:

Vad menas med joint venture?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med joint venture?
  2. Vad är gemensamt styrda företag?
  3. Kan två företag äga varandra?
  4. Kan man ha två företag?
  5. Vad menas med 3 12 regeln?
  6. Kan en delägare få sparken?
  7. Får man ha sitt företag hemma?
  8. Kan aktiebolag äga hus?
  9. Hur mycket ska man ta ut i lön 2023?
  10. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  11. Kan jag sälja mina aktier till vem jag vill?
  12. Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?
  13. Hur mycket måste jag tjäna eget företag?
  14. Hur många hus får en privatperson äga?

Vad menas med joint venture?

In European law, the term "joint venture" is an exclusive legal concept, better defined under the rules of company law. In France, the term "joint venture" is variously translated as "association d'entreprises", "entreprise conjointe", "coentreprise" or "entreprise commune".[3]

A JV can be brought about in the following major ways:

  • Foreign investor buying an interest in a local company
  • Local firm acquiring an interest in an existing foreign firm
  • Both the foreign and local entrepreneurs jointly forming a new enterprise
  • Together with public capital and/or bank debt

In the UK, India, and in many common law countries, a joint-venture (or else a company formed by a group of individuals) must file with the appropriate authority the memorandum of association. It is a statutory document which informs the outside public of its existence. It may be viewed by the public at the office in which it is filed. A sample can be seen at wikimedia.org.[4] Together with the articles of association, it forms the "constitution" of a company in these countries.

Vad är gemensamt styrda företag?

Ett gemensamt styrt företag är enligt 1 kap. 5 a § ÅRL en juridisk person som två eller flera parter genom ett avtal utövar ett gemensamt bestämmande inflytande över. I K3:s kommentar till bestämmelsen anges att det enda som skiljer ett gemensamt styrt företag från andra företag är att det finns ett avtal mellan parterna som fastställer ett gemensamt bestämmande inflytande över det ägda företagets ekonomiska verksamhet.

Joint venture

Kan två företag äga varandra?

Du kan inte "byta" från en företagsform till en annan utan måste börja om från grunden genom att nyregistrera. Detta sker genom att du registrerar en ny företagsform, avslutar ditt gamla företag och för över hela eller delar av verksamheten till den nya företagsformen.

Det går alltså bra att starta som enskild näringsidkare i början för att senare registrera ett aktiebolag och fortsätta verksamheten i detta bolag.

Skatteregler vid byte av företagsform och proceduren vid likvidation av det gamla företaget kan ta tid och vara krångligt. Därför rekommenderar vi att du alltid tar kontakt med en revisor eller en jurist med kunskaper på området.

Det finns flera andra alternativ. Du kan ansöka om lån hos Almi Företagspartner, de har en högre ränta än banken eftersom att de inte får konkurrera med banken. Almi har olika erbjudanden om finansieringsformer beroende på vilken region ditt företag finns i.

Faktureringsmetoden innebär att du löpande bokför alla affärshändelser, exempelvis kundfordringar och leverantörsskulder, när fakturan skickas respektive mottas. Faktureringsmetoden är huvudmetoden i bokföringslagen. När du använder denna metod för den löpande bokföringen ska du använda motsvarande metod för din momsredovisning, faktureringsmetoden för moms.

De företag som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor kan dock välja att löpande bokföra enligt kontantmetoden.

Faktureringsmetoden innebär att du löpande bokför alla affärshändelser, exempelvis kundfordringar och leverantörsskulder, när fakturan skickas respektive mottas. Faktureringsmetoden är huvudmetoden i bokföringslagen. När du använder denna metod för den löpande bokföringen ska du använda motsvarande metod för din momsredovisning, faktureringsmetoden för moms.

De företag som har en nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor kan dock välja att löpande bokföra enligt kontantmetoden.

Kontantmetoden innebär att du löpande under året endast bokför de affärshändelser som avser inbetalningar och utbetalningar, samt insättningar och uttag. Du bokför alltså inte några kundfordringar eller leverantörsskulder i den löpande bokföringen. Kund- och leverantörsfakturor bokförs alltså först i samband med att du får betalt från kund respektive betalar dina inköp. I samband med bokslutet bokförs dock övriga affärshändelser som är nödvändiga för att fastställa företagets resultat och ställning, t ex obetalda fordringar och skulder. Om du använder denna metod för bokföringen ska momsen redovisas enligt bokslutsmetoden.

