:

Är fiske friskvård?

Innehållsförteckning:

 1. Är fiske friskvård?
 2. Vad räknas som Sportfiske?
 3. Är något inom jakt klassat som friskvård?
 4. Vilka sporter ingår i friskvårdsbidrag?
 5. Vad är det för skillnad på sportfiske och fiske?
 6. Vad räknas inte som friskvård?
 7. Är sportfiske en sport?
 8. Är ridning friskvård?
 9. Är idrott alltid friskvård varför varför inte?
 10. Är idrott friskvård?
 11. Är sportfiske djurplågeri?
 12. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
 13. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
 14. Hur blir man sportfiskare?
 15. Vad är godkänt som friskvård?

Är fiske friskvård?

Skatteverket har nu beslutat om att ge fler aktiviteter friskvårdsbidrag. Det innebär att  även fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion nu är godkända.

Arbetsgivare kan skattefritt ge sina anställda möjlighet till motion och friskvård. Personalvårdsförmånen är även skattefri för den anställda, och innebär att arbetsgivaren inte ska göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Skatteverket har nu utökat listan på godkända aktiviteter och bland annat nu även inkluderat sportfiske, forsränning, friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion.

Vad räknas som Sportfiske?

Det finns fortfarande många frågetecken kring vad som räknas som sportfiske som friskvård. Glöm inte att dubbelkolla med din arbetsgivare om det räknas som just friskvård.

Det blev jubel bland många sportfiskare sedan beskedet kom att deras favorithobby kan räknas som friskvård. Men du som tänker utnyttja den förmånen måste komma ihåg en viktig detalj.

Är något inom jakt klassat som friskvård?

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna för även jakt och sportskytte att få del av friskvårdsförmånen och tillkännager detta för regeringen.

Vilka sporter ingår i friskvårdsbidrag?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Vad är det för skillnad på sportfiske och fiske?

 • på allmänt vatten har alla i Norden bosatta rätt att fiska för husbehov 
 • mete är fritt i den kommun där man är mantalsskriven
 • på privata och samfällda vatten krävs vattenägarens tillstånd, delvis ordnad genom försäljning av fiskekort 
 • spinnfiske och annat fiske med drag är förbjudet från land från och med den 15.4 till och med den 15.6. För information om undantag kontakta Visit Åland
 • man bör inte fiska nära annans bebodda strand, båtbrygga eller andras redskap
 • fångst av undermålig fisk är förbjudet. Undermålig fisk är individer som är mindre än de lagstadgade minimimåtten. Se tabellen nedan. Rekommenderade mått är en överenskommelse mellan landskapsregeringen, Landskapets fastighetsverk och Visit Åland om vilka minimi- och maximimått som skall gälla för de av fastighetsverket förvaltade vattenområdena vid fiske med handredskap. För övriga vattenområden gäller de som rekommendationer
 • fisket av gös är, med stöd av landskapsregeringens beslut, förbjudet från och med den 1 juni till och med den 30 juni.
 • enskilda vattenägare kan, förutsatt att det inte strider mot lagen, besluta om särskilda fredningstider, minimimått, redskap etc.
 • kräftan är totalfredad under tiden 1 september - 20 juli kl. 20.00. Fiske av kräfta är inte tillåtet under andra tider av året, inte heller för vattenägarnas/fiskerättsinnehavarens egna "provfisken"
 • det är förbjudet att fånga kräfta som är mindre än 10 cm från panntaggens spets till bakre kanten av den utslagna stjärtens mellersta flik
 • det är förbjudet att flytta samt hålla signalkräfta i förvar, i odling, i dammar och i vattendrag inom landskapet Åland för att förebygga spridning av kräftsjukdomen kräftpest

Vad räknas inte som friskvård?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som förebygger och boostar hälsan. Med detta menas enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Är sportfiske en sport?

Fiskebeståndet blir allt mer påfrestat och det är viktigt att man ser till att fiska ansvarsfullt. Enligt Fiskelagen får varje svensk medborgare fiska i ”allmänt vatten”, under förutsättning att det inte är ett skyddad område eller kräver fiskekort. För vissa fiskar som man drar upp krävs det regler på grund av att beståndet har minskat och man vill bevara arterna. Sedan 2014 råder det nya regler för fiske av lax och öring på Västkusten. Reglerna innebär att man får fiska max 2 öringar samt laxar per dag i Skagerrak och Kattegatt-området. I de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön samt längs kusten, är det helt fritt att fiska med spö. I resterande vatten krävs det att man har ett certifikat i form av ett fiskekort. Om man ska ut och fiska, finns det bra tips för att fiska i Sverige för både nybörjaren eller proffset! Bor man på landet kan det vara lättare att ta sig till vatten för att fiska. Att bo på landet kan vara fridfullt, men man kan behöva tänka på att ha tillgång till en del praktiska saker. Behöver man bra redskap, tillbehör eller maskiner, kan man besöka https://kellfri.se med ett stort utbud av produkter anpassade för landet, samt även lantbruk!

