:

Hur kommer jag in på mitt skattekonto?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kommer jag in på mitt skattekonto?
  2. Har Skatteverket koll på bankkonton?
  3. Hur registrerar man sitt konto till Skatteverket?
  4. Hur får man ut sina pengar från skattekontot?
  5. När kan man se pengar på skattekontot?
  6. När får man tillbaka pengarna från Skatteverket?
  7. Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?
  8. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  9. Kan jag logga in på Skatteverket utan bankid?
  10. När drar Skatteverket pengar från skattekontot?
  11. Hur ser man saldo på skattekonto?
  12. Hur mycket pengar får man ha på skattekontot?
  13. När får man pengar från Skatteverket 2023?
  14. När får man tillbaka pengar på skatten 2023?
  15. När får man reda på skatteåterbäringen 2023?

Hur kommer jag in på mitt skattekonto?

Du kan registrera dig som privatperson eller ditt företag för att få eventuell överskjutande skatt direkt till ditt kontonummer eller bankgironummer. Genom registreringen vinner du både tid och ränta eftersom pengarna styrs direkt till ett räntebärande konto.

För att registrera sig för skatteöverföring av överskjutande skatt anger du:

Har Skatteverket koll på bankkonton?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

Hur registrerar man sitt konto till Skatteverket?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Hur får man ut sina pengar från skattekontot?

Systemet med personliga skattekonton infördes 1998 och innebar en stor förenkling av förfarandet vid in- och utbetalning av skatt. Skattekontot samlar varje skattskyldig persons faktiska skattetransaktioner och möjliggör för skattskyldiga att när som helst via internet kontrollera hur mycket skatt som betalts in. Målet är att kontot i princip ska vara nollat, genom att överskott på skattekontot betalas ut genom skatteåterbäring och underskott åtgärdas genom tilläggsinbetalningar eller restskattekrav.

Eftersom en persons alla skatter och avgifter (t.ex. egenavgifter, moms, preliminärskatt, fastighetsavgift, punktskatter m.m.) hanteras på ett och samma skattekonto finns ingen möjlighet att välja att vissa skatter ska prioriteras framför andra. Det finns med andra ord ingen avräkningsordning mellan olika skatter på skattekontot, och därför måste man se till att inbetalningarna täcker samtliga skatter som ska debiteras.

När kan man se pengar på skattekontot?

Systemet med personliga skattekonton infördes 1998 och innebar en stor förenkling av förfarandet vid in- och utbetalning av skatt. Skattekontot samlar varje skattskyldig persons faktiska skattetransaktioner och möjliggör för skattskyldiga att när som helst via internet kontrollera hur mycket skatt som betalts in. Målet är att kontot i princip ska vara nollat, genom att överskott på skattekontot betalas ut genom skatteåterbäring och underskott åtgärdas genom tilläggsinbetalningar eller restskattekrav.

Eftersom en persons alla skatter och avgifter (t.ex. egenavgifter, moms, preliminärskatt, fastighetsavgift, punktskatter m.m.) hanteras på ett och samma skattekonto finns ingen möjlighet att välja att vissa skatter ska prioriteras framför andra. Det finns med andra ord ingen avräkningsordning mellan olika skatter på skattekontot, och därför måste man se till att inbetalningarna täcker samtliga skatter som ska debiteras.

När får man tillbaka pengarna från Skatteverket?

Om du har deklarerat senast den 2 maj och har skatt att få tillbaka men ändå inte fått någon utbetalning i juni så kan din deklaration ha tagits ut för granskning eller för annan åtgärd och inte blivit klar. Du får då dina skattepengar i augusti eller december.

De flesta löntagare, pensionärer och företagare får sina skattepengar i juni. Pengarna betalas ut från ditt skattekonto under vecka 23 och slutskattebeskedet kommer runt en vecka senare.

Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?

Till varje avsnitt brukar vi skapa en sammanfattning med höjdpunkterna och våra guldkorn från avsnittet. Du får väldigt gärna följa oss på Instagram, Instagram, TikTok, LinkedIn, Youtube, Twitter och andra sociala medier.

