:

Kan man hyra kontor av sig själv?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man hyra kontor av sig själv?
  2. Hur mycket får man dra av för hyra av lokal?
  3. Vad krävs för att hyra ut sig själv?
  4. Hur hanteras kostnader för lokaler i den egna bostaden?
  5. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
  6. Får man ha sitt företag hemma?
  7. Kan privatperson hyra ut lokal till företag?
  8. Är det moms på hyra av lokal?
  9. Hur betalar man ut lön till sig själv aktiebolag?
  10. Vad kan jag ta ut i lön aktiebolag?
  11. Hur mycket får man hyra ut utan att betala skatt?
  12. Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt på uthyrning?
  13. Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?
  14. Vad krävs för att hyra ut lokal?
  15. Hur bokför man hyra av lokal?

Kan man hyra kontor av sig själv?

Har du lokalen hemma, dvs i din lägenhet eller i din fastighet, blir reglerna speciella. Har du aktiebolag är det inget problem. Då hyr du ut till företaget och beskattas för hyran (minskat med ett rimligt avdrag för uthyrningen = 1 000–3 000 kr/år för ett kontorsrum eller ett garage) i inkomstslaget kapital med 30% skatt så länge den är marknadsmässig. Eventuell överhyra beskattas du för som lön.

Har du enskild firma har du två sätt att välja mellan för att dra av kostnaderna. Det vanligaste sättet är att du har en särskilt inrättad lokal i bostaden eller näringsfastigheten/bostadsrätten. Denna metod beskrivs utförligt nedan. Det andra sättet är att dra av enligt schablon. För att få göra det måste du ha arbetat i bostaden minst 800 timmar under året.

Hur mycket får man dra av för hyra av lokal?

Skatteverket har samlad information på sin webbplats om vad du kan göra avdrag för i ditt företag och vilka belopp och procentsatser som gäller. Du kan bland annat ta del av ett avdragslexikon för enskild näringsverksamhet

Vad krävs för att hyra ut sig själv?

Att köpa bostadsrätt på företaget är inget beslut du bör ta lättvindigt. Det är viktigt att du är bekant med vad som krävs för att situationen ska bli gynnsam och vilka möjliga konsekvenser som kan uppstå. Fastighetsköpet bör vara en långsiktig lösning som du inte planerar att ändra på inom en överskådlig framtid. En vanlig missuppfattning är att det skulle vara förmånligt rent skattemässigt att köpa lägenhet på företaget, men det är inte alls säkert. Det finns ett flertal saker du bör känna till och följa vad gäller både skattekonsekvenser och administration.

Hur hanteras kostnader för lokaler i den egna bostaden?

Reglerna om hyra rör enbart själva hyran, inte andra kostnader för lokalen som uppvärmning, varmvatten, el, vatten och avlopp. Sådana kostnader kan bolaget betala vid sidan av hyran utan skattekonsekvenser för uthyraren.

Men bara under förutsättning att kostnaderna betalas direkt till leverantören, alltså kraftbolaget och så vidare. Annars betraktas de som del av hyran.

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt 42 kap.1 § inkomstskattelagen ska inkomster från uthyrning av en privatbostad tas upp i deklarationen och beskattas om inkomsterna överstiger schablonbeloppet, som uppgår till 40 000 kr (42 kap. 30 § inkomstskattelagen). Om inkomsterna är lägre än schablonbeloppet behöver man inte betala någon skatt alls för hyresinkomsterna och är inkomsterna högre är det bara det överstigande beloppet som man måste skatta för.

Får man ha sitt företag hemma?

Driver du ditt aktiebolag hemifrån? Du vet väl om att du kan låta företaget betala hyra för arbetsplatsen. Men inte hur som helst. Det finns några förutsättningar att ta hänsyn till för att Skatteverket ska godkänna det – i den här artikeln berättar Sanja Skiljo, redovisningsexpert på Wint, allt du behöver veta för att hyra ut en del av din bostad som kontor.

Sitter du hemifrån och arbetar och funderar på att börja ta ut hyra från ditt aktiebolag? Det har du all rätt att göra, men inte till vilket pris som helst. Hyran som du tar ut får nämligen inte överstiga marknadsmässig hyra – gör den det kallas det för överhyra och det betyder att den överskjutande delen kommer att beskattas som lön. Det finns med andra ord ingen vinning för dig att ta ut en hyra som inte är skälig.

Kan privatperson hyra ut lokal till företag?

Driver du ditt aktiebolag hemifrån? Du vet väl om att du kan låta företaget betala hyra för arbetsplatsen. Men inte hur som helst. Det finns några förutsättningar att ta hänsyn till för att Skatteverket ska godkänna det – i den här artikeln berättar Sanja Skiljo, redovisningsexpert på Wint, allt du behöver veta för att hyra ut en del av din bostad som kontor.

Sitter du hemifrån och arbetar och funderar på att börja ta ut hyra från ditt aktiebolag? Det har du all rätt att göra, men inte till vilket pris som helst. Hyran som du tar ut får nämligen inte överstiga marknadsmässig hyra – gör den det kallas det för överhyra och det betyder att den överskjutande delen kommer att beskattas som lön. Det finns med andra ord ingen vinning för dig att ta ut en hyra som inte är skälig.

Är det moms på hyra av lokal?

