:

När ska K10 vara inne?

Innehållsförteckning:

  1. När ska K10 vara inne?
  2. Måste jag skicka in K10?
  3. Vad händer om man inte fyller i K10?
  4. Vad händer med K10 vid försäljning?
  5. Hur fyller man i K10 utan utdelning?
  6. Kan man lämna in K10 i efterhand?
  7. När gör man K10 första gången?
  8. Måste man lämna K12 varje år?
  9. Är utdelning skattefritt?
  10. Måste man deklarera aktieutdelning?
  11. Vad är skillnaden mellan K10 och K12?
  12. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  13. När är utdelning skattefri?
  14. Hur mycket utdelning till 20% skatt?

När ska K10 vara inne?

Utdelning

När du är aktieägare i ett bolag är du delägare i bolaget. Ett aktiebolag som går med vinst, kan välja att återinvestera vinsten i verksamheten för att företaget ska fortsätta att utvecklas och växa eller lämna vinsten som utdelning till sina aktieägare. Vinstutdelning är ett sätt för aktieägarna/investerarna att få avkastning på sin investering.

Måste jag skicka in K10?

K10 är den blankett där du deklarerar utdelning från fåmansbolag och försäljning av fåmansbolagsaktier. Äger du aktier i ett fåmansbolag med kvalificerade andelar ska du fylla i en K10-blankett i samband med din deklaration. Är du osäker på vad som menas med kvalificerade andelar, läs gärna vår artikel genom att klicka här. Om dina andelar i fåmansbolag är okvalificerade ska du istället fylla i en K12-blankett vid utdelning eller försäljning.

Det är alltså i din K10 det avgörs hur stort gränsbelopp du har för ett visst år. Gränsbeloppet är viktigt eftersom det innebär att utdelning (eller vinst från sålda aktieandelar) upp till gränsbeloppet beskattas i kapital med 20 procent, vilket ses som en låg skattesats. Utdelning som hamnar över gränsbeloppet och upp till 90 IBB (år 2021 6 138 000 kr och år 2022 6 390 000 kr) beskattas istället i inkomstslaget tjänst med cirka 32–57 procent, beroende på din totala inkomst av tjänst under samma år. Utdelning utöver gränsbelopp + 90 IBB beskattas i kapital, det vill säga med skattesatsen 30 procent.

Vad händer om man inte fyller i K10?

Om du själv eller någon närstående till dig har varit aktiv i ditt fåmansföretag de senaste fem åren ska du lämna blankett K10 som bilaga till deklarationen. Det spelar ingen roll om du tagit ut lön eller inte, det räcker att du eller närstående har arbetat i företaget.

På blankett K10 redovisar du utdelning som du erhållit från företaget eller kapitalvinst som uppkommit under 2022. Din beskattning styrs av det så kallade gränsbeloppet som du varje år räknar fram i blanketten. Gränsbeloppet är det som bestämmer hur stor del av en utdelning/kapitalvinst som beskattas med 20 procent. Utdelning eller kapitalvinst som överstiger gränsbeloppet beskattas upp till en viss nivå som inkomst av tjänst.

Beloppen avseende eventuell utdelning och/eller kapitalvinst som du räknar fram via K10:an för du sedan in på huvudblanketten, INK1.

Vad händer med K10 vid försäljning?

Är företaget som du vill sälja ett fåmansbolag? Förenklat kan man säga att ett fåmansbolag är ett bolag där det inte finns externa, ej närstående och ej aktiva ägare som inte äger mer än 30 % av aktierna.

Vid försäljning av fåmansbolag beskattas vinsten vid en försäljning, enligt gällande skatteregler, som inkomst av tjänst. Inkomst av tjänst innebär en skattesats på upp till 58 %.

Hur fyller man i K10 utan utdelning?

Om du själv eller någon närstående till dig har varit aktiv i ditt fåmansföretag de senaste fem åren ska du lämna blankett K10 som bilaga till deklarationen. Det spelar ingen roll om du tagit ut lön eller inte, det räcker att du eller närstående har arbetat i företaget.

