:

Kan privatperson skicka faktura till företag?

Innehållsförteckning:

 1. Kan privatperson skicka faktura till företag?
 2. Kan man fakturera utan att ha företag?
 3. Hur kan jag fakturera som privatperson?
 4. Hur skickar man en faktura till ett företag?
 5. Kan en privatperson ställa ut faktura?
 6. Kan man skicka faktura utan F-skatt?
 7. Måste man ha eget företag för att fakturera?
 8. Kan man fakturera utan F-skatt?
 9. Kan man fakturera utan f skatt?
 10. När ska man fakturera utan moms?
 11. Får man skicka faktura via mail?
 12. Kan man fakturera utan att vara momsregistrerad?
 13. Vad händer om jag fakturerar utan F-skatt?
 14. Måste det stå godkänd för F-skatt på fakturan?
 15. Kan man fakturera som hobbyverksamhet?
 16. Hur ska du betala faktureringsavgiften?
 17. Kan du skicka en faktura som privatperson?
 18. Vad är en kostnadsfri fakturamall?

Kan privatperson skicka faktura till företag?

På sidan om fakturering beskrivs de svenska reglerna. Utgångspunkten är att reglerna gäller för svenska beskattningsbara personers försäljningar. I vissa situationer kan det bli aktuellt för svenska beskattningsbara personer att använda utländska faktureringsregler och i vissa situationer kan det bli aktuellt för utländska företag att använda svenska faktureringsregler.

Oavsett vilket belopp du säljer för måste du utfärda en faktura när du säljer varor eller tjänster till beskattningsbara personer och juridiska personer som inte är beskattningsbara personer. Faktureringsskyldigheten gäller även för betalningar i förskott och a conto.

Även om du inte är skyldig att fakturera enligt momslagen måste du alltid ha ett underlag för din bokföring. Det innebär att du ska ha en verifikation för varje affärshändelse.

Kan man fakturera utan att ha företag?

Du behöver inte starta eget eller ha en F-skattsedel för att kunna börja ta uppdrag. Du kan bli egenanställd, som egenanställd kan du fakturera utan företag och får en egenföretagares frihet utan kostnaderna och administrationen det innebär att starta eget!

Hur kan jag fakturera som privatperson?

Att fakturera som privatperson idag är faktiskt både lättare och mer effektivt än vad du kanske tror. Är du ute efter ett sätt att provköra en egen tjänst eller verksamhet har vi på Dostep den bästa lösningen! Genom att bli  egenanställd via vårt anställningsföretag kan du som privatperson fakturera helt själv. För att komma igång behöver du alltså ha varken företag eller f-skatt. Första steget för att börja fakturera är att skapa ett konto, när du gör det får du tillgång till vårt fakturaverktyg!

Hur skickar man en faktura till ett företag?

En faktura ska innehålla viss information, klicka på bilden nedan för att se ett exempel på hur det kan se ut. När du klickar på ett nummer i fakturan får du lära dig mer om just den uppgiften.

Kan en privatperson ställa ut faktura?

Fakturering är någon som ofta förknippas med företag. Men nu för tiden kan faktiskt även du som privatperson fakturera! Lösningen kallas för egenanställning och fungerar som så att du blir anställd på ett så kallat egenanställningsföretag, som i sin tur fakturerar din kund. Egenanställningsföretaget tar ut en viss administrativ avgift, drar av skatter och sociala avgifter och betalar sedan ut resten av pengara till dig i form av lön. Både simpelt och smart!

Låter det för bra för att vara sant? Det är det faktiskt inte! På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur det fungerar, och försäkra dig om att allting är fullt lagligt. Klicka här för att komma till bra länkar på området. Så, har du någon hobby som du skulle kunna tjäna pengar på? Är du duktig på att fotografera? Kan du skapa fantastiskt snygga hemsidor? Är du kanske en fena på att klippa häckar? Eller har du en dröm att spela som DJ på olika events? Ja men vad väntar du på då? Sätt igång och fakturera som privatperson redan idag! På länken ovan kan du läsa om vilka olika företag som erbjuder sådana tjänster. Hitta ett som passar dig och skapa ett konto, så kan du sätta igång och fakturera på en gång. Företagen tar aldrig ut några fasta kostnader, utan drar bara av en viss procent av ditt fakturerade belopp.

