:

Hur säljer man bil till företag?

Innehållsförteckning:

 1. Hur säljer man bil till företag?
 2. Kan företag sälja bil till privatperson?
 3. Kan företag sälja bil utan moms?
 4. Hur bokför man försäljning av en bil?
 5. Kan man köpa begagnad bil på företaget?
 6. Kan jag köpa en bil på företaget?
 7. Måste man skatta när man säljer en bil?
 8. Får företag dra av moms på bil?
 9. Kan mitt företag köpa min bil?
 10. När får man dra av moms på bil?
 11. När försvinner momsen på en bil?
 12. Måste man betala skatt om man säljer en bil?
 13. Vem betalar skatt vid försäljning av bil?
 14. Hur mycket får man sälja privat utan att betala skatt?
 15. Hur mycket får man köra privat med en företagsbil?

Hur säljer man bil till företag?

Vi erbjuder dig två olika sätt att få betalt för era bilar:

 • Sälj bilarna till oss och få betalt vid inlämning
 • Sälj bilarna genom en öppen budgivning, vilket möjliggör ännu bättre betalt

Vilket sätt ni än väljer så kan vi alltid hämta bilarna åt er där ni vill!

 • Kostnadsfri hantering av företagets bilflotta. Fleet Manager är vårt kostnadsfria, webbaserade verktyg där du enkelt och praktiskt får koll på din bilflotta. Verktyget tillåter dig att maximera kontrollen över bilflottan och samtidigt minimera din arbetsbörda. Nyfiken? Välkommen att boka en kostnadsfri demo.
 • Bättre betalt. När du säljer en bil genom oss exponeras den för över 200 000 potentiella köpare under aktionstiden. En stor del av de som köper bil hos oss är privatpersoner, vilket ger högre slutpriser på era bilar.
 • En trygg affär. Vi sköter hela affären, all kontakt med köpande kund och hanterar eventuella reklamationer.
 • En smidig affär. Vi erbjuder lösningar anpassade efter dina behov, för att förenkla såväl transporter av bilar som hantering av din vagnpark.
 • Vi finns och syns i hela landet. Vi har anläggningar från Luleå i norr till Svedala i söder och vår digitala marknadsplats når ut till både företag och privatköpande kunder i hela Sverige.

Kan företag sälja bil till privatperson?

När ett momsregistrerat företag säljer ett fordon som det använt i sin rörelseverksamhet är försäljningen i regel momspliktig. Användningsändamålet med bilen före försäljningen avgör om försäljningen av fordonet är momspliktig eller skattefri. Det påverkar inte, huruvida inköpspriset på fordonet inkluderat moms eller inte.

Läs mer: Anskaffning av fordon och driftskostnader: rätten till momsavdrag

Kan företag sälja bil utan moms?

Det är förbjudet att ta ut moms vid köp av personbilar, men det finns vissa undantag för branscher såsom taxibilar, biluthyrning, bilhandel, körkortsutbildning och begravningsföretag. I bokförings exemplen nedan antas det att ingen moms dras, vilket innebär att momsen är en del av anskaffningskostnaden för bilen.

Hur bokför man försäljning av en bil?

Hej har egen firma och köpte in firmabil 2009

bokförde så här då D 2641 35000 D 1242 140000 K 2018 28000 K 2840 147000 det är avskrivningar gjorda 2009 med 5833 konto 7834 och konto 1249 5833 sen år 2010 är avskrivningar gjorda med 35000 på dessa konton.

Kan man köpa begagnad bil på företaget?

Många växande företag hamnar med tiden i situationen att de behöver en bil. Och då finns det en hel uppsjö av frågor och möjligheter att ta ställning till. Den första frågan du bör ställa dig är om du ska köpa en ny eller begagnad bil. Läs våra tips för dig som vill köpa begagnad bil på företaget.

En begagnad bil på företaget har en betydligt lägre månadskostnad än vad en ny bil har för mig som företagare. Däremot så är förmånsvärdet detsamma som på den nya bilen. Detta är något att tänka på då förmånsvärdet skall ses som en “privat kostnad”.

