:

Vad räknas som RUT?

Innehållsförteckning:

  1. Vad räknas som RUT?
  2. Vad är rot och rutarbete?
  3. Har man både RUT och rot?
  4. När kan man använda RUT-avdrag?
  5. Hur fungerar ROT och rut?
  6. Vilka tjänster ingår i rut?
  7. Hur fungerar rot och rut?
  8. Vad ingår inte i rut?
  9. Vem har rätt till RUT?
  10. Hur mycket rot och RUT har jag kvar?
  11. Hur fungerar ROT och RUT?
  12. Hur vet man om man har RUT avdrag?
  13. Vem har rätt till rot och rutavdrag?
  14. Vem har rätt till Rut?
  15. Vad ingår inte i RUT?

Vad räknas som RUT?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Vad är rot och rutarbete?

Du kan få göra avdrag för arbetskostnaden när du anlitar någon för att utföra reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad (rot) och hushållsnära tjänster (rut). Rutarbete ger rätt till skattereduktion förutsatt att det är sådant arbete som tillhör hushållsarbetets kärnområde om det utförs i en bostad.

Material och resekostnader ger inte rätt till rot- och rutavdrag.

Har man både RUT och rot?

RUT och ROT är två olika former av skattesubventioner, det vill säga avdrag, som i många år varit omdiskuterat. Inte minst på den politiska scenen, men även bland företagare och privatpersoner.

Tanken bakom rut- och rotavdraget är att ett företag utför en tjänst varpå de sedan gör ett avdrag på själva arbetskostnaden på den slutgiltiga fakturan. Då fakturan är betald efterfrågar företaget resterande belopp från fakturan av Skatteverket.

RUT och ROT är två olika former av skatteavdrag som främst skiljer sig åt i de tjänster som berättigar skatteavdragen i fråga. För att Skatteverket ska godkänna skatteavdraget krävs det att det är ett arbete som berättigar antingen RUT eller ROT.

När kan man använda RUT-avdrag?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Hur fungerar ROT och rut?

Du får göra rotavdrag på reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad, men inte för nybyggnation av hus. Du kan även ansöka om rutavdrag om det är en hushållsnära tjänst, till exempel städning, renhållning, barnpassning och vissa typer av trädgårdsarbete.

Avdrag får inte göras för inköp av material- och resekostnader.

Det är du som företagare som ansöker om Rot- och Rutavdrag för din kund. Du drar av halva arbetskostnaden (dock högst 50 000 kr per person och år för ROTavdrag, och 75 000 kr per person och år för RUTavdrag). Din kund ska ha ett intyg på hur mycket rot- och rutavdrag de har att nyttja. Intyget får din kund från Skatteverket. En privatperson kan maximalt få upp till 75 000 kr i ROT- och RUTavdrag. 

Du ansöker sedan till Skatteverket om att få tillbaka 30% av summan på fakturan.

Vilka tjänster ingår i rut?

ALLMÄNNA KRAV FÖR RUTAVDRAG Du måste själv ha nyttjanderätten till bostaden under den tid som arbetet utförs för att få rutavdrag. En förutsättning för att du ska anses ha nyttjanderätt till bostaden är att ingen annan har sitt hushåll där. Det går alltså att få rutavdrag utan att äga bostaden. Byggnaden måste också ha utrustning och bekvämligheter som är grundläggande för en bostad. Som bostad räknas förutom småhus, hyres- eller bostadsrätt även eget garage, förråd och tvättstuga.

ALLMÄNNA KRAV FÖR FLYTTJÄNSTER För att rutavdrag skall ges ska bohaget som flyttas tillhöra köparen och flytten ske mellan bostäder som köparen helt eller delvis bor i inom EU/EES-området eller Schweiz. Den firma som utför arbetet måste ha svensk F-skatt om någon del av flytten utförs i Sverige. Arbetsmomenten ska ingå som ett led i flytten av bohaget.

BARNKALAS Arrangemang av barnkalas eller liknande aktiviteter för barnet ger inte rätt till rutavdrag.

BARNPASSNING Föräldrar eller vårdnadshavare med underhållskyldighet för barnet kan få rutavdrag för barnpassning om barnet passas i eller nära sin bostad, utom när barnvakten lämnar och hämtar barnet vid förskola, grundskola, fritidsaktivitet eller liknande. Barnet får högst gå i årskurs sju. Transportkostnader vid hämtning och lämning av barn vid förskola, grundskola, fritidsaktiviteter och liknande ger inte rätt till rutavdrag.

BARNS HUSHÅLL Skattereduktion medges inte för husarbeten som föräldrar betalar och som utförs i deras barns egna hushåll.

DATOR- OCH IT-TJÄNSTER Arbete som utförs i, eller i nära anslutning till, bostaden ger rätt till rutavdrag. Arbetet ska gälla reparation, underhåll och installation av data- och it-utrustning som är avsedd för datatrafik och kan kopplas upp mot internet. Detta gäller även datorprogram och dataförbindelser som används av dator- och it-utrustningen.

