:

Hur mycket får man tjäna på att hyra ut bostadsrätt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får man tjäna på att hyra ut bostadsrätt?
 2. Kan man köpa en bostadsrätt för att hyra ut?
 3. Får man hyra ut sin bostadsrätt hur länge som helst?
 4. Kan man bli av med lägenhet om man äger bostadsrätt?
 5. Måste man betala skatt om man hyr ut en lägenhet?
 6. Hur räknar man ut skälig hyra?
 7. Är det värt att köpa lägenhet och hyra ut?
 8. Är Airbnb lagligt i Sverige?
 9. Vad händer om man hyr ut bostadsrätt utan tillstånd?
 10. Kan man äga en bostadsrätt utan att bo där?
 11. Hur länge kan man behålla bostadsrätt utan att bor där?
 12. Kan jag låta min bostadsrätt stå tom?
 13. Hur mycket får man hyra ut för utan att skatta?
 14. Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?
 15. Får man sätta vilken hyra man vill?

Hur mycket får man tjäna på att hyra ut bostadsrätt?

Oavsett boendeform får ett schablonavdrag genomföras på 40 000 kr. Om du fått in maximalt 40 000 kr i hyresintäkter under ett år behöver därmed inte någon skatt betalas. Väldigt många som hyr ut delar av sin bostad väljer därmed att sätta en hyra så att de inte går över denna nivå.

Detta schablonavdrag är uträknat utifrån att uthyrning innebär extrakostnader för dig som bostadsägare. Det innebär att du inte kan dra av för ytterligare kostnader så som möbler, lån, renovering osv.

Avdraget gäller per bostad. Äger du en bostadsrätt och hyr ut två olika rum i denna bostad gäller alltså intäkten från bägge dessa rum tillsammans.

Kan man köpa en bostadsrätt för att hyra ut?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När man pratar om att "äga en lägenhet" så är det boendeformen bostadsrätt som brukar åsyftas. Det finns en boendeform som heter ägarlägenhet, men detta är en ganska ovanlig sådan och därför utgår jag ifrån vad som gäller för bostadsrätter i mitt svar.

Får man hyra ut sin bostadsrätt hur länge som helst?

Det finns ingen lag som säger hur länge man får hyra ut sin bostadsrätt. Det styrs istället av vad som står i bostadsrättsföreningens stadgar. Står det inget om uthyrning är det fritt fram att hyra ut så länge man vill. Står det i stadgarna att styrelsen måste godkänna uthyrningen (vilket är det vanligaste) så är det styrelsen som avgör hur länge man får hyra ut.

Kan man bli av med lägenhet om man äger bostadsrätt?

30 maj 2017 kl 12:00 Uppdaterad 2 juni 2017 kl 11:14

Stockholm Hon har hyresrätt i innerstan samtidigt som hon äger en bostadsrätt i Sollentuna. Och det är helt okej, enligt hyresnämnden.

Måste man betala skatt om man hyr ut en lägenhet?

Sedan 2013 finns ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Det innebär att om du hyr ut för mer än 40 000 kronor sammanlagt under året, kommer du endast behöva skatta för de hyresintäkter som överstiger det beloppet. Hyr du däremot ut för mindre än 40 000 kronor, kommer din uthyrning vara helt skattefri! Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

Detta innefattar t.ex. villa och radhus, ovservera att en bostadsrättslägenhet inte är en ägarlägenhet.

Förutom schablonavdraget får du göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Detta avdrag är tänkt att täcka dina driftskostnader, till exempel sophämtning, vatten och el.

Hur räknar man ut skälig hyra?

Hyresvärdar

I februari 2013 började en ny lag för privatuthyrning att gälla som gör skillnad på hyressättningen för hyresrätter och bostadsrätter. I båda fallen finns det en rad viktiga saker att ta hänsyn till som hyresvärd. Samtrygg har sammanställt det allra viktigaste i denna guide om hyressättning vid bostadsuthyrning så att du snabbt och enkelt kan få en uppskattning på vad rätt hyra är för dig och ditt kontrakt.

Är det värt att köpa lägenhet och hyra ut?

Du får inte ta ut vilken hyra du vill, den måste vara ”skälig”. Detta gäller både för hus och bostadsrätter. Du kan läsa mer om skälig hyra 🔗 här på Ekonomifokus. Där erbjuder vi även kalkylatorer som räknar ut skälig hyra åt dig.

Det finns en del regler kring att hyra ut en bostadsrätt. De flesta bostadsrättsföreningarna säger exempelvis nej till uthyrningar under längre tid än 1 år. Läs mer om regler för uthyrning av bostadsrätt i vår artikel.

🔗 Läs vår djupgående artikel: Hyra ut bostadsrätt – regler och förutsättningar

Räkneexempel:Du köper en bostadsrätt för 2 miljoner och du får en ränta på bolånet på 4 %. Du lånar 85% av bostadsrättens pris, dvs 1 700 000 kr.Bostadsrättens månadsavgift till bostadsrättsföreningen är 4 000 kr och driftskostnaderna är 1000 kr per månad. Bostaden hyrs ut omöblerad och med hjälp av vår kalkylator räknar vi då ut att en skälig hyra är ca 14 000 kr/mån för detta hus.

