:

Vilka dokument behövs för passansökan?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka dokument behövs för passansökan?
 2. Hur man ansöker om pass?
 3. Hur lång väntetid på pass 2023?
 4. Vem får bevittna passansökan?
 5. Vad kostar passansökan?
 6. Hur lång tid tar det för passansökan att bli godkänd?
 7. Vad kostar ett pass 2023?
 8. Måste man ta med sitt gamla pass?
 9. Hur kan jag få mitt pass snabbare?
 10. Får familjemedlem bevittna?
 11. Kan min son bevittna min namnteckning?
 12. Kan man slänga sitt gamla pass?
 13. Hur lång väntetid för att få sitt pass?
 14. Vad gör jag om mitt pass har gått ut?
 15. Måste två personer vidimera pass?

Vilka dokument behövs för passansökan?

Ambassaden kan endast handlägga en ansökan om samtliga för ansökan nödvändiga dokument är bifogade. Boka alltså endast en tid när du har alla dokument samlade, detta för att undvika långa väntetider. Läs faktabladen på vår hemsida för att ta reda på exakt vilka handlingar som krävs för ditt ärende.

För varje person som ansöker om pass eller ID-kort krävs en egen tidsbokning (för en familj bestående av fyra personer behövs alltså fyra stycken på varandra följande bokningar). Önskar en person ansöka om både ett pass och ett ID-kort behövs också två separata på varandra följande bokningar (per person). Faktablad med information om vilka dokument som behövs finns här:

Hur man ansöker om pass?

 • 2

  Ansökan kan endast behandlas om dina uppgifter i befolkningsdatasystemet är korrekta. En finsk medborgare kan avgiftsfritt kontrollera sina uppgifter i befolkningsdatasystemet en gång om året. För att kontrollera och rätta dina befolkningsuppgifter ta kontakt med den närmaste Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).
 • 3

  Du måste betala passet eller identitetskortet då du lämnar in ansökan.
 • Hur lång väntetid på pass 2023?

  Leveranstiden för pass är nu nere på en vecka, efter månader med långa väntetider. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Press

  PASS

  Vem får bevittna passansökan?

  Följande krävs för att ansöka om pass för barn under 18 år:

  En avgift tas ut i samband med ansökan.

  Vad kostar passansökan?

  Många ansöker just nu om pass. Därför ber vi dig endast ansöka om nytt pass om ditt gamla löper ut inom de kommande tre månaderna.

  Vänligen notera att alla dokument måste vara i original. 

  Hur lång tid tar det för passansökan att bli godkänd?

  För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

  Vad kostar ett pass 2023?

  Avgiften för pass är 400 SEK

  Avgiften för pass är 400 SEK. Ytterligare 200 SEK tillkommer för fraktkostnad av passet till svensk ambassad i utlandet. Observera att fraktkostnaden ska betalas i lokal valuta på ambassaden, vilket innebär att beloppet kan variera med anledning av olika valutakurser. Tänk på att det tar några dagar till en vecka extra att skicka passet med kurirpost till svensk ambassad i utlandet.

  Måste man ta med sitt gamla pass?

  En svensk medborgare bosatt i utlandet eller på tillfälligt besök kan ansöka om ett nytt ordinarie pass, provisoriskt pass eller id-kort på vissa ambassader och konsulat som också är passmyndigheter.

  Tidsbokning Tidsbokning sker online fr.o.m. den 1 juli 2021. Du bokar tid för att ansöka om ett nytt pass eller för att hämta ut passet vi följande länk: Tidsbokning online

  Hur kan jag få mitt pass snabbare?

  För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. 

  Får familjemedlem bevittna?

  Detta är den vanligaste fullmakten för dig som privatperson. Med fullmakten kan du sköta de vanligaste bankärendena. Läs om vilka ärenden den gäller för.

  Kan min son bevittna min namnteckning?

  Endast fysiska id-handlingar är giltiga när du ska ansöka om pass eller nationellt id-kort. Det digitala id-kort som går att ladda ned via BankID gäller för närvarande inte som id-handling för någon typ av identifiering hos Polismyndigheten. 

  Som giltig resehandling gäller även fortsättningsvis fysiska pass och nationella id-kort som utfärdats av Polismyndigheten.

  Kan man slänga sitt gamla pass?

  Här får du veta hur du ansöker om pass och nationellt id-kort.

  Polisens passexpeditioner utfärdar pass och nationellt id-kort till svenska medborgare. Du kan ansöka om och hämta ditt nya pass eller id-kort på vilken passexpedition som helst i landet. Nationellt id-kort kan användas som resehandling inom EU.

  Hur lång väntetid för att få sitt pass?

  Hur lång väntetid är det för att förnya sitt pass nuförtiden?

  Beror på region. Kolla Polisens hemsida helt enkelt när nästa tid finns.

  Vad gör jag om mitt pass har gått ut?

  Du kanske undrar varför denna fråga ska ställas. Det finns många människor som fortfarande inte vet var deras pass går ut. Vissa är bara förvirrade av all information som finns på passets sida.

  Utgångsdatumet kan enkelt hittas på den sida i passet där alla dina personuppgifter anges. I de flesta pass kan det stå på första sidan, medan det i vissa pass kan stå på olika sidor. Det är inte svårt att hitta informationssidan. I svenska pass är informationssidan förstärkt med plast.

  Informationssidan innehåller ditt biometriska foto, som används för att identifiera dig, och alla dina personuppgifter, t.ex. fullständigt namn, födelsedatum eller födelseort, nationalitet osv.

  Svaret är ja. Du behöver inget pass för att boka en flygresa. Men om du bokar ett flyg på flygplatsen eller checkar in kan detta orsaka problem eftersom du kommer att bli ombedd att uppge passuppgifter.

  Du får inte ens checka in om ditt pass har gått ut. Att ljuga är inte heller ett alternativ. Om du ljuger skjuter du bara upp det oundvikliga och du kommer inte ombord på planet. Du kommer inte ens att nekas ombordstigning med den.

  Måste två personer vidimera pass?

  Familj & barn

  Hej, Har gemensam vårdnad om en dotter som jag till hösten önskar resa med och imed det skaffa ett pass till. Pappan har godkänt det hela men är själv utomlands hur gör man ett pass möjligt på smidigaste sätt? Beslutsfullmakt funkar de för att skaffa ett pass och hur gör man ett sådant?