:

Hur mycket ström drar en laddare till elbil?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket ström drar en laddare till elbil?
 2. Hur mycket kostar det att ladda en elbil 2023?
 3. Hur mycket kostar det att ladda en elbil fullt?
 4. Hur bokför man laddning av elbil?
 5. Hur mycket el drar en laddare som inte laddar?
 6. Kan man ladda elbil i 3-fas uttag?
 7. Vad drar en elbil per mil på vintern?
 8. Vad kostar det att ladda en elbil på IKEA?
 9. Vad kostar det att ladda en elbil på Mcdonalds?
 10. Hur räknar man ut kostnaden för att ladda elbil?
 11. Är Laddbox avdragsgill?
 12. Hur mycket el drar en tv i standby-läge?
 13. Hur mycket kostar det att ha tv på standby?
 14. Kan man ha Laddbox på 16A?
 15. Varför inte ladda elbil i vanligt uttag?

Hur mycket ström drar en laddare till elbil?

Du kan ladda din elbil via antingen en laddbox som du installerat hemma, eller via en publik laddstation. Det går även att ladda en elbil via ett vanligt vägguttag, men detta rekommenderas inte då det dels går väldigt sakta men också kan innebara en risk för brand.

Att ladda en elbil kostar cirka 3-7 kronor per mil, beroende på vart du laddar den. Om du laddar den hemma kan du räkna med runt 3 kronor per mil, på en publik laddstation kostar det upp emot 7 kronor milen.

Det är mycket billigare att ladda med el än andra drivmedel såsom bensin eller diesel. Det finns i dagsläget ingen standardiserad prissättning för elbilsladdning likt den vi ser för de andra mer traditionella drivmedlen.

Nedan kan du se exempel på vad det kan kosta att ladda sin elbil. Notera att priset per kWh varierar stort på olika laddstationer, så se priserna enbart som riktlinjer.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil 2023?

Elpriset är avgörande för hur stor kostnaden är att ladda en elbil. Elpriset varierar mellan olika hushåll beroende på val av elavtal och vilket elnätsbolag som äger elnätet. Det är inte möjligt att välja elnätsbolag i Sverige, däremot elhandelsleverantör.

Elhandelsbolagen erbjuder olika avtalsformer, varav den populäraste är elavtal med rörligt elpris. Denna avtalsform innebär att du får ett elpris som följer spotpriset på elbören Nord Pool.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil fullt?

Det är enklare att räkna ut vad det kostar att ladda en elbil än många tror. Genom att multiplicera bilens batterikapacitet med kostnaden för elen får du fram svaret. Eftersom alla bilar har olika stora batterier varierar kostnaden beroende på vilken bilmodell du tittar på. Det samma gäller priset på el som varierar beroende på om du laddar hemma, på stan eller vid en offentlig laddstation med snabbladdare.

Att ladda en elbil är betydligt billigare än att tanka en bil med bensin eller diesel. Detta trots att elen blivit dyrare senaste åren och att den nu 2023 är uppe på rekordhöga nivåer.

Kostnaden för att ladda en elbil beror på var du laddar och hur stort batteri din bil har. Genom att multiplicera bilens batterikapacitet med elpriset får du fram en ungefärlig kostnad för att ladda din elbil. På så sätt kan du också få fram en ungefärlig kostnad per mil.

Hur bokför man laddning av elbil?

Jag får ladda min elbil med min arbetsgivares laddare vid arbetsplatsen. Ska jag skatta för detta?

Förmån av fritt drivmedel är normalt en skattepliktig förmån. Under perioden 1 juli 2023 – 30 juni 2026 gäller en tillfällig skattefrihet för förmån av laddel på arbetsplatsen. Detta gäller under förutsättning att laddningen sker vid en laddningspunkt eller eluttag som tillhandahålls av arbetsgivaren i anslutning till arbetsplatsen. De fordon som omfattas är personbil klass I, lätt lastbil, motorcykel, moped och cykel.

Hur mycket el drar en laddare som inte laddar?

Det var näst intill en chock när den packades upp och vi såg hur stor den är. En stor best som kommer i tre delar, en vattentank i botten, ett filter som placeras ovanpå och sen locket som har elektroniken,  regnkammare, utblås samt display på toppen.

När delarna är staplade på varandra och vi sätter i stömsladden så är det dags att fylla på med vatten och ladda ned Smartmi-appen. Installationen via appen är enkel och vi lägger också lätt till den i HomeKit med sträckkoden på enhetens baksida. Det finns bara en fysisk knapp på hela enheten och det är on/off-knappen, sedan en touch på framsidan för att skifta lägen.

Kan man ladda elbil i 3-fas uttag?

Beroende på hur hög laddeffekt en laddstation har kommer det att ta olika lång tid att ladda en elbil. En högre effekt innebär en kortare laddtid men också större belastning och krav på elledningarna.

Normalladdning (3,7 kW–≤ 11 kW) är den vanligaste typen och passar bra på platser där bilen står parkerad under en längre tid, som i hemmet. Med normalladdning laddas ett tomt elbilsbatteri fullt på ungefär 8-25 timmar beroende på batteriets storlek och tillgänglig effekt. I de flesta fall laddas minst 2 mil per timme. Kom ihåg att bilen sällan är helt urladdad, det är alltså inte så ofta en bil behöver full laddtid.

Vad drar en elbil per mil på vintern?

