:

Hur mycket skattereduktion solceller?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket skattereduktion solceller?
  2. Vad gäller för solceller 2023?
  3. Får man avdrag för solceller?
  4. Hur beskattas solenergi?
  5. Hur gör man för att få skattereduktion?
  6. Hur fungerar skattereduktion på solceller?
  7. Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?
  8. Kan man få rotavdrag på solceller?
  9. Hur fungerar skattereduktion?
  10. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  11. När har man rätt till skattereduktion?
  12. Får man tillbaka skattereduktion?
  13. Vad är rimligt att betala för solceller?
  14. När är det lönt att installera solceller?
  15. Hur fungerar skatteavdrag för solceller?

Hur mycket skattereduktion solceller?

Med förnybar el menas främst el som framställs från sol, vind och vatten. Den anläggning som producerar el kallas mikroproduktionsanläggning.

Den el som du producerar kan du antingen förbruka själv eller mata in på elnätet. Det är vanligt att fastighetsägare förbrukar sin egenproducerade el i vissa perioder, och levererar ut el på elnätet när produktionen är större än förbrukningen. Det kallas överskottsel. Den som levererar överskottsel kallas mikroproducent.

Det är olika regler beroende på om du som har en näringsfastighet, där det också finns en privatbostad, placerar solcellerna på din privatbostad eller på en verkstadslokal eller på en ekonomibyggnad.

  • Gränsdragningen mellan privatbostads- och näringsfastighet, Rättslig vägledning Länk till annan webbplats.

Om du placerar dina solceller på privatbostaden gäller samma regler som för andra privatbostäder.

Vad gäller för solceller 2023?

Vid köp av solceller kan du ansöka om olika statliga bidrag och stöd för att spara på totalkostnaden av din anläggning. 2021 kom ett nytt bidrag på 15 % som ska underlätta för investeringen av grön teknik. Det är i verkligheten inte ett bidrag utan ett avdrag, som minskar på anläggningens slutliga pris – och dras direkt på fakturan.

Vill du använda bidraget på grön teknik för att installera solceller eller för att skaffa dig en prisbild av en solcellslösning? Beställ offerter redan idag. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att komma igång.

  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 15000 kr per år

Får man avdrag för solceller?

  • Grönt avdrag kan användas för solceller, batteri och elbilsladdare.
  • Grönt avdrag för solceller är 19,40 procent av totalkostnaden.
  • Grönt avdrag för solcellsbatteri är 48,50 procent av totalkostnaden.
  • Grönt avdrag för elbilsladdare är 48,50 procent av totalkostnaden.
  • Rotavdrag ligger på cirka 9 % av totalkostnaden.
  • I normalfall appliceras antingen grönt avdrag eller rotavdrag.
  • Vid soltaksinstallation kan både rotavdrag och grönt avdrag användas.
  • Krav för användning av skatteavdragen är bland annat ägande av bostad.

Grönt teknik avdrag är en skattereduktion som kan fås för solceller, energilagring och laddpunkt för elbil. Skattereduktionen ger 20 % avdrag (solceller) samt 50 % avdrag (batteri och laddstolpe) på material- och installationskostnader. Grönt avdrag är endast tillgängligt för privatpersoner.

Maxgränsen för grönt avdrag ligger på 50 000 kronor per person och år. Det är även möjligt att dela upp skatteavdraget på flera personer i hushållet. Till exempel kan avdraget delas upp i 10 procent var på två personer, vilket gör att man tillsammans kan få ut 100 000 kronor i avdrag.

Hur beskattas solenergi?

Den löpande skattereduktionen för solceller på 60 öre/kWh får du när du säljer el till det allmänna elnätet. Skattereduktionen begränsas till 30 000 kWh per år, vilket innebär att du som mest kan få ut 18 000 kronor i skattereduktion.

Det gröna avdraget, däremot, är det avdrag på 20 % som du får när du köper solceller.

Det finns vissa krav som solcellsanläggningen måste uppfylla för att du ska kunna ta del av skattereduktionen för solceller. Anläggningen måste ha samma anslutningspunkt och huvudsäkring som privatbostaden (eller näringsfastigheten) och dess anslutning till elnätet. Säkringen i anslutningspunkten får inte överstiga 100 ampere.

När du säljer överskottsel från dina solceller behöver du vanligtvis endast betala inkomstskatt för kapitalinkomster. I särskilda fall kan du även behöva betala energiskatt (om topp effekten överstiger 255 kW) och moms (om försäljningen överstiger 30 000 kronor/år).

Som motvikt till skatten för köpt el (som du betalar när du köper in el) är du berättigad en skattereduktion på 60 öre per såld kWh.

I korthet gäller följande skatteregler för privatpersoner (för företag se tabellen under) som har solceller på taket:

Hur gör man för att få skattereduktion?

Adam är 70 år och äger en fastighet med ett taxeringsvärde på 3 000 000 kr. Han har en beskattningsbar inkomst på 100 000 kr och ett överskott av kapital på 5 000 kr. Fastighetsavgiften är 8 524 kr.

Spärrbeloppet blir 105 000 kr x 0,04 = 4 200 kr. Skattereduktionen blir 8 524 kr - 4 200 kr = 4 324 kr och han får betala 4 200 kr i fastighetsavgift.

Hur fungerar skattereduktion på solceller?

Om ditt elnätsabonnemang överstiger 100 ampere för den aktuella fastigheten har du inte rätt till skattereduktion. Du kan kontrollera vilken säkring du har med ditt elnätsföretag. 100 ampere motsvarar en solcellsanläggning på cirka 69 kW, vilket i sin tur motsvarar en yta på 414 kvadratmeter.

