:

Hur vet man om man måste betala tull?

Innehållsförteckning:

 1. Hur vet man om man måste betala tull?
 2. Hur slipper man tullavgift?
 3. Vad händer om man inte betalar tull på ett paket?
 4. Vad bör du tänka på när du handlar varor utanför Sverige?
 5. Vem ska betalar tull vid import?
 6. Måste man betala tull inom EU?
 7. Vilka varor måste deklareras i tullen?
 8. Vilka varor betalar man tull på?
 9. När är det inte tullavgift?
 10. Kan man beställa från Amazon com till Sverige?
 11. Är det tull på varor från EU?
 12. Vilka varor måste man deklarera?
 13. Hur mycket får man handla utomlands?
 14. Vad är olagligt att importera?
 15. Är Amazon.se tullfritt?

Hur vet man om man måste betala tull?

Jag vill köpa saker från ett land utanför EU (exempelvis USA). Hur mycket ska jag betala i tull och moms för dessa?

Med hjälp av Tullverkets kalkylator kan du själv räkna ut ungefär hur mycket en vara kommer att kosta.

Hur slipper man tullavgift?

Import kallas det när du tar in en vara till EU från ett land som är utanför EU. Varan ska i samband med detta anmälas och deklareras till Tullverket och du ska betala moms och eventuellt tull och andra skatter och avgifter. Hur mycket du ska betala beror bland annat på hur mycket din vara är värd och vad det är för slags vara.

Använd vår tjänst Tullräknaren för att räkna ut vad du ska betala

Vad händer om man inte betalar tull på ett paket?

 • Kontrollera om ditt inköp måste förtullas. Förtullning, dvs. tullklarering, innebär betalning av importskatter och anmälan till Tullen om vilken vara det är fråga om. Exempelvis ska alla paket från länder utanför EU förtullas. Läs mer: Vilka paket ska förtullas?

 • Med Tullräknaren kan du uppskatta hur mycket du ska betala importskatter, såsom mervärdesskatt och eventuella tullavgifter.
 • Ta reda på om Posten eller en annan transportfirma förtullar paketet åt dig eller om du själv ska ta hand om förtullningen. Läs anvisningarna på sidan Vem förtullar paket?
 • Innan du gör inköp lönar det sig också att bekanta sig med restriktionerna och förbuden gällande e-handelsköp från utlandet.
 • Om du importerar vissa aluminium-, järn- och stålprodukter och andra så kallade CBAM-varor, dvs. produkter som omfattas av mekanismen för koldioxidjustering vid gränsernaLänk till en annan webbplats för en summa över 150 euro, behöver du från och med den 1.10 2023 utsläppsinformation av den som tillverkat varan.   

Vad bör du tänka på när du handlar varor utanför Sverige?

Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet ska du redovisa och betala moms på importen till Skatteverket. Detta gäller också för dig som är momsregistrerad och importerar varor med hjälp av ett ombud som tulldeklarerar åt dig.  

Om du inte är momsregistrerad, eller om du är en fysisk person som är momsregistrerad men importerar en vara som endast ska användas för privat bruk, ska du i stället vända dig till Tullverket.

Vem ska betalar tull vid import?

När du skickar paket med Shiplinks frakttjänst ingår alltid tullhantering i priset. Vi har sammanställt en kort guide med svar på några av de vanligaste frågorna kring tull och tulldeklaration i samband med export och import.

När du skickar paket från Sverige eller annat EU-land till ett land utanför EU handlar det om export. Att skicka paket från Sverige till annat EU-land klassas inte som export.

Måste man betala tull inom EU?

EU-länderna och deras områden hör till EU:s tullområde hör till EU:s skatteområde Belgien ja ja Bulgarien ja ja Cypern ja ja Danmark ja ja Estland ja ja Finland ja ja -- Åland ja nej Frankrike ja ja -- utomeuropeiska departement: Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte ja nej -- övriga utomeuropeiska territorier: Saint Pierre-et-Miquelon samt Nya Kaledonien, Wallis och Futunaöarna, Franska Polynesien, Franska territorierna i Australasien och Antarktis nej nej Grekland ja ja -- Agio Óros ja nej Irland ja ja Italien ja ja -- Campione d'Italia ja nej -- Livigno och Campione d'Italia nej nej -- det territorialvatten i Luganosjön som tillhör Italien ja nej Kroatien ja ja Lettland ja ja Litauen ja ja Luxemburg ja ja Malta ja ja Nederländerna (områden belägna i Europa) ja ja Polen ja ja Portugal ja ja Rumänien ja ja Slovakien ja ja Slovenien ja ja Spanien ja ja -- Kanarieöarna ja nej -- Ceuta och Melilla nej nej Sverige ja ja Tjeckien ja ja Tyskland ja ja -- Helgoland och Büsingen nej nej Ungern ja ja Österrike ja ja Stater och områden utanför EU hör till EU:s tullområde hör till EU:s skatteområde Färöarna nej nej Grönland nej nej Monaco ja Se °) och °°) Nordirland ja ja (endast i handeln med varor) Vatikanen nej nej Stater och områden utanför EU bildar en tullunion med EU hör till EU:s skatteområde Andorra *) ja (kap. 25–97) nej San Marino **) ja (utom kap. 72 och 73) ingår i punktskatteområdet °°), ingår inte i mervärdesskatteområdet Turkiet ***) ja nejendast 

Unionens tullområde har definierats i artikel 4 i unionstullkodexen.

