:

Kan man beställa ett nytt registreringsbevis?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man beställa ett nytt registreringsbevis?
 2. Kan man ladda ner registreringsbevis?
 3. Kan man göra ägarbyte via nätet?
 4. Kan man se sitt registreringsbevis online?
 5. Kan man göra ägarbyte utan registreringsbevis?
 6. Kan man göra ägarbyte utan Del 2?
 7. Kan man göra ägarbyte utan registreringsbeviset?
 8. Hur gör man ägarbyte utan papper?
 9. Hur gör man ägarbyte i appen?
 10. Kan jag göra ägarbyte utan registreringsbevis?
 11. Vad händer om man inte har registreringsbevis?
 12. Kan man göra ägarbyte via telefon?
 13. Måste man ha papper vid ägarbyte?

Kan man beställa ett nytt registreringsbevis?

Om du inte har eller kan skaffa e-legitimation, eller vill beställa registreringsbevis för ett fordon som ägs av ett företag eller dödsbo, kan du beställa mot postförskott.

Kan man ladda ner registreringsbevis?

Ett registreringsbevis är en säkrad uppgift på vad som är registrerat för ett bolag ett givet datum, till exempel vem som sitter i styrelsen eller vem som har rätt att teckna företaget. Du kan beställa ett registreringsbevis för din egen firma eller en potentiell avtalspart.

 • Företagets namn
 • Verksamhet, adress
 • F-skatt- och momsregistrering
 • Aktiekapital, inteckningar
 • Firmatecknare och styrelse

Kan man göra ägarbyte via nätet?

Att skaka hand med köparen och tillsammans signera den gula delen av registreringsbeviset, för att sedan skicka in det till Transportstyrelsen var länge det enda sättet att genomföra ett ägarbyte på. Sedan några år tillbaka har man kunnat använda sig av Transportstyrelsens app Mina fordon för att genomföra ägarbyte och nu kan man även göra det på webben.

För att kunna använda webbtjänsten för ägarbyte behöver    •    säljaren kunna legitimera sig via e-legitimation (exempelvis bank ID eller mobilt bank ID)    •    både säljare och köpare ha giltiga körkort    •    säljaren kunna uppge behörighetskoden från del 1 av fordonets registreringsbevis, den blåa delen. Behörighetskoden visar att säljaren har tillgång till det senast utfärdade registreringsbeviset och är dessutom en uppgift som omgående uppdateras i vägtrafikregistret efter ägarbytet.

Kan man se sitt registreringsbevis online?

Ett registreringsbevis är en handling som visar att ett företag är registrerat hos Bolagsverket. På beviset står bland annat namn, verksamhet, firmatecknare, adress och styrelse.

Du kan, men måste inte, registrera ditt företag hos Bolagsverket. Registreringen gör du enkelt via en e-tjänst på verksamt.se.

Kan man göra ägarbyte utan registreringsbevis?

Stegen i guiderna beskriver ett normalt förfarande, det finns undantag. Du hittar information om olika undantag längre ned på sidan.

Om du köper eller säljer ett fordon via en fordonshandlare kan de ofta anmäla ägarbytet åt dig.

 • Jag ska sälja ett fordon
 • Jag ska köpa ett fordon

Kan man göra ägarbyte utan Del 2?

Ett ägarbyte görs på transportstyrelsen och det är både säljarens och köparens ansvar att anmäla om ägarbyte av bil. Det finns tre olika sätt att genomföra ägarbytet på transportstyrelsen:

 • direkt på Transportstyrelsens hemsida
 • i appen Mina fordon
 • posta registreringsbeviset del 2

Innan du påbörjar processen måste du se till att ha:

Ägarbytet gäller samma dag som anmälan är gjord. Det vill säga, när du har fyllt i dokumenten och skickat in till transportstyrelsen är du ägare av bilen. Men när ägarbytet registreras på transportstyrelsen beror på myndighetens öppettider. Anmäls ägarbytet på helgen kan det ta fram tills tisdagen nästkommande vecka för att ägarbytet ska uppdateras.

