:

Får man köpa cykel på företaget?

Innehållsförteckning:

 1. Får man köpa cykel på företaget?
 2. Hur mycket kostar det att köpa ut en förmånscykel?
 3. Kan man göra avdrag för elcykel?
 4. Får man ta med elsparkcykel i affär?
 5. Får man bidrag för elcykel 2023?
 6. Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?
 7. Hur mycket påverkas pensionen av Förmånscykel?
 8. Kan man få bidrag för att köpa elcykel?
 9. Kan man bli av med körkortet om man kör elsparkcykel full?
 10. Kan man få böter om man åker elsparkcykel?
 11. Kan man deklarera att man cyklar till jobbet?
 12. Får man köpa cykel för friskvårdsbidrag?
 13. Kan man köpa elcykel på företaget?
 14. Får man böter om man åker 2 på en elsparkcykel?
 15. Får man åka elsparkcykel när man druckit alkohol?

Får man köpa cykel på företaget?

Termen förmånsbeskattning syftar på att man betalar skatt på en förmån man får från företaget.

Förmåner är saker man får av företaget som är till en direkt fördel för en. Dessa kan vara allt ifrån datorer och bilar som företaget köper åt en som man därefter kan bruka.

Hur mycket kostar det att köpa ut en förmånscykel?

Avtalen kan variera av olika skäl, men generellt gäller att din arbetsgivare ger dig tillgång till en cykel på ett förmånligt och tryggt sätt. Under hela hyresperioden ingår, förutom hyran av din cykel och eventuella tillbehör, också leverans och injustering, normal garanti och en avancerad stöldskyddsmärkning med DNA/micromärken och tre månaders självriskeliminering genom Solid Försäkring, som kan förlängas årsvis av förmånstagaren.

Avtalet är ett så kallat ”Underuthyrningsavtal” som tecknas mellan din arbetsgivare och dig som anställd.

Kan man göra avdrag för elcykel?

Det är inte helt ovanligt att våra kunder frågar vad som är möjligt att dra av som kostnad i bolaget. Det är ofta en bekant eller granne som har gjort något kreativt och kunden undrar om det är tillåtet. Nu senast fick vi frågan om man kan köpa en elcykel på bolaget.

Grundregeln är att ett företag bara får göra avdrag för kostnader som behövs för att generera intäkter. För att kostnaden ska vara avdragsgill ska den alltså ha en direkt koppling till företagets verksamhet. Om man anser att kostnaderna faller inom ramen för bolagets verksamhet får dessa dras av och eventuell ingående moms får begäras tillbaka från Skatteverket.

Får man ta med elsparkcykel i affär?

Jag jobbar i en större Icabutik. Dagligen kommer det in kunder med elsparkcykel, både ungdomar och vuxna. Oftast leder de sparkcykeln men det händer att folk kör med dem inne i butiken, särskilt på kvällarna. 

Senast i går kom fyra-fem skolungdomar in med sina elsparkcyklar. De ställde ifrån sig dem vid lösgodishyllan medan de plockade åt sig. Sparkcyklarna står i vägen och riskerar att välta på äldre kunder som ser dåligt och har svårt att röra sig. För att inte tala om risken att någon blir påkörd. Det är ju farligt! Ännu har ingen olycka hänt, men både kunder och anställda är upprörda. 

Får man bidrag för elcykel 2023?

Det är tyvärr inte möjligt att ansöka om något elcykelbidrag för år 2023.

Detta då bidraget inte längre är en del av den svenska regeringsbudgeten.

Kan man använda friskvårdsbidrag till elcykel?

EpassiBIKE cykelförmån är kostnadsneutral för arbetsgivaren då besparingen på sociala avgifter gör att kostnaden går jämt ut med besparingen.

Räkneexempel:

Hur mycket påverkas pensionen av Förmånscykel?

Vi får ibland frågor om hurvida en förmånscykel påverkar pensionen eller inte. Svaret är att det beror mycket på din individuella pensionslösning.

Den månatliga utbetalningen kommer däremot minska något om man efter bruttolöneavdraget har en bruttolön under 50 000SEK/månad brutto. Uträkningen görs så här: Bruttolöneavdraget - ev.förmånsvärde * 36 (antal månader man har cykeln vid ett 3 års avtal)  * 0,001 = beloppet som din månadspension kommer att minska med.

Kan man få bidrag för att köpa elcykel?

Den nya elcykelpremien, som kan ge upp till 10 000 kronor i bidrag, går att söka från och med den 1 februari.Här reder vi ut hur den nya elcykelpremien fungerar.

 • Vad är syftet med premien?Det främsta syftet är att bilister ska lockas att välja elcykel istället. Eftersom elcyklar är dyra (ofta kostar de från 10 000 kronor och uppåt) anser regeringen att det krävs en bonus för att åstadkomma det.
 • Kan man bli av med körkortet om man kör elsparkcykel full?

  Scandinavian Photos mission är tech for creative people och bland kunderna finns allt från entusiaster till influencers, proffsfotografer, företag och produktionsbolag. Företaget har webbförsäljning av teknikprodukter i Sverige, Norge, Finland och Danmark samt butiker i Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Malmö och Borås.

  ”Våra butiker är jätteviktiga. Butikerna är ett förkroppsligande och en fysisk version av varumärket, men vi tror också mycket på att kunden faktiskt ska kunna få med sig produkter hem om de vill. I dag sker i princip lika stor del av vår försäljning online som i butik, och jag är övertygad om att det kommer fortsätta att säljas mycket i våra butiker”, säger Emelie Olsson.