Vilka varor måste deklareras i tullen?

Om du är osäker på vilka importrestriktioner som gäller, välj röd fil. Därefter kan du fråga tulltjänstemänen om råd - vi hjälper dig gärna.

Kom ihåg att om du valt den gröna filen och det hos dig vid en tullkontroll påträffas skattepliktiga varor, kan skatten höjas med hundra procent eller du kan åklagas för tullbrott. Därtill kan dina varor beslagtas om de omfattas av importförbud eller -restriktioner.

Vilka varor betalar man tull på?

Förtullningen och beloppet av importskatter som ska betalas för paket är beroende av paketets värde och det land från vilket paketet skickas till dig. Importskatter är bland annat mervärdesskatt, tullavgift och punktskatt och betalas vanligtvis i samband med förtullningen.

Paket från EU-länder behöver vanligtvis inte förtullas. Alla paket från länder utanför EU ska förtullas. Med Tullräknaren kan du uppskatta hur mycket mervärdesskatt och eventuella tullavgifter du måste betala för ditt paket. 

När är det inte tullavgift?

Du behöver inte betala tull om de varor du har handlat på nätet har ett sammanlagt värde av högst 1 700 kronor. Däremot ska du alltid betala svensk moms. För alkohol och tobak gäller särskilda regler. Läs mer på sidan Ska du handla på nätet?

Om du reser med kommersiella transportmedel så som flyg, färja eller tåg behöver du inte betala tull eller moms om de varor du har handlat har ett sammanlagt värde av högst 4 700 kronor.

Du behöver inte betala tull eller moms om de varor du har handlat har ett sammanlagt värde av högst 3 300 kronor när du reser på annat sätt än med kommersiell trafik, till exempel med din egen bil, båt eller cykel.

Kan man beställa från Amazon com till Sverige?

Ja. Utan tvekan. Att handla på Amazon är inte mer udda än att handla på en annan marknadsplats. Om du vet vad du söker eller är öppen för att testa ett nytt märke, köp Prime och fire away!

Det som talar för Amazon är utbudet. Det som talar mot Amazon är utbudet. Nästan oavsett kategori så möts du av ett utbud som är mycket svårt att överblicka. Du kan filtrera på pris, färg, storlek, säljare osv. Det du ska kolla efter är ”fraktas av Amazon.se” vilket ger de kortaste leveranstiderna (är min upplevelse). Kolla även vem som är säljare. Flera i Sverige kända varumärken finns på Amazon och det finns inget mening med att köpa t.ex. en H7-lampa till bilen från någon annan än Osram, Philips eller vilket märke du föredrar, även om det kan vara till synes billigare att handla av andra säljare.

Är det tull på varor från EU?

Import kallas det när du tar in en vara till EU från ett land som är utanför EU. Varan ska i samband med detta anmälas och deklareras till Tullverket och du ska betala moms och eventuellt tull och andra skatter och avgifter. Hur mycket du ska betala beror bland annat på hur mycket din vara är värd och vad det är för slags vara.

Använd vår tjänst Tullräknaren för att räkna ut vad du ska betala

Vilka varor måste man deklarera?

Du kan betala momsen för skatteperioden i MinSkatt. Kom ihåg att använda referensnumret för skatter på eget initiativ om du betalar skatten till exempel i nätbanken. Du kan kontrollera referensnumret och övriga betalningsuppgifter i MinSkatt.

Hur mycket får man handla utomlands?

Hem och familj

Att handla på nätet innebär att du får tillgång till varor från hela världen, dessutom till ett pris som kan vara lägre än i butikerna. Men vad kostar det – egentligen ¬– efter moms, tull och andra avgifter?

Vad är olagligt att importera?

Animaliska livsmedel är livsmedel som kommer från djurriket. Hit hör både kött, fisk, ägg och mejeriprodukter som mjölk och yoghurt. Till animaliska livsmedel räknas också honung. Produkterna kan vara antingen råa, eller bearbetade. Det finns flera risker förknippade med animaliska livsmedel, därför kontrolleras de alltid vid gränsen när de importeras till EU.

För att ta reda vad som krävs för att importera ett visst livsmedel behöver du veta:• Vilken produkt du ska importera• Från vilket land du ska importera

Tänk på att kraven som ställs på olika produkter kan förändras.

Är Amazon.se tullfritt?

Amazon är en stor marknad där du kan köpa nästan vad som helst. En del av varorna kan inte skickas direkt till Sverige men det är inget problem, du använder bara ShopUSAs frakttjänst. Vi har skapat en guide som hjälper dig på bästa sätt och du hittar tips hur du gör för att kunna frakta hem alla möjliga varor även de du inte kan skicka direkt till Sverige.

Amazon är en stor marknad där du kan köpa nästan vad som helst. En del av varorna kan inte skickas direkt till Sverige men det är inget problem, du använder bara ShopUSAs frakttjänst. Vi har skapat en guide som hjälper dig på bästa sätt och du hittar tips hur du gör för att kunna frakta hem alla möjliga varor även de du inte kan skicka direkt till Sverige.