:

När används konto 7632?

Innehållsförteckning:

  1. När används konto 7632?
  2. Vilket konto extern representation?
  3. Vilket konto intern representation?
  4. Hur bokför man extern representation?
  5. När används konto 7388?
  6. När används konto 7631?
  7. Vad bokförs på konto 7690?
  8. När används konto 2850?
  9. Vad är konto 7210?
  10. Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?
  11. Vad bokförs på 6991?
  12. Vad bokförs på 7699?
  13. När används konto 2650?
  14. När används konto 2440?
  15. Vad är konto 7010?

När används konto 7632?

Ja, hur mycket behöver man tjäna för att ha en bra lön egentligen?

Lite bakgrund kring mig först. Har jobbat inom samma område i cirka 15 år nu tyckt för det mesta att lönen varit okej i snitt med några perioder riktigt bra och några sämre. Just nu är den bra enligt min uppfattning. Hela tiden har jag dock jobbat på företag på mindre orter som lönemässigt inte ligger i topp

Vilket konto extern representation?

Extern representation är aktiviteter som syftar till att förbättra affärsrelationer med kunder, leverantörer och andra intressenter som finns utanför en redovisningsenhet.

Utgifter för extern representation kan exempelvis vara utgifter för frukost, lunch, middag, supé, dryck, biljetter till idrottsliga evenemang, teaterbiljetter, representationsgåvor och greenfee vid golfspel.

Vilket konto intern representation?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

Hur bokför man extern representation?

Representation är en fantastisk möjlighet som kan användas för att bjuda kunder, gäster eller medarbetare på aktiviteter som syftar till att gynna företaget. Det kan handla om allt från en härlig personalfest, till att bjuda på god mat eller varför inte bjuda på en oförglömlig teaterupplevelse. 

Genom representation visar företaget sin uppskattning samtidigt som det skapar en positiv atmosfär och stärker företagsrelationerna både internt och externt.

En härlig tillställning kräver en gedigen planering och för att allt ska gå smidigt, för att undvika problem och missförstånd är det viktigt att följa regler och bokföringsprinciper. 

När används konto 7388?

Prenumerera

Hej, har skaffat tjänstebil i mitt ab, men tar inte ut någon lön. Kan jag bokföra så här om jag absolut vill använda nettolöneavdrag på hela förmånsvärdet. Förmånsvärdet är 3000kr

När används konto 7631?

Gåvor till kunder är i praktiken enbart avdragsgilla om det är fråga om representationsgåvor eller reklamgåvor.

Julgåva är skattefritt om värdet inte överstiger 500 kr inkl moms. I värdet är ej kostnad för transport mm inräknat. Från första kronan över 500 kr så är gåvan skattepliktig.

Jubileumsgåva vilken kan ges till anställda då företaget firar jubileum, till exempel 25, 50, 75 eller 100 år. Beloppet får ej överstiga 1500 kr inkl moms.

Minnesgåva som kan ges i samband då en anställd uppnår en viss ålder, tex 50 år. Det kan också vara då person varit anställd i över 20 år. Dock så krävs det att personen varit anställd i företaget i 6 år vid tillfället. Slutligen räknas även gåva vid samband då anställd slutar sin tjänst. Gåvan är skattefri om det ej överstiger 15 000 kr och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör.

Vad bokförs på konto 7690?

En kontoplan är en betäckning över alla bokföringskonton du kan använda i din bokföring. Oftast behöver du inte använda alla konton som finns i en kontoplan, utan det brukar räcka med vissa utvalda konton för att du skall kunna bokföra din verksamhet. 

Kontoplanerna brukar också se annorlunda beroende på vilken typ av verksamhet du har. I kontoplanen för ett aktiebolag behöver du ha med konton för personalskatt och sociala avgifter. Dom kontona är dock inte nödvändiga att ha med i din kontoplan om du har en enskild firma och inte har några anställda i den, utan det bara är du själv som driver din firma.

Om du har köpt in material till din verksamhet för 500 kr och betalat via internetbanken är ett av de bokföringskonton som används bankkontot. Bankkontot representeras ofta av bokföringskonto 1930 Bankkonto. Det andra kontot är normalt bokföringskonto 4010 Inköp material och varor. Vanligtvis har du även 25 % moms som bokförs på konto 2641 Ingående moms.

