:

Hur mycket betalar bönder för diesel?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket betalar bönder för diesel?
 2. Hur mycket är skatten på bränsle?
 3. Vilket land har högst skatt på drivmedel?
 4. Varför hög skatt på diesel?
 5. Varför är diesel så dyrt i Sverige?
 6. Hur mycket skatt på bensin och diesel?
 7. Vem får köra på Gröndiesel?
 8. Varför är svensk diesel dyrare än dansk?
 9. Vilken bil är dyrast i skatt?
 10. Vilket land i Europa har dyrast diesel?
 11. Vilket land har billigast diesel i världen?
 12. Vilka får sänkt skatt 2023?
 13. Är Blankdiesel bättre?
 14. Vilka mackar har Blankdiesel?
 15. Vem har världens dyraste diesel?

Hur mycket betalar bönder för diesel?

 • Sänkt skatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk (pdf 299 kB)

Skattenedsättningen utökas med 2 000 kronor per kubikmeter till en sammanlagd nedsättning av energi- och koldioxidskatt på 3 930 kronor per kubikmeter från 1 juli 2022 till och med 30 juni 2023. Förslaget medför ändringar i lagen om skatt på energi som föreslås träda i kraft den 1 juli 2022 och upphör att gälla vid utgången av juni 2023.

Hur mycket är skatten på bränsle?

Sänkt bensin- och dieselpris uppnås med sänkt skatt

Bilägaren har blivit statens kassako. Det senaste årtiondet har bensin- och dieselskatten höjts kraftigt. Drivmedelsskatten är dessutom konstruerad på sådant sätt att den ökar automatiskt varje år helt utan beslut eller debatt i riksdagen eller regeringen, hur odemokratiskt det än låter. Under fjolåret sänktes dock drivmedelsskatterna, både permanent och tillfälligt som ett krisstöd.

Vilket land har högst skatt på drivmedel?

– Sverige har de mest ambitiösa klimatmålen i världen och vi har högre inblandning av biodrivmedel än vad resten av Europa har, säger Sofie Quant, kommunikationschef på Drivkraft Sverige. 

Moderaterna har nyligen gått ut med att de vill sänka skatten med en krona på diesel och bensin, något vår blivande statsminister Magdalena Andersson snabbt avfärdade i en intervju.

Varför hög skatt på diesel?

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Varför är diesel så dyrt i Sverige?

Det gör att mindre olja kommer ut på marknaden eftersom Ryssland är världens tredje största producent av råolja.

– Invasionen har fått råoljepriset att stiga kraftigt. Det beror på att råolja är världens mest handlade råvara och väldigt känslig för konjunktursvängningar. Kriget får utbudet av råolja att minska och det får priset att stegra, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, branschorganisation för drivmedelsbranschen.

Finns det annat som påverkar priset för konsumenter i Sverige?

Hur mycket skatt på bensin och diesel?

Sänkt bensin- och dieselpris uppnås med sänkt skatt

Bilägaren har blivit statens kassako. Det senaste årtiondet har bensin- och dieselskatten höjts kraftigt. Drivmedelsskatten är dessutom konstruerad på sådant sätt att den ökar automatiskt varje år helt utan beslut eller debatt i riksdagen eller regeringen, hur odemokratiskt det än låter. Under fjolåret sänktes dock drivmedelsskatterna, både permanent och tillfälligt som ett krisstöd.

Vem får köra på Gröndiesel?

Diesel för båtar skiljer sig åt från det bränsle vi använder i bilar på land - framförallt bör det inte vara någon RME inblandat. Foto: Elinor Karlin

Varför är svensk diesel dyrare än dansk?

Det kan löna sig att tanka diesel utanför Sveriges gränser på bilsemestern. Sverige har fortfarande EU:s dyraste diesel. Den som kan tanka på kontinenten kan spara 3-5 kronor per liter. Här är dieselpriserna i Europa och resten av världen. 

