:

Vad händer om man inte skattar krypto?

Innehållsförteckning:

 1. Vad händer om man inte skattar krypto?
 2. Hur tar man ut pengar från kryptovaluta?
 3. Måste man deklarera om man gått med förlust?
 4. Hur ska jag deklarera?
 5. Kan Skatteverket se mina Bitcoin?
 6. Har Skatteverket tillgång till Binance?
 7. Måste man skatta på krypto?
 8. Är krypto olagligt i Sverige?
 9. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
 10. Hur mycket är skatten på ISK?
 11. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 12. Hur mycket kan man tjäna utan att deklarera?
 13. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
 14. Har Skatteverket koll på kryptovaluta?
 15. Kan Skatteverket se mitt bankkonto?

Vad händer om man inte skattar krypto?

Privatpersoner som köper kryptovaluta behöver skatta och redovisa på eventuella vinster.

I Sverige betraktas kryptovalutor som en tillgång vilket innebär att vinster som uppstår vid avyttring ska beskattas med 30 procent i kapitalvinstskatt.

Om du har gjort förlust när du handlat med kryptovaluta får du göra avdrag upp till 70 procent. 

Du kan dessutom räkna in avgifter du betalat vid köpestillfällen i omkostnadsbeloppet. 

Du som tidigare har handlat med aktier på ett vanligt kapitalkonto och deklarerat kommer känna igen processen eftersom det fungerar på samma sätt.

Hur tar man ut pengar från kryptovaluta?

Crypto.com erbjuder en nätmäklare där du kan handla med kryptovalutor (erbjuder fler än 250 mynt) bakom datorn eller i deras app. Crypto.com passar främst dig som är mer erfaren inom krypto.

I denna recension av Crypto.com berättar vi om plattformen, kostnader, fördelar/nackdelar och om Crypto.com som företag.

Crypto.com är en nätmäklare som fokuserar på kryptovaluta. Företaget grundades 2016 och har sin bas i Hong Kong. Målet är ”att stödja och utveckla användningen av kryptovalutor i vardagen”.

På krypto.com kan du köpa, sälja eller förvara kryptovalutor. Dessutom har Crypto.com utvecklat en egen applikation, plånbok och kreditkort. 

Internationellt är crypto.com en mycket populär nätmäklarna för handel i kryptovaluta även om man ännu inte är så stora i Sverige.

Det är enkelt att bli kund hos Crypto. Följ de enkla stegen nedan för att komma igång.

 • Ladda ner appen från App Store eller Google Play eller besök deras hemsida
 • Registrera ett konto genom att fylla i de uppgifter de efterfrågar
 • Måste man deklarera om man gått med förlust?

  Jag har sålt marknadsnoterade aktier. När och hur ska jag deklarera försäljningen?

  Kapitalvinster beskattas och kapitalförluster dras av vid försäljningstidpunkten, vanligtvis fondnotans (avräkningsnotans) affärsdatum/avslutsdatum.

  Hur ska jag deklarera?

  Artiklar & Kunskap

  Det finns många slags vårtecken. Alla är inte lika välkomna som de första blåsipporna eller lärkans drill. Att lämna den årliga inkomstdeklarationen är knappast något de flesta ser fram emot. Många drar ut på det in i det sista. Detta trots att det de senaste åren blivit allt enklare att deklarera. Men vad är deklaration? Hur deklarerar man? Och varför deklarera? Det reder vi ut i den här artikeln

  Kan Skatteverket se mina Bitcoin?

  Idag finns ingen reglering som täcker kryptovalutor i Sverige, vilket innebär att Finansinspektionen inte utövar tillsyn. Det innebär bland annat att spekulanter i kryptovalutor bör vara vaksamma på en förhöjd risk för bedrägerier.

  Vissa aspekter av kryptotillgångar regleras dock, exempelvis växlingen mellan vanlig valuta och krypto vad gäller penningtvätt.

  Och för kryptotillgångar som är underliggande tillgång för finansiella instrument, till exempel ett certifikat, gäller redan idag reglerna i MiFID 2, ”Markets in Financial Instruments Directive”, berättar Per Nordkvist, biträdande områdeschef på Bankområdet, Finansinspektionen.

  Har Skatteverket tillgång till Binance?

  Privatpersoner som köper kryptovaluta behöver skatta och redovisa på eventuella vinster.

  I Sverige betraktas kryptovalutor som en tillgång vilket innebär att vinster som uppstår vid avyttring ska beskattas med 30 procent i kapitalvinstskatt.