När du bokför på gammalt hederligt sätt med t-konton i en kassabok ser din uppställning ut ungefär så här:

Men hur ska du veta allt det här? Här kommer några tips på hur du väljer bokföringskonton:

När används konto 2850?

  • 1 Kontoklass
  • 2 Kontogrupp
  • 3 2850 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto)
  • 4 Bokföringsmässig effekt
  • 5 Bokföringsmässig sammanställning

Skuldkonto ökar alltid på kredit och minskar på debit(se nedan). Konton inom denna klass är att anse som balanskonton.

Vad är konto 7210?

Vissa funktioner kräver en betalplan

När du bokför lön via löneavsnittet i Bokio går det än så länge inte att göra några ändringar av verifikatet. Lönen kommer automatiskt att bokföras mot konto 7210 - Löner till tjänstemän och om du önskar att istället bokföra mot tex konto 7010 - Löner till kollektivansällda kan du lösa det genom att i efterhand manuellt boka om från 7210 till 7010.

Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

På företagets inköp och försäljningar ingår det normalt moms som du ska bokföra. Här följer exempel på hur momsen ska konteras på olika inköp och försäljningar samt i samband med momsdeklarationen. Du kan läsa mer om hur du bokför moms och andra transaktioner i vår kompletta bok Bokföring – praktisk handbok med konteringsexempel.

En vara köps med betalkort kopplat till företagskontot för 1 000 kr [1930]. ­Ingående moms [2640] ingår med 200 kr. Nettoutgiften för varuinköp [4000] är alltså 800 kr.

Vad bokförs på 6991?

En redovisningsenhet som glömmer eller underlåter att betala en leverantörsfaktura innan förfallodatum kan få ett inkassokrav från leverantören eller ett ombud till leverantören med tillägg för inkassoavgift.

Ett inkassokrav skickas normalt ut efter det att en eller två betalningspåminnelser har skickats ut till en redovisningsenhet. En leverantör eller ett ombud till leverantören behöver inte skicka ut betalningspåminnelser innan det att ett inkassokrav skickas ut, men det är god sed.

Vad bokförs på 7699?

Upplagd Januari, 15, 2020

Många företag erbjuder idag sina anställda friskvårdsbidrag och mer än var tredje svensk har nu möjlighet att nyttja friskvårdsbidraget från sin arbetsgivare. De senaste åren har listan på godkända aktiviteter blivit längre och längre då aktivteter som golf, agility, massage och paintball numera också omfattas. Oavsett om du är företagare eller anställd kan det vara bra att känna till hur friskvårdsbidraget fungerar och vilka regler som gäller.

När används konto 2650?

På företagets inköp och försäljningar ingår det normalt moms som du ska bokföra. Här följer exempel på hur momsen ska konteras på olika inköp och försäljningar samt i samband med momsdeklarationen. Du kan läsa mer om hur du bokför moms och andra transaktioner i vår kompletta bok Bokföring – praktisk handbok med konteringsexempel.

En vara köps med betalkort kopplat till företagskontot för 1 000 kr [1930]. ­Ingående moms [2640] ingår med 200 kr. Nettoutgiften för varuinköp [4000] är alltså 800 kr.

När används konto 2440?

En leverantörsskuld uppkommer när ett säljande företag har gett ett köpande företag kredit enligt avtalade betalningsvillkor. En leverantörsskuld är alltså en skuld som uppstår vid inköp av varor och tjänster. Efter ett inköp får företaget en faktura från sin leverantör. Så länge fakturan är obetald har företaget en skuld till leverantören. Denna skuld ska alltså bokföras.

Vad är konto 7010?

Avdragen preliminär personalskatt krediteras normalt konto 2710 Personalskatt (BAS 2023). I samband med skattedeklarationen månaden därpå debiteras konto 2710 och krediteras konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter.

Exempel: Om bruttomånadslönen är 20 000 kr och preliminärskatten 7 000 kr får den anställde 13 000 kr utbetalt (nettolön). Konto 7010 Löner, eller något annat lönekonto, debiteras med 20 000 kr, konto 2710 Personalskatt krediteras med 7 000 kr och aktuellt likvidkonto krediteras med 13 000 kr, t.ex. konto 1940 Bank.