:

Vilka länder kan man åka till med nationellt id-kort?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka länder kan man åka till med nationellt id-kort?
 2. Vad är ett nationellt id-kort?
 3. Kan man flyga med nationellt id-kort?
 4. Vad är skillnaden mellan id-kort och internationellt id-kort?
 5. Kan man åka till Kanarieöarna med nationellt id-kort?
 6. Hur länge kostar nationellt id-kort 100 kr?
 7. När gäller inte körkort som ID handling?
 8. Kan man använda nationellt id-kort istället för id-kort?
 9. Kan man åka till Spanien med nationellt id?
 10. Hur lång tid tar det att få ett nationellt id?
 11. Kan man ha id på mobilen?
 12. När slutar körkortet gälla som ID handling 2023?
 13. Kan man använda körkort som ID handling 2023?
 14. Kan man åka till Kanarieöarna med nationellt id?
 15. Hur länge håller nationellt id-kort?

Vilka länder kan man åka till med nationellt id-kort?

Nya pass och nationella identitetskort den 1 januari 2022

I januari 2022 får svenska pass och nationella id-kort nyasäkerhetsdetaljer och nytt utseende. Ansökningsavgiftenpåverkas inte och du som har ett giltigt pass eller nationellt idkortbehöver inte ansöka om nytt.

Vad är ett nationellt id-kort?

För att kunna ansöka om det svenska ID-kortet måste du uppfylla vissa krav och ha med dig vissa dokument när du ansöker. Här är vad du behöver:

För att ansöka om det nationella ID-kortet i Sverige måste du följa följande steg:

 • Skaffa en giltig legitimation: Du måste ha en giltig legitimation för att kunna ansöka om det nationella ID-kortet. Godkända legitimationer inkluderar svenskt pass, svenskt körkort eller svensk identitetskort.
 • Besök en ansökningslokal: Gå till en ansökningslokal som utfärdar nationella ID-kort. Dessa lokaler kan vara polisstationer, servicekontor eller ambassader. Se till att ta med din giltiga legitimation och eventuell annan dokumentation som krävs.
 • Kan man flyga med nationellt id-kort?

  När du reser utomlands behöver du kunna identifiera dig, antingen med pass eller nationellt id-kort. Om du reser inrikes behöver du inte ha pass eller nationellt id-kort.

  Har du svenskt pass får du mer information hos polisen, annars kontaktar du din ambassad. Läs mer på Polisens webbplats.

  Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan. Du bör ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat.

  Vad är skillnaden mellan id-kort och internationellt id-kort?

  Vad är skillnaden mellan pass och nationellt id-kort?

  Pass är en godkänd resehandling i hela världen, visumansökan kan tillkomma som inresekrav.

  Kan man åka till Kanarieöarna med nationellt id-kort?

  Pass kan användas vid samtliga resor, och vid resa ut från Sverige kräver passlagen att svenska medborgare medför ett giltigt pass vid resor utanför Schengenområdet. Detta är oberoende av inreselandets regler. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för att veta vad som gäller.

  Hur länge kostar nationellt id-kort 100 kr?

  En utlandsmyndighet som utfärdar pass och nationella id-kort har teknisk  utrustning för att ta fram underlag till dessa resehandlingar. Ansökan skickas  elektroniskt till Sverige för tillverkning.

  När gäller inte körkort som ID handling?

  Peter Göransson, expert på operativa risker och säkerhet på Bankföreningen

  I Sverige utfärdas varje år tre miljoner id-handlingar från fyra olika utfärdare. De största utfärdarna är Transportstyrelsen (körkort) och Polisen (nationellt id-kort och pass) som tillsammans står för omkring 90 procent. Skatteverket (id-kort för folkbokförda) och bankerna (SIS-kort) står för cirka 5 procent vardera. Kraven för att utfärda en id-handling varierar mellan utfärdarna. Möjligheterna att kontrollera id-handlingarna har även varit begränsade.

  Kan man använda nationellt id-kort istället för id-kort?

  Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

  Du som är svensk medborgare kan ansöka om nationellt id-kort utomlands på de ambassader och konsulat som är passmyndigheter. Med det nationella id-kortet kan du sedan 1 juli 2015 resa inom hela EU.

  Kan man åka till Spanien med nationellt id?

  Hej! Tog mig med många om och men till Spanien med utgånget pass, utan nationellt ID och enbart ett körkort.

