:

Hur beskattas uthyrning av fritidshus?

Innehållsförteckning:

 1. Hur beskattas uthyrning av fritidshus?
 2. Hur mycket får man tjäna på att hyra ut fritidshus?
 3. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
 4. Får man hyra ut sommarstuga?
 5. Hur mycket skatt på fritidshus?
 6. Hur mycket skatt betalar man på att hyra ut?
 7. Hur mycket får jag tjäna på att hyra ut?
 8. Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?
 9. Kan Skatteverket se Airbnb?
 10. Hur stor får en sommarstuga vara?
 11. Vad kostar en sommarstuga per år?
 12. Måste man deklarera fritidshus?
 13. Får man vara skriven i ett fritidshus?
 14. Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?
 15. Hur mycket extra får man ta ut i hyra?

Hur beskattas uthyrning av fritidshus?

När du hyr ut din stuga får du först drav av schablonbeloppet på 40 000 kr. Utöver det får du dra av 20 % av hyresintäkten. Summan som blir kvar efter dessa två avdrag är summan som skall beskattas med 30%. Man kan alltså lite förenklat säga att de första 50 000 kronorna är skattefria.

Hyresintäkt: 70 000 kr. Schablonavdrag: – 40 000 kr. 20 % av den totala hyresintäkten: – 14 000 kr

Det finns många fördelar med att hyra ut sin stuga via en förmedling. Den enda nackdelen är ju att du måste dela med dig av vinsten till förmedlaren. Denna skillnad kan dock bli marginell, då en förmedlare oftast får bättre betalt än om du hyr ut privat.Du får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna och sen besluta ifall du ska anlita en förmedling eller prova att sköta uthyrningen på egen hand, privat.

Hur mycket får man tjäna på att hyra ut fritidshus?

Äger du ett fritidshus? En fjällstuga för härliga vinterdagar i skidbacken eller kanske en stuga på landet för sköna grillkvällar? Står dessutom stugan tom flera veckor under året?

Hyr ut den när du inte är där och tjäna lite extra slantar under tiden. Nu kan du hyra ut för upp till 50 000 kronor om året utan att betala skatt. Vi berättar hur!

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

1 september 2022 kl 13:00

Nyheter Trots generösa avdragsregler för inkomster via andrahandsuthyrning misstänker Skatteverket utbrett skattefusk. Ingen vet hur stort svinnet är och mycket av uthyrningen sker via forum där kontrollen bygger på människors ärlighet. "Vi har inte resurser att kontrollera", säger en expert på Skatteverket.

Får man hyra ut sommarstuga?

Med amorteringskrav, räntekostnader, el, värme, försäkringar och underhåll kostar ett fritidshus ofta flera tusenlappar per månad – året runt. Genom att hyra ut det några veckor kan du få in pengar som i vissa fall kan täcka kostnaderna för att äga det.

Schablonavdraget är 40 000 kronor om året per fritidshus och du kan göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att du totalt kan få 50 000 kronor per år skattefritt. Hyresinkomst över det beskattas med 30 procent.

Hur mycket skatt på fritidshus?

Vinsten eller förlusten vid bostadsförsäljningen räknas samman med kapitalinkomster och kapitalutgifter i din deklaration.

Lägg ihop dina kapitalinkomster med dina kapitalvinster och dra bort dina kapitalutgifter och dina kapitalförluster. Då får du antingen ett överskott eller ett underskott av kapital.

Hur mycket skatt betalar man på att hyra ut?

Om du hyr ut din bostad skall du ta upp hyresintäkterna i din deklaration och betala skatt på en del av dem. I denna artikel går vi igenom hur man räknar ut sin skatt och erbjuder enkla kalkylatorer som räknar ut skatten åt dig.

Hur mycket får jag tjäna på att hyra ut?

Det belopp du tjänar på att hyra ut ditt fritidshus i en vecka kan variera från 1 000 kr upp till 15 000 kr beroende på en lång rad olika faktorer som du kan läsa mer om här på hemsidan. Du kan få en icke bindande uppskattning av din hyresintäkt här på hemsidan eller genom att kontakta oss.

Den förväntade hyresintäkten för ditt fritidshus påverkas bland annat av följande faktorer:

Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?

Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och Skatteverkets bedömning är att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige. Inkomster på över 40 000 kronor från uthyrning av bostäder ska deklareras. Skatteverket kommer särskilt att granska detta i år.

På Skatteverkets webbplats finns en beräkningshjälp där den som hyrt ut fyller i uppgifter om uthyrningen. Tjänsten hjälper till att räkna ut om uthyrningen behöver deklareras.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Under året genomför Skatteverket en mängd kontroller av uthyrning av bostäder, sedan problemet har uppdagats. Det är både uthyrare på Airbnb och andra förmedlare som granskas.

– Vi har sett en rejäl ökning av sådan här uthyrning de tre-fyra senaste åren, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hyr du ut din bostad är det skattefritt om inkomsterna inte är högre än 40 000 kronor på ett år. Hyr du ut din bostad tillfälligt, i upp till sammanlagt 16 veckor med en omsättning på max 50 000 kronor, behöver du inte heller betala skatt.

Hur stor får en sommarstuga vara?

Vill du veta mer om att bygga fritidshus? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om bygglov, byggnadstekniska regler, hur du väljer byggföretag och entreprenadform, arkitektritat kontra nyckelfärdig modulhus, isolering för permanentboende och mycket mer. Känner du till alla kostnader vid ett husbygge? Följ våra råd och undvik de vanligaste misstagen!

