:

Hur mycket får en 17 åring i sommarjobb?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får en 17 åring i sommarjobb?
 2. Vilken ålder får man ha sommarjobb?
 3. Vad kan man jobba med som 17 åring?
 4. Hur mycket tjänar 16 åring sommarjobb?
 5. Vad ska en 17 åring ha i timlön?
 6. Kan en 17 åring jobba på ICA?
 7. Hur sent får man jobba som 17 åring?
 8. Vad gäller för sommarjobb?
 9. Vad ska en 17 åring ha i lön?
 10. Hur mycket får en 17 åring i lön?
 11. Hur mycket ska en 17 åring ha i lön?
 12. Hur mycket tjänar man på ICA som 17 åring?
 13. Hur mycket får man i lön på Mcdonalds?
 14. Får en 16 åring stå i kassan?
 15. Hur mycket ska en 17 åring få i lön?

Hur mycket får en 17 åring i sommarjobb?

Det finns två olika avtal som arbetsgivare inom hotell & restaurang kan ha. Ta reda på om din arbetsgivare har riksavtal eller hängavtal Visita genom att fråga dem.

Vilken ålder får man ha sommarjobb?

Framförallt finns regler om arbetstid eftersom barn och ungdomar är mycket känsligare än vuxna för störningar i sin dygnsrytm. Det är inte bra för barn och ungdomar att arbeta sena kvällar eller tidiga morgnar. Det är också större risk för olyckor på arbetsplatsen om arbetstiderna gör att man blir trött. Då är man inte lika reaktionssnabb och kroppen hänger inte alltid med som tänkt.

Vad kan man jobba med som 17 åring?

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

För att få svar på din fråga så får vi kika in i Arbetsmiljölagen (AML), Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderårigas arbetsmiljö och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (AFS 1996:1) och Arbetsskyddstyrelsens kungörelse om ensamarbete (AFS 1982:).

Hur mycket tjänar 16 åring sommarjobb?

Göteborgs Stad betalar ut löner via Swedbank och därför behöver du anmäla till Swedbank vilket konto du vill få din lön insatt på. Detta behöver du göra, vare sig du har ditt konto hos Swedbank eller hos någon annan svensk bank. Du blir inte kund hos Swedbank för att du anmäler ett konto där. Beroende på ålder anmäler du ditt konto på olika vis.

Här kan du se en film om hur du gör för att ansluta ditt konto till Swedbank

Vad ska en 17 åring ha i timlön?

Då sommarjobb oftast består av enklare arbetsuppgifter som inte kräver officiell utbildning (istället blir du upplärd på plats), finns heller ingen officiell lönestatistik för just sommarjobb. Däremot har vi på Jobbland lönestatistik för genomsnittliga bruttolöner (löner före skatt) på vanliga yrken som oftast funkar som sommarjobb samt eventuella skillnader i lön mellan kommunal och privat sektor. Nedan listar vi några exempel:

Självklart är det bra att hålla koll på vad de så kallade marknadslönerna ligger på, det vill säga vad andra personer på samma ”marknad” och med samma arbetsuppgifter tjänar. Samtidigt bör du undvika att jämföra dig med dina kollegor, eftersom det är många olika parametrar som styr vilken lön du ska få. Det kan till exempel vara:

 • Ålder – Ja, lönen på sommarjobb skiljer sig om du är 14 år, 15 år, 16 år, 17 år, 18 år, osv…
 • Erfarenhet – Lönen varierar också mellan sommarjobb med eller utan erfarenhet.
 • Bransch – Olika yrken är värda olika löner, så är det inom alla branscher oavsett ålder.
 • Kommun – Även vissa kommunala skillnader i lön för sommarjobb finns.

Det finns dessutom regler och avtal kring hur låga löner man som arbetsgivare får sätta. Inte som är reglerade enligt svensk lag, men är arbetsgivaren bunden till ett kollektivavtal styr det lägsta tillåtna lönenivåer. Notera att många kollektivavtal har lägre löner för personer som inte har fyllt 18 år eller som saknar relevant erfarenhet eller utbildning.

Kan en 17 åring jobba på ICA?

På Ica Maxi i Uppsala måste man vara 18 år, både för kassajobb och för att packa upp varor. Butikens skyddsombud Maria Deras gör tummen upp. Hon vet vad man kan mötas av i kassan.– Jag har blivit kallad det mesta när jag bett unga killar om leg och de inte har det med sig. Jävla fitta, hora, fan ta dig. I början blev jag ledsen, men nu tar jag det inte personligt. Man har mer skinn på näsan när man är över 18.

En anledning till åldersgränsen är att arbetstidsreglerna är olika för dem under och över 18. Det blir enklare när alla följer samma regler.– Dessutom är det lite för ungt att vara 16 och sitta i kassan. Jag inbillar mig att det är svårare att neka folk att köpa öl och tobak då, säger Icahandlaren Urban Malm.

Hur sent får man jobba som 17 åring?

