:

Har min deklaration kommit in?

Innehållsförteckning:

  1. Har min deklaration kommit in?
  2. Vad gör jag om jag inte fått min deklaration?
  3. När blir min deklaration godkänd?
  4. Var kan jag se mitt slutskattebesked?
  5. Varför har jag inte fått min deklaration i kivra?
  6. När får man tillbaka pengar efter deklaration?
  7. Kan jag se min deklaration på Skatteverket?
  8. Hur vet jag om min deklaration är rätt?
  9. När kan man se vad man får tillbaka på skatten?
  10. Har ännu inte fått slutskattebesked?
  11. Kan man se slutskattebesked på Skatteverket?
  12. Varför står det 0 kr på mitt Skattekonto?
  13. Hur lång tid tar det innan man får skatteåterbäring?
  14. När får man besked om skatteåterbäring 2023?
  15. När får man skatteåterbäring 2023 ändringar?

Har min deklaration kommit in?

  • När kommer min deklaration?
  • Jag har inte fått min inkomstdeklaration. Vad ska jag göra?
  • Var kan jag få tag på min deklaration som pdf?
  • Hur får jag en utskrift av mina deklarationsuppgifter, bilagor, skatteuträkning och kvittens?
  • Hur får jag en pappersdeklaration?
  • Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?
  • Hur gör jag om det saknas eller finns en felaktig uppgift i min deklaration?
  • Jag har inte fått någon uppgift om min inkomst från min arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Vad gör jag?
  • Vad innebär en schablonintäkt?
  • Jag har skaffat en digital brevlåda, hur deklarerar jag?
  • Kan jag deklarera digitalt från utlandet?
  • Varför kan jag inte deklarera i e-tjänsten med min e-legitimation?
  • Varför har jag inte fått några koder?
  • Mina koder fungerar inte att deklarera med, vad ska jag göra?
  • Kan jag låta någon annan lämna digital inkomstdeklaration åt mig?
  • Ska mitt barn lämna in en deklaration?
  • Vem ska skriva under deklarationen för barn under 18 år och hur lämnar man in den?
  • Hur gör jag om jag har fått uppmaning att redovisa försäljning av en fastighet i år, fast jag redovisade försäljningen förra året?  
  • Hur kan jag kontrollera om min deklaration har kommit in till Skatteverket?
  • Kan jag göra ändringar i min deklaration efter att jag lämnat in den?
  • Jag har fått ett meddelande om ändrade uppgifter från Skatteverket, behöver jag göra någonting?

Vad gör jag om jag inte fått min deklaration?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

När blir min deklaration godkänd?

Det vi i dagligt tal kallar deklaration heter officiellt inkomstdeklaration, eller självdeklaration i lagstiftningen. Det är en metod för privatpersoner att informera om – alltså deklarera för – sina inkomster till Skatteverket. För företag kallas det skattedeklaration. I din inkomstdeklaration redovisar du för alla dina inkomster under föregående kalenderår. Det gäller alla sorters inkomster, som lön, pension, hyresintäkter och inkomst från kapital.

Numera får Skatteverket uppgifter från arbetsgivare, banker och andra relevanta aktörer. Därför kan de skicka en förifylld deklarationsblankett till privatpersoner. Den behöver du kontrollera och eventuellt komplettera. Du kan deklarera både digitalt och på papper. Det är enklare att deklarera digitalt, vilket de flesta numera gör.

Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Skatteåterbäring är de pengar du får tillbaka av staten om du har betalat in för mycket skatt under året. Om du har betalat mer skatt än vad du är skyldig att betala, får du helt enkelt tillbaka den överskjutande summan som skatteåterbäring.

Varför har jag inte fått min deklaration i kivra?

Över 5.7 miljoner svenskar får sin deklaration i Kivra. Och det är inte så konstigt. Inga papper att hålla reda på, du vet var du har den och kommer åt den dygnet runt, var som helst.

När får man tillbaka pengar efter deklaration?

Skatteåterbäringen betalas ut den 5–6 april 2023 till dig som uppfyller kriterierna för skatteåterbäring i april. Har du inte fått dina pengar kan det bero på att du inte har anmält bankkonto.

