:

Hur skriver man adressen till en inneboende?

Innehållsförteckning:

  1. Hur skriver man adressen till en inneboende?
  2. Måste jag vara skriven där jag är inneboende?
  3. Kan man vara skriven på en adress utan att bo där?
  4. Vad gör man om man inte har en adress?
  5. Hur länge kan man bo som inneboende?
  6. Hur skriver man adress om man bor i lägenhet?
  7. Får man bo i en lägenhet utan att vara skriven där?
  8. Måste man meddela hyresvärd om inneboende?
  9. Kan man vara folkbokförd på två ställen?
  10. Har ingenstans att skriva mig på?
  11. Vad händer om någon annan är skriven på min adress?
  12. Kan man kasta ut en inneboende?
  13. Vad gäller när man är inneboende?
  14. Måste man skriva lägenhetsnummer i adress?
  15. Kan man skriva sig på vilken adress som helst?

Hur skriver man adressen till en inneboende?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Ert hyresförhållande förändras inte som sådant eftersom hon trots folkbokföring endast är din inneboende. Det är dock alltid bäst att ha ett hyresavtal mellan er, dels för er egen skull ifall det någon gång skulle uppstå en konflikt men dels också om det i någon situation skulle behöva bevisas att personen endast är din inneboende och inget annat.

Måste jag vara skriven där jag är inneboende?

Du får ha inneboende oavsett vad hyresavtalet säger. Men det är viktigt att känna till att det är du som är ansvarig för lägenheten och för alla som vistas i den. 

För att hyra ut till en inneboende krävs inget tillstånd från din hyresvärd så länge du själv bor i lägenheten. Du måste använda lägenheten i ”beaktansvärd utsträckning”. Det vill säga att du måste bo permanent i din lägenhet alternativt att du använder lägenheten som ett nödvändigt bostadkomplement i samband med arbete eller studier. I det sistnämnda fallet ska du bo i lägenheten minst två till tre dagar i veckan, alternativt 80 till 100 dagar per år.

Kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Det är olagligt att folkboföra sig på fel adress

Vad gör man om man inte har en adress?

Hej!

Du skriver att du i dagsläget är folkbokförd på en adress där du inte bor och där du även ska avskriva dig. Enligt 6 § och 7 § Folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd på den adress där man har sin huvudsakliga dygnsvila. I ditt fall är detta kanske svårt att avgöra just nu eftersom du bor runt hos vänner och även uppger att du sover ute.

Hur länge kan man bo som inneboende?

När man hyr en hyreslägenhet får man ha inneboende i sin lägenhet så länge man bor i lägenheten själv också. Annars räknas det som andrahandsuthyrning av hyresrätt och då måste man ha ett tillstånd från sin hyresvärd. En del tror att andrahandsuthyrning är samma sak som att ha en inneboende men så är det inte. När man har en inneboende så bor man själv kvar i lägenheten ihop med sin inneboende. Skulle det visa sig att du hyr ut utan att du själv bor där, det vill säga utan att du ansökt och fått ett godkännande, riskerar du att behöva flytta ut från bostaden. Oavsett vad det står i ditt hyresavtal så får du ha inneboende men du har ansvaret för lägenheten och för de som vistas i den. När du har en inneboende får det inte medföra olägenheter för andra boende eller din hyresvärd. Om din inneboende har sönder något är det ditt ansvar. Trots att du inte behöver ett intyg från din hyresvärd kan det ändå vara bra att säga till att du har tänkt att ha en inneboende. Man kan ha en inneboende så länge man vill.

Du får bara ta betalt av den inneboende för den del av lägenheten som den använder. Den inneboendes hyra får inte överstiga vad du själv betalar och har du flera inneboende får deras sammanlagda hyra inte heller överstiga din kostnad för hyran. Man brukar göra en beräkning av hur stor yta den inneboende utnyttjar och lika stor del ska den inneboende då betala av din hyra. Sedan kan du ta ut skäliga avgifter för rörliga kostnader som till exempel el, vatten och bredband. Hyr du ut möblerat kan du ta en avgift även för det men max 15% av hyran. Det är viktigt att man inte tar ut för hög hyra för då kan hyresrätten förverkas och du blir då av med ditt kontrakt.

Hur skriver man adress om man bor i lägenhet?

Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge

Artiklar/Adresser

Får man bo i en lägenhet utan att vara skriven där?