Kan man skicka faktura utan F-skatt?

Enligt nuvarande regler ska ett företag som betalar ut ersättning för arbete till ett annat företag göra skatteavdrag med 30 procent. Det finns dock ett antal undantag från skyldigheten att göra skatteavdrag från ersättning för arbete. Skyldigheten att göra skatteavdrag föreligger bl. a. inte om:

 • det är fråga om ersättning för arbete som betalas ut till en utländsk juridisk person eller en fysisk person som är begränsat skattskyldig i Sverige om ersättningen inte betalas ut för näringsverksamhet som mottagaren bedriver från ett fast driftställe i Sverige, eller
 • om den som tar emot ersättningen för arbete är godkänd för F-skatt antingen när ersättningen bestäms eller när den betalas ut

Måste man ha eget företag för att fakturera?

Anställningsformen kallas att vara egenanställd, vilket innebär att du som privatperson betalar en viss procent till ett egenanställningsföretag som sköter fakturering och administration åt dig. Du kan på så sätt fokusera på din verksamhet, utan att själv ha ett registrerat bolag.

Att fakturera utan företag är framförallt ett alternativ för dig som är i uppstartsfasen av exempelvis en egen frilans- eller konsultverksamhet. Kärnan i affärsidén är den så kallade administrativa avgiften eller serviceavgiften. Det är den avgift som dras av på beloppet du fakturerar dina kunder och går till att exempelvis täcka:

 • Sociala avgifter
 • Skatter & moms
 • Försäkringar
 • Bokföring & revision
 • Inkasso

Kan man fakturera utan F-skatt?

Prenumerera

Jag har skickat in registrering av enskild firma, dvs f-skatt. Detta kan ta 2-4 veckor att gå igenom. I registreringen var det en fråga kring första affärshändelsen och den markerade jag denna vecka. Kan jag då fakturera en kund innan f-skatten är bekräftad från skatteverket? I data-tabellen som registrerades är det markerat att första affärshändelsen sker denna vecka så det borde fungera. Hur fungerar det för det företaget som ska betala fakturan?

Kan man fakturera utan f skatt?

Att fakturera utan företag är ett perfekt alternativ som passar dig som befinner dig i uppstartsfasen av en egen verksamhet. Kanske är det hittills bara drömmar. Kanske vill du prova på att vara egenföretagare. Kanske har du redan hunnit komma igång, men utan att ha startat ett eget företag ännu. Vi vill göra det möjligt för dig att frilansa och tjäna pengar på det som du är bra på och drömmer om att jobba med. Därför kan du fakturera utan bolag genom oss utan att behöva tänka på det administrativa. Det tar vi hand om.

Genom oss på &Company får du friheten, bättre betalt och kontinuerliga utmaningar samtidigt som du kan behålla ditt fulla fokus på din verksamhet.

När ska man fakturera utan moms?

Prenumerera

Hej, precis fått min enskilda firma registrerad och börjar i sommar jobba lite vid sidan om inom idrott/hälsa (har en annan fast anställning på 80%). Valt att inte registera mig för moms än då jag inte kommer tjäna mer än 15-20 000 i år.

Får man skicka faktura via mail?

Om din organisation inte använder några integrationer med ekonomisystem eller elektronisk fakturering, kan du överväga att skicka fakturor via e-post direkt från Visma.net Project Management.

Du hittar alternativet Bifoga till e-post under menyn Fler åtgärder på fakturan. När du klickar på fälten Skicka till, Kopia till och Hemlig kopia öppnas en lista med tillgängliga mottagare. Listan innehåller kundkontakter och användare från din egen organisation. Låsikonen ovanpå en kontaktperson anger att det inte finns någon e-postadress för den personen. Du kan också lägga till nya mottagare i den här vyn genom att skriva e-postadressen och välja Lägg till e-post "".

Kan man fakturera utan att vara momsregistrerad?

