:

Vad säger man när någon avlider?

Innehållsförteckning:

 1. Vad säger man när någon avlider?
 2. Vad ska man göra när en person har dött?
 3. Vem ringer man när någon dött?
 4. Hur kan man få reda på om en person är avliden?
 5. Vad kan man säga istället för jag beklagar sorgen?
 6. Vad händer i kroppen innan man dör?
 7. Hur gör man med banken när någon dött?
 8. Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?
 9. Vilken tid på dygnet dör de flesta?
 10. Vad ska man inte säga till någon som sörjer?
 11. Vad köper man för blommor när någon dött?
 12. Vad är det sista som försvinner när man dör?
 13. Kan ett dödsbo ha BankID?

Vad säger man när någon avlider?

För de allra flesta kan det vara svårt att veta vad man ska göra vid dödsfall och i vilken ordning. Börja med att informera om dödsfallet, förbereda begravning, avsluta abonnemang och autogiron.

Du kan använda Efterlevandeguidens checklista för att se vilka praktiska saker du behöver göra först.

Ta en sak i taget och börja med det viktigaste. 

Vad ska man göra när en person har dött?

För de allra flesta kan det vara svårt att veta vad man ska göra vid dödsfall och i vilken ordning. Börja med att informera om dödsfallet, förbereda begravning, avsluta abonnemang och autogiron.

Du kan använda Efterlevandeguidens checklista för att se vilka praktiska saker du behöver göra först.

Ta en sak i taget och börja med det viktigaste. 

Vem ringer man när någon dött?

För de allra flesta kan det vara svårt att veta vad man ska göra vid dödsfall och i vilken ordning. Börja med att informera om dödsfallet, förbereda begravning, avsluta abonnemang och autogiron.

Du kan använda Efterlevandeguidens checklista för att se vilka praktiska saker du behöver göra först.

Ta en sak i taget och börja med det viktigaste. 

Hur kan man få reda på om en person är avliden?

Sv: Kolla upp om någon avlidit?

Kanske detta är en väldigt konstig fråga men varför tror du att personen är avliden hellre än att tro att personen helt enkelt har bytt nummer utan att meddela dig?

Vad kan man säga istället för jag beklagar sorgen?

 • Jag är ledsen över att du har förlorat en älskad person
 • Mitt hjärta går ut till dig i din sorg
 • Jag delar din sorg och önskar att jag kunde göra något för att lindra den
 • Jag tänker på dig och din familj i denna svåra stund
 • Min kondoleans till dig och din familj
 • Jag är här för dig om du behöver någon att prata med
 • Du är i mina tankar och jag önskar att jag kunde göra mer för att hjälpa dig
 • Jag är tacksam för att jag fick känna den här personen, och jag delar din sorg över förlusten
 • Jag är här för dig, i sorg och stillhet.
 • I ditt hjärta lever de kvar.
 • Ord räcker inte, men kärlek gör.
 • Min tanke är hos dig.
 • Ett liv väl levt blir aldrig glömt.
 • Sorgens tyngd delar vi.
 • Vila i frid, för alltid i våra hjärtan.
 • Ditt ljus lyser vidare i oss.
 • Ett avsked, men inte en glömska.
 • Tid hejar inte, men minnen stannar.

Vad händer i kroppen innan man dör?

I samma ögonblick som man lämnar jorden påbörjas en naturlig process i kroppen där man all vävnad börjar brytas ner och ruttna. Fast processen kan delas in i flera stadier och allt sker inte på samma gång.

Först och främst blir kroppen stel efter man dör, detta stadie kallas likstelhet (rigor mortis) och sker i regel inom 2 timmar från det att man gått bort. Anledning till detta är att blodet slutar cirkulera och börjar koagulera vilket förhindrar musklerna från att fungera som de borde. Ungefär samtidigt förlorar man även all färg på grund av samma anledning.

Likstelheten försvinner igen efter ett par dygn i samband med att förruttnelsen tar fart.

Hur gör man med banken när någon dött?

Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

När någon avlider är det många praktiska frågor som de närstående måste hantera. För de allra flesta kan det vara svårt att veta vad man behöver göra och i vilken ordning. Här har vi samlat det viktigaste du behöver känna till vid dödsfall och vad du behöver ta hand om när det gäller dödsboet efter den avlidne.

Är det tillåtet att tömma dödsbo innan bouppteckning?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Här är lite mer allmän info och råd

Vilken tid på dygnet dör de flesta?

När någon som står dig nära ligger för döden, bör det ordnas så att den döende, familjen och andra närstående får mesta möjliga privatliv och tid tillsammans. Samtidigt kommer den döende att behöva kontinuerlig kvalificerad vård på slutet. Var inte rädd för att ställa frågor eller komma med önskningar till läkaren eller annan sjukvårdspersonal. Vad du, familjen och den döende själv önskar, varierar, därför är det viktigt att säga ifrån om det är något speciellt du/ni önskar eller undrar över.

Läkaren kan kanske ge er ett svar på ungefär hur lång tid av livet som är kvar. Men kom ihåg att det är omöjligt för läkaren att ge er ett exakt svar. En del ser ut som om de väntar med att dö. Kanske väntar de på ett speciellt besök, en viktig händelse som en speciell högtid, födelsedag eller liknande, för att sedan dö kort därefter. Andra kan uppleva oväntade förbättringar och leva längre än förväntat. Några få ser ut att bestämma sig för att dö och gör detta väldigt fort, kanske bara på några få minuter.