Är Airbnb lagligt i Sverige?

26 juli 2018 kl 17:16

Nyheter Flertalet hyresvärdar säger kategoriskt nej till uthyrning via förmedlingssajten Airbnb. Men faktum är att man som hyresgäst har lov att hyra ut delar av sin bostad helt utan att be om tillåtelse – så länge man själv bor kvar och inte börjar tjäna för mycket pengar.

Vad händer om man hyr ut bostadsrätt utan tillstånd?

En andrahandsuthyrning innebär att du som förstahandshyresgäst hyr ut din hyreslägenhet till en annan person, som då hyr den i andra hand. Det kan även vara att du som bostadsrättshavare hyr ut din lägenhet (bostadsrätt) i andra hand till någon annan för att den personen självständigt ska bruka lägenheten. Observera att det senare fallet rent juridiskt sett inte är en andrahandsuthyrning utan snarare en förstahandsuthyrning eller uthyrning av egenägd bostad. Begreppet andrahandsuthyrning används däremot i vardaglig mening även för denna typ av uthyrning. 

Beroende på om det rör sig om en hyresrätt eller bostadsrätt blir olika lagar tillämpliga. Uthyrning av hyresrätter regleras i 12 kap. jordabalken (mindre formellt benämnt “hyreslagen”) medan bostadsrätter regleras i den för hyresvärden förmånligare lagen, lagen om uthyrning av egen bostad samt delvis jordabalken. Notera att lagen om uthyrning av egen bostad endast är tillämplig på en lägenhet. Om du som bostadsrättshavare hyr ut två lägenheter kommer lagen endast vara tillämplig på den första uthyrningen. Med “lägenhet” avses en upplåtelse. Med detta menas att om du som bostadsrättshavare hyr ut din bostadsrätt till två personer, ses varje sådan uthyrning som en upplåtelse. Det rör sig således om två “lägenheter” även om det egentligen är en och samma lägenhet som hyrs ut till två personer.

Kan man äga en bostadsrätt utan att bo där?

Bostad & Fastighet

Kan jag deläga en bostadsrätt om jag bor i första hand i en hyresrätt?

Hur länge kan man behålla bostadsrätt utan att bor där?

Hej och tack för din fråga,

Ja, du får äga en bostadsrätt utan att vara skriven där, så länge det inte bryter mot bostadsrättsföreningens stadgar.

Kan jag låta min bostadsrätt stå tom?

Det händer att styrelsen i en bostadsrättsförening börjar misstänka att en lägenhet inte verkar användas av bostadsrättshavaren. Kanske uppkommer misstanken efter att grannar berättat att bostadsrättshavaren inte längre syns, eller genom att dålig lukt sprids från lägenheten när ledningar för vatten och avlopp inte längre används. Får en bostadsrätt stå helt tom? Bör styrelsen agera på något sätt?

I HSB:s normalstadgar anges att en styrelse får neka medlemskap till den som inte avser att bosätta sig permanent i bostadsrättslägenheten. Om en person redan vid förvärvet av en bostadsrätt avser att låta lägenheten stå tom kan en styrelse alltså agera genom att inte bevilja personen medlemskap. Men vad händer om personen beviljas medlemskap och flyttar in, men sedan väljer att flytta ut och låta lägenheten stå tom?

Hur mycket får man hyra ut för utan att skatta?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du ska i vissa fall betala skatt när du hyr ut din privatbostad. Skattens storlek beror bland annat på vilken hyra du tar ut av din hyresgäst. Reglerna i korthet:

Vad händer om man inte deklarerar uthyrning?

Under året genomför Skatteverket en mängd kontroller av uthyrning av bostäder, sedan problemet har uppdagats. Det är både uthyrare på Airbnb och andra förmedlare som granskas.

– Vi har sett en rejäl ökning av sådan här uthyrning de tre-fyra senaste åren, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Hyr du ut din bostad är det skattefritt om inkomsterna inte är högre än 40 000 kronor på ett år. Hyr du ut din bostad tillfälligt, i upp till sammanlagt 16 veckor med en omsättning på max 50 000 kronor, behöver du inte heller betala skatt.

Får man sätta vilken hyra man vill?

Hur hyran sätts beror på om du hyr en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand. Hur mycket får man ta i hyra? Jo, den som hyr ut en hyreslägenhet får ta ut en skälig hyra, i princip bara samma hyra som den själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15% av hyran.

Vid uthyrning av en bostadsrätt eller villa i andra hand är en skälig hyra beräknat på annat sätt än när du hyr en hyresrätt. Bostadsrättshavaren, eller ägaren, får ta ut en hyra som ska motsvara de driftskostnader och kapitalkostnader som hen har. Ägaren får ta ut kapitalkostnader även om hen faktiskt inte har några lån på sin bostad. I de här fallen gäller alltså inte bruksvärdesprincipen. istället sätts hyran utifrån privatuthyrningslagen, lagen om uthyrning av egen bostad (UEB).