:

Vad är Momspålägg?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Momspålägg?
  2. Hur mycket moms ska jag lägga på?
  3. Hur räknar man ut momsen på en summa?
  4. Vad har 25% moms?
  5. När lägger man på moms?
  6. Vilken moms får man tillbaka?
  7. När ska man lägga på moms?
  8. När ska man fakturera utan moms?
  9. Vad är momsen på 100 kr?
  10. Vad är momsen på 250 kr?
  11. Är moms 20 eller 25 procent?
  12. Vilka tjänster har 6% moms?
  13. Vilka tre momssatser finns det?
  14. Varför betalar företag inte moms?
  15. Hur vet man om man ska betala eller få tillbaka moms?

Vad är Momspålägg?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

Hur mycket moms ska jag lägga på?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Hur räknar man ut momsen på en summa?

Moms, även kallat mervärdesskatt, är en skatt som betalas av alla som handlar varor och tjänster. Om ditt företag utför försäljning redovisar du utgående moms i dina deklarationer och därefter för du över den till staten. Detta innebär att mervärdesskatten varken kan räknas som intäkt eller kostnad för företaget.  

När du köper en vara eller tjänst, oavsett om det är som privatperson eller företag, betalar du en inkommande mervärdesskatt som hanteras på samma sätt som den utgående – den förs vidare till staten.

Moms, även kallat mervärdesskatt, är en skatt som betalas av alla som handlar varor och tjänster. Om ditt företag utför försäljning redovisar du utgående moms i dina deklarationer och därefter för du över den till staten. Detta innebär att mervärdesskatten varken kan räknas som intäkt eller kostnad för företaget.  

När du köper en vara eller tjänst, oavsett om det är som privatperson eller företag, betalar du en inkommande mervärdesskatt som hanteras på samma sätt som den utgående – den förs vidare till staten.

Skillnaden mellan det du betalar i utgående moms och det du får in som inkommande avgör om du blir betalningsskyldig eller får tillbaka pengar. 

Vad har 25% moms?

Välj momskalkylator nedan efter vad du vill räkna ut och vilka värden du redan har på ditt kvitto eller faktura. Ange de två värden du har i rätt kalkylator och kalkylatorn räknar direkt ut de andra två. Vill du till exempel räkna ut moms baklänges så använd första kalkylatorn nedan, där du anger pris inkl. moms samt momssats.

En del av kalkylatorerna nedan är samma, men de är dubblerade för att du enklare ska kunna hitta rätt kalkylator utifrån vad du vill räkna ut och de kända värdena du har.

När lägger man på moms?

  • Journalistiska artiklar eller reportagetexter, oavsett om de publiceras i print eller på webb.
  • Texter som du äger upphovsrätten till, exempelvis texter till skrifter, broschyrer och utställningar, som inte är reklam
  • Radioinslag
  • Programledare (om du skriver och framför eget material)
  • Tv-inslag
  • Bokmanus
  • Översättningar (skönlitterär, viss facköversättning 25 % moms, exempelvis manualer)
  • Bearbetningar av andras material  om de ger upphov till ett nytt upphovsskyddat verk, dock inte rutinmässig språkgranskning, se nedan.

Som frilansjournalist är det du som äger upphovsrätten till ditt material, vare sig det är artiklar, fotografier, tv- eller radioinslag, bokmanus eller översättningar. Upphovsrätten styrs inte heller av momssatsen, fotografier har 25 procent moms, men skyddas givetvis av upphovsrätt. Du kan även ha upphovsrätt till en informationsfilm eller reklamtext, som också har 25 procent moms.

Det du säljer är rätten för uppdragsgivaren att publicera, sända eller använda ditt material. Det är upplåtelsen eller överlåtelsen av upphovsrätten som är momspliktig, inte själva texten, inslaget eller fotografiet. När du säljer upphovsrättsligt material kallas det att du upplåter upphovsrättigheten till ett litterärt eller konstnärligt verk. Enligt lagen om upphovsrätt räknas journalistiskt material, exempelvis artiklar och fotografier, som litterära och konstnärliga verk.

