:

Är det lönsamt med förmåns cykel?

Innehållsförteckning:

 1. Är det lönsamt med förmåns cykel?
 2. Hur mycket tjänar man på Förmånscykel?
 3. Hur mycket påverkas pensionen av Förmånscykel?
 4. Hur fungerar det med Förmånscykel?
 5. Hur mycket betalar man i Förmånskatt?
 6. Får man bidrag för elcykel 2023?
 7. Kan man få bidrag för elcykel?
 8. Får man göra avdrag för elcykel?
 9. Varför sjunker pensionen vid 70?
 10. Hur påverkar förmåner pensionen?
 11. Hur mycket sparar man på att cykla till jobbet?
 12. Hur mycket pengar sparar man på att cykla?
 13. Vad kostar en förmånsbil för arbetsgivaren?
 14. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 15. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Är det lönsamt med förmåns cykel?

SVT:s granskning visar att det löftet är omöjligt att göra. Det är nämligen inte förrän leasingperioden är över som man vet om man har gjort en bra affär. Anledningen är att marknadsvärdet på cykeln, värdet för en speciell cykel efter leasingperioden på 36 månader, inte kan räknas ut förrän just då.

Och även innan dess är det en hel del räkneövningar som gäller för den som vill om månadskostnaden blir något man vinner på under leasingperioden på 36 månader.

Anledningen är de lagar och Skatteregler som finns för leasing och förmånscykel.

Hur mycket tjänar man på Förmånscykel?

Förmånscykel är en förmån arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Det innebär att företaget leasar cyklar till sina anställda som i sin tur betalar genom bruttolöneavdrag. Cykeln blir billigare än att köpa den privat. Det kostar ingenting för arbetsgivaren att erbjuda tjänstecyklar men det är en schysst deal att erbjuda sina anställda. Läs mer om förmånscykel här. 

När du tecknar ett avtal med din arbetsgivare om att nyttja en förmånscykel blir du skattepliktig på förmånsvärdet som överstiger 3000 kr. Förmånsvärdet kan förklaras som värdet av den förmån som du som anställd får av din arbetsgivare istället för att köpa samma cykel privat. Det vill säga den besparingen du gör genom att leasa cykeln via arbetsgivaren istället för att köpa cykeln privat är förmånsvärdet. Förmåner är i dem allra flesta fall skattepliktiga och det gäller även cykelförmåner.

Hur mycket påverkas pensionen av Förmånscykel?

Vi får ibland frågor om hurvida en förmånscykel påverkar pensionen eller inte. Svaret är att det beror mycket på din individuella pensionslösning.

Den månatliga utbetalningen kommer däremot minska något om man efter bruttolöneavdraget har en bruttolön under 50 000SEK/månad brutto. Uträkningen görs så här: Bruttolöneavdraget - ev.förmånsvärde * 36 (antal månader man har cykeln vid ett 3 års avtal)  * 0,001 = beloppet som din månadspension kommer att minska med.

Hur fungerar det med Förmånscykel?

En viss del av anställdas förmån av fri cykel är skattefri från och med den 1 januari 2022. Skattelättnaden är utformad på samma sätt som den så kallade Hem-PC-reformen. Det innebär att de anställda kan erbjudas den skattefria cykelförmånen i utbyte mot ett bruttolöneavdrag. 

Genom löneväxlingen blir det kostnadsneutralt för arbetsgivaren, samtidigt som den anställda kan få upp till ca 60 procents ”rabatt” på cykeln jämfört med att köpa cykeln själv. Storleken på rabatten beror på den anställdes marginalskatt; ju högre inkomst desto högre ”rabatt”. 

Hur mycket betalar man i Förmånskatt?

Att använda företagsbilen för privat bruk räknas som en skattepliktig förmån. Tanken med förmånsvärdet är att det ska motsvara den besparing som föraren gör jämfört med att äga bilen själv.

Val av bilmodell påverkar vad den får för förmånsvärde. Andra faktorer som påverkar är hur många mil du kör i tjänsten, bilens extrautrustning och fordonsskatten. Beloppet läggs på din lön och innebär därför en förhöjd skatt som anställd. 

Det totala förmånsvärdet är en sammanslagning av fyra delar: prisbeloppsdelen, räntedelen, prisdelen och fordonskattsdelen. Regeländringarna från 1 juli 2021 påverkar det ränte- och prisrelaterade beloppet av förmånsvärdet.

Får man bidrag för elcykel 2023?

För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsatte regeringen 350 miljoner kronor till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped. Bidraget har efter perioden valts att inte förlängas och är således borttaget. Det är alltså inte längre möjligt att ansöka om bidrag för elcykel. Är du ändå sugen på att köpa en cykel har vi mängder av modeller med motor att kolla vidare på.

