:

Vad menas med reavinst?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med reavinst?
  2. Hur räknar man ut reavinsten?
  3. Hur fungerar reavinst?
  4. Hur stor är skatten på reavinsten?
  5. Hur mycket betalar man i reavinst?
  6. Vad kostar det att skjuta upp reavinst?
  7. Måste man skatta om man vinner på triss?
  8. Kan man få tillbaka reavinstskatt?
  9. När ska man betala reavinstskatt?
  10. Hur länge kan man skjuta upp reavinstskatt?
  11. Hur undviker man vinstskatt?
  12. Vilka vinster är skattefria?
  13. Kan man slippa reavinstskatt?
  14. När tas reavinstskatten bort?
  15. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

Vad menas med reavinst?

Reavinst, eller realisationsvinst, är skillnaden i värde mellan ett köp och en försäljning av en tillgång.

Reavinsten är den vinst på ett kapital som uppstår efter en försäljning av en tillgång. Det kan avse försäljning av fast egendom, till exempel en fastighet, eller försäljning av värdepapper såsom aktier och fonder. För att beräkna reavinsten tar man försäljningspriset minus inköpspriset.

Hur räknar man ut reavinsten?

Reavinst eller realisationsvinst är ett äldre begrepp för kapitalvinst, alltså den eventuella vinst du gör vid en bostadsförsäljning. På kapitalvinsten betalar du en vinstskatt eller en kapitalvinstskatt. Om bostaden istället säljs med förlust blir det en reaförlust. Både vid vinst och förlust ska försäljningen tas upp i inkomstdeklarationen.

Hur fungerar reavinst?

Vinsten eller förlusten vid bostadsförsäljningen räknas samman med kapitalinkomster och kapitalutgifter i din deklaration.

Lägg ihop dina kapitalinkomster med dina kapitalvinster och dra bort dina kapitalutgifter och dina kapitalförluster. Då får du antingen ett överskott eller ett underskott av kapital.

Hur stor är skatten på reavinsten?

Har du sålt en bostad med vinst behöver du betala en vinstskatt. Här kan du läsa om hur du räknar ut vinstskatten och om vilka skatteavdrag du kan få göra.

Om du säljer din bostad till ett högre pris än det du köpte den för gör du en kapitalvinst. Den vinsten måste du betala en vinstskatt på, som ibland även kallas reavinstskatt.

Reavinst, som är en förkortning av realisationsvinst, är ett äldre uttryck för kapitalvinst. Numera säger man oftast just kapitalvinst istället, och bara vinstskatt istället för reavinstskatt.

Hur mycket betalar man i reavinst?

Bostadsmarknaden går för högvarv år efter år och bostadspriserna fortsätter att stiga. De flesta som säljer sin bostad idag kan därför räkna med att göra en vinst på affären.

Om affären slutar på plus ska du som vi sett betala reavinstskatt, ofta ett rejält belopp. I många fall är det dock möjligt att göra flera avdrag och på så sätt göra reavinstskatten betydligt mindre kännbar.

Vad kostar det att skjuta upp reavinst?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

Måste man skatta om man vinner på triss?

 Sedan vinstformen månadsklöver infördes för åtta år har det blivit runt 375 vinster med månadsbetalningar. Enligt Björne Sjökvist kommer Skatteverket dock inte att börja jaga Trissvinnare för att få in förmögenhetsskatt för tidigare år: - Men de som har vinstpengar under utbetalning ska deklarera dem nu i maj, säger Sjökvist. Hur stor skatten blir beror för det första på det så kallade nuvärdet av de månadsbetalningar man vunnit. Ju längre bort i tiden en betalning ligger och ju högre ränta man räknar med desto lägre blir värdet av betalningen i dag. För det andra måste man med sin sammanlagda förmögenhet komma över det fribelopp som gäller i förmögenhetsbeskattningen. I dag är den gränsen 1,5 miljoner för ensamstående och 3 miljoner för sambeskattade par. Inom Svenska Spel har man inte några omedelbara planer på att höja vinsterna för att kompensera vinnarna av månadsklöver för att de nu kan komma att tvingas betala förmögenhetsskatt på vinsten. - På kort sikt kommer vi inte att göra någonting. Först ska vi analysera domen och de kommersiella effekterna av den, säger Claes Tellman, kommunikationsdirektör på Svenska Spel.

Kan man få tillbaka reavinstskatt?

Denna kalkylator hjälper dig att räkna ut om du uppfyller reglerna för att göra uppskov eller inte.

Om du uppfyller reglerna för slutligt eller preliminärt uppskov kan du använda kalkylatorn nedan för att räkna ut hur stort uppskov du kan göra.

Denna kalkylator räknar ut hur stort uppskov du kan göra och hur mycket du måste betala i skatt om du inte kan skjuta upp hela vinsten.

OBS, tänk på att din vinst + eventuellt gammalt uppskov måste uppgå till minst 50 000 kr för att du skall få göra uppskov.

Tänk även på att taket för uppskov är 3 miljoner kr per bostad. Om du äger din nya bostad ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

💡 OBS!Tänk på att skilja på uttrycken ”vinsten” och ”skatten” när du läser denna artikel. När man räknar och deklarerar uppskov är det vinsten man räknar på. Skatten på den vinsten är 22%. Om du vill betala av ditt uppskov i framtiden är det alltså bara skatten (22% av uppskovsbeloppet) som skall betalas.

✔️ Ett uppskov kan man skjuta framför sig så länge man vill och så länge man man inte säljer sin bostad och flyttar till en hyresbostad. Man kan skjuta vinstskatten framåt i tiden ända fram tills man dör, då får dödsboet betala av skatteskulden.

