:

Hur fungerar egenanställning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar egenanställning?
  2. Kan man vara egenanställd?
  3. Kan man fakturera utan att ha företag?
  4. Vilket Egenanställningsföretag är bäst?
  5. Hur mycket får man jobba som egen företagare?
  6. Vad kostar det att ha en enskild firma?
  7. Kan jag anställa mig själv?
  8. Kan man anställa sig själv?
  9. Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?
  10. Kan man få bidrag för att starta eget?
  11. Hur mycket ska jag fakturera per timme?
  12. Vad kostar det att ta ut lön enskild firma?
  13. Vilka avgifter har man som egen företagare?
  14. När lönar det sig med enskild firma?
  15. Måste man ta ut lön i enskild firma?

Hur fungerar egenanställning?

Ett egenanställningsföretag fungerar ungefär som en arbetsgivare och sköter administrativa funktioner som fakturering, lön och skatter. Det är också egenanställningsföretaget som är godkänt för F-skatt

. Du själv ansvarar för att söka kunder och uppdrag. När du är klar med uppdraget upphör anställningen hos egenanställningsföretaget. 

Egenanställningsföretag kallas även för plattformsföretag, faktureringsföretag eller självanställningsföretag.

När du ansluter dig till ett egenanställningsföretag är det du som utför arbetet men det är egenanställningsföretaget som är avtalspart mot kunderna. 

Det är viktigt att dina kunder vet att det är egenanställningsföretaget som är deras juridiska uppdragstagare och som är godkänt för F-skatt, även om det är du som ska utföra arbetet. Du måste därför först ansluta dig till egenanställningsföretaget och komma överens om de uppdrag som de ska faktura, innan du avtalar om ersättningen med din kund. 

Kan man vara egenanställd?

Du måste först ansluta dig till ett egenanställningsföretag, nedan även kallat ”företaget”, och komma överens om för vilka uppdrag de ska vara avtalspart och fakturera, innan du avtalar om ersättningen för ett uppdrag. Även om det är du som ska utföra arbetet är det viktigt att uppdragsgivarna vet att det är företaget som är deras juridiska uppdragstagare och som har F-skatt.

Du kan alltså inte först personligen avtala om ett uppdrag och sedan i efterhand be företaget skicka en faktura till din uppdragsgivare. Då kommer fakturan från fel avsändare, eftersom företaget inte ingått något avtal med din uppdragsgivare om att utföra arbete, och det är fortfarande din A-skatt som gäller.

Kan man fakturera utan att ha företag?

Anställningsformen kallas att vara egenanställd, vilket innebär att du som privatperson betalar en viss procent till ett egenanställningsföretag som sköter fakturering och administration åt dig. Du kan på så sätt fokusera på din verksamhet, utan att själv ha ett registrerat bolag.

Att fakturera utan företag är framförallt ett alternativ för dig som är i uppstartsfasen av exempelvis en egen frilans- eller konsultverksamhet. Kärnan i affärsidén är den så kallade administrativa avgiften eller serviceavgiften. Det är den avgift som dras av på beloppet du fakturerar dina kunder och går till att exempelvis täcka:

  • Sociala avgifter
  • Skatter & moms
  • Försäkringar
  • Bokföring & revision
  • Inkasso

Vilket Egenanställningsföretag är bäst?

Med sin grundavgift på 5,95 % av fakturavärdet är Cool Company bland de dyraste i klassen. Men för den högre avgiften ingår mycket. Olycksfall -och livförsäkring samt ansvarsförsäkring ingår. Du få lönen snabbt, 1-3 bankdagar efter att kunden betalat fakturan. Cool Company erbjuder också expressbetalning. Mot en avgift på 7,45 % av fakturavärdet får du lönen 24 timmar efter att kunden godkänt fakturan (inte betalat). 

Med sin grundavgift på 5,95 % av fakturavärdet är Cool Company bland de dyraste i klassen. Men för den högre avgiften ingår mycket. Olycksfall -och livförsäkring samt ansvarsförsäkring ingår. Du få lönen snabbt, 1-3 bankdagar efter att kunden betalat fakturan. Cool Company erbjuder också expressbetalning. Mot en avgift på 7,45 % av fakturavärdet får du lönen 24 timmar efter att kunden godkänt fakturan (inte betalat). 

Hur mycket får man jobba som egen företagare?

Egenföretagare eller anställd? Svara på sju frågor och du får veta vad som är bäst för just dig.

1.

Vad kostar det att ha en enskild firma?

Arbetsgivaravgift: utöver lön betalar arbetsgivare en arbetsgivaravgift till staten. Avgiften används till det grundläggande sociala försäkringsskyddet, exempelvis ålderspension, sjukvård och social omsorg.

Beskattningsunderlag: belopp på vilket moms beräknas.

Kan jag anställa mig själv?

Centret för konstfrämjande Taike delar årligen ut statsunderstöd i form av stipendier och understöd för skapande av konst.

Kan man anställa sig själv?

Du som driver ditt företag som enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag har i regel sju karensdagar. Det innebär att du inte får någon ersättning från Försäkringskassan under den första veckan du är sjuk och inte kan arbeta. Men det går att välja en karensdag, och få rätt till ersättning från Försäkringskassan redan från den andra sjukdagen. På så sätt får du som egenföretagare en mindre självrisk och större trygghet vid sjukdom, mot att du betalar marginellt högre egenavgifter. Det går enkelt att ändra antalet karensdagar via Försäkringskassans hemsida**. Obs! Du som fyllt 55 år kan tyvärr inte välja en dags karenstid.

Du som driver ditt egna företag som aktiebolag får ingen ersättning från Försäkringskassan under de första två veckorna som du är sjuk. I praktiken står du med andra ord för din egen sjuklön, vilket är bra att veta om.

Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?

Skattepliktig inkomst är den inkomst du ska betala skatt på. Skattesatsen varierar från kommun till kommun i Sverige, men generellt ligger skatten på omkring 30 %. En del av din inkomst är dock skattebefriad. Det betyder att du inte behöver betala skatt på hela din inkomst. Det kallas grundavdraget, men mer om det strax.

Det finns även inkomst som är skattefri. När en inkomst är skattefri betyder det att du inte behöver betala skatt på inkomster överhuvudtaget. Det är endast specifika jobb och inkomster som är helt skattebefriade oberoende på beloppet. Men inkomsten ska ändå deklareras i din deklaration.

Det finns en hel del olika inkomster som är helt befriade från skatt i Sverige. Reglerna ändras ofta och därför gäller det att hålla sig uppdaterad med vilka regler som gäller just nu. Här nedan kommer vi lista de inkomster som är skattebefriade år 2023.

I princip alla inkomster är berättigade en skattefri del. Hur stor del av din inkomst som är skattebefriad beror på din totala inkomst. Inkomster från passiva verksamheter är dock undantagna från det så kallade grundavdraget och därför beskattas hela den inkomsten.

Om du har en årlig inkomst på under 22 208 kr per år är din inkomst skattefri. Det finns även inkomster som är helt skattebefriade, ibland oavsett belopp. Här nedan kan du se en lista på inkomster som är helt skattebefriade i Sverige år 2023.

  • Bidrag och bistånd från stat och kommun
  • Inkomst från donationer av modersmjölk, blod eller organ
  • Bär- och svampplockning
  • Intjänade pengar från försäljning av svamp, kottar och bär som du själv har plockat är skattefria om inkomsten inte överstiger 12 500 kr/år
  • Ersättning från försäkringsbolag
  • Presenter och gåvor
  • Hittelön
  • Ersättning från kommun eller stat vid sjukdom och olycksfall
  • Räntor
  • Vinster i spel och tävlingar
  • Vinst från lotterier
  • Stipendier för skolor, universitet eller liknande
  • Ersättning till vittnen i domstolar

Kan man få bidrag för att starta eget?

Det är vanliga frågor. Starta eget-bidraget syftar till att hjälpa den som är arbetslös men som har förutsättningar och potential att starta en egen verksamhet. Hos Arbetsförmedlingen kallar man formellt bidraget och programmet för ”stöd vid start av näringsverksamhet”, men då det är känt som starta eget bidrag i folkmun så är det termen vi använder oss av i den här artikeln.

Om du är 25 år eller äldre får du aktivitetsstöd som du betalar skatt på. Om du har rätt till a‑kassa är det lägsta belopp du får i aktivitetsstöd 510 kronor per dag vid heltidsprogram. Om du inte uppfyller villkoren för a‑kassa får du 223 kronor per dag vid heltidsprogram. Är du med i programmet jobb- och utvecklingsgarantin kan du få ersättning i totalt 450 dagar.

Om du är 18–24 år och har rätt till a‑kassa får du aktivitetsstöd som du betalar skatt på. Bidraget är då detsamma som din dagpenning från a‑kassan. Om dina a-kassa dagar tar slut får du stöd baserat på din a‑kassas lägstanivå. Detta gäller så länge du är medlem i a‑kassan.

Hur mycket ska jag fakturera per timme?

En bra tumregel för hur du med enskilt företag kan tänka för att få en uppfattning om hur mycket du kommer att tjäna på en försäljning är att utgå från summan som du vill få ut och sedan dubblera det och lägga på momsen. Om du exempelvis vill få ut 1 000 kr måste du fakturera för ca 2 500 kr inklusive moms. Momsen som du ska ta ut kan skilja sig mellan olika tjänster och varor men standardmomsen i Sverige är 25%.

När du fakturerar försvinner först momsen, sen dras egenavgifterna på ca 29% av, efter det dras det skatt och den resterande summan är det som du får kvar.

Vad kostar det att ta ut lön enskild firma?

  • I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person och du är inte personligen ansvarig ifall bolaget går i konkurs.
  • I ett aktiebolag räknas du som anställd (trots att du driver det helt själv) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst. I en enskild firma gör du istället egna uttag precis när du vill och betalar istället något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna är istället för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen om du är anställd i ett aktiebolag.
  • Vilka avgifter har man som egen företagare?

    Är du född 1956 eller senare betalar du full egenavgift, det vill säga 28,97 procent. Då gör du ett schablonavdrag på dina inkomster för egenavgifter med 25 procent.

    Är du äldre betalar du en lägre egenavgift och gör därför ett mindre schablonavdrag. Andra anledningar till att du ska betala lägre egenavgifter kan vara att du har hel sjuk- eller aktivitetsersättning.

    När lönar det sig med enskild firma?

    Att starta enskilda firman är perfekt för en trevande start. Men när det blir snurr på verksamheten kan det finnas många fördelar med aktiebolag.

    Det är lättare och billigare att dra i gång en firma. Men med ett aktiebolag blir riskerna mindre. Det betyder att det ofta är en fördel att starta med enskild firma.

    Måste man ta ut lön i enskild firma?

    När man bedriver Enskild Firma och vill ta ut lön så gör du egentligen ett eget uttag ur din firma. Här beskriver vi hur du rent praktiskt kan gå tillväga för att ta ut lön i Enskild Firma.

    När du bedriver verksamhet som enskild näringsidkare så är det din vinst som är din lön. Alla pengar som du alltså har efter att dina kostnader är avdragna räknas som din personliga vinst och samtidigt en skuld för företaget. Detta är ju dina pengar som privatperson så för företaget blir det en skuld. Det är från dessa pengar som du kan ta ut din lön eller göra ett så kallat eget uttag.