:

Hur många löntagare finns det i Sverige?

Innehållsförteckning:

 1. Hur många löntagare finns det i Sverige?
 2. Hur stor andel arbetar i Sverige?
 3. Hur många försörjer Sverige?
 4. Hur många svenskar jobbar heltid?
 5. Hur mycket tjänar Topp 1 procent i Sverige?
 6. Hur många tjänar över 70 000 i månaden?
 7. Hur många invandrare lever på bidrag?
 8. Hur många invandrare är arbetslösa i Sverige?
 9. Hur stor del av den svenska befolkningen är invandrare?
 10. Hur många procent av Sveriges befolkning lever på bidrag?
 11. Vilket land har högst arbetslöshet?
 12. Hur många tjänar över 50 000 i månaden?
 13. Hur många i Sverige tjänar över 60000?
 14. Vad räknas som en höginkomsttagare?
 15. Hur många i Sverige tjänar över 100 000?

Hur många löntagare finns det i Sverige?

2019 uppgick Sveriges befolkning till 10,3 miljoner och av dem var det cirka 60 procent, 5,8 miljoner som var i åldern 20 64 år. De flesta av dem, 82 procent, arbetade, 5 procent var arbetslösa och 13 procent ingick inte i arbetskraften. De sysselsatta och de arbetslösa utgör tillsammans Sveriges arbetskraft, det är de som vill och kan arbeta. Och det är dem som den här rapporten fokuserar på.

Hur stor andel arbetar i Sverige?

2019 uppgick Sveriges befolkning till 10,3 miljoner och av dem var det cirka 60 procent, 5,8 miljoner som var i åldern 20 64 år. De flesta av dem, 82 procent, arbetade, 5 procent var arbetslösa och 13 procent ingick inte i arbetskraften. De sysselsatta och de arbetslösa utgör tillsammans Sveriges arbetskraft, det är de som vill och kan arbeta. Och det är dem som den här rapporten fokuserar på.

Hur många försörjer Sverige?

 • du är svensk medborgare
 • du har permanent uppehållstillstånd
 • du har permanent uppehållsrätt eller permanent uppehållskort
 • du har tidsbegränsat uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande och samtidigt bedöms ha välgrundade utsikter att beviljas uppehållstillstånd under en längre tid
 • du har tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder eller synnerligen eller ömmande omständigheter, och bedöms ha välgrundade utsikter att beviljas uppehållstillstånd under en längre tid.

Dessutom måste du som bor i Sverige uppfylla ett försörjningskrav (läs mer under rubriken Försörjningskrav längre ned på sidan).

Hur många svenskar jobbar heltid?

Allt fler svenskar arbetar heltid. 2016 jobbade 84 procent mer än 35 timmar per vecka. Det är främst bland kvinnor heltidsarbete har ökat, visar en rapport.

Arbetstid är ett kärt politiskt trätoämne. Socialdemokrater vill göra heltid till norm, regeringskollegan Miljöpartiet driver förslaget att göra deltid till en rättighet, medan Sverigedemokraterna vill införa heltid för offentliganställda.

Hur mycket tjänar Topp 1 procent i Sverige?

Enligt Credit Suisse var Sverige 2020 nummer 9 på listan över länder med högst förmögenhet per vuxen, 336 170 dollar. Under 2020 ökade den mest i Sverige av alla länder i världen, med över 20 procent.

Hur många tjänar över 70 000 i månaden?

Lönerna i Sverige kan variera beroende på faktorer som yrke, utbildning och erfarenhet. Enligt uppgifter från Medlingsinstitutet var den genomsnittliga bruttolönen för en heltidsanställd i Sverige år 2020 cirka 42 800 kronor per månad. Detta kan dock variera kraftigt beroende på det specifika yrket. År 2020 var till exempel den genomsnittliga lönen för en programvaruutvecklare cirka 55 000 kronor per månad, medan den genomsnittliga lönen för en detaljhandelsförsäljare var cirka 24 000 kronor per månad. Dessutom kan lönerna också påverkas av regionen, där Stockholm och Göteborg har högre löner än andra städer.

Hur många i Sverige tjänar över 60'000 kronor i månaden?

Hur många invandrare lever på bidrag?

Antalet helårsekvivalenter som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag steg med nästan 60 procent mellan åren 1990 och 1994. Sedan dess har antalet stadigt minskat och var 2019 nere på nästan samma nivå som 1990. Mellan 2019 och 2020 ökade antal helårsekvivalenter och mellan 2020 och 2021 minskade antalet helårsekvivalenter igen. År 2022 var antalet helårsekvivalenter på den lägsta nivå sen mätningarna började 1990. De ersättningsformer som minskade under 2022 var Arbetslöshet, Arbetsmarknadsåtgärder, Ekonomiskt bistånd, Sjuk- och aktivitetsersättning och Etableringsersättning medan ersättningsformen Sjukpenning ökade.