Efter regeringens satsning elcykelpremie har utfallet utvärderats. 89 396 personer beviljades premie och drygt 368 miljoner kronor betalades ut för elcyklar som köptes från september 2017 och ett år framåt. Det genomsnittliga beloppet som betalades ut var 4100 kronor vilket motsvarer ett cykelköp på cirka 16 400 kr.

Kan man få bidrag för elcykel?

Även elcykelbidraget för 2020 slopades på grund av motstånd från flera partier. Nästan 100 000 personer var berättigade till elcykelbidraget, som gav dem möjlighet att få upp till 10 000 kronor i ersättning, eller 25 % av kostnaden för sina elcyklar.

De var tvungna att spara sitt kvitto och ansöka om återbetalning hos Naturvårdsverket för att få tillbaka pengarna. Från och med den 20 september 2017 var alla köp av elcyklar berättigade till bidrag, oavsett vilket rabatterat pris som anges på kvittot.

Får man göra avdrag för elcykel?

Det är inte helt ovanligt att våra kunder frågar vad som är möjligt att dra av som kostnad i bolaget. Det är ofta en bekant eller granne som har gjort något kreativt och kunden undrar om det är tillåtet. Nu senast fick vi frågan om man kan köpa en elcykel på bolaget.

Grundregeln är att ett företag bara får göra avdrag för kostnader som behövs för att generera intäkter. För att kostnaden ska vara avdragsgill ska den alltså ha en direkt koppling till företagets verksamhet. Om man anser att kostnaderna faller inom ramen för bolagets verksamhet får dessa dras av och eventuell ingående moms får begäras tillbaka från Skatteverket.

Varför sjunker pensionen vid 70?

Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet.

Så fantastisk har hälsoutvecklingen varit. Men utveckling gör också att pensionspengarna ska räcka i fler år vilket kan ge tusentals kronor mindre i plånboken varje månad för den som väljer att pensionera sig innan riktåldern. 

Hur påverkar förmåner pensionen?

 • Du har flyttat ihop med din make, maka eller registrerade partner efter att ni har bott isär, eller du flyttar ihop med någon som du tidigare varit gift eller registrerad partner med.
 • Du blir sambo med någon du har eller har haft barn tillsammans med sedan tidigare.
 • Du blir ensamstående eller flyttar till ett äldreboende.
 • Du flyttar utanför Sverige.
 • Du får ny eller ändrad pension eller livränta från ett annat land. Utländsk pension påverkar både garantipension och inkomstpensionstillägg.

Om din ekonomi, boendesituation eller familjesituation förändras kan bostadstillägget påverkas så att det blir högre eller lägre. Det kan till exempel handla om att du säljer ett hus eller aktier. Därför är det viktigt att du meddelar oss så att du inte går miste om pengar eller behöver betala tillbaka. Anmäl ändringar för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd

Hur mycket sparar man på att cykla till jobbet?

Om vi bortser från kostnad för inköp och drift kostar en kilometer på en cykel ingenting förutom några ören i energi som du får i dig från maten. En bil, å andra sidan, kostar en hel del per kilometer. Vi kan göra en liten räkneövning för att se att man kan spara pengar på att cykla jämfört med bilåkning. I uträkningen av bilkostnader utgår jag från MSveriges utmärkta kalkylator som du kan hitta här.

Hur mycket pengar sparar man på att cykla?

18 sep 2014

Tillhör du dem som ställer in cykeln när hösten kommer, eller kanske dem som sällan eller aldrig cyklar? Då har du mycket positiva effekter som väntar runt hörnet!

Vad kostar en förmånsbil för arbetsgivaren?

Att välja förmånsbil kan kännas både roligt och lite nervöst. Våra kunniga säljare vet att det är ett stort beslut och de finns där för att hjälpa dig hitta den förmånsbil som passar just dig och dina behov.

Hos oss har du ett stort utbud av modeller att välja bland – hela Volvos, Fords, Renaults och Dacias modellprogram finns till ditt förfogande. Självklart hjälper vi dig räkna ut förmånsvärdet och kan berätta vad kostnaden på olika bilar kommer bli för dig som förare. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt att välja förmånsbil.

Är du bilansvarig på ett företag kan våra engagerade företagsrådgivare hjälpa dig skapa en bilpolicy för företagets förmånsbilar. Vi kan ta fram offerter, räkna TCO:er och göra skräddarsydda förslag som anpassats efter företagets vagnpark och behov. Oavsett om ni behöver 1 eller 100 företagsbilar kan vi hjälpa er.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Den 1 juli 2022 införs ändrade regler för att beräkna förmånsvärde på tjänstebil. Reglerna har ofta förändrats under de senaste åren, men nu slipper vi kanske förändringar under ett tag framöver?

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

Den anställde får upp till 25-50% lägre kostnad istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar, elcyklar och nu med helt nya regler och förmånsvärden för 2022 och framåt!

Vill ni veta mer hur det fungerar? Vänligen fyll i nedan formulär.