:

Är krypto lagligt i Sverige?

Innehållsförteckning:

 1. Är krypto lagligt i Sverige?
 2. Hur tar man ut pengar från kryptovaluta?
 3. Hur vet Skatteverket om kryptovaluta?
 4. Hur fungerar en kryptovaluta?
 5. Hur många svenskar äger krypto?
 6. Måste man betala skatt på krypto?
 7. Måste man skatta på krypto?
 8. Kan man ta ut Bitcoin i kontanter?
 9. Vad händer om man inte deklarerar krypto?
 10. Måste man deklarera krypto?
 11. Måste man betala skatt på Crypto?
 12. Hur köper man krypto i Sverige?
 13. Är krypto säkert?
 14. Vilka svenska banker tillåter krypto?
 15. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

Är krypto lagligt i Sverige?

2019.11.05

Bitcoin och andra kryptovalutor bygger på blockchain-teknik. I tidigare pressmeddelanden har IT-advokaterna skrivit om hur tekniken fungerar, samt dess förenlighet med GDPR. I Sverige finns det varken specifik reglering avseende saluföring av kryptovaluta eller krav på hur kryptovaluta ska nyttjas eller utvecklas. Det innebär dock inte att ansvaret är helt oreglerat, utan hänsyn måste tas till särskilda legala krav som kan bli aktuella i det enskilda fallet.

Hur tar man ut pengar från kryptovaluta?

Du skulle förmodligen vilja veta mer om Crypto.com om du redan är såld på NFT. Hur kan Crypto.com underlätta ditt NFT-företag? Webbplatsen är stolt över 250+ kryptovalutor och 20+ fiat-valutor tillgängliga för köp och försäljning med banköverföringar eller kredit-betalkort.

Crypto.com Capital grundades i mars 2021 och är Crypto.coms riskarm och investerar i Seed- och Series A-kryptostartups. Med USD 500 miljoner öronmärkta för investeringar, försöker Crypto.com Capital att påskynda tillväxten av kryptostartuper i ett tidigt skede, och arbetar enligt principen att vara "Founders First". Crypto.com Capital strävar efter att bilda långsiktiga strategiska partnerskap med grundare och att växa tillsammans med dem i sin verksamhet.

Den populära kryptovalutabörsen har bildat ett 5-årigt samarbete med Australian Football League. Med detta landmärkepartnerskap kommer Crypto.com nu att bli en officiell partner för alla tävlingar som arrangeras av AFL och AFLW. 

 • För att göra ett uttag måste du ha tillräckligt med pengar eller vara verifierad. Om du inte är verifierad finns det en lägre daglig uttagsgräns på $2500/dag.
 • När bekräftelsen på begäran om uttag har skickats framgångsrikt kommer den att granskas av vårt kundsupportteam för att säkerställa att det inte finns några begränsningar.
 • Om du vill använda en extern adress måste du först lägga till en uttagsadress innan du drar tillbaka till en extern adress.
 • Standarduttagsförfarandet tar upp till 3 arbetsdagar när kontot har verifierats, och för konton med endast krypto tar det längre tid eftersom vi måste konvertera dina pengar till fiat först.
 • Du kan se din uttagsadress genom att gå till sidan "Uttag" på crypto.com och klicka på "Hantera". Du måste ha ett verifierat ID för fiat-uttag för att kunna ange en mottagaradress.
 • Om du ännu inte har tillräckligt med pengar på ditt konto eller inte är verifierad kan du fortfarande skicka in din begäran om uttag.

Crypto.com använder dedikerade uttagsadresser för ditt konto för att säkerställa säkerheten för användarnas pengar. Dess system kommer att generera en ny uttagsadress när du skickar in begäran om du inte anger en uttagsadress.

Efter att allt har lyckats granskar du uttaget på kryptoplånboken och beloppet; bekräfta sedan uttaget.

Hur vet Skatteverket om kryptovaluta?

Idag finns ingen reglering som täcker kryptovalutor i Sverige, vilket innebär att Finansinspektionen inte utövar tillsyn. Det innebär bland annat att spekulanter i kryptovalutor bör vara vaksamma på en förhöjd risk för bedrägerier.

Vissa aspekter av kryptotillgångar regleras dock, exempelvis växlingen mellan vanlig valuta och krypto vad gäller penningtvätt.

Och för kryptotillgångar som är underliggande tillgång för finansiella instrument, till exempel ett certifikat, gäller redan idag reglerna i MiFID 2, ”Markets in Financial Instruments Directive”, berättar Per Nordkvist, biträdande områdeschef på Bankområdet, Finansinspektionen.

Hur fungerar en kryptovaluta?