Kan man ha två företag?

Juridik för företagare

Hejsan! Rätta mig om jag har fel, men visst får inte ett företag heta precis som ett annat, speciellt inte om de båda är inom samma bransch? Och hur ska man som företag gå till väga om ett företag har samma namn och säljer samma tjänster?

Vad menas med 3 12 regeln?

Du kan ta utdelning till låg beskattning enligt förenklingsregeln eller så kan du använda reglerna om lönebaserad utdelning (huvudregeln). Reglerna om lönebaserad utdelning kan ge stora utdelningsutrymmen men kräver också en hel del i löneuttag.

Det är dock viktigt att poängtera att det finns betydande fördelar med att ta ut ersättning från bolaget i form av lön i första hand.

Kan en delägare få sparken?

Fråga: Jag har anställt en person på visstidsanställning i åtta månader för att ta hand om lite enklare sysslor i vår verksamhet, för att avlasta vår övriga personal. Hon har jobbat i fyra månader men vi har knappt något jobb åt henne. Kan jag säga upp henne innan de åtta månaderna löpt ut?

Svar från juristen: Ni har avtalat om en tidsbegränsad anställning på åtta månader vilket innebär att din anställde har rätt att vara kvar i sin anställning den tiden. Anställningen gäller därför som huvudregel för den perioden och kan inte sägas upp. 

Får man ha sitt företag hemma?

Är villkoren om särskilt inrättad del uppfyllda kan du få avdrag för skälig del av bostadskostnaden. Avdraget gör du under skattemässiga justeringar på NE-bilagan.

Enligt reglerna har du rätt till avdrag för skälig del av bostadskostnaden. För att bestämma det skäliga avdraget behöver du räkna ut hur stor del av dina totala kostnader som hör till det särskilt inrättade arbetsrummet. Är till exempel uppvärmningen jämt fördelad över hela din bostad beräknar du avdraget utifrån hur stor del av den totala ytan som hör till det särskilt inrättade arbetsrummet. Det vill säga om din bostad är 100 kvadratmeter och arbetsrummet 10 kvadratmeter blir ditt skäliga avdrag för värme 10 procent av den totala uppvärmningskostnaden. Har du till exempel inte något vatten indraget i arbetsrummet kan du inte göra något avdrag för vattenkostnader.

Kan aktiebolag äga hus?

Denna typ av bolag kräver att minst två privatpersoner eller företag står som ägare. Av dessa måste en av personerna fungera som komplementär. Detta innebär att denna person ansvarar för att bolaget uppfyller alla sina avtal. Komplementären måste alltså betala bolagets skulder om bolagets tillgångar inte räcker till. För att kunna starta ett kommanditbolag krävs inget startkapital, vilket är en av fördelarna. Driver du ett sådant bolag, beskattas dess egenavgifter och inkomst på företagets vinst.

Hur mycket ska man ta ut i lön 2023?

Vår kalkylator räknar ut din nettolön automatiskt – den faktiska summa pengar som sätts in på ditt konto från arbetsgivaren varje månad. Du fyller först i din bruttolön innan skatt, alltså den lönesumma som står på ditt anställningsavtal, samt i vilken kommun du bor för att räkna ut skatt.

Inkomstskatten kan ibland kännas sur. Men dina pengar gör nytta på flera sätt i samhället. Totalt betalar svenskar drygt 2 150 miljarder kronor i skatt per år. Ungefär 700 miljarder av dessa går till kommunerna, cirka 370 miljarder till regionerna och 1 000 miljarder till staten.

  • Inom kommunen står skola och omsorg för de största kostnaderna, dit en stor andel av skatten därför går.
  • Regionens skattepengar går bland annat till att finansiera sjukvården.
  • Staten använder en stor del av skattepengarna till pensioner och olika bidrag, som barnbidrag, aktivitetsersättning och ekonomiskt stöd till kommunerna.

Hur mycket utdelning till 20% skatt?

Fråga: Jag undrar hur mycket utdelning jag kan ta ut ur mitt företag enligt fåmansföretagsreglerna?