Kan jag köpa en bil på företaget?

Man pratar ofta om antingen tjänstebilar eller förmånsbilar. Oberoende av vilken slags bil det är du väljer så går det att göra avdrag för de kostnader som bilen innebär. Skillnaden är dock om det är företaget eller du som privatperson som är den som ska göra de avdrag du har rätt till. 

Det kan också vara bra att känna till att om du som har ett företag både kommer använda bilen privat och i ditt arbete så kan det bli klurigt att välja vilken av de två olika biltyperna som är bäst. Då måste du vara extra noga med att fundera på vad som gör att du faktiskt kan spara pengar. 

Det finns ett par saker som spelar in när du ska avgöra hur du köper en bil på företaget så att du sparar pengar. Det allra viktigaste är vad bilen kostar och hur mycket fordonet används privat jämfört med i jobbet. 

Desto mindre bilen körs privat och desto billigare den är ju lägre blir skillnaden ekonomiskt sett mellan att ha en tjänstebil och en förmånsbil. I de allra flesta fallen brukar det dock gälla att en tjänstebil är billigare men det gäller alltså att göra en kalkyl på det för att vara säker på att det också gäller i din situation. 

Ett företag kan också göra avdrag för den värdeminskning som bilen får i takt med att den blir äldre. Det kan däremot inte en privatperson göra. Därför tjänar man ofta mer på att välja en tjänstebil, åtminstone om man ska köpa en något dyrare bilmodell som dessutom kommer bli använd för privat bruk. 

Måste man skatta när man säljer en bil?

Ja, som säljare av en bil eller annat fordon i Sverige måste du betala fordonsförsäljningsskatt. Skatten beräknas på det överföringsbelopp som köparen betalar för fordonet.

Får företag dra av moms på bil?

För både tjänstebil och förmånsbil kan du göra avdrag för bilens kostnader. Skillnaden är om det är du som privatperson eller företag som ska göra avdragen. Det är när du som ägare av företaget behöver använda företagsbilen både i tjänsten och privat som det bli lite knepigt att välja mellan de två ägarskapen.

En tjänstebil ägs av företaget och används i verksamheten. Företaget betalar alla bilkostnader, men får göra avdrag för att minska skatterna och hålla nere kostnaderna för företaget. Du får använda tjänstebilen delvis för privat bruk, men som regel högst tio tillfällen per år, vilket i sin tur kan vara svårt att hålla reda på. När du använder en tjänstebil privat blir du förmånsbeskattad.

Kan mitt företag köpa min bil?

Hej!

Har länge tänkt sälja bilen till företaget och vill nu göra verklighet av det. Något jag bör tänka på?

När får man dra av moms på bil?

I vissa verksamheter finns det behov av bil för att arbetet ska fungera. Behovet av bil bör du tänka på när det är dags att starta företag. Du får vanligtvis dra av 50 procent av momsbeloppet när företaget hyr (leasar) en personbil. Men avdraget förutsätter att bilen körs minst 100 mil per år i en verksamhet som medför skattskyldighet eller rätt till återbetalning. Om en och samma körning med en leasad personbil avser två olika verksamhetsgrenar, varav endast ena är momspliktig, får endast de mil som kan hänföras till den momspliktiga verksamheten beaktas när man räknar 100 mil.

Momsen kan du dra av på alla driftskostnader om bilen är en anläggningstillgång. Dvs tillhör inventarierna i verksamheten. Eller om den har hyrts för användning i företaget. Det räcker med att bilen används delvis i företagets momspliktiga verksamhet. Du får dra av momsen på driftskostnader även när bilen används privat. Bland annat bensin, service, reparation, underhåll och besiktning eller test. Det är bra att känna till för dig som ska starta företag.

När försvinner momsen på en bil?