✔️ Man kan göra uppskov hur många gånger man vill så länge man uppfyller kraven. Du kan alltså flytta hur många gånger du vill och ändå skjuta med dig ditt uppskov.

När ska man betala reavinstskatt?

Om du säljer en bostad med vinst måste du betala skatt på hela vinsten. Om du köper en ny bostad har du dock möjlighet att skjuta upp beskattningen. Men hur funkar det egentligen och vad är bra att tänka på?

När du säljer en bostad måste du deklarera försäljningen senast året efter du och köparen kom överens och skrev under ett bindande avtal. Säljer du bostaden med vinst ska du betala så kallad reavinstskatt. Något förenklat kan man säga att reavinstskatten är 22 % på vinsten.

Vill du inte betala skatten på en gång och om du köper en ny bostad går det att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten. Det kallas för att göra uppskov.

Hur länge kan man skjuta upp reavinstskatt?

EES-området (Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet) består av de 27 EU-länderna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike) samt Island, Liechtenstein och Norge.

Du kan inte få bostadsuppskov om du säljer eller köper en bostad i Storbritannien efter utgången av år 2020.

Hur undviker man vinstskatt?

Vinstskatt kallas även för kapitalvinstskatt eller reavinstskatt - och är en skatt du måste betala om du säljer din bostad med vinst. (Om du har sålt med förlust - går vi igenom det lite längre ned i artikeln.) Skatten ligger idag på 22 procent av vinsten - och du ska deklarera och betala skatten till Skatteverket. Vilka avdrag du får göra beror på om du sålt en bostadsrätt eller en fastighet.

Ordet reavinst - eller realisationsvinst - är ett äldre uttryck för kapitalvinst.

Försäljningen ska deklareras året efter du skrivit kontrakt. Vinstskatten ska betalas in samma år som du deklarerar. För att undvika kostnadsränta kan du göra en egen inbetalning, ävenkallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto. Oavsett om du har gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

Tänk på: Du deklarerar din fastighetsförsäljning samma inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet. Dagen för tillträde till bostaden spelar ingen roll. (Inkomstår är kalenderåret före året då deklarationen lämnas in).

Eventuell vinst vid en försäljning ska tas upp i inkomstdeklarationen tillsammans med övriga inkomster. Du behöver dock inte skatta på hela vinsten om du har sålt en privatbostad utan endast 22/30 tas upp till beskattning. Så här fungerar det:

Om vi säger att du köper en lägenhet för 2 miljoner kronor - och säljer den för 3 miljoner kronor och du inte har några andra avdrag. Då har du alltså gjort en vinst på 1 miljon kronor.

Vilka vinster är skattefria?

Idag så finns det massor av spelbolag på nätet som erbjuder spel på både casinospel och oddsspel. Bara på den svenska marknaden så finns det över 200 spelbolag som erbjuder onlinespel till svenska spelare med en svensk spelmiljö och information på svenska. Många av dessa är spelbolag med skattefria vinster men det finns även en del spelbolag som inte har skattefria vinster vilket innebär att man själv behöver redovisa eventuella vinster till skatteverket och sedan själv betala in de skatter som avser dessa vinster. Därför så bör man alltid kontrollera vilka spelbolag det är som har skattefria vinster innan man börjar spela hos spelbolaget. Det gör man enklast genom att kontrollera i vilket land som spelbolaget har sin spellicens utfärdad i. Som tur är så har nästan alla nya bettingsidor som vi skriver om skattefria vinster.

“Dubbelkolla alltid så att spelbolaget har svensk spellicens och därmed även skattefria vinster”

Kan man slippa reavinstskatt?

Bostadsmarknaden går för högvarv år efter år och bostadspriserna fortsätter att stiga. De flesta som säljer sin bostad idag kan därför räkna med att göra en vinst på affären.

Om affären slutar på plus ska du som vi sett betala reavinstskatt, ofta ett rejält belopp. I många fall är det dock möjligt att göra flera avdrag och på så sätt göra reavinstskatten betydligt mindre kännbar.

När tas reavinstskatten bort?

NÖDVÄNDIGA COOKIES Nödvändiga cookies gör en webbplats användbar genom att möjliggöra grundläggande funktioner som sidnavigering och åtkomst till säkra delar av webbplatsen. Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av i våra system. Dessa cookies lagrar ingen personligt identifierbar information.

FUNKTIONELLA Dessa cookies gör det möjligt att erbjuda förbättrad funktionalitet, navigeringshjälp och sidanpassning. De kan ställas in av oss eller av tredjepartsleverantörer vars tjänster vi har lagt till på våra sidor. Om du inte tillåter dessa cookies kanske vissa eller alla av dessa tjänster slutar att fungera korrekt. Vi samlar inte in några personuppgifter och vi har ställt in analysverktyget så att det inte går att identifiera dig som besökare.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

När du sålt en bostad måste du betala skatt för din vinst. Därför måste du räkna ut om din försäljning innebär en vinst eller en förlust.

Nu när uppskoven dessutom är gratis och ger dig en kostnadsfri skattekredit med upp till 660.000 kr, samtidigt som bolåneräntorna ökar, bör du se vad du kan få i uppskov också. Det är just för att uppskoven är så fördelaktiga som politikerna var tvungna att maximera dem till en reavinst på upp till 3 Mkr per bostad.  

Här får du hjälp att beräkna vinst eller förlust eller uppskov på Skatteverkets hemsida: Beräkningshjälp för din bostadsförsäljning 

Så här räknar du ut vinst eller förlust för fastighet (dvs villa):

Försäljningspriset  − försäljningsutgifter  − inköpspris och lagfartskostnad m.m.  − förbättringsutgifter / reparationer / underhåll  + återföring av uppskov  = vinst eller förlust

 Så här räknar du ut vinst eller förlust för bostadsrätt