Från den dagen du har fått tillgång till bilnycklarna har du 10 dagar på dig att skicka in anmälan om ägarbyte till transportstyrelsen. Om du av olika anledningar väljer att rapportera in ägarbytet efter dag 10 kommer datumet som rapporteras inte användas vid registreringen av ägarbytet. Istället kommer anmälans ankomstdag att registreras som datum för ägarbytet.

Kan man göra ägarbyte utan registreringsbeviset?

Söker man i forum och på andra platser online går det att hitta olika förslag och teorier på hur man mellan privatpersoner kan köpa eller sälja en bil utan registreringsbevis.

Vi vill avråda från alla sådan typer av affärer eftersom risken för bedrägerier är stor.

Hur gör man ägarbyte utan papper?

Har du tappat bort ditt registreringsbevis kan du enkelt beställa ett nytt via Transportstyrelsens webbplats. För detta behöver du E-legitimation (Bank-ID) och behörighetskoden från del 1. Tänk dock på att det senast utfärdade beviset kommer ha ett annat nummer än det borttappade beviset (som automatiskt blir ogiltigt). Skälet till detta är att det av säkerhetsskäl bara får finnas ett exemplar av registreringsbeviset i omlopp. 

Däremot kan du som äger bilen beställa en dubblett av del 2 (den gula delen) om du så vill. Det gör du via Transportstyrelsens e-tjänst. Välj om du vill ha dubbletten skickad till din adress (avgiftsfritt) eller till ditt postombud (mot utlämningsavgift och id-kontroll). 

Hur gör man ägarbyte i appen?

På Transportstyrelsens hemsida kan du registrera ägarbyte av bil via deras e-tjänst. För att du ska kunna anmäla ägarbytet behöver den som är säljare kunna legitimera sig med e-legitimation. Både säljare och köpare behöver ha giltiga, svenska körkort och vara över 18 år. Säljaren måste dessutom kunna uppge behörighetskoden från del 1 av bilens registreringsbevis.

OBS! Tänk på att du inte kan välja datum för registrering av ägarbyte på nätet, utan ägarbytet sker samma dag som du gör anmälan.  

Du kan även registrera ägarbyte av bil genom att använda dig av Transportstyrelsens app Mina fordon. Ladda ner appen kostnadsfritt i App Store eller Google Play. För att du ska kunna anmäla ägarbyte av bil via appen behöver den som är säljare ha tillgång till del 2 av bilens senast utfärdade registreringsbevis samt att både köpare och säljare behöver har giltiga, svenska körkort. Ni måste båda knappa in giltighetstiden för era körkort för att ägarbytet ska ske mellan rätt personer.  

Kan jag göra ägarbyte utan registreringsbevis?

När köpet är klart och pengar och nycklar har bytt händer är nästa steg att registrera ägarbytet hos Transportstyrelsen. Det gör man enklast på Transportstyrelsens hemsida eller med appen ”Mina fordon”, men det kan även göras på det gamla hederliga sättet genom att fylla i ett pappersformulär och skicka det med posten.

Alla metoder kräver dock tillgång till det senast utfärdade registreringsbeviset för det aktuella fordonet.

Om ägarbytet görs digitalt skrivs bilen över på den nya ägaren på en gång. Därför är det viktigt att köparen tecknar en försäkring för sin nya bil innan ägarbytet sker. Man får inte ha en bil i trafik utan en giltig trafikförsäkring. Om du köper en bil som är avställd, eller ställer av bilen i samband med köpet, krävs ingen försäkring – men då får du heller inte köra med bilen.

Vad händer om man inte har registreringsbevis?

Del 1 skickas till den som äger eller brukar fordonet. Det är gratis och skickas direkt till den adress vi har i vägtrafikregistret. I de fall fordonet har en notering om leasing, skickas Del 1 av registreringsbeviset till brukaren av fordonet (det vill säga leasingtagaren).

Del 2 skickas till den som enligt vägtrafikregistret äger fordonet. Har fordonet leasingnotering skickas Del 2 till leasinggivaren. Del 2 av registreringsbeviset är en värdehandling och måste alltid finnas med vid ett ägarbyte, även i de fall ett ägarbyte sker till en bilfirma. 