Det finns numera också gott om projekt som försöker vara mycket mer än bara en valuta men där själva kryptovalutan är en fundamental byggsten. Pionjären bland dessa är Ethereum som lanserades 2014 och vars valuta ether fortfarande idag är den näst största efter bitcoin. På Ethereum kan man med s.k. smarta kontrakt bygga decentraliserade finansiella tjänster (DeFi), skapa egna tokens, NFT:er och mycket mera. Många konkurrenter till Ethereum, med liknande mål, har också lanserats under åren. Här hittar du några av de största projekten:

Sedan finns projekt som på olika sätt försöker skala Ethereum eller knyta ihop olika blockkedjor för att istället öka skalbarheten på det sättet. Några exempel är:

Hur många svenskar äger krypto?

Runt 6 procent av svenska befolkningen äger tillgångar i kryptovalutor visar en Demoskop-undersökning som SEB beställt, skriver TT.

Den europeiska centralbanken gjorde en liknande undersökning för Europa förra året. Den visade att 10 procent av kontinentens befolkning hade kryptotillgångar. Då var fransmännen i botten av listan med 6 procent och Nederländerna i topp med 14 procent.

Måste man betala skatt på krypto?

Sitter du med årets deklaration och funderar hur du ska betala skatt på dina kryptotransaktioner för 2022? Vi har tagit fram en snabbguide som hjälper dig att betala skatt för bitcoin. Läs vår guide nedan!

I denna artikel besvarar vi några av de vanligaste frågorna om skatt och deklaration avseende krypto.

Måste man skatta på krypto?

 • 14 mars 2023 - Skatteverket öppnar upp för att deklarera.
 • 2 maj 2023 - Sista dagen att deklarera.

Om du behöver mer tid för att deklarera kryptoskatter kan du ansöka om en skatteförlängning som sträcker sig fram till den 16 maj 2023. Du kan ansöka om förlängning i Skatteverkets onlineportal.

Kan man ta ut Bitcoin i kontanter?

 • Best for nybegynnere: Exodus.
 • Best for avanserte Bitcoin-brukere: Electrum.
 • Best for mobilbrukere: Mycelium.
 • Beste maskinvarelommebok: Ledger Nano X.
 • Best for sikkerhet: Trezor Model T.
 • Best Bang For Your Buck: Ledger Nano S.

Alle Bitcoin-transaksjoner er offentlige, sporbare og permanent lagret i Bitcoin-nettverket. Bitcoin-adresser er den eneste informasjonen som brukes til å definere hvor bitcoins blir tildelt og hvor de sendes.

Det er best å ta ut Bitcoin via en tredjepartsmegler, over-the-counter handel, eller på en tredjeparts handelsplattform. Du kan også bytte det peer-to-peer. Utbetaling av en enorm mengde Bitcoin kommer med begrensede restriksjoner på daglige uttak.

Hvis du kastet eller brukte kryptovaluta ved å innløse den på en børs eller kjøpe varer og tjenester, du vil skylde skatt hvis den realiserte verdien er større enn prisen du kjøpte kryptoen til. Du kan ha en kapitalgevinst som er skattepliktig til enten kortsiktige eller langsiktige priser.

Vad händer om man inte deklarerar krypto?

Enligt ett förhandsavgörandet i högsta förvaltningsdomstolen har det klargjorts att handel med kryptovalutor, ur ett skatteperspektiv inte ska jämföras med utländsk valuta eller värdepapper. Kryptovalutor ska istället behandlas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen. Detta innebär att avyttring av bitcoin ska redovisas som kapitalvinst. En avyttring sker om du:

 • Säljer kryptovaluta mot en fiat valuta (Kronor, Euro, USD mm)
 • Nedan går vi igenom olika situationer och hur de beskattas.

  Du som privatperson ska alltid betala skatt på inkomster från mining av bitcoin och andra kryptovalutor. Normalt beskattas dessa som inkomst av tjänst (hobby) och i enskilda fall kan dessa inkomster beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

  Kriterier för att det ska klassas som näringsverksamhet är att verksamheten drivs under en längre period på ett professionellt sätt med utrustning anpassad för mining. Samt att det förväntas att verksamheten ska generera vinst och att kapaciteten antas kunna generera 25 bitcoin eller mer årligen.

  Måste man deklarera krypto?

  Du som är privatperson ska deklarera dina kryptovalutor om du till exempel har:

  • sålt kryptovaluta
  • bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, till exempel USD
  • betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)
  • lånat ut kryptovaluta
  • använt kryptovaluta som spelinsats.

  Du redovisar detta på bilaga K4 under avsnitt D, som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration.

  Om du har förlorat kontrollen över dina kryptovalutor så medför det inte automatiskt att du har rätt till förlustavdrag. Exempel på en sådan situation kan vara att du har tappat bort din privata nyckel till en virtuell plånbok och på så sätt inte har tillgång till kryptovalutan längre.