Observera: Att överlåta rättigheten är något helt annat, då avsäger du dig upphovsrätten och uppdragsgivaren kan använda ditt material hur många gånger som helst i olika sammanhang, utan att du får mer betalt. Hur många gånger och i vilket sammanhang uppdragsgivaren får använda det bör du ange i en orderbekräftelse eller på din faktura, för att slippa diskussioner.

Momsen lägger du sist på din faktura som en egen post. Den beräknas på arvodet plus eventuella kostnader förknippade med uppdraget som du tar betalt för, exempelvis tågbiljetter eller milersättning. Har du alltså avtalat med uppdragsgivaren att hen ska stå för tågbiljetter drar du av tågbiljettens moms och lägger sedan på din egen moms som alltså oftast är 6 procent eller 25 procent. Det ska du göra även om din momssats inte stämmer överens med biljettens. Sedan bokför du tågbiljetten som ett inköp till ditt företag.

  • De fakturerade kostnaderna ska alltid anges exklusive moms på fakturan, eftersom du lägger på din egen moms.
  • Du måste ange momsen i kronor på fakturan. Det går bra att avrunda summan. Men du får inte bara skriva ”arvode inklusive moms”.
  • Ditt momsregistreringsnummer måste enligt lag vara angivet på din faktura.

Vilken moms får man tillbaka?

Moms är en förkortning för mervärdesskatt och är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Privatpersoner behöver ofta inte tänka på momsen, eftersom den som huvudregel redan är inkluderad i priset. Däremot ska företagare redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Utgående moms är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket. Skillnaden mellan den ingående momsen och den utgående momsen, det vill säga mellanskillnaden, ska du antingen betala till Skatteverket eller få tillbaka från Skatteverket.

För att klargöra skillnaden mellan ingående och utgående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

När ska man lägga på moms?

Momsen beskattar det mervärde som skapas i varje led av produktionen. Mervärdet är mellanskillnaden mellan företagets försäljning och kostnader för inköp. Det går till att täcka löner och vinster. Ett bageri som till exempel köper mjöl för 10 kronor och säljer en limpa för 30 kronor har skapat ett mervärde på 20 kronor. Eftersom priset som konsumenten betalar är summan av alla mervärden i företagen som har varit involverade i produktionen är momsen i slutändan en skatt på priset till slutkonsument.

Momsen fungerar så att varje företag tar ut moms när produkten säljs och skickar skattebördan för momsen vidare till nästa led. I sista ledet är det slutkonsumenten som betalar momsen. Momspliktiga företag lägger moms på sin försäljning (utgående moms) men får också dra av momsen på sina inköp (ingående moms). Praktiskt går det till så att företagen rapporterar in sin ingående och utgående moms till Skatteverket och betalar in mellanskillnaden, det vill säga momsen på mervärdet.

Moms är bara ett av flera möjliga sätt att beskatta konsumtion, men konstruktionen ger momsen ett antal fördelar. I ett momssystem behöver företag inte fundera på om deras kunder är slutkonsumenter eller andra företag. Man tar ut moms på all försäljning och om köparen är ett (momspliktigt) företag kommer det att få tillbaka momsen från staten. Därför har köparen incitament att se till att säljaren debiterar moms på ett korrekt sätt.

6 procent: Persontransporter, böcker, tidningar och kultur 12 procent: Mat och hotellvistelser 25 procent: Allt annat

De flesta nationalekonomer är överens om att de olika momssatserna är skadliga för samhällsekonomin. Det finns ingen anledning för staten att favorisera viss konsumtion. Moms är också ett trubbigt sätt att omfördela pengar till låginkomsttagare. Om momsen ska göras enhetlig med oförändrade skatteintäkter ska den sättas till 21,3 procent. Läs mer i rapporten ”En bred och enhetlig moms: Mer rättvisa och mindre krångel”.