När du behöver ta banklån för att finansiera dina bostadsköp finns det risk att problem uppstår. Om du vill äga flera bostäder måste banken avgöra om din ekonomi räcker till – du måste ha råd att betala samtliga räntekostnader, driftskostnader och hyresavgifter för bostäderna. Om banken däremot beviljar ditt lån, eller om du har råd att betala bostäderna kontant, är det fritt fram att äga hur många bostadsrätter, villor, tomter och sommarstugor som helst. Eftersom det är lagligt att äga flera bostäder är det också tillåtet att äga en bostadsrätt du inte är folkbokförd på. Du kan trots allt bara vara folkbokförd på en enda adress.

Måste man meddela hyresvärd om inneboende?

Om du bara vill hyra ut en del av lägenheten till en inneboende och du själv bor kvar i den, behöver du inte fråga hyresvärden om lov. Men hyresvärden kan reagera om det uppstår problem kring uthyrningen. Till exempel om den inneboende stör grannarna eller använder lägenheten självständigt, utan att värden gett tillstånd till det.

Du som är förstahandshyresgäst ansvarar för att hyran betalas och för att den som hyr i andra hand sköter sig. Du kan bli uppsagd om din hyresgäst stör grannarna.

Kan man vara folkbokförd på två ställen?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: 

Har ingenstans att skriva mig på?

Har efter div tjejproblem beslutat att flytta ifrån min sambo. Men jag har inte hittat någon lägenhet än, utan kommer under längre tid bo hos div. kompisar, mest på soffor samt hos mina föräldrar ibland.

så jag undrar hur jag ska få min post? vill inte stå skriven på min gammla lägenhet, men jag vill inte heller skriva mig hos mina föräldrar eller hos nån kompis, utan ändå på nån slags "fast plats". Har kikat på postboxar men det verkar råda delade meningar om man får skriva sig på dom. Jag behöver inte vara anonym eller nått. det är min vanliga hederliga post jag vill få tag på bara.

Vad händer om någon annan är skriven på min adress?

Med tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du göra det här:

  • Se vilka personer som är folkbokförda på samma adress som du själv.
  • Meddela oss om någon av personerna är felaktigt folkbokförd på din adress.

Lämna så mycket information som du kan eftersom det hjälper oss att snabbare rätta felet. Du behöver inte veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd på din adress när du använder den här tjänsten. Genom att du använder tjänsten kan vi snabbt identifiera och åtgärda ett eventuellt fel. För att använda denna tjänst behöver du vara folkbokförd i Sverige, över 18 år och ha en e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation kan du använda den oinloggade tjänsten Meddela felaktig folkbokföring.

I tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du se vilka personer som är folkbokförda på din egen adress och meddela oss om något är fel.

Kan man kasta ut en inneboende?

Hej och tack för din fråga!

Din vän måste anses vara en inneboende då personen är skriven på c/o-adress. En inneboende har inget besittningsskydd, detta framgår av 12 kap. 45 § 1 st. 3 p. jordabalken (www.notisum.se/rnp/sls/lag/19700994.htm). Det går alltså alltid att säga upp en inneboendes hyresavtal.

Vad gäller när man är inneboende?

Ja, självklart får du som har ett förstahandskontrakt på en lägenhet eller ett radhus ha inneboende. En förutsättning för att det ska räknas som en inneboende är att du själv bor kvar permanent i bostaden. Om du inte gör det är det en olovlig andrahandsuthyrning och du kan då bli av med ditt kontrakt.

Du som hyresgäst får inte tjäna pengar på din hyresrätt genom att sänka dina egna boendekostnader på den inneboendes bekostnad. Därför måste hyran du tar ut av din inneboende vara proportionerlig i förhållande till hur stor del av din bostad som inneboenden hyr. Vissa tillägg får göras för möbler, utrustning och andra nyttigheter. Om du har flera inneboenden får den sammanlagda hyran som dessa betalar inte överstiga förstahandshyran.

Måste man skriva lägenhetsnummer i adress?

När man skickar brev inom Sverige finns det främst tre punkter som måste vara med i adresseringen:

  • Först hela mottagarens namn
  • Därefter gatuadressen
  • Och till sist, femsiffrigt postnummer och postorten

Det är viktigt att hela namnet skrivs ut, inga smeknamn eller förkortningar. Gatuadressen måste skrivas ut den med, inklusive nummer. Om brevet skickas till en lägenhet får gärna även lägenhetsnummer finnas med. Då skriver man exempelvis ”lgh 1503” efter gatuadressen. Vad är då en postort? Det är ett område med en egen postadress, ofta sammanfaller det med exempelvis kommunen som adressen tillhör, eller staden om det ligger i en större stad.

Kan man skriva sig på vilken adress som helst?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.