:

Är det moms på fraktkostnad?

Innehållsförteckning:

  1. Är det moms på fraktkostnad?
  2. Hur mycket är moms på transport?
  3. När är det 12% moms?
  4. Är det moms på kollektivtrafik?
  5. Måste man betala moms på frakt?
  6. Hur ska man bokföra frakt?
  7. Får man dra av moms på lastbil?
  8. Är det moms på frakt postnord?
  9. Är frakt en vara eller tjänst?
  10. Är moms 20 eller 25?
  11. Vad är momsbefriad verksamhet?
  12. Hur räknar jag ut frakt?
  13. Har ditt fordon avdragbar moms?
  14. Varför får man inte dra av moms på bil?
  15. Vilka tjänster har 12% moms?

Är det moms på fraktkostnad?

Ska fraktavgiften ses som en tjänst eller är den beroende av den underliggande varan som levereras? Detta ställer till huvudbry för många företagare, både när man ska fakturera själv och när man ska försöka bokföra saker man beställt till företaget. Momsen verkar liksom aldrig stämma och det verkar inte finnas något enhetligt system eller regel för när det blir 6% och 25% moms på frakten. För att se systemet i momsen på det här området så måste man se frakten som en del av varan. Man ska alltså inte se det som en form av tjänst som man gör vid bokningsavgift på resor. Man skulle lätt kunna argumentera för att själva frakten är en fristående tjänst som alltid borde få 25% moms. Det skulle vara helt logiskt och korrekt resonemang, men tyvärr är logik inte momssystemets starkaste gren.

Det är faktiskt med rådande praxis momssatsen för själva varan som styr momssatsen på frakten. Om du beställer en bok så har den 6% moms och då får frakten 6% moms. Om du beställer en soffa så har den 25% moms och då får frakten 25% moms.

Det är dock inte så många olika typer av varor som du kan se 6% moms på frakten på. Det rör sig i princip alltid om böcker och tidningar (om de inte innehållet består av mycket reklam då blir det 25%). Även frakt av människor (persontransport) har 6% moms. Så frakten på en människa blir också 6%. Bra att veta för den växande industrin Trafficking och flyktingsmugglare.. men tänk på att om frakten av människor är mer av en upplevelse än en transport (guidade turer) då är momsen 25% på den frakten eftersom det inte är fråga om en transport utan just en upplevelse.

Hur mycket är moms på transport?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

När är det 12% moms?

I Sverige har standardprocentsatsen för moms bestämts till 25%. Lägre procentsatser tillämpas också för vissa transaktioner och är satta till 12% respektive 6% moms. Syftet med att tillämpa lägre momssatser är att möjliggöra lägre priser och därmed större tillgänglighet till vissa varor och tjänster som anses ha särskilt värde för allmänheten.

Är det moms på kollektivtrafik?

We process your data to deliver content or advertisements and measure the delivery of such content or advertisements to extract insights about our website. We share this information with our partners on the basis of consent and legitimate interest. You may exercise your right to consent or object to a legitimate interest, based on a specific purpose below or at a partner level in the link under each purpose. These choices will be signaled to our vendors participating in the Transparency and Consent Framework. More information

Always Active

Måste man betala moms på frakt?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Hur ska man bokföra frakt?

Hej! Jag har ett nystartat AB som bedriver försäljning av kläder på internet. Jag har valt att ha en så kallad "flat rate" på min frakt, dvs en fast fraktsumma för varje kundbeställning. Det innebär att kunden alltid betalar ex 30 kr i frakt, även om det faktiska fraktpriset varerier och kan kosta mig både ex 20 eller 40 kr i slutändan.

Nu är ju då min fråga hur jag bokför detta enklast? Kan jag bokföra allting som intäcker av försäljing och sedan min PostNord-faktura som inköpt tjänst som vanligt? Eller är detta för enkelt tänkt för att vara rätt?

Får man dra av moms på lastbil?

Som tidigare nämnts kan det uppstå många funderingar när man är i färd med att köpa en ny bil. Nedan försöker vi reda ut för några av de vanligaste frågorna relaterat till moms och bilköp:

Är det moms på frakt postnord?

När du som företagare anlitar ett fraktbolag för transport och leverans av varor till kund erhåller du en faktura för kostnaderna kopplade till frakten. Ditt företag får således en utgift, vilken dels måste betalas men även bokföras på rätt sätt. Detta gäller oavsett om du vidarefakturerar hela eller delar av kostnaden till kund.

Att bokföra frakt behöver inte vara särskilt komplicerat, men det är viktigt att det görs korrekt – precis som med alla andra typer av utgifter (och intäkter). Hur kostnader för transport och leverans ska bokföras beror på vad som ingår i avgifterna, vilken bokföringsmetod du använder samt huruvida du har anlitat ett svenskt eller utländskt fraktföretag.