Eftersom registreringsbeviset är en värdehandling och ett intyg på vem som är registrerad ägare till ett fordon är det viktigt att du är rädd om det. Tänk på att förvara registreringsbeviset på ett säkert ställe så det inte kommer i orätta händer – aldrig i handskfacket exempelvis.

Kan man göra ägarbyte via telefon?

Transportstyrelsens app Mina fordon lanserades 2012. Appen har alltså hunnit fylla sju år, men ännu har inte bank-id införts som verifieringsmetod. Det räcker med att fylla i uppgifterna från registreringsbeviset och körkortsnumret på ägaren för att genomföra ett ägarbyte. De första säkerhetsluckorna uppmärksammades i pressen redan 2017 då flera personer blev lurade på sina fordon när de ville sälja dem. Trots att Transportstyrelsen då lovade att åtgärda saken, har ännu ingenting hänt. – Det har nu gått två år sedan flera medier uppmärksammade bristen på säkerhet i Transportstyrelsens app för ägarbyte. Trots den kritik som då uppstod har Transportstyrelsen fortfarande inte vidtagit någon som helst åtgärd för att täppa till säkerhetsbristen. Det är under all kritik! säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Motormännen. – I dag har flertalet myndigheter – Skatteverket, Försäkringskassan och Lantmäteriet, för att nämna några – mobilt bank-id. Frågan är då varför det ska ta över två år för Transportstyrelsen att få till den funktionen för sin egen app. På Transportstyrelsens webb krävs däremot bank-id men det är inget Transportstyrelsen har valt att lyfta fram. Enligt Brottsförebyggande rådets senaste preliminära statistik är bedrägerier den kategori anmälda brott som har ökat mest i antal under 2018. Siffran landar på nästan 260 000 anmälda brott, vilket motsvarar en ökning med 25 procent jämfört med året innan. Hur stor del som rör just bilbedrägerier går dock inte att säga eftersom det inte finns en särskild brottskod för detta. Dags att sälja bilen? Här är några saker att tänka på: Kontrollera vem spekulanten är innan ni träffas. Träffas inte på en enslig plats. Följ alltid med på provkörningar. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörningar. Tänk på att din stöldförsäkring inte täcker förluster eller skador om du självmant har lämnat över nycklarna. Som säljare är du skyldig att lämna ärliga uppgifter. Om du mörkar ett allvarligt fel kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet. Även om köparen visar att pengarna har förts över är det inte säkert förrän du ser pengarna på ditt konto. Transaktioner mellan banker kan ta ett par dagar. Vissa banker medger att man stoppar en överföring efter att den har skickats i väg. Det säkraste sättet att göra upp en bilaffär är på ditt bankkontor. Då får du ett kvitto på att du har fått pengarna till ditt konto. Ett smidigt sätt är att använda betalappen Swish. Då ser du i realtid att pengarna har kommit in på ditt konto. Be köparen skriva att köpet avser en bil och att ange bilens registreringsnummer i meddelandefältet. Lämna inte ifrån dig bilnycklarna förrän du är helt säker på att du har fått betalt.

Måste man ha papper vid ägarbyte?

När du gör ett ägarbyte med hjälp av registreringsbeviset betyder det att du ger ifrån dig den juridiska äganderätten för bilen till någon annan. Ett ägarbyte ska därför först göras efter att man har skrivit ett utförligt köpekontrakt samt mottagit betalningen på ett säkert sätt.

Anmäler man ett ägarbyte innan de delarna är på plats kan man riskera att bli snuvad på sin bil. Om den tilltänkta köparen redan äger bilen, eftersom du genomfört ett ägarbyte, kan en ohederlig typ känna sig omotiverad till att betala dig.

Privatpersoner som råkat ut för denna typ av bedrägeri vittnar om ett svårt läge att ta sig ur; polisen kan nämligen svårt inte hjälpa dem eftersom du juridiskt inte äger bilen längre.