Om bilen ägts av privatperson eller ej momspliktigt företag är momsen inte längre avdragsgill vid exempelvis leasing. Den 1 november 1995 infördes nya, EU-anpassade momsregler för handel med begagnade varor. En effekt av förändringen var att bilhandeln inte längre kan göra momsavdrag för inköpta bilar, så kallad fiktiv moms. För bilhandeln innebar detta att kostnaden på lagervärdet ökade med motsvarande 20 procent. Slopandet av den fiktiva momsen gäller endast när bilhandeln eller andra företag köper in begagnade bilar från privatpersoner. För dessa är alla framtida möjlighet att kunna lyfta momsen försvunnen. Detta kallar bilbranschen att bilarna är smittade. Motsatsen, osmittade bilar, är de som ägs av leasingbolag. Momsen är även avdragsgill för bilhandeln vid inköp av en begagnad leasingbil. Bilens moms kan lyftas av ägare efter ägare, så länge ägarna är företag, tills den smittas av en privat ägare. Bilen kan bli smittad även om ett företag äger den, om bilen finns i företagets balansräkning endast en kortare tid. Så länge företagskunder och leasingbranschen endast i begränsad omfattning köper begagnade bilar, påverkas inte andrahandspriset på bilen av huruvida den är smittad. Det förekommer dock en begränsad handel med osmittade bilar på andrahandsmarknaden. Finansbolagen har ett intresse av att återfinansiera dessa bilar, för att hålla volymen, innan de försvinner ut på den privata andrahandsmarknaden för alltid.

Tillbaka

Måste man betala skatt om man säljer en bil?

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA: Jag sålde den 9 november min bil till en vän utan tanke på vem som skulle skatta för bilen nästa år. Den 12 november får jag ett inbetalningskort på 2 145 kronor i ”koldioxidskatt” för december 2012–november 2013. Jag kommer inte att köra bilen en mil under den aktuella tidsperioden och ej heller äga densamma, men får enligt Transportstyrelsen ändå betala för tolv månader.

Vem betalar skatt vid försäljning av bil?

 • Avdrag
 • Bouppteckning
 • Corona
 • Deklaration
 • E-handel
 • E-legitimation
 • Euro
 • Fastighetstaxering och Fastighetsskatt
 • Flyttning och folkbokföring
 • Folkbokföring på lägenhet
 • Fordonsskatt
 • Hindersprövning och vigsel
 • Id-kort
 • Inkomst av tjänst
 • Investeringssparkonto
 • Kapitalförsäkringar
 • Kontrolluppgifter
 • Namn
 • Punktskatter
 • Personuppgifter och dataskydd
 • Rot- och rutarbete
 • Räntor, utdelning, uthyrningsinkomst, lotterivinst m.m.
 • SINK
 • Skattekonto och slutlig skatt
 • Trängselskatt
 • Värdepapper
 • Äktenskapsregistret
 • Fler områden

Hur mycket får man sälja privat utan att betala skatt?

Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook eller mer nischade säljsajter. Idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnade saker. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.

Om man vill sälja av saker för att tjäna pengar, vad ska man tänka på? Tänk utifrån säsong. Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka på vintern. Vänta med sommarklänningarna och trädgårdsprylarna tills det börjar bli säsong för det. Sen kan man sälja fler saker än man tror. Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra. Och glas, porslin och inredning är jättepopulärt. Men även verktyg, leksaker och samlarsaker som kan vara allt från mynt och frimärken till barbiedockor, smurfar och vinylskivor.

Hur mycket får man köra privat med en företagsbil?

Tjänstebilar används vanligen i tjänsten. Exempel på tjänstebilar är polisbilar och ambulanser. Men det kan också finnas tjänstebilar som arbetsgivaren låter dig använda även för privat bruk. Detta kan i så fall komma att räknas som en förmån som du får betala skatt för.

Det är hur du använder bilen som avgör om den räknas som tjänstebil eller förmånsbil. Du får använda din tjänstebil privat i "ringa omfattning" utan att det beskattas som en förmån. Med ringa omfattning menas högst 10 tillfällen per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. Läs mer om förmånsbil - en löneförmån du betalar skatt för.

Det säkraste sättet att garantera att bilen inte används privat är att parkera bilen på arbetsplatsen efter arbetstidens slut och lämna nycklarna på företaget.