:

Hur mycket är Normalbelopp?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket är Normalbelopp?
 2. Vad betyder Normalbelopp hos Kronofogden?
 3. Vad är existensminimum för en person?
 4. Hur mycket får man kvar vid löneutmätning?
 5. Vad kan Kronofogden inte ta?
 6. Har Kronofogden koll på mitt bankkonto?
 7. Kan Kronofogden ta hela min lön?
 8. Hur mycket ska man klara sig på i månaden?
 9. Kan Kronofogden gå in på mitt bankkonto och ta ut pengar?
 10. Måste chefen veta om löneutmätning?
 11. Kan Kronofogden se mitt bankkonto?
 12. När försvinner en skuld hos Kronofogden?
 13. Hur hög hyra får man ha för Kronofogden?
 14. Är en lön på 40000 bra?
 15. Vad är rimligt att lägga på mat i månaden?

Hur mycket är Normalbelopp?

Existensminimum är det månadsbelopp som en person förväntas leva på vid exempelvis utmätning eller skuldsanering av Kronofogden. Ska exempelvis en löneutmätning ske kommer Kronofogden först beräkna fram existensminimum för personen varpå resterande belopp av inkomsten kommer att utmätas.

Inför en utmätning eller skuldsanering beräknar Kronofogden ut ett belopp som blir personens existensminimum. Det är därmed det totala belopp som personen förväntas leva på per månad. Nedan beskrivs hur detta beräknas:

Vad betyder Normalbelopp hos Kronofogden?

Om du inte klarar av att betala dina skulder kan du antingen få utmätning på lönen eller begära skuldsanering från Kronofogden och därmed behöva leva på existensminimum. Existensminimum, som även kallas förbehållsbelopp, är det belopp som anses skäligt för att du ska klara dina levnadskostnader, exempelvis för boende, mat och försäkringar.  

Vad är existensminimum för en person?

Förbehållsbelopp och existensminimum är två begrepp som ofta förväxlas. De har däremot två olika betydelser:

Existensminimum beräknas utifrån personens boendekostnad samt normalbeloppet som gäller. Dessa tillsammans kommer vara det belopp som krävs för att du och din familj ska fungera, alltså ett existensminimum.

Hur mycket får man kvar vid löneutmätning?

Existensminimum är det månadsbelopp som en person förväntas leva på vid exempelvis utmätning eller skuldsanering av Kronofogden. Ska exempelvis en löneutmätning ske kommer Kronofogden först beräkna fram existensminimum för personen varpå resterande belopp av inkomsten kommer att utmätas.

Inför en utmätning eller skuldsanering beräknar Kronofogden ut ett belopp som blir personens existensminimum. Det är därmed det totala belopp som personen förväntas leva på per månad. Nedan beskrivs hur detta beräknas:

Vad kan Kronofogden inte ta?

Övrigt/annat

Kronofogden har dragit en större summa pengar utan att meddela om någon utmätning. Dagen efter dragningen fick jag en blankett som jag ska fylla i angående min inkomst. Har de rättigheter till det, dra pengar först och sedan fråga om jag vill göra en avbetalningsplan? Hela skuldsumman är redan dragen och därmed är kontot tömt. Jag är arbetslös utan någon form av inkomst. De drog ifrån mitt sparkonto som jag och min son skulle leva på. Nu har vi inget kvar och någon hjälp från soc är inte aktuell.

Har Kronofogden koll på mitt bankkonto?

Jag har släppt alla mina skulder till krono, för löneutmätning, men det har inte börjat komma igång ännu. Jag får dessutom län den 25e och inget blev draget på lönen, utan det är tagit direkt från kontot (idag, den 27e).

Jag undrar eg bara om det är vanligt att krono, när som helst kan dra pengar utan förvarning? Jag har fått utslag och betalnings avier från krono, men jag räknade med att detta skulle gå till utmätning som sagt, och att man hade vart förberedd på detta när detta beslut tas.

Kan Kronofogden ta hela min lön?

Övrigt/annat

Hej! Jag har en hel del skulder vilket gör att Kronofogden ibland gör försök till utmätning av min lön, då jag inte haft något överskott att utmäta har det hittills inte utmätts ngt mer än under kort period för några år sedan. Nu har jag blivit sambo. Min sambo har hittills studerat och inte haft någon inkomst men ska nu börja jobba. Jag är lite orolig då vad jag förstår påverkar Kronofogdens syn på den utmätningsbara delen av min lön. Kan man genom avtal skydda det hela? Tråkigt om min sambo indirekt måste betala för skulder jag dragit på mig innan vi träffades. Hoppas på snabbt svar, MVH. 

Hur mycket ska man klara sig på i månaden?

I myndighetens beräkning av hushållskostnader ingår en rad produkter: mat, el, kläder, hygienartiklar, möbler, städartiklar, tv och telefon med mera.

Det finns flera stora kostnader som myndigheten inte tar med: boende, resor till och från arbetet, semesterresor eller semesterboenden, tandvård och medicinkostnader. Det är viktigt att känna till när du använder dig av de beräknade kostnaderna för hushåll, oavsett om du gör en budget för din egen familj eller om du arbetar med ekonomiskt stöd eller beräknar låneutrymmet för den som söker lån. 