Är ridning friskvård?

Är ridning friskvård? Nej, säger dagens skatteregler. Men nu höjs allt fler röster för att arbetsgivare ska kunna ge friskvårdsbidrag även för ridning. Och ordföranden i riksdagens skatteutskott är positiv.

All reactions:

Är idrott alltid friskvård varför varför inte?

Vi behöver bara titta på våra hundar i slow motion för att se kroppens ansträngningar när de utför normala uppgifter. Om vi ​​sedan lägger till en aktivitet som agility, lydnad, IGP eller annan hundsport som vi vanligtvis utövar med hunden och plötsligt ber vi om en enorm mängd aktivitet från hundens kropp. 

Nedan följer en slow motion-video från 2012 International Border Collie Competition.

Är idrott friskvård?

Förebyggande hälsoarbete blir allt viktigare!

Boken "Idrott, friskvård, hälsa & hälsopromotion" har genomgått en kraftig revidering och också kompletterats med nya avsnitt och en helt ny del om hälsopromotion. Revideringen har bl a inneburit att diskussionen om hälsofrågorna kompletterats. Teorikapitlet om fysisk aktivitet är justerat vilket också påverkat vissa delar i praktikavsnittet. Andra nyheter är avsnitt om attityder och förhållningssätt, grupprocesser, konflikter, konflikthantering och en vägledningsmodell.

Är sportfiske djurplågeri?

  Quote

Vet inte om hur många som bryr sig på detta forum men nu verkar det vara på väg att bli likadant i Sverige som i Tyskland.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Det är din arbetsgivare som bestämmer om du får friskvårdsbidrag. Sankt Jörgen Park har flera aktiviteter och behandlingar som är godkända och räknas som friskvård. All friskvård är personlig och kan inte användas av någon annan än du som fått det av arbetsgivaren. Av den anledningen kan vi tyvärr inte erbjuda presentkort eller värdebevis som friskvård. Istället bokar du direkt den aktivitet som du föredrar.

Läs mer om vad vi kan erbjuda för specifika friskvårdsaktiviteter här nedanför!

Friskvård är någonting som ska främja hälsa i både kropp och sinne – det kan vara fysisk träning, massage som behandlar stelhet och ömma muskler i kroppen, eller avstressande och lugnande aktiviteter som någon av våra sparitualer. På Sankt Jörgen Park kan du komma ner i varv och hitta den typ av friskvård som passar dig bäst. 

Här kan du se vad du kan använda ditt friskvårdsbidrag till på Sankt Jörgen Park:

Vill du ha tips på hur du kan använda ditt friskvårdsbidrag? Vi har samlat ihop en lista med tips på behandlingar, träningsalternativ och sparitualer som vi vet kommer att få din kropp att må bättre och som hjälper dig att hålla dig frisk. Här följer sju tips som verkligen kan få dig att komma ner i varv:

Använd friskvårdsbidraget till en spaentré! Här kan du ta del av någon av våra härliga sparitualer – energigivande eller lugnande badceremonier med utvalda produkter för maximal njutning. Besök vår poollounge, testa våra bastur med olika dofter och temperaturer, unna dig ett fotbad eller vila i vårt fantastiska Eldrum.

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Friskis&Svettis vill erbjuda dig riktigt bra inspiration i form av gruppträning, gym och aktiviteter ute.

Fundera på vad du vill göra, kanske tillsammans med en kollega. Har ni möjlighet att träna på arbetstid? Prata med din närmsta chef på din arbetsplats. Att få friskvårdbidrag från din arbetsgivare är en förmån som ska ge dig möjlighet till träning. Vad som gäller för ditt enskilda friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som följer Skatteverkets regler.

Vi på Friskis&Svettis vill gärna hjälpa dig med träningen och bli din arena för att må bra och ha roligt när du tränar!

Hur blir man sportfiskare?

UTBILDNINGSINFO OCH EXAMEN Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”. OBS! Det finns två olika yrkesutgångar; fiske eller jakt.

VÄLJ INRIKTNING; FISKE ELLER JAKT Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.

STOR ERFARENHET AV BRANSCHEN Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.

Vad är godkänt som friskvård?

Hela listan: Alla aktiviteter som godkänns för friskvårdsbidrag

Floating, biljard, alpackavandring och körsång • Vissa godkänns – andra inte