Det är väldigt många förändringar i kroppen som inträder de sista timmarna och dagarna av livet, och när en människa faktiskt dör. Var och en av dessa kan upplevas som skrämmande om du inte förstår dem.

De vanligaste förändringarna är att den döende blir svagare. Så småningom kommer han eller hon inte längre att orka lyfta huvudet från kudden eller flytta sig runt i sängen. Han eller hon kommer att få minskad funktionsförmåga, och det kan uppstå sår och hudförändringar. Det är vanligt att matlusten går ner, och att den sjuke tappar vikt. En del får fläckar i huden, hjärtat fungerar inte längre som det ska, urinen kan bli mörk, den döende kan bli intorkad, vederbörande blir allt mer sömnig, och det är svårt att få honom eller henne att vakna. Det blir också svårare att kommunicera med vederbörande. Den sjuke får kanske problem med att hitta de rätta orden, pratar i korta meningar eller ger försenade eller opassande svar. Kanske svarar han eller hon inte över huvudtaget. Rastlöshet, meningslösa repeterande rörelser, stönanden, jämrande, onormal andning, grimaser, hosta, kväljningar och gurgling är också vanligt. Det är heller inte ovanligt att den döende tappar kontrollen över urin och avföring, och att vederbörande inte längre klarar att stänga ögonen.

Vad ska man inte säga till någon som sörjer?

Rebecca Soffer är verksam på sorgesajten Modern Loss och Jenni Brennan är professor på Mount Ida College utanför Boston. Båda är experter inom sorgbearbetning. Vi hittade deras tips på sajten Real Simple och har översatt dem till en svensk kontext då vi tyckte att texten var så bra och viktig, särskilt då de också erbjöd bra alternativ. Här är deras tips på vad du inte ska och ska säga till någon i sorg. För att säga något är det viktigaste av allt. 

1. Hur mår du? Genom att säga så inbjuder man inte till att få höra det sanna svaret. Vad man fiskar efter är snarare ett “ok” eller “bra” för att det inte ska bli för jobbigt att hantera. Säg i stället: “Jag förstår att det är riktigt tungt och smärtsamt för dig just nu”. På så sätt erkänner du personens rätt att sörja.

Vad köper man för blommor när någon dött?

Det vanligaste är att man skickar kondoleansblommor så snart som det meddelas om dödsfall. Du måste alltså inte vänta tills begravningen för att skicka blommorna. När du hör om dödsfallet så kan du genast beställa din bukett och skicka den hem till de som sörjer.

Om det har gått lite längre tid sedan dödsfallet så går det också bra att skicka blommorna för att uttrycka ditt deltagande. Men då ska du beakta att det kanske snart är dags för begravning. I sådant fall så kan det vara bättre att skicka en krans till begravningen.

Blommor kan du alltid skicka. Även om det har gått en vecka eller två sedan personen gick bort så kommer ditt blombud att uppskattas stort. Om du först nu fick veta så är det ju bara naturligt att du först nu visar ditt deltagande. Det kan du ju också tala om i hälsningen där du beklagar sorgen.

Vi har lång erfarenhet av att ordna med kondoleansblommor och vet precis hur buketter och dekorationer ska bindas för att ge den rätta känslan. Dels så är det viktigt att vara lite försiktig med färger. Dels så bör former vara mjuka och behagliga att se på. Det här är blomster som ska döva smärta och sorg.

Kondoleansblommorna behöver inte ta stor plats. Tanken är att de med sin skönhet bidrar till en stämning som gör det lite lättare att handskas med sorgen. Ta en titt på våra blommor som du kan skicka för att visa deltagande och se hur de alla är mjuka och mycket finkänsliga.

När du inte har orden och tycker att det känns svårt att kontakta den som har drabbats av stor sorg så är blommorna allt som behövs för att visa hur mycket du bryr dig. Det är en gest som kommer att uppskattas så se till att få iväg dina kondoleansblommor med en fin hälsning.

Vad är det sista som försvinner när man dör?

Symtombilden i livets slutskede är ofta relativt lika och stereotyp oavsett vilken eller vilka sjukdomar som är bakomliggande. Smärta, dyspné, illamående ångest och konfusion dominerar. Som tidigare beskrivits blir smärta ett allt vanligare symtom ju senare i livet patienten befinner sig. Ångest och konfusion är viktigt att uppmärksamma och särskilja då behandlingen skiljer sig åt.

Många patienter beskriver en rädsla för livets slut och de hotfulla symtom man föreställer sig. Det är viktigt att beskriva för patient och närstående att det finns god och etablerad symtomlindring att få, men också biverkningar i form av trötthet, kanske kognitiv påverkan och sedering.

Kan ett dödsbo ha BankID?

Om dödsboet har fått säkerhetskoder med inkomstdeklarationen kan du deklarera i appen, e-tjänsten eller genom att sms:a eller ringa. Du kan också deklarera genom att skicka in pappersblanketten Inkomstdeklaration 1.