Beräkningarna ska ses som ungefärliga kostnader och vanligtvis brukar det inte vara så stora förändringar från år till år. Flera oväntade händelser inträffade i vår omvärld under 2022 som har påverkat priserna för bland annat mat, drivmedel och el kraftigt. Beräkningarna för 2022 togs fram innan dessa händelser ägde rum och siffrorna för 2022 blev därför snabbt inaktuella. Det gör att prognosen för 2023 visar en stor kostnadsökning för framför allt mat och el jämfört med 2022 års siffror. Du som använder beräkningarna kan behöva justera siffrorna om ytterligare händelser inträffar under 2023 som påverkar kostnadsläget.

Kan Kronofogden gå in på mitt bankkonto och ta ut pengar?

Hej! I onsdags fick jag brev via Kivra om att Kronofogden startat en utredning om löneutmätning. Jag har till den 18/5 på mig att redogöra för min ekonomi. Igår upptäckte jag att jag endast hade 1000 kr kvar på kontot. I posten (på internetbanken) från i fredags står det Utmätning och -13675. Inget mer. Jag fick fullkomlig panik och ingen att kontakta. Kan Kronofogden göra så två dagar efter jag mottog brevet där det står att jag har till den 18/5 på mig att svara? Och varför? Och varför hör de inte ens av sig till mig EFTER de dragit pengarna? Jag har ingen kriminell bakgrund överhuvudtaget och aldrig ljugit eller lurat Kronofogden. Kan mitt konto ha blivit scammat?

En löneutmätning kan man inte stoppa, pengarna dras från lönen av arbetsgivaren innan de betalas ut till arbetstagaren.

Måste chefen veta om löneutmätning?

– Det ska vara väldigt klart och rent att man har ett samtycke, säger Olov Östensson.

En anställd som har accepterat att avdraget ska göras kan när som helst, tills pengarna är dragna, ändra sig.

– Du kan lämna medgivande ena dagen och nästa dag dra tillbaka det. Bevisbördan för att ett medgivande har givits är på arbetsgivaren.

Kan Kronofogden se mitt bankkonto?

Hej!det gäller kronofogden och befogenheten att ta ut pengar från ett konto.

Jag har en fastställt månadsbetalning till kronofogden pga. en större skuld till utlandet för barnunderhåll.som inte kunde betalas i sin helhet och det har fungerat utan problem,jag har ett fastställt förbehållsbelopp och det är inga konstigheter.det rullar bara på med månadsbetalningar.mycket väl skött av KF ,jag beundrade dem och deras medmänsklighet

När försvinner en skuld hos Kronofogden?

Om du inte betalar dina räkningar i tid kommer de efter ett tag att hamna först hos inkasso och sedan hos Kronofogden, om du inte betalar inkassobolaget. När skulden hamnar hos inkasso så växer räntan för varje år som går. Här har du fortfarande en chans att förhindra att skulden går vidare till den sista instansen Kronofogden genom att betala in pengarna som krävs plus räntan.

Bara en ynka liten skuld hos Kronofogden kan orsaka enorma problem för en privatperson på många olika områden. För det första får du en prick i registret, en så kallad betalningsanmärkning. Denna prick kan ligga kvar olika länge, men normalt minst 3 år. Under denna tid påverkas din kreditvärdighet och alla banker, hyresbolag, telefonföretag etc. kommer se denna anmärkning och i de flesta fall avslå din ansökan.

Du kan alltså i det flesta fall inte ens få en hyresrätt i första hand om du har en anmärkning, utan blir tvungen att hyra i andrahand eller bo hos vänner och familj vilket är en mycket osäker tillvaro många gånger.

Hur hög hyra får man ha för Kronofogden?

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline!

Enligt 5 kap. 1 § 5 p. utsökningsbalken undantas hyresrätter från utmätning om den utgör eran bostad där ni stadigvarande bor eller om den behövs för förvärvsverksamhet. Det betyder att kronofogden inte kan tvinga er från eran hyresrätt.

Är en lön på 40000 bra?

Vill du gå en utbildning som leder till ett välbetalt jobb? På studier.se kan du hitta flera utbildningar som ger jobb med lön över 40 000 kronor i månaden! Det finns utbildningar inom flera områden som kan leda till ett jobb med en hög lön. Men vilka yrken ger en hög lön? Här nedan följer en lista med exempel på olika yrken som har en medellön på över 40 000kr i månaden:

Källa: SCB (2020)

Vad är rimligt att lägga på mat i månaden?

För att nå upp till våra sparmål har vi försökt kapa så mycket kostnader det går. En stor post för vår familj är kostnaden för mat och här skulle det gå att äta sig mätt för en bråkdel av vad vi lägger idag.

Samtidigt vill vi äta gott och nyttigt och inte göra avkall på att t.ex. bara köpa svenskt kött och att lägga lite extra pengar på ekologiska alternativ i de fall den inte transporterats längre än de konventionella.

Som ni kanske redan läst köper vi gärna varor med kort datum och hamstrar av favoritmaten när den är på kampanj för att försöka hålla en rimlig matkostnad per månad. Dessutom slänger vi sällan mat utan planerar matlagningen utifrån vad som behöver ätas upp. Vi har i princip alltid matlåda med till jobbet och övriga rester äter vi hemma.

Vi har också råkat ut för den senaste tidens höga inflation som påverkar priserna kraftigt. Mellan 2022 och 2023 har priserna på mat stigit drygt 20%. Det är verkligen dramatiska förändringar och har inneburit att lågprisbutiker som t.ex. Lidl och i viss mån Willys har fått ett uppsving.