Ett fritidshus kan vara en fjällstuga, ett torp vid en skogssjö, ett sommarhus på västkusten men också något mycket mer. Många drömmer om att köpa eller bygga fritidshus där de kan koppla av. En del tänker framåt och bygger ett fritidshus som kan fungera som ett permanentboende efter pensionen. Andra vill lämna stadslivet under helger och semesterveckor och komma närmare naturen. Kanske tillhör du den lyckliga skaran som äger en tomt där det redan står ett skruttigt fritidshus som har gjort sitt, och som du kan riva och ersätta med ett nytt.

Beroende på om du vill bygga ditt fritidshus på en tomt i ett koloniområde där föreningen äger marken eller om du har en friköpt tomt i ett stugområde, har du olika förutsättningar att ta hänsyn till när du ska bygga fritidshus. I ett koloniområde kan det till exempel finnas föreningsregler som styr hur stora stugorna får vara, det vill säga boendeytan får vara bara upp till ett visst antal kvadratmeter, eller regleringar för om fritidshusen måste vara i ett plan eller om det är tillåtet att bygga så högt att det blir ett sovloft.

Om du har en friköpt tomt som du planerar att bygga ett fritidshus på har du större friheter, både byggnads- och storleksmässigt. Här är det istället den kommunala detaljplanen, som vi kommer ta upp senare i artikeln, som kan påverka dina planer.

Vad kostar en sommarstuga per år?

Det finns många fördelar med att snabbt komma ut till huset på helgerna eller under veckorna om du jobbar på distans. Ligger huset längre bort kommer du troligtvis att vara där färre gånger per år, men under en längre tid när du väl kommer dit. 

Priset på fritidshuset påverkas av läget, storleken, standarden, tomten och närheten till sjö eller hav. Kommunalt vatten och avlopp påverkar också. Finns det planer på att anlägga kommunalt VA framöver och vad kommer det i så fall att kosta? Det kan räcka med förbränningstoalett för att fritidshuset ska säljas lite dyrare.  

Om huset har renoveringsbehov påverkas förstås också priset. Är du händig och vill renovera själv så kan du spara en hel del pengar på att köpa ett renoveringsobjekt. Men tänk på att ha en budget och tidplan för upprustningen. Det kan ta tid att exempelvis renovera ett gammalt torp från 1800-talet. 

Du måste alltid undersöka det hus du vill köpa. Det är lätt att charmas av det som är positivt som närhet till bad, en trevlig inredning och kanske en syrenberså vid knuten. Många fritidshus har varit kallställda utan tillsyn långa perioder. Då kan skador ha uppstått som är svåra att upptäcka för en lekman. 

På visningen bör du noga kontrollera alla synliga ytor i huset och även använda luktsinne och hörsel för att upptäcka eventuella fel. Var uppmärksam på tak, våtrum, vvs-installationer och riskkonstruktioner som krypgrunder och vindar – finns det fuktfläckar eller mögeldoft? 

Måste man deklarera fritidshus?

Ett småhus är ett hus med en eller två bostäder. En ägarlägenhet är en lägenhet som du själv äger och som ligger i ett flerbostadshus. Den innehåller en enda bostad. Småhuset eller ägarlägenheten är antingen en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet. Avgörande för bedömningen är hur husets eller ägarlägenhetens yta används eller är avsedd att användas. Vid en försäljning är det förhållandena på försäljningsdagen som avgör om småhuset eller ägarlägenheten är en privatbostad eller inte.

En privatbostad kan endast ägas av en fysisk person, det vill säga en privatperson.

Använd gärna tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Uträkning av vinst eller förlust gör du enligt följande uppställning:

Försäljningspriset − försäljningsutgifter − inköpspris och lagfartskostnad m.m. − förbättringsutgifter + återföring av uppskov = vinst eller förlust

Får man vara skriven i ett fritidshus?

Var ditt fritidshus befinner sig geografiskt är avgörande för flera faktorer.

 • Pris. Den kanske allra största faktorn som påverkar priset är just läget. Ett fritidshus som ligger i norra Sverige och djupt ute i skogen är ofta betydligt billigare än ett som ligger kring Stockholms skärgård.
 • Preferenser. Geografiskt läge är för många köpare mycket viktigt, bestäm dig därför redan innan hur mycket du är beredd att betala för ditt drömläge.
 • Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?

  Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor per år (gäller för 2023). Det betyder att om du till exempel tjänar 22 000 kronor på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

  Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengarna får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!

  Hur mycket extra får man ta ut i hyra?

  Låt oss först reda ut begreppen kring uthyrning. I dagligt tal används begreppet andrahandsuthyrning för alla typer av situationer där vi hyr ut en bostad som vi äger. Men om du äger en bostadsrätt, villa eller fritidshus som du hyr ut till en hyresgäst är det juridiskt sett inte en andrahandsuthyrning, utan en förstahandsuthyrning. En andrahandsuthyrning blir det först när du som förstahandshyresgäst hyr ut bostaden till någon annan. Här är tre exempel:

  • Du hyr ut din bostadsrätt – uthyrning av egenägd bostad
  • Din hyresgäst hyr ut din bostadsrätt – andrahandsuthyrning av bostadsrätt
  • Du hyr ut din hyreslägenhet – andrahandsuthyrning

  I guiden använder vi oss av uttrycket andrahandsuthyrning som ett samlat begrepp men fokus ligger på uthyrning av bostadsrätt.