Tillbaka

Är man sugen på att sommarjobba under lovet eller jobba extra medan man studerar och är under 18 år, finns det några saker som man ska känna till om hur mycket och när man får jobba. 

Vad gäller för sommarjobb?

Arbetsmarknaden är reglerad av en mängd avtal och regler. Det innebär att det bland annat påverkar vad du får jobba med, hur mycket du får jobba och vara ledig samt vad du får i lön.

Det är bra att känna till skillnaden mellan lagar och ett kollektivavtal.

Vad ska en 17 åring ha i lön?

Andra vanliga arbetstimmar är 160 timmar i månaden och 175 timmar – är man osäker så använd istället 167 timmar.

Hur mycket får en 17 åring i lön?

Barn och ungdomar som inte fyllt 13 år får i stort sett inte jobba alls. Vissa undantag finns för bl a lättare arbete i familjens jordbruk och hobbyförsäljning av t ex majblommor. Det går också att få tillstånd från Arbetsmiljöverket för att jobba som skådespelare, statist och liknande.

Ungdomar i åldern 13–15 år får under skollovet arbeta högst 7 timmar/dag och högst 35 timmar/ vecka. Arbetet får inte börja före kl 06.00 och inte sluta senare än kl 20.00. De ska ha ledigt minst 14 timmar i sträck per dygn (nattvila), och 36 timmar i sträck varje vecka, helst på helgen (veckovila). De ska också vara lediga minst fyra veckor i sträck på sommaren. Arbetet ska vara enkelt och ofarligt och föräldrarna ska ha gett sitt tillstånd till arbetet.

Hur mycket ska en 17 åring ha i lön?

Erik Strand betonar vikten av ett anställningsavtal som du ska få redan första dagen på jobbet.

– Det är superviktigt. Där står vilken lön du ska ha, hur länge anställningen varar och hur många timmar du förväntas jobba. Anställningsavtalet är bra att ha om det blir problem på din arbetsplats.

Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen? Om svaret är ja har du en grundtrygghet som omfattar allt från lön och ob-ersättning till försäkring och schemaregler. 

Om svaret är nej är läget mer osäkert, konstaterar Erik Strand:

– Då finns det många frågetecken kring till exempel lön och semester som du behöver räta ut på egen hand.

Hur mycket tjänar man på ICA som 17 åring?

Vad tjänar man för ett så kallat okvalificerat arbete. Vår arbetsplats ska snart in i löneförhandling. Då har vi några personer på Lagret som vi tycker har väldigt låg lön. Men det skulle vara bra att ha lite att jämföra med. Arbetsgivaren brukar säga, tidigare år, att: Men jobbar du på ICA...bla bla bla.... Nu vill vi ha lite mer fakta! Det kan förståss vara andra liknande jobb som man har efter gymnasieskola. Ingejörsjobb och liknande har jag lite bättre koll på. Chufför, Lagerjobb, Butiksanställd kan vara bra att jämföra med.

Mats

Hur mycket får man i lön på Mcdonalds?

Hej, har letat överallt för att få svar på vad man får i timlön på McDonalds beroende på vad man har för titel.

Jag är 19 (fyller 20 om två veckor) och har precis blivit handledare på McDonalds. Min grundlön som vanlig medarbetare var 106,73kr/h och som handledare ska jag gå upp en kr i lön men enligt min lönespec så tjänar jag fortfarande 106,73.

Får en 16 åring stå i kassan?

På Ica Maxi i Uppsala måste man vara 18 år, både för kassajobb och för att packa upp varor. Butikens skyddsombud Maria Deras gör tummen upp. Hon vet vad man kan mötas av i kassan.– Jag har blivit kallad det mesta när jag bett unga killar om leg och de inte har det med sig. Jävla fitta, hora, fan ta dig. I början blev jag ledsen, men nu tar jag det inte personligt. Man har mer skinn på näsan när man är över 18.

En anledning till åldersgränsen är att arbetstidsreglerna är olika för dem under och över 18. Det blir enklare när alla följer samma regler.– Dessutom är det lite för ungt att vara 16 och sitta i kassan. Jag inbillar mig att det är svårare att neka folk att köpa öl och tobak då, säger Icahandlaren Urban Malm.

Hur mycket ska en 17 åring få i lön?

 • Hitta jobb för 17-åringar
 • Kan man jobba när man är 17 år?
 • Vad kan man få i timlön när man är 17 år?
 • Lediga jobb för 17 åringar
 • Sommarjobb som 17 åring
 • FAQs

Hitta jobb för 17-åringar med StudentJob! Nu när du har fyllt 17 år så går du in i en period av ökad självständighet och mot vuxenlivet. Men du är fortfarande minderårig och har ett år kvar innan du når myndighetsåldern på 18 år. Även om du nu anses tillräckligt mogen för att fatta vissa beslut själv, behöver du fortfarande din föräldrars signatur för vissa saker. Vi vill hjälpa dig att göra det bästa av det sista året som minderårig, oavsett om du söker efter ett nytt jobb eller ditt första jobb. Här nedan kan du hitta tips och råd om jobb för 17-åringar.