:

Hur kan man komma undan vinstskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man komma undan vinstskatt?
  2. Hur mycket skatt betalar man på vinsten vid försäljning av hus?
  3. Hur undviker man vinstskatt?
  4. Vad kan man dra av vid försäljning av hus?
  5. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  6. Vilka vinster är skattefria?
  7. Hur länge kan man skjuta upp skatten vid husförsäljning?
  8. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  9. Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?
  10. Får man dra av hela mäklararvodet?
  11. Får man dra av flyttstädning vid försäljning?
  12. Får man dra av lagfart vid försäljning?
  13. Måste man betala skatt på vinster?
  14. När ska man betala skatt på vinst?

Hur kan man komma undan vinstskatt?

Vinsten eller förlusten vid bostadsförsäljningen räknas samman med kapitalinkomster och kapitalutgifter i din deklaration.

Lägg ihop dina kapitalinkomster med dina kapitalvinster och dra bort dina kapitalutgifter och dina kapitalförluster. Då får du antingen ett överskott eller ett underskott av kapital.

Hur mycket skatt betalar man på vinsten vid försäljning av hus?

Skatten vid bostadsförsäljning är 22 procent av vinsten. Det första du måste göra är därför att beräkna din vinst eller förlust. Det här beräknas olika för bostadsrätter respektive villa och småhus.

Med hjälp av våra kalkylatorer kan du beräkna beskattningen vid försäljning av bostadsrätt respektive villa/småhus. Olika faktorer påverkar den slutgiltiga skatten beroende på vilken typ av bostad du säljer. Kalkylatorerna fungerar tyvärr inte om du gjort förlust på bostaden.

Hur beskattningen räknas ut för vinst och för förlust förklaras närmare längre ner på sidan. Där kan du också läsa om vilka avdrag som kan bli aktuella.

Den vinst som du har gjort på försäljningen ska kvoteras till 22/30 om det är en privatbostadsfastighet. Det innebär att endast tjugotvå trettiondelar tas upp till beskattning. Den delen beskattas sedan med 30 procent. Det ger en effektiv skatt på 22 procent (30 procent * 22/30 = 22 procent).

Exempel: Daniel säljer en bostadsrätt som han har bott i de senaste 3 åren. Han köpte bostadsrätten för 200 000 kronor och har inte reparerat den under de åren han bott där. Försäljningspriset uppgår till 300 000 kr, vilket innebär att han har gjort 100 000 kr i vinst. Denna summa ska då kvoteras till 22/30, kvar blir då (100 000 * 22/30) = 73 333. På denna summa ska Daniel därefter betala 30 % i skatt vilket blir (30 % * 73 333) = 22 000.

Hur undviker man vinstskatt?

Om du säljer en bostad med vinst måste du betala skatt på hela vinsten. Om du köper en ny bostad har du dock möjlighet att skjuta upp beskattningen. Men hur funkar det egentligen och vad är bra att tänka på?

När du säljer en bostad måste du deklarera försäljningen senast året efter du och köparen kom överens och skrev under ett bindande avtal. Säljer du bostaden med vinst ska du betala så kallad reavinstskatt. Något förenklat kan man säga att reavinstskatten är 22 % på vinsten.

Vill du inte betala skatten på en gång och om du köper en ny bostad går det att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten. Det kallas för att göra uppskov.

Vad kan man dra av vid försäljning av hus?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Vilka vinster är skattefria?

Vinstskatt kan både syfta på en vinstskatt som tas ut vid en tävlingsvinst eller en skatt på vinsten man gör vid en bostadsförsäljning (reavinst). Med tävlingsvinst menas ett pris du vunnit i någon sorts tävling som till exempel en idrottstävling eller en frågesport på TV. Tävlingsvinster är en typ av inkomst och beskattas på samma sätt. Undantag gäller dock för lotterier inom EES som inte behöver beskattas.

I din årliga deklaration ska eventuella tävlingsvinster deklareras som gjorts föregående år. En vinstskatt på en tävling beskattas som inkomst av tjänst. Exempelvis om du är med i en tävling och vinner en kontant summa på 40 000 kr i år så är det i nästa års deklaration tävlingsvinsten ska deklareras. 

Hur länge kan man skjuta upp skatten vid husförsäljning?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

Om du säljer din bostad för ett högre belopp än du köpte den för behöver du betala skatt när du deklarerar bostadsförsäljningen. Skatten kallas för (rea)vinstskatt och ligger på 22 % av vinstbeloppet. Uppfyller du vissa krav kan du dock göra uppskov på, det vill säga senarelägga, betalningen till Skatteverket. Här berättar vi vad du behöver veta om att göra uppskov på vinstskatten vid en bostadsförsäljning.