I en annan diskussion kom frågan upp vad som tappar mest körsträcka, en bensinbil eller en elbil som står stilla (i exempelvis kö). Jag har funderat på det där och bestämde mig för att testa hur mycket körsträckan minskar för en elbil.

Det beror förstås på många olika saker och kan vara svårt att jämföra. Mina förutsättningar var:

Vad kostar det att ladda en elbil på IKEA?

Det finns elbilar i alla storlekar och former. Olika bilar har olika batteristorlekar och kan laddas med olika kraft. Recharge erbjuder laddning i följande “strömkategorier”:

 • Normalladdare (AC, långsammare laddning): Effekten varierar från 3,6 kW till 22 kW.
 • Snabbladdare (DC): Våra snabbladdare kan ge upp till 50 kW effekt.
 • Vad kostar det att ladda en elbil på Mcdonalds?

  Elbilar är bra för miljön, billiga i drift och kommer nuförtiden även oftast i en snygg design. Idag erbjuder många energibolag som Vattenfall, Fortum och E.ON Sverige (och enskilda företag) laddstationer. Antingen som kompletta lösningar, eller i form av separata komponenter. Även en del butiker samt bilhandlare erbjuder laddplatser och säljer laddstolpar, som en extra service. I takt med den ökande efterfrågan på elbilar, ställer det även högre krav på laddningsbara komponenter och laddstationer. Det ska vara enkelt att äga och köra en elbil!

  Under mars månad 2019, ökade antalet nyregistreringar av rena elbilar med fantastiska 183%. Samtidigt minskade den totala marknaden för nyregistrering av personbilar med 18,7 procent under samma period.

  Idag är elbilarnas batterier mer välutvecklade och kan med 100-procentig elkraft köra MINST 120 km på en laddning. Det räcker gott och väl till vardagliga körsträckor för väldigt många. Hur lång sträcka du kan köra beror på storleken på batteriet, samt hur mycket bilens andra funktioner, så som värmesystem och luftkonditionering, används. Två andra viktiga faktorer för bilens räckvidd är hur stort vindmotstånd den utsätts för samt hur många snabba accelerationer du gör.

  Hur räknar man ut kostnaden för att ladda elbil?

  Volvo Car Retail och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

  Besöksstatistik Marknadsföring

  Är Laddbox avdragsgill?

  Avdrag för laddstation

  Ägaren till ett aktiebolag har en tjänstebil, en elbil, som han förmånsbeskattas för. Han tänker installera en laddstation för bilen i sin bostad. Det kräver att han byter elcentral. Får kostnaden för laddstationen och byte av elcentral dras av i företaget? Hur bör han göra med den el som laddas i hemmet och som används när bilen används i tjänsten? Han har omfattande tjänstekörningar.

  Hur mycket el drar en tv i standby-läge?

  Din genomsnittliga TV använder 80 till 400 watt när den är påslagen, men det beror också på storlek och teknik.

  Mängden energi som används av TV-apparater för att driva sig själv är liten jämfört med andra enheter i ditt hem. 

  Värme- och kylsystem använder i genomsnitt 14 % mer än lysrör, medan elektriker säger att värme förbrukar 20-30 %. 

  TV:n använder mer än 236 watt per timme, men om du gillar att titta på den på TV:n snarare än på din datorskärm bör denna siffra vara mycket lägre.

  En genomsnittlig personer spenderar 4 timmar och 15 minuter varje dag framför sin TV. Det är bara cirka 10% mindre tid som ägnas åt att titta på skärmar än hur lång tid människor spenderar på att köra bil eller göra andra dagliga sysslor.

  Hur mycket kostar det att ha tv på standby?

  Datorer drar ström även i viloläge, men strömförbrukningen minskar rejält i viloläget jämfört med vid normalt påslaget läge. En stationär dator förbrukar 200–500 watt vid normalt bruk, medan den i viloläget drar cirka 5–10 watt. Bärbara datorer använder generellt mindre el än stationära, med en förbrukning på runt 20–50 watt vid normal användning och cirka 2–5 watt i viloläget.

  Hur mycket ström din TV drar beror på vilken typ och vilken storlek du har. En 42” LED TV drar ungefär 60–80 watt när den är i drift, medan samma tv i standby-läge drar mellan 1–3 watt. Ta för vana att alltid stänga av TV:n helt med hjälp av exempelvis en grenkontakt med strömbrytare.

  Kan man ha Laddbox på 16A?

  Om man har spotpris abonnemang, tex tibber så vill man ha möjlighet att ladda snabbt eftersom det kan vara ett kort fönster där elen är billig. Med 16A och effektvakt så kanske man har 10A ”över” som bäst. Viktigt att tänka på att bilar oftast inte kan ladda under 6A.

  Jag kör 20A huvudsäkring, 16A till laddaren, direktel samt ett spa-bad. Laddaren är begränsad till 13A och jag kör schemalagd laddning på natten. På sommaren så kör jag 15A eftersom det inte är så mycket annat som drar el på natten.

  Varför inte ladda elbil i vanligt uttag?

  I val av laddstation rekommenderar Elsäkerhetsverket att Typ 2 don används som ger laddning enligt mod 3. Därmed ges högst säkerhet via jordfelsbrytare med DC skydd samt övervakning av laddningen. Mod 3 innebär att strömmen automatiskt bryts om kontakterna dras isär.