Det är i huvudsak tre faktorer som är avgörande för hur momsen ska hanteras när du fakturerar utländska kunder:

 • Om du säljer till företag eller privatperson.
 • Om du säljer en vara eller en tjänst.
 • Om kunden finns inom eller utanför EU.

Den största skillnaden ligger i om du säljer något till ett företag (eller annan beskattningsbar person) eller om du säljer till en privatperson (eller annan icke beskattningsbar person). Vi går först igenom vad du behöver tänka på när ditt företag säljer till andra företag, för att sedan adressera försäljning till privatpersoner.

Om du säljer varor till företag i ett annat EU land, ska det normalt inte vara någon moms på fakturan. Men för att du ska kunna sälja varorna utan att lägga på moms på fakturan behöver nedan krav uppfyllas:

 • din köpare ska vid förvärvet uppge ett giltigt momsregistreringsnummer (kundens VAT nummer) i ett annat EU land.
 • du som säljare måste lämna en periodisk sammanställning med korrekta uppgifter om den unionsinterna leveransen.
 • du som säljare måste kunna visa handlingar som styrker att varan har transporterats till ett annat EU land.

Huvudregeln när du säljer tjänster inom EU till en beskattningsbar person (tillexempel ett företag) är att tjänsterna ska beskattas i det land där köparen har etablerat sin verksamhet. Du ska då inte ta ut moms, utan köparen (företaget) måste redovisa momsen i sitt land.

För att detta ska gälla behöver du kontrollera att köparen är en beskattningsbar person, exempelvis genom ett VAT-nummer (momsregistreringsnummer) och att köparen är etablerad utomlands.

Det finns dock en mängd undantag till huvudregeln. Bland annat vad gäller fastighetstjänster, persontransporter och restaurang- och cateringtjänster. För dessa är utgångspunkten att tjänsterna anses omsatta i de land där de fysiskt utförs.

Vad händer om jag fakturerar utan F-skatt?

Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

Måste det stå godkänd för F-skatt på fakturan?

Fr o m den 1 januari 2012 bör vi företagare ändra på en liten textrad på våra kundfakturor. Du vet längst ned på fakturan där man tidigare skrivit något i stil med ”Innehar F-skattsedel”. Nu ska det istället stå ”Godkänd för F-skatt”. Det är allt, det får ingen praktisk betydelse. Om du inte bryr dig om bakgrunden kan du sluta läsa här och bara fixa till din fakturamall eller ditt fakturaprogram.

Varför denna lilla omformulering? Jo, Riksdagen har beslutat om en ny skatteförfarandelag, vilket innebär förändringar på många områden. Bl a har man tittat på F-skattsedeln. Hittills har det ju funkat så att man ansöker om och får en F-skattsedel av Skatteverket, som dessutom förnyas årligen. F-skattsedeln innebär att man själv är ansvarig för att betala sin skatt och sina sociala avgifter och att en uppdragsgivare alltså inte måste dra av skatt och betala soc. På anmodan ska man kunna visa upp sin F-skattsedel för en kund.

Kan man fakturera som hobbyverksamhet?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

Hur ska du betala faktureringsavgiften?

Faktureringsavgift är ett sätt att ta betalt för de administrativa kostnaderna. Du kan bara ta ut en faktureringsavgift av kunden om det har avtalats. Du bör själv kontrollera om du ska betala faktureringsavgift när du får en faktura.

Kan du skicka en faktura som privatperson?

Självklart kan du skicka en faktura som privatperson. Både till ett företag eller privatperson. Är någon skyldig dig pengar så är det samma sak som att skriva ett kvitto men att du får in pengarna vid ett senare tillfälle istället. Moms däremot får du inte lägga på som privatperson.

Vad är en kostnadsfri fakturamall?

Vår kostnadsfria fakturamall är särskilt smidig för dig som har enskild firma med mindre omsättning och just nu fakturerar så sällan att du kanske inte har behov av ett faktureringsprogram. Mallen är framtagen i PDF-format, så att du kan använda både PC, Mac eller Linux för att skapa, skriva ut och skicka dina fakturor.