På blankett K10 redovisar du utdelning som du erhållit från företaget eller kapitalvinst som uppkommit under 2022. Din beskattning styrs av det så kallade gränsbeloppet som du varje år räknar fram i blanketten. Gränsbeloppet är det som bestämmer hur stor del av en utdelning/kapitalvinst som beskattas med 20 procent. Utdelning eller kapitalvinst som överstiger gränsbeloppet beskattas upp till en viss nivå som inkomst av tjänst.

Beloppen avseende eventuell utdelning och/eller kapitalvinst som du räknar fram via K10:an för du sedan in på huvudblanketten, INK1.

Kan man lämna in K10 i efterhand?

Regelverket som reglerar hur aktieutdelning och kapitalvinst (vinst från aktieförsäljning) beskattas hos ägare till fåmansbolag heter 3:12 reglerna. 

Regelverket som reglerar hur aktieutdelning och kapitalvinst (vinst från aktieförsäljning) beskattas hos ägare till fåmansbolag heter 3:12 reglerna. Avsikten med reglerna är att bestämma om utdelningen eller kapitalvinsten skall beskattas som inkomst av kapital eller tjänst. Föredelningen här emellan deklareras i ägarnas K10-bilaga. Syftet med K10 blanketten är att beräkna det så kallade gränsbeloppet, vilket är det högsta belopp som en delägare kan ta ut i form av utdelning eller kapitalvinst i inkomstslaget kapital.

När gör man K10 första gången?

Aha, en "språkförbistring", klantigt av mig.

Avsikten med frågan var egentligen inte att reda ut vilket år deklarationen görs utan hur gränsbelopp hanteras för nystartade företag med förlängt räkenskapsår. För mig var det en positiv nyhet att kunna använda schablonbeloppet för år 1

Måste man lämna K12 varje år?

Fysiska personer eller dödsbon som erhållit utdelning eller sålt okvalificerade aktier eller andelar i onoterade företag skall fylla i och lämna blankett K12. Delägare i en oäkta bostadsrättsförening skall också deklarera för sin andel på blankett K12.

Okvalificerade aktier och andelar är aktier och andelar som inte är kvalificerade, kvalificerade aktier och andelar är aktier och andelar i ett fåmansföretag som ägs av en aktieägare som är verksam i fåmansföretaget i betydande omfattning.

Utdelning på okvalificerade aktier och andelar skall till 5/6 (25 % skatt) beskattas i inkomstslaget kapital, om inte blankett K12 lämnas så måste utdelningen beskattas i sin helhet i inkomstslaget kapital (år 2018/2019).

Är utdelning skattefritt?

Fråga: Jag undrar hur mycket utdelning jag kan ta ut ur mitt företag enligt fåmansföretagsreglerna?

Svar från juristen: Du vill förmodligen bara ta ut så mycket utdelning att det beskattas som inkomst av kapital. Utdelning från fåmansföretag upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital med 20 procent i skatt och utdelning därutöver som inkomst av tjänst med 30–58 procent i skatt.

Måste man deklarera aktieutdelning?

Reglerna för utdelning i fåmansbolag kan vara lite komplicerade och det skiljer lite vad som gäller beroende på bolagets struktur. I den här artikeln förutsätter vi att

  • Du äger minst 4% av aktiebolaget vid ingången av året du betalar ut utdelningen. Om du alltså utbetalar utdelning 2023 så ska du ha ägt aktierna vid ingången av 2023.
  • Du uppfyller kraven på kvalificerade andelar i fåmansföretag. Lite förenklat ska ni då vara maximalt fyra ägare som kontrollerar mer än hälften av rösterna.

Så om du äger aktiebolaget själv, eller t.ex. till hälften vardera tillsammans en annan person så uppfyller du förutsättningarna.

Vad är skillnaden mellan K10 och K12?

Fåmansbolagsreglerna, eller 3:12-reglerna som de även kallas (efter en gammal lagparagraf), reglererar hur du beskattas när du får aktieutdelningar från eller säljer aktier i fåmansbolag. De reglerar faktiskt en massa annat också, men det man mest kommer i kontakt med är beskattningen, så här tittar vi bara på den aspekten.

