:

Är det bra att köpa premieobligationer?

Innehållsförteckning:

 1. Är det bra att köpa premieobligationer?
 2. Hur mycket kostar en premieobligationer?
 3. När förfaller premieobligationer?
 4. Finns premieobligationer kvar?
 5. Hur tjänar man pengar på obligationer?
 6. Hur fungerar premieobligationer?
 7. Hur handlas premieobligationer?
 8. Kan man förlora pengar på obligationer?
 9. Kan man lösa in gamla premieobligationer?
 10. Vad är risken med obligationer?
 11. Vad händer med obligationer när räntan går upp?
 12. Kan man vinna på obligationer?

Är det bra att köpa premieobligationer?

Riksgälden ger inte längre ut nya premieobligationer. 2014:2 var det sista utestående lånet med inlösen den 2 december 2021. Det kan dock finnas utländska motsvarigheter till premieobligationer.

Dragningsvinster på premieobligationer som ställts ut i en stat inom EES är skattefria. Uppkommer en vinst vid försäljning av premieobligationer ska den däremot beskattas som en kapitalvinst och förluster är avdragsgilla till 70 procent. Du ska redovisa vinst eller förlust på bilaga K4 under avsnitt D.

Hur mycket kostar en premieobligationer?

Telefon växel: 08 613 45 00Besök: Olof Palmes Gata 17Postadress brev: Riksgälden, 103 74 StockholmLeveransadress för bud och paket: Riksgälden, Partihandlarvägen 61, 120 44 Årsta

Fax: 08 21 21 63E-post: [email protected]

När förfaller premieobligationer?

Nyhet 2 december 2021

Riksgäldens uppdrag är att låna pengar åt staten till lägsta möjliga kostnad med beaktande av risk. Premieobligationerna var ett sätt för staten att låna pengar från svenska folket och det blev med åren en populär sparform.

Finns premieobligationer kvar?

 • ^ [a b] Vinster, riksgalden.se, Läst 2017-07-04.[död länk]
 • ^ [a b] Vanliga frågor, riksgalden.se, Läst 2017-07-04.[död länk]
 • ^ ”Riksgälden ser inga förutsättningar för nya premieobligationer”. Riksgälden. 28 september 2018. https://www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2018/riksgalden-ser-inga-forutsattningar-for-nya-premieobligationer/. Läst 18 januari 2022.
 • Hur tjänar man pengar på obligationer?

  none id="readability-page-1" class="page">

  Telefon växel: 08 613 45 00Besök: Olof Palmes Gata 17Postadress brev: Riksgälden, 103 74 StockholmLeveransadress för bud och paket: Riksgälden, Partihandlarvägen 61, 120 44 Årsta

  Hur fungerar premieobligationer?

  none id="readability-page-1" class="page">

  Telefon växel: 08 613 45 00Besök: Olof Palmes Gata 17Postadress brev: Riksgälden, 103 74 StockholmLeveransadress för bud och paket: Riksgälden, Partihandlarvägen 61, 120 44 Årsta

  Hur handlas premieobligationer?

  En obligation kan enkelt förklaras som ett lån. Du som investerare lånar ut pengar till antingen staten eller till ett enskilt bolag. Om det är staten som lånar pengar kallas det för en statsobligation, och om det är ett företag som gör det kallas det företagsobligation.

  Det finns korta obligationer, som har en löptid på upp till ett år, och långa obligationer som har en löptid längre än så. Du som äger obligationen får ofta ränta under perioden. När löptiden är slut får du hela lånet återbetalt.

  En obligation fungerar som ett löpande skuldebrev, som intygar att du som äger obligationen har lånat ut pengar till staten eller till ett företag.

  Obligationer är värdepapper som handlas på börsen, precis som aktier och fonder. Ofta handlas obligationerna i jämna poster om till exempel 10 000 kronor, och i procent av sitt lånevärde. Det kallas för det nominella beloppet.

  Det innebär att om en obligation handlas i poster om 10 000 kronor, och kursen är 105 procent, kommer det kosta 10 500 kronor att köpa en post, exklusive eventuella avgifter.

  Vill du handla med obligationer hos oss kan du ringa Värdepappersdesken, så hjälper vi dig. Vi har även ett utbud av fonder som investerar i obligationer. Du hittar dem i vår fondlista genom att kategorisera på företagsobligationer.

  Kan man förlora pengar på obligationer?

  Att som fondsparare placera i olika tillgångsslag genom både aktiefonder och räntefonder är en bra grund för ett sparande som kan tåla olika typer av marknadsklimat. Förutom att du som fondsparare får en god riskspridning så fungerar räntefonder oftast som ”stötdämpare”  i din sparportfölj när börsen faller. Det finns flera typer av räntefonder med olika riskprofil och innehav, men de allra flesta placerar i olika typer av obligationer. 

  En obligation är i egentligen ett lån där den som köper obligationen lånar ut pengar till den som ger ut, emitterar, obligationen. I gengäld får den som köpt obligationen en ränta. 

  Kan man lösa in gamla premieobligationer?

  Med Golfamore kortet i hand eller i mobil öppnar sig en helt ny värld för golfare. Golfamore erbjuder spel till halv greenfee på över 1 300 golfbanor i 23 europeiska länder, varav ett land är Italien. Italien ger dig det bästa från flera världar. Först och främst är det passionen för mat men på senare år handlar det också om golf. 

