:

Vad ingår i friskvård kommunal?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ingår i friskvård kommunal?
  2. Vad får man ta på friskvård?
  3. Vad ingår i friskvårdsbidrag 2023?
  4. Måste alla anställda få friskvårdsbidrag?
  5. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  6. Vad ingår inte i friskvård?
  7. Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?
  8. Hur vet jag om jag har rätt till friskvårdsbidrag?
  9. Är thaimassage friskvård?
  10. Vad räknas inte som friskvård?
  11. Är massage friskvård?
  12. Hur mycket är Friskvårdsbidraget kommunal?

Vad ingår i friskvård kommunal?

Nej, inte enligt lagen eller centrala kollektivavtal. Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om ni ska ha någon friskvårdstid, oftast en timme. Har ni ingen sådan tid? Då kan ni välja att driva det i er fackklubb eller gå ihop några kollegor och lyfta frågan med chefen. Det finns en massa argument att föra fram.

Arbetsplatsen får friskare anställda. Därmed minskar företagets kostnader för sjukskrivningar. Motion gör oss piggare. Då blir vi också mer effektiva och nöjda på jobbet. Om de anställda får generösa villkor för friskvård förbättrar det arbetsgivarens rykte och det kan få fler att söka sig till företaget. Bara för att nämna några plus.

Vad får man ta på friskvård?

För en del innebär vinterhalvårets mörka tid även att det blir lite dunkelt i själen. Här kan ljusterapi vara ett effektivt botmedel för att lyfta humöret. Vid ljusterapi exponeras man för ett ljus som liknar det naturliga dagsljuset, vanligen i ett helt vitt rum. Det viktigaste är att man har ögonen öppna så att ljuset skickar signaler till hjärnan att justera hormonbalansen. En del leverantörer kombinerar även ljusterapi med uppvärmda rum, bekväma solstolar, ljud av vågskvalp, massage med mera. 

Hör körsång och friskvård ihop? Absolut! Sång förbättrar andningen och blodtrycket, tränar musklerna i bålen samt frigör massor med endorfiner som ökar lyckokänslan, sänker stresshormonerna och stärker immunförsvaret. Dessutom har människor som sjunger ihop väldigt kul tillsammans! Körsång på jobbet stöds av friskvårdsbidraget, så gå ihop ett gäng kollegor och öka både motivation och gemenskap genom att sjunga tillsammans.

Upplev känslan av frifall, som ett fallskärmshopp från 4000 meter. Bodyflight är en perfekt upplevelse för alla som gillar spänning! Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att dra ihop kompisgänget för en rolig aktivitet tillsammans. Testa allt från vanliga förstagångsflyg till längre flygtider med coach.

Vad ingår i friskvårdsbidrag 2023?

Friskvårdsbidraget är ett fastställt belopp som dina anställda får spendera på motions- och friskvårdsrelaterade aktiviteter. Denna personalvårdsförmån kan du som arbetsgivare välja att erbjuda dina anställda. 

Detta betyder att dina anställda kan lämna in kvittot för bland annat gymkort, sportaktiviteter eller massage. Du som arbetsgivare betalar sedan ut en skattefri ersättning för detta.

Det är dock ingen skyldighet att erbjuda friskvårdspengar men det vanligaste är att företag erbjuder någon förmån kopplat till friskvård och hälsa.

Det allra vanligaste är att friskvårdsbidraget är skattefritt. För att det ska vara skattefritt krävs dock att vissa förutsättningar uppfylls:

  • Erbjudandet om friskvårdsbidraget ska rikta sig till alla anställda och alla ska erbjudas samma belopp,
  • Bidraget ska inte gå att byta mot pengar,
  • Friskvården eller aktiviteterna ska vara av mindre värde och enklare slag.

Notera att bidraget ska erbjudas alla anställda i aktiv tjänst. Detta innebär att föräldra- och tjänstlediga inte måste erbjudas friskvårdspengar.

Måste alla anställda få friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Är du en av dem som inte nyttjar ditt friskvårdsbidrag? I så fall är det tid att tänka om. Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Hagabadet har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att spendera sitt friskvårdsbidrag på.

Att få friskvårdbidrag från sin arbetsgivare är en förmån som ska ge möjlighet till hälsa och motion. Vad som gäller för ditt friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som i sin tur utgår från skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.

Vad ingår inte i friskvård?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Vad ingår inte i Friskvårdsbidraget?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Hur vet jag om jag har rätt till friskvårdsbidrag?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Är thaimassage friskvård?

Satsa på förebyggande friskvård och få personalen långtidsfrisk!  Ditt företag har mycket på att vinna på att bjuda personalen på thaimassage. Thaimassage är ett effektiv sätt att förebygga stress och ohälsa på arbetsplatsen. Det ger gladare, piggare och effektivare personal.

Tänk också på att thaimassage är avdragsgill som friskvård för företag. Skatteverket godkänner upp till cirka 4 000:- per år och medarbetare som avdragsgillt för företaget och utan förmånsbeskattning för medarbetaren. En förutsättning för Skatteverkets godkännande är att alla medarbetare erbjuds denna möjlighet till friskvård. Det innebär att arbetsgivare som erbjuder sin personal massage kan dra av hela kostnaden som friskvård. 

Vad räknas inte som friskvård?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Är massage friskvård?

Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.

Hur mycket är Friskvårdsbidraget kommunal?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A