Debatten om dieselpriset har varit intensiv under våren i Sverige. Till slut kom regeringen och Sverigedemokraterna överens om att sänka reduktionsplikten till sex procent från dagens 30,5 procent. 

Vilken bil är dyrast i skatt?

Från nyår chockhöjs bilskatten i tre år på nya personbilar. En vanlig Volvo-suv kan kosta över 30.000 kr i skatt på tre år. En husbil kan gå på 90 000 kr de första tre åren. Men det finns minst fem olika sätt att slippa den värsta skattechocken – så här gör du för att lindra smällen för plånboken.

Samma bil – men tre helt olika fordonsskatter på ett och ett halvt år. Det är verkligheten efter att WLTP-normer nu införs i bonus-malus-systemet från 1 januari 2020. Men vi backar bandet till före första juli 2018, så blir det lättare att hänga med i de krångliga svenska bonus-malus-reglerna.

Vilket land i Europa har dyrast diesel?

Prisvariationerna på drivmedel, bensin och diesel, är större utomlands jämfört med i Sverige. Somliga tankställen är betydligt dyrare än andra.

De priser som anges i nedan dokuments tabell är genomsnittspriset i respektive land. Se tabellen i första hand som en jämförelse av bensin och dieselpriser mellan olika länder - snarare än som ett besked om det exakta priset i ett visst land. Saknar du ett lands genomsnittspriser beror det på att vi saknar tillförlitlig källa för detta land. 

Europeisk standarddiesel fungerar utan problem i svenska bilar. Den är något kraftfullare jämfört med svensk diesel, men miljömässigt likvärdig. Renaste varianten kallas Citydiesel. 

I Italien och Frankrike heter diesel gazole eller gasoil, i Spanien gasóleo.

Det som kallas Biodiesel 100 är ren rapsolja. Se upp så du inte tankar fel!  

Vilket land har billigast diesel i världen?

GlobalPetrolPrices har släppt nya siffror på dieselpriser i världen. Vi listar vilka länder din plånbok inte vill att du ska tanka i!

Att priserna på diesel i Sverige ökat kraftigt den senaste tiden har nog ingen missat. Dock har dieselpriset fallit rejält den senaste veckan – men nivåerna är fortfarande rekordhöga historiskt sett.

Vilka får sänkt skatt 2023?

Skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent) hamnar på 598 500 kronor jämfört med 540 700 kronor 2022. Det är 57 800 kronor högre än förra året och är en effekt av omräkningen med förändringen av konsumentprisindex + 2 procent­enheter.

 • Det innebär att du 2023 kan ha en månadslön på knappt 51 200 kronor innan du börjar betala statlig inkomstskatt, jämfört med år 2022 då motsvarande nivå låg på drygt 46 200 kronor.
 • Pensionärer (66+) kan tjäna mer, drygt 56 900 kronor i månaden, innan statlig skatt tas ut, jämfört med år 2022 då motsvarande nivå låg på knappt 51 600 kronor.

Är Blankdiesel bättre?

Diesel för båtar skiljer sig åt från det bränsle vi använder i bilar på land - framförallt bör det inte vara någon RME inblandat. Foto: Elinor Karlin

Vilka mackar har Blankdiesel?

TeknikUppdaterad: 15 november 2022

Det finns knep för att undvika svart sörja i tanken. Två drivmedelsföretag och tekniker ger bästa tipsen.

Vem har världens dyraste diesel?

Nya siffror över dieselpriserna i världen visar att Sverige ligger nästan sex kronor över EU:s medelpris på 19,38 kronor per liter. Även efter skattesänkningen kommer vi ha EU:s dyraste diesel.

Dieselpriset har fallit rejält den senaste veckan, men fortfarande är priset på en rekordhög nivå historiskt sett. Nya siffror från Globalpetrolprices visar att Sverige fortfarande har världens högsta dieselpris, före lilleputtländerna Monaco och Hong Kong.