Sjuk- och aktivitetsersättning, som är den största ersättningsformen och står för 29,5 procent av det totala antalet helårsekvivalenter, har minskat sedan 2006. År 2022 minskade de med 3,7 procent, och har därmed minskat med 54 procent sedan 2006.

Hur många invandrare är arbetslösa i Sverige?

Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram flera förslag för att förbättra sådan samverkan – till exempel:

• Ta reda på bristerna. Systemfel och brister som till exempel gör att utrikes födda kvinnor ibland får sämre behandling än andra grupper behöver identifieras. Så kallade processkartläggningar bör användas, så att myndigheterna sedan kan åtgärda bristerna de hittar.• Gemensam information som förslagsvis kan ske genom primärvården, mödravården, barnavårdscentraler och Öppen förskola för språk och integration.• Riktat fokus på kvinnor som anhöriginvandrat. Ett tydligt hinder är att kvinnor som kommer till Sverige som anhöriginvandrare inte nås av information om svenska för invandrare (sfi), etableringsprogram och Arbetsförmedling.• Mer uppsökande arbete tillsammans lokalt. • Hämta regelbundet in åsikter och erfarenheter från kvinnorna själva.Jämställdhetsmyndigheten föreslår att insatserna sker under en femårsperiod där myndigheten samordnar och stödjer de inblandade parterna.

Hur stor del av den svenska befolkningen är invandrare?

I Sverige finns befolkningsstatistik för större delen av landet sedan 1686, när kyrkolagen lade grunden för befolkningsstatistiken genom Kyrkobokföringen.

År 1749 genomfördes Sveriges första,[13] liksom världens första moderna folkräkning,[14] i och med inrättandet av Tabellverket.[15] När den första folkräkningen var genomförd stod det klart att Sveriges befolkning knappt var två miljoner, vilket var färre än förväntat. Folkräkningsdatan som presenterades kom därefter att hemligstämplas.[16] Befolkningsdatan sammanställdes för varje socken, och skickades sedan till Kanslikollegiet. Kanslikollegiet skickade därefter uppgifterna till Statistiska tabellkommissionen.[17]

Klimatavvikelsen 535–536 tycks ha haft en stor påverkan på befolkningen i Skandinavien, och kan ha gett upphov till myten om Fimbulvintern. Hälften av Skandinaviens befolkning kan ha dött. Norrland verkar helt ha förlorat permanent bebyggelse. I norra Sverige beräknas medeltemperaturen under somrarna ha sjunkit dramatiskt — med tre till fyra grader. Som en följd blev kulturen mer militariserad under den följande vendeltiden.[18][19][20]

Digerdöden förorsakade en avsevärd minskning av Sveriges befolkning på 1300-talet, när flera tiotal procent av befolkningen avled.[21]

Folkmängden i Sverige år 1805 uppskattas till 3 465 000, inklusive Pommern (145 000) och de finska länen (895 000). Sverige inom dagens gränser hade 2 425 000 invånare. Som en jämförelse hade Danmark och Norge sammantaget 2 500 000 invånare och Storbritannien 17 325 000 invånare. Befolkningstätheten i Sverige var 4,3 invånare per kvadratkilometer. I övriga Europa var den i medeltal 17,4 invånare per kvadratkilometer. Den årliga befolkningstillväxten uppgick till cirka 30 000 personer.

Utvandringen från Sverige under 1800-talet och i början av 1900-talet innebar att ungefär 1,5 miljoner svenskar utvandrade från 1800-talets mitt till tidigt 1920-tal. Den tilltagande utvandringen under 1800-talet förklaras av flera olika orsaker och motiv, bland annat missväxtåren 1867−1869. Trots den till antalet stora emigrationen fortsatte Sveriges befolkning att öka, framför allt med anledning av en fortsatt hög summerad fruktsamhet i samband med minskad dödlighet.

Hur många procent av Sveriges befolkning lever på bidrag?

I Hällefors, Ljusnarsberg och Degerfors lever mer än en femtedel av befolkningen på någon form av social ersättning.

Det totala antalet personer i Sverige som försörjdes med sociala ersättningar under fjolåret motsvarade 784 651 personer. Det vill säga 13,3 procent av den arbetsföra befolkningen (åldrarna 20-64 år).

Vilket land har högst arbetslöshet?