Kan jag se min deklaration på Skatteverket?

Din deklaration finns som pdf på Mina sidor under fliken Skatter och deklarationer. Deklarationen innehåller samma uppgifter som den deklaration som har skickats med posten eller till digital brevlåda.

Tänk på att om det har kommit nya eller ändrade uppgifter i din deklaration, finns dessa inte med i deklarationen på Mina sidor. I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 finns däremot alltid aktuella uppgifter.

Hur vet jag om min deklaration är rätt?

Det är Skatteverket som sammanställer alla årliga skattepliktiga inkomstuppgifter (kontrolluppgifter). Nya regler sedan 2019 gör att vi inte längre skickar någon årlig kontrolluppgift till dig från Pensionsmyndigheten. Du kan se alla dina skattepliktiga inkomstuppgifter hos Skatteverket. Skatteverket  (Länk till annan webbplats)

Vill du endast ha inkomstuppgifter om Pensionsmyndighetens utbetalningar loggar du in hos oss. Logga in på Mina sidor

Om du behöver uppgifter om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd  hämtar du dem genom att logga in hos oss på Pensionsmyndigheten. Har du inte e-legitimation kontaktar du oss enklast via e-post. Skicka e-post

Du kan enkelt ta reda på vilken skatt vi drar på din pension genom att logga in på Mina sidor. Om du till exempel har ett extra skatteavdrag kan du se det där. Du kan också ändra skatteavdraget. Logga in på Mina sidor

Det beror på att du får pension från flera håll, dels allmän pension från staten men också tjänstepension från dina tidigare arbetsgivare. Du kanske fortfarande arbetar också och får lön. Var och en som betalar ut pengar till dig gör ett preliminärt skatteavdrag på din pension. Det kan göra att ditt totala skatteavdrag blir för lågt.

Pensionsmyndigheten drar skatt enligt den skattetabell som gäller i den kommun där du bor och det grundavdrag som gäller för dig ingår i tabellen. Tjänstepensionsföretagen drar normalt 30 procent i skatt. I din deklaration finns en skatteuträkning där all preliminärt inbetald skatt lagts samman och avräknas mot den slutliga skatten. Om statlig inkomstskatt på Skatteverkets webbplats (Länk till annan webbplats)

När kan man se vad man får tillbaka på skatten?

Du som har e-legitimation kan anmäla kontonummer på något av dessa sätt:

  • på Mina sidor
  • i e-tjänsten Skattekonto
  • i samband med att du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller appen Skatteverket. Om du redan har deklarerat kan du anmäla ditt bankkonto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

Du hittar mer information om hur du anmäler ett konto i en utländsk bank på sidan Anmäla konto:

Har ännu inte fått slutskattebesked?

Skatteverket skickar slutskattebesked den 4–8 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj.

Du som har skatt att få tillbaka (skatteåterbäring) får pengarna utbetalda den 7-9 juni. Det gäller både dig som deklarerade digitalt och dig som deklarerade på papper.

Kan man se slutskattebesked på Skatteverket?

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som har digital brevlåda och som inte tidigare fått ditt slutskattebesked eller som saknar skatteregistrering i Sverige. Du som får ditt slutskattebesked i december och har kvarskatt ska betala skatten senast den 13 mars 2023.

Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1–3 veckor senare.

Varför står det 0 kr på mitt Skattekonto?

Den skattefria räntan på skattekontot höjs och ligger långt över storbankernas sparränta. Och även om det inte är tänkt att användas som ett sparkonto, finns det inga hinder. SvD går igenom hur det funkar.

Hur lång tid tar det innan man får skatteåterbäring?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

När får man besked om skatteåterbäring 2023?

Skatteåterbäring är pengar du får tillbaka från Skatteverket om du betalat för mycket i skatt föregående år. Om du har betalat mer skatt än vad du är skyldig att betala, får du helt enkelt tillbaka överskottet som du betalat. 

När får man skatteåterbäring 2023 ändringar?

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

Den 5 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.

Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil dit.

Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.