När ska man fakturera utan moms?

Det är i huvudsak tre faktorer som är avgörande för hur momsen ska hanteras när du fakturerar utländska kunder:

  • Om du säljer till företag eller privatperson.
  • Om du säljer en vara eller en tjänst.
  • Om kunden finns inom eller utanför EU.

Den största skillnaden ligger i om du säljer något till ett företag (eller annan beskattningsbar person) eller om du säljer till en privatperson (eller annan icke beskattningsbar person). Vi går först igenom vad du behöver tänka på när ditt företag säljer till andra företag, för att sedan adressera försäljning till privatpersoner.

Om du säljer varor till företag i ett annat EU land, ska det normalt inte vara någon moms på fakturan. Men för att du ska kunna sälja varorna utan att lägga på moms på fakturan behöver nedan krav uppfyllas:

  • din köpare ska vid förvärvet uppge ett giltigt momsregistreringsnummer (kundens VAT nummer) i ett annat EU land.
  • du som säljare måste lämna en periodisk sammanställning med korrekta uppgifter om den unionsinterna leveransen.
  • du som säljare måste kunna visa handlingar som styrker att varan har transporterats till ett annat EU land.

Huvudregeln när du säljer tjänster inom EU till en beskattningsbar person (tillexempel ett företag) är att tjänsterna ska beskattas i det land där köparen har etablerat sin verksamhet. Du ska då inte ta ut moms, utan köparen (företaget) måste redovisa momsen i sitt land.

För att detta ska gälla behöver du kontrollera att köparen är en beskattningsbar person, exempelvis genom ett VAT-nummer (momsregistreringsnummer) och att köparen är etablerad utomlands.

Det finns dock en mängd undantag till huvudregeln. Bland annat vad gäller fastighetstjänster, persontransporter och restaurang- och cateringtjänster. För dessa är utgångspunkten att tjänsterna anses omsatta i de land där de fysiskt utförs.

Vad är momsen på 100 kr?

I de allra flesta fallen gäller 25% moms på varor och tjänster, varför valet blir enkelt när man ska räkna ut momsen. Det finns däremot undantag där momsen istället är 12% eller 6% och i vissa fall till och med momsfritt.

  • 12 procent moms: är bland annat tillämpat på livsmedel (gäller ej dricksvatten från vattenkran eller alkoholhaltiga drycker starkare än folköl), restaurangbesök (gäller ej sprit, vin, starköl eller måltider i konferensarrangemang), hotell (gäller ej boende vid konferensarrangemang), egenproducerade konstverk.
  • 6 procent moms: är bland annat tillämpat på tidningar (gäller ej online-tidningar), böcker (gäller ej e-böcker), taxiresor, bussresor, tågresor och flygresor i Sverige, idrotter.

För att läsa vidare om vilka undantag det finns till 25 procent moms, så kan man läsa om mer detaljerad information på skatteverket.

Vad är momsen på 250 kr?

Moms, eller mervärdesskatt, är en konsumtionsskatt som betalas på de flesta varor och tjänster.

Alla företag måste betala moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter. Alla privatpersoner och företag betalar moms för varor och moms för tjänster. Här är det absolut viktigaste du måste tänka på när det gäller moms när du är egenanställd och fakturerar utan företag som privatperson:

I princip alla tjänster och varor är momsbelagda i Sverige. Momsen är en del av fakturans värde du inte kan räkna som dina pengar – de betalas alltid in till staten som skatt. När du fakturerar som egenanställd fakturerar du genom Cool Company och det är Cool Companys momsuppgifter som står angiven på fakturorna

 Cool Company ansvarar för att betala in rätt momsbelopp till Skatteverket för hela sin verksamhet, inklusive den från alla egenanställdas fakturor. Som egenanställd behöver du inte göra någonting. När du är egenanställd, fakturerar utan företag och plockar ut lön genom Cool Company kommer du i kontakt med moms vid två tillfällen: När du fakturerar då du anger dina priser exklusive moms. När du hanterar kostnader för utlägg eller ersättningar för resor eller traktamente då du anger kostnaderna inklusive moms.

