:

Hur säger jag upp mitt medborgarskap?

Innehållsförteckning:

  1. Hur säger jag upp mitt medborgarskap?
  2. Hur tar man bort en medborgarskap?
  3. Kan man bli av med ett svenskt medborgarskap?
  4. Kan man fråntas sitt medborgarskap?
  5. Kan man ha 3 olika medborgarskap?
  6. I vilka länder kan man ha dubbla medborgarskap?
  7. Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?
  8. Kan man förlora medborgarskap pga brott?
  9. Vad händer om man har två medborgarskap?
  10. Kan man vara svensk medborgare och bo utomlands?
  11. Kan man vara skriven i två länder samtidigt?
  12. Kan man bli utvisad om man har dubbelt medborgarskap?
  13. Kan en svensk ha 3 medborgarskap?
  14. Är det lagligt att ha två pass?
  15. Kan man bli utskriven från Sverige?
  16. Kan du säga upp ditt medborgarskap i ett annat land?
  17. Hur kan du få svenskt medborgarskap?
  18. Vad är medborgarskapet och medborgarrätten?
  19. Vad innebär dubbelt medborgarskap?
  20. Kan du säga upp ditt medborgarskap i ett annat land?
  21. Hur kan du få svenskt medborgarskap?
  22. Vad innebär dubbelt medborgarskap?

Hur säger jag upp mitt medborgarskap?

Det finns ett antal brännande frågor för utlandssvenskarna som ligger inom justitieutskottets verksamhetsområde. Vi har därför träffat ordförande för justitieutskottet, Richard Jomshof (SD), för att diskutera några av dem. 

Det är i riksdagens 15 olika utskott som ledamöterna förbereder förslag som sedan riksdagen fattar beslut om. Ordförande för justitieutskottet är sedan valet i fjol Richard Jomshof (SD) och vid sin sida har han vice ordförande Ardalan Shekarabi (S). 

Hur tar man bort en medborgarskap?

Vill du inte längre vara svensk medborgare, kan du ansöka om att bli befriad från det. 

För att du ska kunna bli befriad från svenskt medborgarskap måste du

  • vara medborgare i något annat land eller
  • ha för avsikt att ansöka om medborgarskap i något annat land.

Kan man bli av med ett svenskt medborgarskap?

Som fackförbund ger SULF medlemmar stöd och råd i frågor som rör medlemmars lön- och anställningsförhållanden.

När det gäller migrationsrättsliga frågor hänvisar SULF dig till Migrationsverket. Det är de som fattar alla beslut om uppehållstillstånd och medborgarskap och har bäst kunskap och information när det gällande rättsläget. Som statlig myndighet har Migrationsverket en skyldighet att svara på dina frågor och ge dig vägledning i ditt ärende.

Kan man fråntas sitt medborgarskap?

Du som har blivit svensk medborgare genom ansökan kan inte förlora ditt svenska medborgarskap om du flyttar utomlands. Du som är svensk medborgare och är född och bosatt utomlands kan i vissa fall förlora ditt svenska medborgarskap. Här får du veta hur du ansöker om att få behålla det.

Du förlorar ditt svenska medborgarskap när du fyller 22 år om du

  • är född utanför Sverige
  • aldrig har bott här och
  • inte har varit i Sverige under förhållanden som visar samhörighet med Sverige.

Kan man ha 3 olika medborgarskap?

Att inneha dubbelt medborgarskap har inte alltid varit en självklarhet för svenskarna, utan det blev verklighet så sent som 2001. Bakom beslutet ligger ett långt och gediget påverkansarbete av utlandssvenskar som själva upplevde det som ett problem och ville se en förändring. En av initiativtagarna och som var drivande ända in i mål är Annette Minards. Vi har träffat henne över en kaffe för att få höra hennes berättelse.

Det hela började med att Annette Minards under 70-talets början ville upptäcka världen tillsammans med sin dåvarande brittiska pojkvän Richard och köpte biljetter till Australien. De två gifte sig senare eftersom den australiska lagen på den tiden inte tillät sammanboende par som var ogifta. Paret fastnade för landet och valde att bosätta sig där.

I vilka länder kan man ha dubbla medborgarskap?

Det svenska medborgarskapet är ett rättsligt förhållande mellan staten och dig som medborgare. Medborgarskapet stärker din samhörighet med Sverige och förenar svenska folket. Det är det formella medlemskapet i samhället och är en grund för demokratin i Sverige.