DATORER - REPARATION, INSTALLATION, UNDERHÅLL Rutavdrag ges för reparation, installation och underhåll av datorer, läsplattor och spelkonsoler. Rutavdrag ges även för arbete med felsökning och kanalsökning samt uppdatering, installation och avinstallation av operativsystem och datorprogram till exempel Windows och antivirusprogram. Rutavdrag beviljas inte för reparation eller annat arbete som utförs i företagets lokaler.

DATORHANDLEDNING Rutavdrag ges för enklare rådgivning och handledning som ges i samband med reparation, installation och underhåll av data- och it-utrustning. Inget avdrag ges för handledning eller rådgivning som ges på telefon eller på annat sätt via distans.

FJÄRRSTYRD KOMMUNIKATION Inget avdrag ges för utrustning som kan användas för kommunikation eller styras och övervakas genom olika it-lösningar, till exempel brand- och inbrottslarm eller fjärrstyrda luftvärmepumpar, ej heller för appar och andra programvaror i en telefon eller dator som övervakar och styr vitvaror.

FLYTTRANSPORT - KORTARE STRÄCKOR Rutavdrag ges för flytt av hela eller enstaka delar av bohag som sker mellan bostäder, även för flytt mellan lägenheter i samma byggnad. Bohaget som flyttas ska tillhöra köparen av tjänsten. Rutavdrag ges för ned- och uppackning, lastning, lossning eller liknande förberedelser för transport, arbetskostnaden för en chaufför eller annan personal som transporterar bohaget. Rutavdrag ges även för upp- och nedmontering av möbler som inte kan flyttas hela, samt uppsättning och nedtagning av tavlor, gardiner och armaturer. Avdrag ges även för flytt av till exempel pianon eller andra tunga saker som ingår i bohaget. Inget avdrag ges för flyttbil, drivmedel, flyttkartonger eller magasinhyra, inte heller för flytt av bohag inom samma bostad, till exempel mellan olika våningar eller rum, oavsett storlek på bostaden.

FLYTTRANSPORT - LÄNGRE STRÄCKOR Inget avdrag ges för flyg- eller båttransport, inte heller för transporttjänster där inga andra flyttmoment ingår i arbetet.

Hur fungerar rot och rut?

Du får göra rotavdrag på reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad, men inte för nybyggnation av hus. Du kan även ansöka om rutavdrag om det är en hushållsnära tjänst, till exempel städning, renhållning, barnpassning och vissa typer av trädgårdsarbete.

Avdrag får inte göras för inköp av material- och resekostnader.

Det är du som företagare som ansöker om Rot- och Rutavdrag för din kund. Du drar av halva arbetskostnaden (dock högst 50 000 kr per person och år för ROTavdrag, och 75 000 kr per person och år för RUTavdrag). Din kund ska ha ett intyg på hur mycket rot- och rutavdrag de har att nyttja. Intyget får din kund från Skatteverket. En privatperson kan maximalt få upp till 75 000 kr i ROT- och RUTavdrag. 

Du ansöker sedan till Skatteverket om att få tillbaka 30% av summan på fakturan.

Vad ingår inte i rut?

Likt rotavdraget är rutavdraget en skattereduktion och innebär att du kan göra ett avdrag på arbetskostnaden när du anlitar företag för att utföra tjänster i ditt hem. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker, som du säkert genom förkortningen redan listat ut, arbeten inom just rengöring, underhåll och tvätt.  

Exempel på tjänster som du kan använda rutavdraget vid är hushållstjänster som flyttstädning, läxhjälp och trädgårdsarbete. Du kan också använda dig av rutavdraget när du:

  • Anlitar barnvakt
  • Anlitar hjälp för snöskottning samt vid installation
  • Underhåll eller reparation av fiber 

Vem har rätt till RUT?

Det är viktigt att du har koll på vilka arbeten som ger rätt till skattereduktion och att du och företaget är överens. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar andra skattereduktioner under året, exempelvis för installation av grön teknik.

Du och företaget du anlitar har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Om en tjänst är godkänd beror bland annat på om tjänsten utförs i ditt hem eller inte. Det spelar ingen roll vilken typ av bostad det är. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger inte rätt till rutavdrag.

Hur mycket rot och RUT har jag kvar?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Hur fungerar ROT och RUT?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Hur vet man om man har RUT avdrag?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Vem har rätt till rot och rutavdrag?

Tänker du genomföra en renovering med totalentreprenad? Rotavdraget kan erbjuda betydande ekonomiska fördelar för ditt projekt. Det är viktigt att välja rätt entreprenör, bestämma din budget, försäkra dig om att du har rätt försäkringar och att upprätta en realistisk tidsplan. Allt detta bidrar till att ditt renoveringsprojekt kan genomföras så smidigt som möjligt. Med rätt information i handen blir det enklare att genomföra ditt renoveringsprojekt på ett framgångsrikt sätt.

Vem har rätt till Rut?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vad ingår inte i RUT?

Det är viktigt att du har koll på vilka arbeten som ger rätt till skattereduktion och att du och företaget är överens. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar andra skattereduktioner under året, exempelvis för installation av grön teknik.

Du och företaget du anlitar har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Om en tjänst är godkänd beror bland annat på om tjänsten utförs i ditt hem eller inte. Det spelar ingen roll vilken typ av bostad det är. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger inte rätt till rutavdrag.