Tänk på att skattereduktionen är en reduktion på din beräknade slutgiltiga skatt. För exempelvis bostadsrättsföreningar kan det finnas begränsade möjligheter till skattereduktion på grund av begränsat skatteunderlag. Skattereduktionen görs på kommunal och statlig inkomstskatt samt fastighetsavgifter och fastighetsskatt. För att beräkna om du kommer att få skattereduktion för förnybar el kan du räkna ut din skatt på Skatteverkets webbplats.

Du som har ett företag behöver själv begära skattereduktionen, Läs mer på Skatteverkets webb.

Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?

Det är inte bara plånboken som blir glad av lägre löpande utgifter om man har solceller på sitt hustak. Även planeten mår bättre av lägre koldioxidutsläpp vilket är bra för kommande generationer. Att installera solceller höjer dessutom värdet på huset med 135 000 kronor. Det visar en ny analys som SBAB och Booli har gjort.

Under våren 2022 har SBAB och Booli analyserat hur en installation av solceller påverkar värdet på ett hus. Statistik över bostadsförsäljningar, där en stor mängd av husens egenskaper har beaktats, visar att marknadsvärdet skiljer sig åt mellan hus med solceller och hus utan solceller.

Kan man få rotavdrag på solceller?

Du måste äga bostaden när arbetet utförs och bostaden ska ingå i ditt, eller din förälders, hushåll.

Installationen ska avse

Hur fungerar skattereduktion?

En skattereduktion innebär att den uträknade skatten minskar. Du kan få 25 procent i skattereduktion på gåvor till IM. Maxbeloppet som du får avdrag på är 12 000 kronor per år, vilket innebär ett avdrag på som mest 3 000 kronor.

Du måste ha gett minst 200 kronor per gåvotillfälle och minst 2 000 kronor totalt till en eller flera godkända organisationer under ett kalenderår. Avdraget gäller privatpersoner som fyller 18 år senast den 31 december samma år som gåvan skänks.

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Du som skänker minst 2 000 kronor under ett år till en eller flera ideella organisationer kan få avdrag på skatten. Det här gäller för skattereduktionen:

Klicka här för att läsa mer om skattereduktion för gåvor hos Skatteverket  

När har man rätt till skattereduktion?

En skattereduktion innebär att den uträknade skatten minskas med ett belopp motsvarande det man får i skattereduktion. Skattereduktion för rot- och rutarbete, installation av grön teknik samt mikroproduktion av förnybar el ska man begära i inkomstdeklarationen. Även skattereduktion enligt de tillfälliga reglerna om inventarieköp under 2021 ska man begära i inkomstdeklarationen. Övriga skattereduktioner medges automatiskt av Skatteverket i samband med beslut om slutlig skatt.

Regler om skattereduktionerna finns i 67 kap. IL förutom skattereduktionen för kommunal fastighetsavgift som finns i en egen lag: lag (2008:826) om skattereduktion för kommunal fastighetsavgift.

Den tillfälliga skattereduktionen för inventarieköp under 2021 finns i lag (2021:931) om skattereduktion för investeringar i inventarier som anskaffas år 2021.

Får man tillbaka skattereduktion?

Om du har bolån eller andra lån har du kanske hört att du kan göra ränteavdrag på deklarationen. Här beskriver vår privatmarknadschef Johan Rosengren allt om vad det innebär.

Ränteavdrag är ett avdrag på skatten för dig som har lån. Det innebär att staten ger tillbaka lite av de räntekostnader du betalat under året. Ränteavdraget infördes i slutet av 70-talet för att det skulle bli lättare för privatpersoner att låna pengar för att kunna köpa och äga sitt eget boende.

Ränteavdrag innebär att du får göra avdrag på den totala skatten med upp till 30% av räntekostnaden på dina lån upp till 100 000 kr. Har du räntekostnader över 100 000 kr får du dra av 21% på den del som överstiger 100 000 kr.

Vad är rimligt att betala för solceller?

Priset är såklart viktigt när du väljer solcellsanläggning. I det här avsnittet går vi igenom de olika faktorer som påverkar vad slutnotan hamnar på.

Hur många paneler, vilken typ av solpaneler du väljer påverkar såklart, men även ditt eget hus förutsättningar.

I räkneexemplet nedan för en genomsnittlig solanläggning anger vi därför också ett prisspann. Har du optimala förutsättningar kan du vänta dig en kostnad i den undre delen av spannet. Har du mer besvärliga förhållanden kan en slutsumma i det övre delen av spannet vara mer sannolik.

När är det lönt att installera solceller?

  • Solceller till villa har vanligtvis en avkastning på runt 11 procent.
  • Solceller till företag har vanligtvis en avkastning på cirka 15 procent.
  • Med rätt förutsättningar är solpaneler nästan alltid lönsamt.
  • Solcellernas pris och elprisets utveckling påverkar lönsamheten mest.
  • Skulle skattereduktionen på solel försvinna minskar lönsamheten markant.
  • Med solceller tjänar du pengar på två olika sätt. Delvis genom en minskad elräkning, och delvis genom intäkter från elförsäljning.
  • 10,4 kW solceller ger uppskattningsvis en årlig inkomst på 11 000 kronor.
  • Återbetalningstiden för solceller är vanligtvis mellan 10–15 år.

Ja, solceller är en lönsam investering år 2023. Beroende på dina förutsättningar förväntas en investering i solceller avkasta 5–15 % per år. En normalstor anläggning på 10,4 kW ger ungefär 11 000 kronor sammanlagt i besparingar och intäkter per år. Det ger en årlig avkastning på cirka 11,7 procent.

Hur fungerar skatteavdrag för solceller?

Intresset för solceller är just nu rekordstort, men Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill stimulera efterfrågan ytterligare. Ett lägre pris ska göra det möjligt för fler att investera i solceller.