  Nu är jag i Spanien med enbart ett körkort och ska åka hem till Sverige den 14de april.

  Hur lång tid tar det att få ett nationellt id?

  Nationella identitetskort utfärdas till svenska medborgare och kan, förutom identitetshandling, användas i stället för pass vid resor inom Schengen och EU.

  Var kan jag ansöka om pass? Du kan ansöka om eller förnya om pass/id-kort på ambassaden i Guatemala, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Det går ofta fortare och är billigare att ansöka i Sverige.    

  Kan man ha id på mobilen?

  På iPhone kan användare helt enkelt trycka på lägg till-knappen (+) överst på skärmen i Plånbok för att börja lägga till sitt körkort eller ID-kort. Om användare har en parkopplad Apple Watch under inställningen blir de uppmanade att också lägga till körkortet eller ID-kortet i Plånbok på Apple Watch.

  Användare blir först ombedda att skanna framsidan och baksidan av det fysiska körkortet eller ID-kortet med sin iPhone. iPhone utvärderar kvaliteten och typen av bilder för att säkerställa att bilderna uppfyller kraven hos den utfärdande myndigheten. ID-bilderna krypteras med den utfärdande myndighetens nyckel på enheten och skickas sedan till den utfärdande myndigheten.

  Därefter blir användaren ombedd att utföra en serie ansikts- och huvudrörelser. Dessa rörelser utvärderas av användarens enhet och av Apple för att minska risken att någon annan använder en bild, video eller mask till att försöka lägga till någon annans ID i Plånbok. Resultatet från analysen av rörelserna skickas sedan till den utfärdande myndigheten, men inte själva videon med rörelser.

  För att kunna använda sitt ID-kort i Plånbok måste användare autentisera med Face ID eller Touch ID på den enhet som är kopplad till ID-kortet i Plånbok innan iPhone visar informationen för ID-läsaren.

  För att kunna använda sitt ID-kort i Plånbok på Apple Watch måste användare låsa upp sin iPhone med det kopplade Face ID-utseendet eller Touch ID-fingeravtrycket varje gång de tar på sig sin Apple Watch. Sedan kan de använda sitt ID-kort i Plånbok utan att autentisera tills de tar av sig Apple Watch igen. Den här funktionen drar nytta av funktionerna för automatisk upplåsning som beskrivs i Systemsäkerhet för watchOS.

  När användare håller sin iPhone eller Apple Watch i närheten av ID-läsaren ser de ett meddelande på enheten som visar vilken specifik information som efterfrågas, av vem och ifall den avser att lagra den. Efter auktorisering med det Face ID eller Touch ID som är kopplat överförs den efterfrågade ID-informationen från enheten.

  När slutar körkortet gälla som ID handling 2023?

  Följande id-handlingar räknas som godkända id-handlingar för att du ska kunna styrka din identitet:

  • id-kort utfärdat av Skatteverket
  • svenskt pass med vinröd pärm
  • svenskt nationellt id-kort
  • svenskt körkort
  • svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet
  • svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet.

  Kan man använda körkort som ID handling 2023?

  Peter Göransson, expert på operativa risker och säkerhet på Bankföreningen

  I Sverige utfärdas varje år tre miljoner id-handlingar från fyra olika utfärdare. De största utfärdarna är Transportstyrelsen (körkort) och Polisen (nationellt id-kort och pass) som tillsammans står för omkring 90 procent. Skatteverket (id-kort för folkbokförda) och bankerna (SIS-kort) står för cirka 5 procent vardera. Kraven för att utfärda en id-handling varierar mellan utfärdarna. Möjligheterna att kontrollera id-handlingarna har även varit begränsade.

  Kan man åka till Kanarieöarna med nationellt id?

  Vi funderar på att åka utomlands i vinter, det är ju dock fortfarande sjukt långa väntetider på pass, hela familjen behöver nya pass. Läser då om nationellt id-kort och att det gäller i alla EU länder. Vi tänker oss Kanarieöarna, det tillhör ju Spanien, som ju är ett EU-land. Alltså bör väl nationellt id-kort gälla även där? (Jag antar att svaret är ja, men vill försäkra mig om att det blir rätt!)

  Hur länge håller nationellt id-kort?

  För dig som ska resa inom EU/EES/Schengen kan du med fördel ansöka om nationellt id-kort. Läs mer om detta på polisens hemsida.