:

Kan man köpa en bil på företaget?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man köpa en bil på företaget?
 2. Hur skriver man bilen på företaget?
 3. Vilka bilar kan man dra hela momsen på?
 4. Är bil avdragsgillt?
 5. Får man dra av momsen när man köper bil?
 6. Hur mycket kostar en bil på företaget?
 7. Får man köra hem med firmabil?
 8. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 9. Varför får man inte dra av moms på bil?
 10. Vad kostar bilen för företaget?
 11. Kan företaget betala bensin?
 12. Vad kostar det att ha en bil på företaget?
 13. Får man köra privat med företagsbil?
 14. Får chefen kolla min körjournal?
 15. Vad kostar en förmånsbil mig i månaden?

Kan man köpa en bil på företaget?

Det finns ett par saker som spelar in när du ska avgöra hur du köper en bil på företaget så att du sparar pengar. Det allra viktigaste är vad bilen kostar och hur mycket fordonet används privat jämfört med i jobbet. 

Desto mindre bilen körs privat och desto billigare den är ju lägre blir skillnaden ekonomiskt sett mellan att ha en tjänstebil och en förmånsbil. I de allra flesta fallen brukar det dock gälla att en tjänstebil är billigare men det gäller alltså att göra en kalkyl på det för att vara säker på att det också gäller i din situation. 

Ett företag kan också göra avdrag för den värdeminskning som bilen får i takt med att den blir äldre. Det kan däremot inte en privatperson göra. Därför tjänar man ofta mer på att välja en tjänstebil, åtminstone om man ska köpa en något dyrare bilmodell som dessutom kommer bli använd för privat bruk. 

Utöver att du behöver veta vilken slags företagsbil du ska ha för att spara pengar måste du också naturligtvis välja en bil som lämpar sig för företagets verksamhet. Har du en byggfirma behöver du ju antagligen en skåpbil som rymmer alla verktyg du måste ha med dig i det dagliga arbetet. Kör du längre sträckor på landsbygden är det inte alltid så smart att välja en elbil eftersom det kan vara svårt att hitta laddningsplatser. Gå igenom vilken slags bil du behöver och kartlägg därefter vad som blir billigast för företaget vad gäller drivmedelskostnader och användning.

Hur skriver man bilen på företaget?

En företagsbil kan underlätta många moment i arbetslivet, både för företaget och för dig som är anställd.  

Under 2018 fanns det cirka 300 000 tjänstebilar registrerade i Sverige. Det är många som anser att tjänstebilen är en nödvändighet för att klara jobbet och hålla kontakten med kunder såväl som leverantörer.

Vilka bilar kan man dra hela momsen på?

Trängselskatt, förmåner, taxameter, delningsekonomi, körjournal, taxiverksamhet, fordonsskatt och varutransporter – det är många begrepp att hålla koll på i transportbranschen. Här guidar Per Granqvist och Jenny Persson från Skatteverket dig.

Det finns ungefär 40 000 företag inom transportbranschen. Dit räknas även taxi. Här är några saker som du som driver ett taxiföretag ska ha koll på.

 • Bilen ska ha en godkänd taxameter för att få användas i taxitrafik.
 • Bilen ska ha också en speciell registreringsskylt som visar att det är en taxi.
 • Du som bedriver taxiverksamhet ska föra över taxameterns uppgifter till redovisningscentralen. Det gör du trådlöst och digitalt.
 • Taxameterutrustningen och fastsättningen av den ska vara kontrollerad och plomberad.

Är bil avdragsgillt?

Grundregeln är att bilar som i huvudsak är lämpade för personbefordran inte medges avdrag för moms, medan lastbilar medges momsavdrag.

Får man dra av momsen när man köper bil?

Momsen har en egen definition av begreppet personbil. Vägtrafikförfattningarna ligger till grund för hur begreppet personbil ska tolkas i momshänseende. Därutöver säger momslagen bland annat följande:

”Med personbil förstås även lastbil med skåpkarosseri och buss, om fordonets totalvikt är högst 3 500 kilogram. Detta gäller dock inte om lastbilens förarhytt utgör en separat karosserienhet.”

Anledningen till att det är viktigt att skilja personbilar från andra fordon är den avdragsbegränsning för ingående moms som finns för personbilar.

Hur mycket kostar en bil på företaget?

Det är omöjligt att ge en generell rekommendation om vilket av systemen som är mest fördelaktigt – använder du bilen även privat så är systemen tänkta att vara neutrala, men det kan finnas skillnader i vissa fall. Du får helt enkelt göra en beräkning och jämföra utfallen.