Som egenanställd sätter du alltid ditt pris innan moms läggs till beloppet, det man brukar kalla pris exklusive moms. Momsen påverkar inte din vinst och är inte heller någon kostnad eller intäkt.

När du skickar fakturan till din kund, finns momsbeloppet redan med i fakturamallen som du använder i webbtjänsten. På så vis ser din kund hur mycket som är ditt pris och hur mycket som är moms. Kontrollera att du använder rätt momssats för dina tjänster eller produkter som du säljer. Du hittar mer information om olika momssatser för olika tjänster längre ner i den här guiden.

Är moms 20 eller 25 procent?

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift (også kaldet merværdiafgift). Moms er en offentlig og indirekte skat/afgift, der bliver beregnet af varens eller tjenesteydelsens værdi og som opkræves af sælgeren. I Danmark tillægges størstedelen af varer og ydelser som udgangspunkt en momsafgift på 25 procent.

Langt de fleste erhvervsdrivende betaler moms i Danmark. Der er dog visse varer og tjenesteydelser, der er fritaget for moms. Virksomheder, som handler med disse, skal i stedet betale det, der kaldes lønsumsafgift.

Hvis følgende to betingelser er opfyldt, skal din virksomhed registreres for- og indberette moms: 

Hvis følgende to betingelser er opfyldt, skal din virksomhed registreres for- og indberette moms: 

Vilka tjänster har 6% moms?

Naturligtvis kan du inte helt och hållet undvika kostnader men att gräva i företagets finanser kan hjälpa till att få klarhet och identifiera nya möjligheter. Flera mindre företag får det tufft redan från år 2 eller 3 när startkapital eller fonder börjar sina, efter 5 år är flera av dessa företag inte verksamma längre medan andra katapultat in på nya marknader. Detta är inget konstigt – det sitter i huvudet. Det kan ibland höras ”vilken tur du hade som kom in på den marknaden i rätt tid”, men detta har sällan med tur att göra. Varför går det inte som tänkt? 

Ofta är det tydligt varför ett företag går dåligt, följande anledningar är vanliga:

Vilka tre momssatser finns det?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

Varför betalar företag inte moms?

Som e ett nystartat företag är det viktigt att du har kunskaper om hur du hanterar moms inom din verksamhet. Det kan bli kostsamt för ditt företag om det inte är ordning och reda i momskontot. Är du en av många som tycker att det är svårt att hålla koll på och tolka momsreglerna, till exempel hur du redovisar momsberäkningar? Vi guidar dig genom några av de termer och fraser som används i samband med momshantering.

Du måste registrera dig för moms om du startar ett företag där du säljer momspliktiga produkter och tjänster. Senast två veckor innan företaget blir verksamt bör du skicka in din momsregistrering

Hur vet man om man ska betala eller få tillbaka moms?

Utgående moms är momsen på det du säljer. Alltså en skattesats som ditt företag lägger på priset när du säljer en vara eller skatt. Den vanligaste momssatsen är 25 procent. Momsen ska alltid vara specifierad på fakturan till kund. Det kan du få hjälp med i vårt faktureringsprogram som du kan läsa mer om här.

När kunden betalar får företaget alltså in momspengar som inte är någon intäkt utan ska gå vidare till staten via Skatteverket. För att komma ihåg vad utgående moms är kan du tänka att den går samma väg som fakturan, det vill säga ut ur företaget.  

Ingående moms är momsen på det du köper in. Det är ingen kostnad utan en skatt du betalar på varor och tjänster som du sedan ska få tillbaka från staten.

Den ingående momsen ska alltid framgå på den ingående fakturan som det företaget som sålt varan eller tjänsten har skickat. 

Ingående moms är alltså den som kommer in i ditt företag via en ingående faktura. Du kan också tänka att ingående moms finns på de varor som företaget köper in.