Medborgarskap brukar i juridisk mening definieras som det formella förhållandet mellan en individ och en stat när det gäller rättigheter och skyldigheter.

Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?

Beroende på om din utlandsflytt är tills vidare eller under en kortare period finns det en hel del skillnader, särskilt vad gäller försäkringar och var du ska vara folkbokförd och betala skatt. Förutsatt att du flyttar från Sverige i mer än ett år så är det framförallt Skatteverket och Försäkringskassan du behöver vända dig till för att fylla i blanketter och registrera din flytt.

Kan man förlora medborgarskap pga brott?

En svensk medborgare kan förlora sitt svenska medborgarskap genom preskription, vilket innebär att medborgarskapet upphör.

Förlust av svenskt medborgarskap sker när personen fyller 22 år om hen

  • är född utomlands,
  • aldrig har haft hemvist i Sverige, och
  • inte heller har varit här under förhållanden som tyder på samhörighet med Sverige (14 § första stycket MedbL).

Vad händer om man har två medborgarskap?

Ett barn förvärvar svenskt medborgarskap vid födseln om

  • minst en av föräldrarna till barnet är svensk medborgare, eller om
  • en avliden förälder till barnet var svensk medborgare vid sin död.

Ett barn under 12 år som adopteras av en svensk medborgare blir svensk medborgare vid adoptionen.

Kan man vara svensk medborgare och bo utomlands?

×

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Kan man vara skriven i två länder samtidigt?

När du lämnar Sverige för mer än ett års tid är du skyldig att anmäla detta till Skatteverket. Senast en vecka före flytten utomlands ska du ha anmält detta till Skatteverkets folkbokföringsenhet och till Försäkringskassan. Det är viktigt att ta reda på om motsvarande inskrivning i det nya landet krävs, samt hur det i så fall går till. Det skiljer sig från land till land. Är du utomlands mindre än ett år ska du stå kvar i folkbokföringen i Sverige. Om det visar sig att du sedan fortsätter vara utomlands mer än ett år ska du anmäla detta till Skatteverket. Utsända i svenska statens tjänst samt EU-parlamentariker kan vara folkbokförda i Sverige längre än ett år. Hör efter med Skatteverket om vad som gäller för just din situation.

När du flyttar tillbaka till Sverige ska du återinskriva dig snarast genom att personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor för att bli folkbokförd i Sverige – använd blanketten ”Anmälan flyttning till Sverige”. Det är viktigt att alla familjemedlemmar som varit med i utlandet skriver in sig. Det gör man bäst samtidigt och så snart ni har kommit till Sverige. Du ska uppge var du ska bo och när du kom tillbaka. Ta med pass och identitetshandlingar men även annan dokumentation i original. Skatteverket tar egna kopior. Det är bra om det finns en vidimerad originalöversättning ifall texten är på ett annat språk än engelska, eftersom det skyndar på alla processer.

Kan man bli utvisad om man har dubbelt medborgarskap?

Alla svenska medborgare har rätt till konsulär hjälp utomlands, även du som har dubbelt medborgarskap. Dock kan ett annat medborgarskapsland begränsa vad svenska myndigheter får göra i det landet för att hjälpa till konsulärt. Det kan i vissa fall leda till att det kan vara svårt att få hjälp av svenska myndigheter om du hamnar i en nödsituation i ditt andra medborgarskapsland.

Många länder har obligatorisk militärtjänst. Om du är medborgare i ett land med obligatorisk militärtjänst kan du vara tvungen att göra militärtjänst i det landet, även om du är bosatt i Sverige. Du kan alltså bli inkallad, till exempel i samband med ett besök i ditt andra medborgarskapsland.

Har du dubbelt medborgarskap bör du tar reda på vad som gäller i ditt andra medborgarskapsland, innan du reser dit.

Kan en svensk ha 3 medborgarskap?

Alla svenska medborgare har rätt till konsulär hjälp utomlands, även du som har dubbelt medborgarskap. Dock kan ett annat medborgarskapsland begränsa vad svenska myndigheter får göra i det landet för att hjälpa till konsulärt. Det kan i vissa fall leda till att det kan vara svårt att få hjälp av svenska myndigheter om du hamnar i en nödsituation i ditt andra medborgarskapsland.

Många länder har obligatorisk militärtjänst. Om du är medborgare i ett land med obligatorisk militärtjänst kan du vara tvungen att göra militärtjänst i det landet, även om du är bosatt i Sverige. Du kan alltså bli inkallad, till exempel i samband med ett besök i ditt andra medborgarskapsland.