Att göra uppskov innebär att man skjuter upp betalningen av hela eller delar av vinstskatten efter en bostadsförsäljning. Detta kan vara aktuellt om du till exempel behöver använda pengarna till att finansiera ett nytt bostadsköp och nytt bolån. Den del av vinsten som du väljer att skjuta upp beskattningen av kallas för uppskovsbelopp. På detta har du tidigare behövt betala en årlig skatt på 0,5 % men från 31 december 2020 slopas uppskovsräntan.

Får man dra av mäklararvodet på vinstskatten?

När du säljer en privatbostad betalar du 22 procent skatt på vinsten.

Hur mycket skatt du ska betala beror på resultatet av din bostadsförsäljning, det vill säga hur stor vinsten eller förlusten blir. Det räknas ut på olika sätt beroende på vilken typ av privatbostad du sålt: antingen bostadsrätt eller hus/villa/tomt/ägarlägenhet.

Att räkna ut vinstskatten på försäljningen av en bostadsrätt är lite speciellt, eftersom en bostadsrätt innebär att äga en andel av en förening, snarare än att äga en fastighet.

För att räkna ut resultatet tar du försäljningspriset minus följande summor:

  • Ditt inköpspris.
  • Försäljningskostnader och förbättringskostnader. (Läs mer längre ner om vilka avdrag du får göra på vinstskatten!)
  • Det kapitaltillskott som du betalat till bostadsrättsföreningen. Det betyder specifikt de pengar som gått till amorteringen av föreningens lån.
  • Din andel av föreningens inre reparationsfond.

Får man dra av hela mäklararvodet?

När du har sålt en bostad behöver du redovisa den i din deklaration. En vanlig fråga är hur man ska hantera mäklarkostnaden och om det är möjligt att dra av kostnaden för en mäklare på ens deklaration.

Man deklarerar sin bostadsförsäljning året efter det kalenderår som du och köparen skrev på köpekontraktet. Du skall deklarera oberoende av om du gjort vinst eller förlust.

Får man dra av flyttstädning vid försäljning?

Vid en bostadsförsäljning så finns det vissa kostnader som du har möjlighet att dra av, som är avdragsgilla. Det kan handla om grundförbättringar eller renovering och underhåll av bostaden. Avdragsgilla kostnader kan även handla om kostnader relaterade till flytten, som exempelvis mäklararvoden eller homestaging.

En fråga vi ofta får är om det går att dra av flyttstädning eller flytthjälp för att minska skatten, alltså får du göra avdrag för flyttkostnader? Tyvärr är flyttstädning inte avdragsgillt vid husförsäljning. Det finns vissa undantag där flytthjälp kan vara avdragsgillt men det handlar om specifika fall. Exempel på detta är att du ska ha blivit uppsagd från din nuvarande tjänst och att det enda sättet att få behålla jobbet är att flytta till en annan ort. 

Skatteverket har många bra guider för hur du ska beräkna de flyttrelaterade avdrag du får göra. Du kan till exempel göra avdrag för hela utgiften om du har byggt ett nytt hus, byggt ut ett hus, installerat en tvättmaskin där det saknats en sedan tidigare eller om du gjort om ett garage till ett badrum. Utöver detta så finns det kostnader där du får göra avdrag för delar av utgifterna. Det kan exempelvis handla om att du bytt ut en plastmatta mot ekparkett, bytt tak från papp till plåt, bytt handfat eller tapetserat om väggar. Om du är osäker på vilken typ av avdrag du får göra rekommenderar vi dig alltid att kolla med Skatteverket.

Får man dra av lagfart vid försäljning?

När du lånar pengar för att köpa en ny fastighet eller när du tar ytterligare lån på en fastighet du redan äger, vill banken ha en säkerhet – det vill säga pant – för bolånet. Du kan använda fastigheten du köper eller en fastighet du redan äger som den säkerheten. Men eftersom du inte fysiskt kan lämna in fastigheten till banken blir lösningen ett pantbrev.

Pantbrevet är med andra ord ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av din fastighet, och för att få pantbrevet gör du en inteckning på ett visst belopp i fastigheten. Om du missköter amorteringen eller betalningen av bolåneräntan kan banken begära utmätning i din fastighet, vilket betyder att du kan bli tvungen att sälja den.

Måste man betala skatt på vinster?

Om du är med i en tävling där det är den personliga prestationen som avgör om du vinner ska du betala skatt på vinsten. Vinsten är då en ersättning för din prestation och vinsten ska beskattas som inkomst av tjänst.

Det gäller även om prestationen är minimal. Exempel på vinster som du ska betala skatt för trots en minimal prestation är vinster i slogantävlingar och fisketävlingar.

När ska man betala skatt på vinst?

Vinsten eller förlusten vid bostadsförsäljningen räknas samman med kapitalinkomster och kapitalutgifter i din deklaration.

Lägg ihop dina kapitalinkomster med dina kapitalvinster och dra bort dina kapitalutgifter och dina kapitalförluster. Då får du antingen ett överskott eller ett underskott av kapital.