Svar från juristen: Du vill förmodligen bara ta ut så mycket utdelning att det beskattas som inkomst av kapital. Utdelning från fåmansföretag upp till en viss nivå beskattas som inkomst av kapital med 20 procent i skatt och utdelning därutöver som inkomst av tjänst med 30–58 procent i skatt.

Kan jag sälja mina aktier till vem jag vill?

En intern aktieöverlåtelse går till så att ägaren först bildar ett nytt aktiebolag (ett s.k. holdingbolag) för att därefter sälja aktierna i verksamhetsbolaget till det nybildade holdingbolaget. Holdingbolaget betalar till A, antingen med pengar eller med en revers. Vanligtvis överförs aktierna i verksamhetsbolaget till Holdingbolaget för summan av A:s anskaffningskostnad och sparade gränsbelopp. A kapitalvinstbeskattas för sin försäljning i enlighet med 3:12-reglerna. Om A har höga belopp i sparat utdelningsutrymme, som inte kan nyttjas fullt ut vid en försäljning, kan andelsbyte vara ett bra alternativ. Vid ett andelsbyte följer det sparade utdelningsutrymmet med och kan nyttjas längre fram.

Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?

Är det någon som vet det? Har läst 12000 här i forumet men det låter lite mycket... Vad får man tjäna pengar på då? Sälja bilder till både företag och privatpersoner??

Nja, jag känner personer som driver egen firma och som brukar fråga minst tre personer på Skatteverket p.g.a. att de brukar få minst två olika svar.

Hur mycket måste jag tjäna eget företag?

Fråga: Jag har precis skaffat en enskild firma och ett entreprenadföretag ska hyra in mig för ett speciellt projekt. Ägaren till företaget vill betala mig så att jag i slutändan får en ”lön” som är i linje med hans anställda, 25 000 kronor per månad. Eftersom jag kommer att få betalt per timme undrar jag vilken timpenning jag ska fakturera?

Svar från juristen: Heltidsarbete innebär ett snitt på 173 timmar per månad eftersom man räknar med att en månad består av 21,7 arbetsdagar med åtta arbetstimmar. En månadslön på 25 000 kr innebär då en timlön på ca 145 kr. Anställda tjänar in semesterlön, du bör därför lägga på ca 12 procent så att du kan vara ledig motsvarande de anställdas semester.

Hur många hus får en privatperson äga?

Den här artikeln behandlar tips, råd, insikter och nyckeltal kring att köpa och äga mindre hyresfastigheter, tvåfamiljs- och generationsboende. Det är ju ingen hemlighet att jag ett längre tag har varit ute efter en lite mindre fastighet med uthyrningsmöjligheter. Anledningarna för mig är flera:

  • Jag har sedan 2006 tyckt att den svenska bostadsmarknaden är inne i en bubbla. Jag kan inte förstå hur priser på hus och än värre klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar kan ligga på de nivåer som de gör.
  • Jag är en person som gillar att göra saker tillsammans med andra, så jag har inget emot att bo tillsammans med andra. Jag har bott både i korridor och de senaste 7 åren i en hyresrätt i centrala Malmö.
  • Det finns en möjlighet att minska den största utgiften som de flesta har i sin ekonomi, nämligen boendekostnaden.
  • Där finns många skattemässiga fördelar kring att bygga värde i en balansräkning via hyresfastigheter i kombination med aktiebolag

Var medveten om att omgivningen, inkl. banker, kommer att titta konstigt på dig. Du gör något som är att gå emot strömmen och där gäller det att hålla fast vid din vision och verkligen skita i vad alla andra tycker.

För mig är det tvärtom konstigt, det som alla andra gör. Jag vet otaliga exempel där folk har köpt en nybyggd villa, i ett nyanlagt villaområde lite utanför stan, där 30 hus ser exakt likadana, tomten är mindre än 500 kvm och priset är 4.5 Mkr. Särskilt när du för samma summa kan få ett litet hyreshus där du varje månad tjänar pengar istället för att förlora dem. Ännu konstigare blir det när jag tänker på att människor köper en bostadsrätt som man betalat 2 Mkr för, betalar en avgift varje månad och ytterligare får 1 – 2 Mkr i skuld via föreningen, som de är solidariskt ansvariga för.