Har du dubbelt medborgarskap bör du tar reda på vad som gäller i ditt andra medborgarskapsland, innan du reser dit.

Är det lagligt att ha två pass?

Att inneha dubbel uppsättning av allt och med två olika namn, är inte olagligt. Foto: Jonas Nordin

Onsdagen den 25 november befinner sig bilinspektör Jonas Nordin i tjänst på Råby rastplats vid E18 i Västerås tillsammans med kollegorna i Västerås yrkestrafikgrupp. Där tas ett svenskt dragbilsekipage in för en vanlig rutinkontroll. Det ”vanliga” tar ganska snabbt slut.

Kan man bli utskriven från Sverige?

En person som har för avsikt att flytta till utlandet är skyldig att göra en skriftlig anmälan om detta senast en vecka före utresan (23 och 27 §§ FOL). Skatteverket har då möjlighet att under tiden före utresan begära in kompletterande uppgifter som kan behövas vid prövningen av anmälan.

En anmälan ska enligt 29 § FOL innehålla följande uppgifter:

  • namn och personnummer
  • bostads- och postadress i Sverige
  • datum för utresan
  • adress i utlandet samt bostadstyp
  • avsikten med vistelsen och dess beräknade varaktighet
  • arbetsgivare under vistelsen i utlandet
  • fastighet eller bostad i Sverige som efter utresan fortfarande ägs eller hyrs.

Skatteverket kan på eget initiativ starta en utredning av en persons bosättning, en bosättningskontroll. Detta kan exempelvis ske när det har kommit in en underrättelse från annan myndighet om att en folkbokförd person kan vara bosatt i utlandet. Skatteverket kan efter utredning besluta att avregistrera en person som utflyttad, även utan en anmälan (20 och 34 §§ FOL).

Kan du säga upp ditt medborgarskap i ett annat land?

En person som en gång har förvärvat svenskt medborgarskap kan bara bli befriad från detta om han eller hon är medborgare i ett annat land, eller har för avsikt att söka medborgarskap i ett annat land. Du kan alltså inte säga upp ditt medborgarskap enbart med hänvisning till att du inte själv har valt medborgarskapet.

Hur kan du få svenskt medborgarskap?

Anmälan eller ansökan om svenskt medborgarskap. Om du är medborgare i Danmark, Norge, Finland eller Island kan du, om vissa förutsättningar är uppfyllda, få svenskt medborgarskap genom anmälan till Länsstyrelsen. Till anmälan ska du bifoga ett personbevis. Beställ personbeviset Ansökan om svenskt medborgarskap.

Vad är medborgarskapet och medborgarrätten?

Medborgarskapet eller medborgarrätten (latin "ius civitatis"), innebär i vidsträckt bemärkelse att en person har rättslig samhörighet med en stat och dess befolkning eftersom han är en del av den. Den rättsliga samhörigheten har två sidor, en yttre, folkrättslig, och en inre, statsrättslig.

Vad innebär dubbelt medborgarskap?

Dubbelt medborgarskap innebär att du är medborgare i mer än ett land. Om du blir svensk medborgare kan du behålla ditt tidigare medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter det. En svensk medborgare som blir medborgare i ett annat land kan få behålla sitt svenska medborgarskap. Vissa länders lagstiftning tillåter inte dubbelt medborgarskap.

Kan du säga upp ditt medborgarskap i ett annat land?

  • En person som en gång har förvärvat svenskt medborgarskap kan bara bli befriad från detta om han eller hon är medborgare i ett annat land, eller har för avsikt att söka medborgarskap i ett annat land. Du kan alltså inte säga upp ditt medborgarskap enbart med hänvisning till att du inte själv har valt medborgarskapet.

Hur kan du få svenskt medborgarskap?

  • Anmälan eller ansökan om svenskt medborgarskap. Om du är medborgare i Danmark, Norge, Finland eller Island kan du, om vissa förutsättningar är uppfyllda, få svenskt medborgarskap genom anmälan till Länsstyrelsen. Till anmälan ska du bifoga ett personbevis. Beställ personbeviset Ansökan om svenskt medborgarskap.

Vad innebär dubbelt medborgarskap?

  • Dubbelt medborgarskap innebär att du är medborgare i mer än ett land. Om du blir svensk medborgare kan du behålla ditt tidigare medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter det. En svensk medborgare som blir medborgare i ett annat land kan få behålla sitt svenska medborgarskap. Vissa länders lagstiftning tillåter inte dubbelt medborgarskap.