Fråga: Jag har dragit ner på verksamheten och funderar därför att hyra ut några arbetsplatser på vårt kontor. Tanken är att de ska få använda våra aktivitetsbaserade arbetsplatser och att även receptionstjänster, kaffe med mera och ska ingå i hyran. Ska det vara moms på hyran?

Svar från juristen: Ja, i ditt fall hyr hyresgästerna inte en egen plats utan får olika platser i det aktivitetsbaserade kontoret beroende på var det finns en ledig plats. Det är då en momspliktig uthyrning eftersom det inte omfattas av undantaget för uthyrning av fastighet.

Hur betalar man ut lön till sig själv aktiebolag?

  • I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person och du är inte personligen ansvarig ifall bolaget går i konkurs.
  • I ett aktiebolag räknas du som anställd (trots att du driver det helt själv) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst. I en enskild firma gör du istället egna uttag precis när du vill och betalar istället något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna är istället för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen om du är anställd i ett aktiebolag.
  • Vad kan jag ta ut i lön aktiebolag?

    De regler som styr hur du som delägare i fåmansföretag blir beskattad på den utdelning som du tar ut ur bolaget kallas 3:12-reglerna. Reglerna bestämmer hur stor del av en utdelning, som får tas upp som kapitalinkomst och hur mycket som måste tas upp som tjänsteinkomst. Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen, eftersom skattesatsen för fåmansföretagare varierar mellan 36,5 och 62,3 procent inklusive bolagsskatt.

    När du tar ut lön från bolaget kan du göra både jobbskatteavdrag och grundavdrag i deklarationen. Dessutom är lönen både pensionsgrundande och sjukpenningsgrundande, samt ligger till grund för eventuell föräldrapenning. Så är icke fallet vid utdelning. För att premierna för avtalspension ska vara avdragsgilla, krävs det att du tagit ut lön. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt aktiebolag och för att du ska kunna använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln.

    Hur mycket får man hyra ut utan att betala skatt?

    För dig som hyr ut privat finns det många förmånliga skatteavdrag att göra. Så länge det handlar om uthyrning av privatbostad så beskattar du hyran under inkomstslaget kapital. Du får göra flera bra skatteavdrag här, vilket är en av anledningarna till att så många vill hyra ut bostäder.

    Till att börja med så får du göra ett avdrag på 20% av din hyresintäkt. Om du det är en lägenhet eller bostadsrätt som hyrs ut får du göra det här avdraget med kostnaden du har för den uthyrda delen, vilket man bör tänka på.

    Men det är inte allt. Du får också ett grundavdrag på 40 000 kronor. Det här får du göra på hela din totala hyresinkomst under förutsättningen att du hyr ut till någon utomstående.

    Om du hyr ut en del av din egen bostad så är däremot inte skattereglerna lika generösa. Du får inte dra av 20% på hyresintäkten och du har inte heller det fasta grundavdraget på 40 000 kronor. Det betyder dock inte att du inte får göra några avdrag alls.

    Det här kan bli lite klurigt eftersom mycket kommer att handla om hur mycket av din bostad som du faktiskt hyr ut. Något som också kan påverka här är hur mycket av bostaden som anses vara delat. Det är därför otroligt viktigt att du kollar vad som gäller exakt för dig. Men hyr man bara ut ett vanligt rum så är det enkla regler och man får sällan göra de generösa avdragen som man får göra när man exempelvis hyr ut en hel bostad.

    Du får dra av för de merkostnader som dyker upp på grund av din uthyrning. Så om du får extra kostnader kopplat till att du hyr ut exempelvis ett rum i din bostad, finns det fortfarande en del avdrag att göra. Du ska precis som annars deklarera din hyresinkomst som en kapitalinkomst, under förutsättningen att din hyra är marknadsmässig.

    Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt på uthyrning?

    Skatteregler för uthyrning varierar beroende på bostadsform. Det finns olika skatteregler som påverkar din uthyrning beroende om det är ett privatbostad, en bostadsrätt eller hyreslägenhet. Du kan dock göra ett schablonavdrag på alla typer av boenden vid uthyrning när du deklarerar. På denna sida förklarar vi vad skatteregler innebär för din bostadsuthyrning. Har du en bostad som du vill hyra ut? Hos oss är det gratis att annonsera din bostad.

    Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?

    Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

    Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

    Vad krävs för att hyra ut lokal?

    Ibland kan det bli aktuellt att hyra ut delar av en lokal, eller en hel lokal, i andra hand. Men vad säger hyreslagen? Björn Härdig på advokatfirman Lindahl ger här övergripande information om vad som gäller. Har ni fler frågor rörande andrahandsuthyrning får ni gärna höra av er till oss på [email protected] så ska vi försöka ge er svar.

    Hyreslagen ger ett visst utrymme för att upplåta en lokal i andra hand. En hyresgäst som vill hyra ut i andra hand ska dock komma ihåg att andrahandshyresgästen inte kommer ha något avtalsförhållande med hyresvärden. Det är alltså fortfarande förstahandshyresgästen som är hyresvärd mot andrahandshyresgästen.

    Hur bokför man hyra av lokal?

    När du får betalt för hyra så är det olika bokföringskonton beroende på om hyresintäkten är en huvudintäkt eller sidointäkt.

    Huvudintäkt bokförs det som vanlig försäljning, 3040/3310 Försäljning tjänster.