Vid beräkning av förmånsvärdet används följande formel:

Får man köra hem med firmabil?

Om arbetsgivarens servicebil enligt avtal endast får användas för tjänstekörning, eller om föraren inte använder servicebilen privat, uppstår inte någon bilförmån. Det säkraste sättet att garantera att så är fallet är att parkera bilen på arbetsplatsen efter arbetstidens slut och lämna nycklarna på företaget.

Men vad gör Sven, som jobbar inom byggbranschen, och ibland är tvungen att ta med sig servicebilen hem? I arbetet använder han en fullt utrustad servicebil laddad med olika verktyg, och han måste ha möjlighet att åka direkt hemifrån till olika byggarbetsplatser.

Enligt Skatteverket kan den anställda peka på omständigheter som visar att bilen inte har använts för privata resor i mer än ringa omfattning. På Skatteverkets hemsida presenteras dessa fyra exempel på hur man kan slippa betala förmånsskatt vid en sammanvägd bedömning:

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Varför får man inte dra av moms på bil?

Jag har hyrt (leasat) en bil i samband med en tjänsteresa. Företaget har nu fått en faktura avseende hyrbilen som även inkluderar bensin. Stämmer det att endast 50 % av momsen är avdragsgill? (Vårt företag bedriver momspliktig verksamhet.) 

Det stämmer när det gäller momsen på själva bilhyran, men momsen på bensinen är avdragsgill till 100% eftersom den räknas som en driftskostnad.

Vad kostar bilen för företaget?

 • bilens nybilspris
 • extrautrustning som inte ingår i nybilspriset, till exempel metalliclack och vinterdäck
 • om bilen är miljöbil
 • om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten
 • fordonsskatten (gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som har tagits i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare).

Kan företaget betala bensin?

En körjournal är ett bra sätt för den anställda att visa hur förmånsbilen har använts, så att hen bara beskattas för drivmedel som används till privat körning.

Vad kostar det att ha en bil på företaget?

Modellväljaren - här väljer du bilmodell Börja med att välja bilmärke och sedan modell och variant. Bilmärke

Tjänstebil är ett gammalt begrepp och innebär huvudsakligen en personbil eller annat fordon som arbetsgivaren låter en anställd person använda i sitt yrke som arbetsredskap och transportmedel för att ta sig fram i tjänsten. Numera har begreppet börjat flyta ihop med det som kallas förmånsbil, och betyder egentligen bara att bilen tillhandahålls den anställde att använda mer eller mindre för privat bruk, och är ett alternativ till en del av den kontanta lönen.

Får man köra privat med företagsbil?

För att kunna garantera våra kunder att vår elektroniska körjournal alltid är anpassad efter de senaste skattereglerna har vi på ABAX flera skatteexperter. Skatteexperterna ser inte bara till att hårdvaran och gränssnittet är uppdaterat enligt rådande lagar – de kan också hjälpa dig att få koll på Skatteverkets regler och krav.

Får chefen kolla min körjournal?

Uber var bland de första i Sverige att erbjuda en tjänst där du i realtid kan se hur långt bort bilen du beställt är. Sedan dess har ett antal företag följt efter, som matleverantörer och bud, ”nu är ditt paket lastat och Elin är på väg hem till dig, här kan du kolla exakt var bilen befinner sig.” Vilken service! Då slipper man sitta hemma och vänta i fyra timmar på sin leverans. Praktiskt ja. Men tillåtet; nja.

– Arbetsgivare får inte hålla koll på sina medarbetare hur som helst. Om man känner sig konstant övervakad kan det upplevas integritetskränkande, säger Disa Rehn, på Integritetsskyddsmyndigheten.

Vad kostar en förmånsbil mig i månaden?

Att välja förmånsbil kan kännas både roligt och lite nervöst. Våra kunniga säljare vet att det är ett stort beslut och de finns där för att hjälpa dig hitta den förmånsbil som passar just dig och dina behov.

Hos oss har du ett stort utbud av modeller att välja bland – hela Volvos, Fords, Renaults och Dacias modellprogram finns till ditt förfogande. Självklart hjälper vi dig räkna ut förmånsvärdet och kan berätta vad kostnaden på olika bilar kommer bli för dig som förare. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt att välja förmånsbil.

Är du bilansvarig på ett företag kan våra engagerade företagsrådgivare hjälpa dig skapa en bilpolicy för företagets förmånsbilar. Vi kan ta fram offerter, räkna TCO:er och göra skräddarsydda förslag som anpassats efter företagets vagnpark och behov. Oavsett om ni behöver 1 eller 100 företagsbilar kan vi hjälpa er.