  Passion och engagemang är en gemensam nämnare mellan oss och våra kunder

  Kan man få böter om man åker elsparkcykel?

  Regler för olika fordon är uppdelade utifrån vilken fordonsklass den tillhör. En elsparkcykel kan tillhöra olika klasser beroende på hur den är konstruerad.

  Om elsparkcykeln inte går fortare än 20 km/h och har en motorstyrka på max 250 W är den klassad som en cykel. Då ska man följa trafikregler för cyklar och det innebär till exempel att man ska:

  • köra på cykelvägar och i viss utsträckning på bilvägar
  • se till att elsparkcykeln har bromsar och en ringklocka eller signal av någon form
  • vid mörkerkörning ska elsparkcykeln ha reflexer, fram- och baklyse
  • alla under 15 år ska ha hjälm på sig

  Från och med den 1 september 2022 gäller att man inte får köra elsparkcykel på gångbana eller trottoar. De ska framföras precis som cyklar, på cykelbana eller på bilvägen.

  SVT Sörmland intervjuade trafikpolisen för att få förklarat mer om vilka ändringar som görs. Se klippet här.

  En till regeländring är att elsparkcykeln inte längre får parkeras på en gång- eller cykelbana. Den ska parkeras på hänvisade uppställningsplatser, vilket kan vara cykelställ eller särskilt uppmärkta parkeringar för elsparkcyklar. Det är upp till dig att följa reglerna och även om du har låst fast din elscooter kan det hända att felparkerade cyklar fraktas bort av stadens trafik- och gatukontor.

  Kan man deklarera att man cyklar till jobbet?

  Här sitter man och ska deklarera, och i vanlig ordning så tänker man, kan man dra av för något… Googlar lite grann och får upp att man får dra av 350 kr om man använder cykel till jobbet. Så min fråga om nån har koll, kan jag dra av 350 kr för att jag tar cykeln eller måste det på nått sätt överstiga 11000 kr. Fattar inte riktigt Skatteverkets formulering.

  Nån som är duktig på detta?

  Får man köpa cykel för friskvårdsbidrag?

  Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Maxgränsen för vad friskvårdsbidraget får vara under ett år är 5000 kr per anställd. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om han/hon vill erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag och i så fall hur mycket. Det är aldrig möjligt som anställd att kräva detta bidrag från sin arbetsgivare även om det är en förmån som vi tycker borde finnas för alla anställda för att bidra till en mer välmående arbetsplats och bättre hälsa.

  Kan man köpa elcykel på företaget?

  Kostnaden för förmånscykeln dras alltså från lönen före skatt, som ett bruttolöneavdrag.

  Det finns olika exempel på hur stort bruttolöneavdrag som görs. Sportson, som också är leverantör av förmånscyklar, ger två exempel på sin hemsida:

  För en vanlig cykel värd 8 000 kronor blir bruttolöneavdraget 195 kronor per månad. För den som har en skattesats på 33 procent motsvarar det en nettokostnad på 131 kronor, och om man har så hög inkomst att man betalar 50 procent i skatt så motsvarar det en nettokostnad på 98 kronor.

  Får man böter om man åker 2 på en elsparkcykel?

  För att få koll på vilka regler som gäller behöver du först ha klart för dig vilken typ av fordon det är, alltså vilken fordonsklass det tillhör. En elsparkcykel kan klassas som en cykel förutsatt att den inte går fortare än 20 km/tim och har en kontinuerlig märkeffekt på högst 250 watt. Om elsparkcykeln uppfyller kraven på en cykel gäller följande:

  • Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar.
  • Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta).
  • Kör du i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer.
  • Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm, men vi rekommenderar att alla som cyklar ska använda ett huvudskydd.
  • Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.

  Får man åka elsparkcykel när man druckit alkohol?

  Det finns ett par saker som spelar in när du ska avgöra hur du köper en bil på företaget så att du sparar pengar. Det allra viktigaste är vad bilen kostar och hur mycket fordonet används privat jämfört med i jobbet. 

  Desto mindre bilen körs privat och desto billigare den är ju lägre blir skillnaden ekonomiskt sett mellan att ha en tjänstebil och en förmånsbil. I de allra flesta fallen brukar det dock gälla att en tjänstebil är billigare men det gäller alltså att göra en kalkyl på det för att vara säker på att det också gäller i din situation. 

  Ett företag kan också göra avdrag för den värdeminskning som bilen får i takt med att den blir äldre. Det kan däremot inte en privatperson göra. Därför tjänar man ofta mer på att välja en tjänstebil, åtminstone om man ska köpa en något dyrare bilmodell som dessutom kommer bli använd för privat bruk. 

  Utöver att du behöver veta vilken slags företagsbil du ska ha för att spara pengar måste du också naturligtvis välja en bil som lämpar sig för företagets verksamhet. Har du en byggfirma behöver du ju antagligen en skåpbil som rymmer alla verktyg du måste ha med dig i det dagliga arbetet. Kör du längre sträckor på landsbygden är det inte alltid så smart att välja en elbil eftersom det kan vara svårt att hitta laddningsplatser. Gå igenom vilken slags bil du behöver och kartlägg därefter vad som blir billigast för företaget vad gäller drivmedelskostnader och användning.