kvar ditt kvitto kan det gå bra att visa ett kontoutdrag i stället, om det framgår vad du har köpt.

Är arbetsgivaren skyldig att ge friskvårdsbidrag?

Det finns ingen lagstiftad eller centralt kollektivavtalad skyldighet för arbetsgivare (och därmed rättighet för dig som anställd) att erbjuda friskvårdsförmåner. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om det ska erbjudas de anställda. 

Det som är viktigt är att alla på arbetsplatsen har samma möjlighet att få del av en friskvårdssatsning. Om det finns en facklig och medlemmarna tycker detta är en viktig fråga, kan klubben genom sin rätt till inflytande försöka påverka till att få en sådan förmån.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.