  Golf Club Parco de’ Medici är den närmaste banan från centrum av Rom. Med buss eller taxi tar det cirka 25 minuter från eller till Piazza Venezia. Här spelar du på en vacker 27-hålsanläggning i parknatur i lugn och ro. Men ändå väldigt centralt och nära till den eviga staden med dess kultur, nöjesliv, shopping och atmosfär.  Roms centrum är litet och hanterbart och du kan promenera mellan olika sevärdheter som Colosseum, Forum Romanum och Fontana di Trevi. 

  Golf Club Parco de’ Medici består av en 18-hålsbana plus en 9-håls precis intill anläggningens Sheraton-hotell. Banan är inspirerad av en amerikansk designstil med ganska mycket vatten, stora greener och fina bunkrar. Det är ganska korta hål men trixiga och luriga. Inte minst tack vare de strategiska vattenhindren. Greenerna håller hög standard och svårighetsgraden är beroende på flaggplaceringarna eftersom greenerna är ondulerade. 

  Vad är risken med obligationer?

  Det är alltså ett lån som vi beskrev tidigare. Obligationer handlas i procent av sitt ursprungsvärde. Så säg att vi har en obligation som handlas i poster om 1 miljon kronor. Om kursen är 108% innebär det att en post kostar 1.080.000 kronor. Avkastning, risk, och löptid skiljer mellan olika obligationer.

  Kursen för en obligation sätts av och på marknaden, alltså inte av den som ställer ut den. En stat eller ett företag kan utfärda och sälja dessa så kallade skuldebrev istället för att låna pengar av en bank. Skuldebrev bekräftar att innehavaren har lånat ut kapital till exempelvis staten, en bank eller en kommun. När en stat utfärdar dessa så kallas det för statsobligationer. På motsvarande sätt heter det företagsobligationer när företag utfärdar och säljer.

  Obligationen har en förutbestämd löptid och när tiden löpt ut betalar utfärdaren tillbaka ursprungsbeloppet. Man kan alltså säga att lånet blir återbetalt. Som vi ska se nedan så finns det två olika huvudtyper av obligationer. Lite längre ner i artikeln så kan du även läsa om gröna obligationer.

  Obligationsmarknaden är en marknad där investerare över hela världen handlar finansiella instrument som kallas obligationer. Obligationer är lån som långivare (som ofta är staten eller stora företag) ger ut till investerare för att tjäna in pengar. När investerare köper obligationer, ska långivaren betala tillbaka investerarens pengar plus ränta vid ett specifikt datum. Obligationsmarknaden är en av de största finansmarknaderna och den mest använda formen för att få lån. Obligationsmarknaden kan delas in i tre kategorier: den primära marknaden, den sekundära marknaden och den tertiära marknaden. Den primära marknaden är där långivare ger ut nya obligationer.

  Här nedan kommer förslag på några olika obligationsfonder.

  Obligationer köps vanligtvis via en onlinemäklare eller en bank. Om du köper obligationer via en onlinemäklare, måste du först öppna ett konto med mäklaren. När du har öppnat ett konto, kan du söka efter de obligationer som du är intresserad av och beställa dem. Om du beställer dem via en bank, kan du kontakta din bank och be dem att hjälpa dig att köpa obligationer. De kommer att hjälpa dig att välja lämpliga obligationer och göra köpet.

  Om du är intresserad av att investera i obligationer, rekommenderar vi att du först får rådgivning från en finansiell rådgivare. En finansiell rådgivare kan hjälpa dig att välja obligationer som är lämpliga för din personliga ekonomiska situation och hjälpa dig att identifiera potentiella investeringsmöjligheter. Det är också viktigt att du följer marknaden och håller dig uppdaterad om förändringar som kan påverka värdet av din investering. För att skydda din investering kan det också vara särskilt värdefullt att investera i försäkringar som skyddar din investering mot risker såsom prisvolatilitet, räntefluktuationer och förluster.

  Obligationslån är ett slags lån som upplånas till en organisation eller företag av investerare. I utbyte mot att låna ut pengar till organisationen eller företaget får investeraren ett lån som innebär att de har rätt att kräva att organisationen eller företaget betalar tillbaka lånet med ränta. Räntan som betalas är vanligtvis fastställd vid lånets början och betalas ut regelbundet till investeraren. När lånet löper ut, betalar organisationen eller företaget tillbaka den totala summan av lånet inklusive ränta.

  Vad händer med obligationer när räntan går upp?

  Räntefonder kan till att börja med delas upp i gruppen korta och långa räntefonder. En kort räntefond har en löptid som är kortare än ett år. Det gör att den så kallade ränterisken är låg. Fonden är alltså inte så känslig för centralbankernas höjningar, eller sänkningar, av räntan. Den här fondtypen är närmast att jämföra med ett sparkonto. Låg risk och låg förväntad avkastning.

  En lång räntefond har en högre ränterisk, och är känslig för marknadsräntornas svängningar och påverkas därmed av centralbankernas ageranden. De placerar i räntepapper med lång löptid, längre än ett år.

  Enkelt uttryckt faller långa räntefonder när räntorna stiger. Fonden som investerar i långa obligationer har ju en viss årlig avkastning beroende på kupongränta. Men om räntan stiger så kommer de obligationer som ges ut just nu ge en högre ränta än de som redan finns i fonden. Då sjunker värdet på de obligationer fonden äger. Då faller värdet på fonden.

  Kan man vinna på obligationer?

  Texten på kuvert och brev gör det lätt att tro det är staten som ligger bakom utskicket. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

  Kuvertet ser ut som att det kommer från staten, eftersom det står "Svenska statens premieobligationer" med kraftig, färgglad text.