  Om du har gjort förlust när du handlat med kryptovaluta får du göra avdrag upp till 70 procent. 

  Du kan dessutom räkna in avgifter du betalat vid köpestillfällen i omkostnadsbeloppet. 

  Du som tidigare har handlat med aktier på ett vanligt kapitalkonto och deklarerat kommer känna igen processen eftersom det fungerar på samma sätt.

  Måste man skatta på krypto?

  • 14 mars 2023 - Skatteverket öppnar upp för att deklarera.
  • 2 maj 2023 - Sista dagen att deklarera.

  Om du behöver mer tid för att deklarera kryptoskatter kan du ansöka om en skatteförlängning som sträcker sig fram till den 16 maj 2023. Du kan ansöka om förlängning i Skatteverkets onlineportal.

  Är krypto olagligt i Sverige?

  2019.11.05

  Bitcoin och andra kryptovalutor bygger på blockchain-teknik. I tidigare pressmeddelanden har IT-advokaterna skrivit om hur tekniken fungerar, samt dess förenlighet med GDPR. I Sverige finns det varken specifik reglering avseende saluföring av kryptovaluta eller krav på hur kryptovaluta ska nyttjas eller utvecklas. Det innebär dock inte att ansvaret är helt oreglerat, utan hänsyn måste tas till särskilda legala krav som kan bli aktuella i det enskilda fallet.

  Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

  Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

  För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

  Hur mycket är skatten på ISK?

  Den som säljer aktier eller fonder behöver normalt sett betala 30 procent av vinsten i skatt. Med ett ISK slipper du det, eftersom du istället skattar en liten procentsats varje år. Hur hög procent du får betala i skatt beror på statslåneräntan, som länge varit låg – vilket varit fördelaktigt för ISK-spararen. I år har statslåneräntan skjutit i höjden, vilket gör att ISK-skatten nästa år kommer göra detsamma. 

  – Systemet med statslåneräntan skapar en märklig situation. När ekonomin går bra, räntorna går ner och börsen är uppumpad, då blir skatten på ISK väldigt låg. När det sen vänder, ekonomin går dåligt och räntorna stiger, då blir skatten på ISK högre, säger Kalle Sundin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.

  Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  När du tar emot pengar via Swish finns det ingen automatisk skatteavdrag. Det är ditt ansvar som mottagare att redovisa inkomsten till Skatteverket och betala skatt på den om det behövs. Detta gäller oavsett om pengarna är en gåva eller betalning för en tjänst eller vara.

  För att redovisa din inkomst från Swish-betalningar kan du använda dig av Skatteverkets tjänst ”Inkomstdeklaration 1”. Där kan du ange beloppet du har tjänat och betala den skatt du är skyldig.

  Hur mycket kan man tjäna utan att deklarera?

  är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

  Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

  Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

  Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

  För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

  Har Skatteverket koll på kryptovaluta?

  Högsta förvaltningsdomstolen anser i likhet med Skatterättsnämnden att bitcoin inte kan likställas med en delägarrätt eller utländsk valuta. Avyttring av bitcoin ska därför beskattas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen, IL. Bitcoin kan inte vara en s.k. personlig tillgång, vilket innebär att omkostnadsbeloppet ska beräknas enligt den s.k. genomsnittsmetoden och att 70 procent av en förlust får dras av. Läs mer på regler & ställningstagande

  • sålt kryptovaluta
  • bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, ex USD, Kronor, Euro
  • betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)
  • lånat ut kryptovaluta
  • använt kryptovaluta som spelinsats.

  Ditt omkostnadsbelopp är normalt det belopp som du har köpt din kryptovaluta för. Men beroende på hur du skaffade din kryptovaluta räknas omkostnadsbeloppet ut på olika sätt.

  Du behöver kunna styrka omkostnadsbeloppet med till exempel kvitton eller originalkontoutdrag från växlingsföretag. Om det har förekommit plånboksadresser ska transaktionerna i blockkedjan stämma överens med redovisningen av köp, mining och försäljning av bitcoinen.

  Om du har skaffat eller fått kryptovaluta vid flera olika tillfällen ska du beräkna ett genomsnittligt omkostnadsbelopp. Schablonmetoden, där man använder 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, får inte användas när du redovisar kryptovaluta.

  Försäljning av krypto är en skattepliktigt händelse och ska deklareras som kapitalvinst.

  Kan Skatteverket se mitt bankkonto?

  Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?

  Om du har deklarerat med säkerhetskoder kan du logga in i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och kontrollera uppgifterna om mottagarkonto under menyalternativet Bankkonto.