Stapeldiagram Tabell Kartor Stapeldiagram Tabell Kartor

LandProcent0612182430SydafrikaDjiboutiPalestinaSwazilandKongoGabonNamibiaLibyenBotswanaSomaliaSaint Vincent och GrenadinernaSudanLesothoJordanienSaint LuciaTunisienIrakMontenegroSão Tomé och PríncipeNordmakedonienHaitiBosnien och HercegovinaJemenKap VerdeSpanienSydsudanRwandaArmenienLibanonGuyanaGreklandAlbanienAlgerietCosta RicaGeorgienMauretanienNepalIranColombiaMarockoSamoaAngolaBahamasTurkietBelizeSyrienSerbienBrasilienPanamaKomorernaEkvatorialguineaSurinamBarbadosMongolietItalienZimbabweTadzjikistanChileUruguaySverigeFrankrikeIndienBruneiMauritiusHondurasDominikanska RepublikenCypernEgyptenParaguayFinlandSri LankaKroatienEritreaArgentinaCentralafrikanska republikenPakistanLettlandSlovakienZambiaUzbekistanJamaicaEstlandNigeriaPortugalGuineaNicaraguaSaudiarabienBelgienMalawiLitauenKenyaAzerbajdzjanRumänienVenezuelaBurkina FasoKanadaTurkmenistanKazakstanDemokratiska Republiken KongoKinaMaldivernaÖsttimorGambiaLuxemburgBangladeshÖsterrikeKirgizistanIrlandBulgarienBoliviaUgandaFijiVitryssland (Belarus)SlovenienSchweizDanmarkTogoTrinidad och TobagoKamerunEcuadorEtiopienGhanaMoçambiqueIslandEl SalvadorPeruMalaysiaAustralienUSASierra LeoneBhutanGuinea-BissauStorbritannienIndonesienLiberiaNederländernaIsraelSenegalUngernMexikoNya ZeelandNorgeTysklandNordkoreaTongaTanzaniaMaliSydkoreaPapua Nya GuineaFörenade arabemiratenSingaporeMaltaJapanElfenbenskustenGuatemalaPolenLaosKuwaitTjeckienOmanMoldavienFilippinernaMadagaskarVanuatuVietnamBeninSalomonöarnaTchadKubaBahrainBurundiThailandNigerKambodjaQatar

Hur många tjänar över 50 000 i månaden?

För inkomståret 2023 är skiktgränsen 598 500 kronor. Det innebär att du betalar statlig inkomstskatt med 20 procent på dina inkomster över 598 500 kronor. Skiktgränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

Hur många i Sverige tjänar över 60000?

Lönerna i Sverige kan variera beroende på faktorer som yrke, utbildning och erfarenhet. Enligt uppgifter från Medlingsinstitutet var den genomsnittliga bruttolönen för en heltidsanställd i Sverige år 2020 cirka 42 800 kronor per månad. Detta kan dock variera kraftigt beroende på det specifika yrket. År 2020 var till exempel den genomsnittliga lönen för en programvaruutvecklare cirka 55 000 kronor per månad, medan den genomsnittliga lönen för en detaljhandelsförsäljare var cirka 24 000 kronor per månad. Dessutom kan lönerna också påverkas av regionen, där Stockholm och Göteborg har högre löner än andra städer.

Hur många i Sverige tjänar över 60'000 kronor i månaden?

Vad räknas som en höginkomsttagare?

Är summan utav din lön, ersättning från eget bolag och din inkomst/underskott av kapital Inkomst = Inkomst av tjänst + Inkomst av näringsverksamhet + Inkomst av kapital. Delas generellt in i tre olika inkomstslag:

Den ersättningen som man erhåller genom sitt arbete. Det är inte bara din månadslön och tillägg som t ex OB-tillägg, provisioner och semestertillägg som räknas in utan även förmåner som beskattas så som tjänstebil mm.

Delas in i två grupper – aktiv och passiv och avser vanligast ersättningen som du erhåller från din näringsverksamhet t ex enskild firma eller din del av vinsten i ett handelsbolag. Är du verksam inom bolaget räknas den som aktiv annars kan den vara att betrakta som passiv. Fördjupade förklaring finns på Skatteverket

Presenteras som inkomst/underskott av kapital och motsvarar summan av de två (inkomst av kapital – underskott av kapital = summa av inkomst/underskott av kapital). Exempel på vad som räknas till kapital är ränteintäkter/räntekostnader, utdelningar, vinst/förlust vid försäljning av värdepapper, fastigheter mm.

Hur många i Sverige tjänar över 100 000?

Med Lönekollen kan du – helt anonymt – se lönen för alla i Sverige från 16 år direkt på skärmen. Utöver detta kan du även se inkomst av kapital, eventuella betalningsanmärkningar med mera. Ingen kopia skickas till den omfrågade.

Med Lönekollen beställer du den sida som en person finns med på i Ratsitkatalogen. Du erhåller ett tryckoriginal av sidan i PDF direkt efter beställningen, som du kan läsa med en gång.

Ratsitkatalogen är en periodisk skrift som kommer ut fyra gånger om året och innehåller allt du förväntas hitta i en vanlig taxeringskalender och mer därtill. Men till skillnad från den vanliga Taxeringskalendern är alla från 16 år med i katalogen, oavsett årsinkomst. Detta innebär att det inte blir något bortfall på grund av exempelvis låg inkomst, sjukskrivning, studier eller arbetslöshet.