För att göra det enklare för dig som driver företag har vi på PostNord nedan sammanställt en introducerande guide till vad som gäller vid bokföring av såväl utgifter som intäkter kopplade till frakt. Vi vill göra det lätt för dig att göra rätt.

Bokföring är ett lagstadgat krav för alla företag i Sverige oavsett bolagsform. Såväl stora aktiebolag som små handelsbolag och enskilda firmor omfattas av den så kallade bokföringsskyldigheten, vilken i korthet innebär att samtliga affärshändelser ska registreras på ett systematiskt sätt. Dels för att öka genomlysningen i bolaget, men också för att skapa ordning och reda.

För att du ska kunna få bra insyn i vilka intäkter och utgifter du har i ditt bolag är det viktigt att ha olika bokföringskonton för olika syften. Genom att exempelvis bokföra alla kostnader för frakt och varuleveranser på ett konto, förbrukningsmaterial på ett annat och personalkostnader på ett tredje får du full koll på alla olika typer av kostnader samt hur stor del de utgör av helheten.

Att separera fraktavgift från det levererade varuvärdet är även viktigt för att få korrekta siffror i din leverantörsreskontra.

Är frakt en vara eller tjänst?

Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bl.a. bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Med vara förstås materiella ting, bland dem fastigheter och gas, samt värme, kyla och elektrisk kraft. Med tjänst förstås allting annat som kan tillhandahållas (1 kap. 6 § ML, artikel 14, 15 och 24.1 i mervärdesskattedirektivet). Nedan finner du exempel på några vanligt förekommande transaktioner och bedömningar av om det är en vara eller en tjänst som omsätts. Fler exempel finner du på sidan Ett eller flera tillhandahållanden.

Är moms 20 eller 25?

"Hejsan! Jag gick nyligen en bokföringskurs där vi lärde oss om bla momssatser. Läraren sa att vi egentligen bara betalar 20% moms på ex varor mm. Han demonstrerade med att be om någons kvitto, slutligen säger han att momssatsen heter 25% men består endast av 20% moms på priset? Jag får det ju ändå till att vi betalar 25% i moms. Om ngt kostar oss 100kr på kvittot är ju momsen på 20kr dvs 25% av 80kr som försäljaren lagt på! Man kan väl inte säga att man betalar moms som räknas baklänges från bruttopris? Man utgår ju alltid från netto priset för att sätta moms beloppet?! Snälla förklara för mig, blir snurrig av dubbla budskap!"

Vad är momsbefriad verksamhet?

30 000 kronor. Tjänar du mindre än så på din försäljning kan du tillhöra dem som slipper betala moms för din verksamhet. Men det är inte helt säkert.

För att tillhöra momsbefriade verksamheter här i Sverige går det alltså en gräns vid 30 000 kronor. Räknar du själv med att din försäljning inte kommer dra in mer pengar än så, är du troligen befriad från att redovisa moms till myndigheten Skatteverket. Det här gäller ifall du enbart säljer tjänster och varor här i Sverige. Du behöver då inte registrera dig för att betala någon moms. Företag som tjänar mer ska däremot betala in både skatt och moms till myndigheten.

Hur räknar jag ut frakt?

  • Köp frakt online – inrikes och utomlands
  • Säkerställ rätt frakt vid rätt tillfälle
  • Beställ hämtning av paketen eller lämna in hos företagsombud

93% av användare skulle ha svårt att klara sig utan Skicka Direkt Business

  • Köp frakt online – inrikes och utomlands
  • Säkerställ rätt frakt vid rätt tillfälle
  • Beställ hämtning av paketen eller lämna in hos företagsombud

93% av användare skulle ha svårt att klara sig utan Skicka Direkt Business

Har ditt fordon avdragbar moms?

Som tidigare nämnts kan det uppstå många funderingar när man är i färd med att köpa en ny bil. Nedan försöker vi reda ut för några av de vanligaste frågorna relaterat till moms och bilköp:

Varför får man inte dra av moms på bil?

I vissa verksamheter finns det behov av bil för att arbetet ska fungera. Behovet av bil bör du tänka på när det är dags att starta företag. Du får vanligtvis dra av 50 procent av momsbeloppet när företaget hyr (leasar) en personbil. Men avdraget förutsätter att bilen körs minst 100 mil per år i en verksamhet som medför skattskyldighet eller rätt till återbetalning. Om en och samma körning med en leasad personbil avser två olika verksamhetsgrenar, varav endast ena är momspliktig, får endast de mil som kan hänföras till den momspliktiga verksamheten beaktas när man räknar 100 mil.

Momsen kan du dra av på alla driftskostnader om bilen är en anläggningstillgång. Dvs tillhör inventarierna i verksamheten. Eller om den har hyrts för användning i företaget. Det räcker med att bilen används delvis i företagets momspliktiga verksamhet. Du får dra av momsen på driftskostnader även när bilen används privat. Bland annat bensin, service, reparation, underhåll och besiktning eller test. Det är bra att känna till för dig som ska starta företag.

Vilka tjänster har 12% moms?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.