  Ett annat exempel är att du förlorat tillgången till dina kryptovalutor i samband med en hackerattack på en handelsplats. Om du har tappat bort din privata nyckel eller om du har förlorat tillgången till dina kryptovalutor i samband med en hackerattack mot handelsplatsen har du alltså inte rätt att göra förlustavdrag.

  Du ska inte heller deklarera kryptovaluta vid värdeuppgångar eller värdenedgångar på de kryptovalutor du äger om du inte avyttrat (sålt) dessa.

  Måste man betala skatt på Crypto?

  Du som är privatperson ska deklarera dina kryptovalutor om du till exempel har:

  • sålt kryptovaluta
  • bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, till exempel USD
  • betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)
  • lånat ut kryptovaluta
  • använt kryptovaluta som spelinsats.

  Du redovisar detta på bilaga K4 under avsnitt D, som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration.

  Om du har förlorat kontrollen över dina kryptovalutor så medför det inte automatiskt att du har rätt till förlustavdrag. Exempel på en sådan situation kan vara att du har tappat bort din privata nyckel till en virtuell plånbok och på så sätt inte har tillgång till kryptovalutan längre.

  Ett annat exempel är att du förlorat tillgången till dina kryptovalutor i samband med en hackerattack på en handelsplats. Om du har tappat bort din privata nyckel eller om du har förlorat tillgången till dina kryptovalutor i samband med en hackerattack mot handelsplatsen har du alltså inte rätt att göra förlustavdrag.

  Du ska inte heller deklarera kryptovaluta vid värdeuppgångar eller värdenedgångar på de kryptovalutor du äger om du inte avyttrat (sålt) dessa.

  Hur köper man krypto i Sverige?

  Är du intresserad av att köpa kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum? I den här guiden får du veta mer om vad kryptovaluta är, hur du gör för att handla derivat och riktig krypto, och vilka aktörer du kan välja. Dessutom dyker vi ner i fördelar respektive risker med investeringar i krypto.

  Kryptovalutor som investering har blivit populärt under de senaste åren. Dessa valutor erbjuder en ny möjlighet för människor att investera i en helt digital tillgång. Men för många kan det vara en överväldigande process att komma igång.

  Undrar du också över vilka möjligheter och risker som finns med att köpa kryptovalutor som Bitcoin och andra digitala mynt? Den här guiden ger dig svar på de viktigaste frågorna, för att kunna komma igång med att handla krypto på ett säkert sätt.

  Kryptovalutor är digitala valutor som är decentraliserade, vilket innebär att de inte kontrolleras av någon central myndighet eller institution. Detta till skillnad från vanliga pengar, som den svenska kronan, där det krävs en mellanhand som till exempel en bank.

  För att kunna (direkt)äga kryptovalutor behöver du en digital plånbok att förvara dem i. Men du kan även investera i och ta del av prisutvecklingen på krypto indirekt för att slippa denna digitala plånbok, genom att istället handla med så kallade derivat (exempelvis CFDs eller ETP:er). Derivat följer utvecklingen på valutorna, istället för att du ska behöva äga dem själv. Läs mer om detta längre ner i guiden!

  Krypto använder avancerad teknik för att säkra transaktioner och verifiera överföringar. Denna teknik bakom kryptovalutor kallas blockchain eller blockkedja på svenska.

  Är krypto säkert?

  Kryptovalutan och blockkedje-teknologin som valutan baserar sig på sägs vara en av de största och mest disruptiva tekniska innovationer sedan uppfinnandet av internet. På senaste tid har den växande oron för inflation bidragit till att öka intresset bland placerare.

  – Vårt nuvarande monetära system står inför stora utmaningar, men för första gången finns ett alternativt system där vem som helst kan vara med och där ingen egenmäktigt kan börja trycka upp mera pengar. Det kommer aldrig att finnas mer än ett givet antal bitcoin, vilket gör det till en hårdvaluta med bra inflationsskydd, säger Sami Kriikkula.

  En investering i krypto kan också ses som ett sätt att sprida riskerna.

  Vilka svenska banker tillåter krypto?

  Jag vill föra några tusenlappar till en lämplig kryptobörs men vill inte att min vanliga gammelbank ska kunna få reda på det. (Vill inte riskera avstängning.)

  Att ta ut pengar är inte aktuellt.

  Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

  19 december, 2016

  Enligt svensk lag behöver du inte betala skatt för en gåva. Detta gäller oavsett hur mycket gåvan är värd. Däremot kan gränsen mellan vad som är en gåva och vad som anses vara skattepliktig ”tjänsteinkomst” ibland vara hårfin. Det har en man i Karlstad fått erfara efter att ha tagit emot fem miljoner kronor från sin bror som han nu tvingas skatta för.