Vi gör en väldigt översiktlig genomgång – idén är att du ska förstå vad reglerna handlar om, inte att du ska kunna göra de exakta beräkningarna. Skatteverket har ägnat en broschyr åt ämnet och Björn Lundén en hel bok.

Om du äger ett onoterat (dvs inte noterat på t ex börsen) aktiebolag med en eller relativt få delägare, kan vi utgå ifrån att det är ett fåmansföretag. Ett fåmansbolag är ett svenskt onoterat aktiebolag (plus några mindre vanliga bolagsformer) där de fyra största ägarna (eller färre) har mer än 50% av rösterna i bolaget. Om man räknar lite måste man alltså vara minst åtta delägare för att inte vara ett fåmansbolag, plus att det inte får finnas för stora enskilda delägare. Så kan man då fördela aktierna mellan medlemmarna i sin stora familj och undgå fåmansbolagsreglerna. Nope, eftersom alla närstående personer räknas som en person.

Om du (eller din närstående) arbetar aktivt i företaget och inte har några externa, passiva delägare, kan vi också utgå ifrån att dina aktier är kvalificerade. Det vi först kommer att gå igenom är vad som gäller för kvalificerade aktier, men se några undantag och en förklaring av begreppet ”kvalificerade” mot slutet av artikeln.

Det vi ska titta på är när du får aktieutdelning från bolaget eller när du säljer aktier med vinst i bolaget. För aktier i börsbolag beskattas dessa två händelser som inkomst av kapital med 30%, oavsett beloppsnivån. För fåmansbolag har man begränsat hur stor del man får skatta som inkomst av kapital, medan överskjutande belopp beskattas som inkomst av tjänst (dvs som lön). Skattesatsen i inkomst av kapital är däremot bara 20% istället för 30%. Belopp som beskattas som inkomst av tjänst behandlas däremot inte som lön i bolaget, dvs det bokförs inte som lön och inga arbetsgivaravgifter betalas.

Anledningen till begränsningen är att man inte vill att en företagare undgår den progressiva beskattningen av löneinkomster (du vet, när man betalar extra statlig skatt på högre löneinkomster) genom att ta ut vinster som utdelning istället för lön.

Hur mycket får man då skatta som inkomst av kapital? Det är här gränsbeloppet kommer in.

Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

Aktieutdelning, vinstutdelning, eller helt enkelt utdelning handlar om att dela ut medel från ett aktiebolag till dess ägare fördelat på antal aktier per ägare. Det som delas ut är vanligen pengar, men kan även vara exempelvis saker eller fordringar. Aktieutdelning är ett sätt för aktiebolag att ersätta ägarna för satsat kapital och/eller arbetsinsats. Men hur mycket som får delas ut till ägarna när årsredovisningen är fastställd beror på bolagets utdelningsbara medel och om kraven kring utdelning i aktiebolagslagen (ABL) kan uppfyllas, vilket vi ska fokusera på nu.

Vill du istället veta hur du blir beskattad på utdelningen enligt 3:12-reglerna, läs den här 3:12-artikeln.

När är utdelning skattefri?

Huvudregeln är att utdelning på en näringsbetingad andel är skattefri (24 kap. 35 § IL). Läs mer om när en andel i en utländsk juridisk person kan vara näringsbetingad.

En förutsättning för att en andel ska vara en näringsbetingad andel är att den ägs av en sådan juridisk person som räknas upp i 24 kap. 32 § IL (ägarföretaget). Läs om ägarvillkoret. Om ett företag erhåller en rätt till utdelning på aktier som företaget inte äger kan utdelningen inte blir skattefri (HFD 2012 not. 32, mål nr 939-12).

Hur mycket utdelning till 20% skatt?

3:12-reglerna styr hur du som delägare i fåmansföretag blir beskattad på den utdelning som du tar ut ur bolaget. 3:12-reglerna styr även beskattningen av en eventuell kapitalvinst vid försäljning av bolaget.

Delägare i fåmansaktiebolag i vilket ägaren eller närstående till denne är verksamma.