Vi försöker publicera något nästan varje dag mellan de veckovisa avsnitten. 🙂

Gilla gärna inlägget, det hjälper oss att sprida det till fler. Tack än en gång för att du följer oss. 🙏

Det är tack vare sponsringen och stödet som vi får via Patreon som vi kan driva RikaTillsammans. För det här är vi väldigt tacksamma. Det är inget som vi tar för givet. Stort tack till dig som stödjer oss. 🙏

Men! Vi vill självklart även ge något tillbaka. Därför får du som blir en del av vår Patreon-communty bland annat följande:

  • Reklamfri podcast + forum - det minsta vi kan ge dig är att du får tillgång till podcast- och video-avsnitten samt forumet utan reklam.
  • Extra-material - redan idag finns det över 300 inlägg och ca 40 extraavsnitt i FikaTillsammans-podden som är exklusiva för dig på Patreon. Det är allt från inspirationsföreläsningar, bonusmaterial, intervjuer, analyser av investeringar och mycket annat.
  • Prioriterade svar på kommentarer - jag har ingen möjlighet att personligen svara på alla kommentarer och trådar på Youtube, Facebook, Instagram, bloggen, forumet - men här på Patreon, som t.ex. i "Ställ en fråga du har funderat på"-tråden svarar jag på alla kommentarer.
  • Förslag på spekulationer till Lekhinken - på Patreon unnar vi oss att från tid till annan komma med tips på "teckna-sälja"-spekulationer vid börsintroduktioner, alternativa investeringar (t.ex. vin) och annat som kan vara intressant jämte ens bassparande i en indexfond / fondrobot.

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Kan jag logga in på Skatteverket utan bankid?

    På Mina sidor är det enklare för dig som privatperson och företagare att hitta rätt. Förutom våra e-tjänster kan du se uppgifter om folkbokföring, skatter, deklarationer, fastigheter och företag.

    När drar Skatteverket pengar från skattekontot?

    Avstämning av ett skattekonto innebär att Skatteverket jämför inbetalda och andra tillgodoförda belopp med belopp som debiterats, räknar och påför ränta på skattekontot samt räknar ut ett saldo.

    Skatteverket ska stämma av ett skattekonto varje månad om något annat belopp än ränta har registrerats på skattekontot (61 kap. 7 § SFL). Månadsavstämningen görs oftast första lördagen i en månad.

    Om kontoinnehavaren begär en utbetalning från skattekontot sker automatiskt en avstämning av skattekontot. Denna avstämning kontrollerar endast att det finns ett utbetalningsbart överskott. En kontoavstämning som görs vid annan tidpunkt än vid månadsavstämningen räknar och påför inte ränta.

    Hur ser man saldo på skattekonto?

    Visste du att...

    Alla som ska betala någon form av skatt eller avgift till Skatteverket har ett skattekonto. Men hur fungerar det egentligen och vad är bra att känna till?

    Hur mycket pengar får man ha på skattekontot?

    Räntan på skattekontot, den så kallade basräntan, höjdes i november 2022 från 1,25 procent till 2,5 procent. Det var första gången på nästan tio år. Skatteverket höjde sedan räntan ytterligare den 1 februari 2023 till hela 3,75 procent. I och med denna förändring kan det vara läge att justera kvarskatten.

    Räntan utgår på kvarskatt som överstiger 30 000 kronor från och med 12 februari 2023 för privatpersoner och företag med kalenderår som räkenskapsår och på belopp som understiger 30 000 kronor från och med 4 maj 2023. För att minska räntekostnaden bör en insättning ske på skattekontot som täcker den förväntade skattekostnaden. 

    När får man pengar från Skatteverket 2023?

    Du som har e-legitimation kan anmäla kontonummer på något av dessa sätt:

    • på Mina sidor
    • i e-tjänsten Skattekonto
    • i samband med att du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller appen Skatteverket. Om du redan har deklarerat kan du anmäla ditt bankkonto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

    Du hittar mer information om hur du anmäler ett konto i en utländsk bank på sidan Anmäla konto:

    När får man tillbaka pengar på skatten 2023?

    Det som främst avgör när skatteåterbäringen betalas ut är hur deklarationen har lämnats in samt om du gjort några ändringar i den eller inte. Efter att deklarationen har lämnats in granskas och registreras den av Skatteverket varpå ett besked skickas ut som påvisar slutgiltig skatt. Därefter betalas pengarna ut.

    Med skatteåterbäring menas att en person har betalat in för mycket skatt under året, vilket visas på inkomstdeklarationen, och att Skatteverket därmed kommer att återbetala överstigande belopp. Personer som kommer att ”få tillbaka på skatten” kommer alltså att få skatteåterbäring.

    När får man reda på skatteåterbäringen 2023?

    • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
    • Andra viktiga datum kring deklarationen
    • Skatteregler som påverkar din skatt

    Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

    En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

    Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.