:

Är utdelning vinst?

Innehållsförteckning:

  1. Är utdelning vinst?
  2. Kan man ta utdelning utan vinst?
  3. När får man pengarna från utdelning?
  4. Hur mycket kan man ta ut i vinst?
  5. Är utdelning skattefritt?
  6. Är utdelning skattepliktig?
  7. Är det bättre att ta utdelning än lön?
  8. Hur betalas utdelning ut?
  9. Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?
  10. Är utdelning bättre än lön?
  11. Är utdelning lön?
  12. När är utdelning skattefri?
  13. Vem betalar in skatt på utdelning?
  14. Hur mycket betalar man i skatt på utdelning?
  15. Hur mycket skatt betalar man på vinstutdelning?

Är utdelning vinst?

Aktieutdelning, vinstutdelning, eller helt enkelt utdelning handlar om att dela ut medel från ett aktiebolag till dess ägare fördelat på antal aktier per ägare. Det som delas ut är vanligen pengar, men kan även vara exempelvis saker eller fordringar. Aktieutdelning är ett sätt för aktiebolag att ersätta ägarna för satsat kapital och/eller arbetsinsats. Men hur mycket som får delas ut till ägarna när årsredovisningen är fastställd beror på bolagets utdelningsbara medel och om kraven kring utdelning i aktiebolagslagen (ABL) kan uppfyllas, vilket vi ska fokusera på nu.

Vill du istället veta hur du blir beskattad på utdelningen enligt 3:12-reglerna, läs den här 3:12-artikeln.

Kan man ta utdelning utan vinst?

Utdelningsdag – den roligaste dagen på året för många företagare. För att inte glädjebägaren ska smolkas är det dock viktigt att hålla koll på några punkter så att allt går som det ska utan problem.

Första och viktigaste punkten är att bolaget faktiskt har vinstmedel att dela ut. Aktiebolag har inte möjlighet att löpande betala ut sina vinster i form av aktieutdelning, utan det är först efter fastställande av en årsredovisning där bolaget har balanserade vinstmedel som det blir möjligt att plocka ut en utdelning.

När får man pengarna från utdelning?

Utdelningsaktier är aktier där du får ta del av företagets vinst i form av utdelningar. Vanligtvis sker utdelningen en gång per år eller per kvartal.

Oftast är det företag som har en stabil inkomst och ett positivt kassaflöde som betalar utdelningar. Medan företag som är nystartade eller som är i en tillväxtfas ofta återinvesterar i bolaget i stället för att dela ut pengar till aktieägarna.

När du investerar i utdelningsaktier kan du skapa en ränta-på-ränta effekt genom att återinvestera utdelningen. Då får du fler aktier i bolaget och en större utdelning året därpå (förutsatt att utdelningen hålls oförändrad eller höjs).

Hur mycket kan man ta ut i vinst?

Att kunna ta ut vinst ur sitt aktiebolag är det som är lockar många när de väljer att starta just aktiebolag. Men när får man ta ut utdelning egentligen och hur mycket? Vi reder ut!

Att ta ut utdelning i stället för lön kan lätt ses som rena skatterabatten. Utdelningen beskattas som kapital med 20 procent skatt, medan du måste betala sociala avgifter på lönen och dessutom betala skatt till såväl hemkommun som kanske statskassan. Det gör att en del företagare väljer att hålla nere sin egen lön för att ta så mycket utdelning som möjligt i stället.

Är utdelning skattefritt?

Huvudregeln är att utdelning på en näringsbetingad andel är skattefri (24 kap. 35 § IL). Läs mer om när en andel i en utländsk juridisk person kan vara näringsbetingad.

En förutsättning för att en andel ska vara en näringsbetingad andel är att den ägs av en sådan juridisk person som räknas upp i 24 kap. 32 § IL (ägarföretaget). Läs om ägarvillkoret. Om ett företag erhåller en rätt till utdelning på aktier som företaget inte äger kan utdelningen inte blir skattefri (HFD 2012 not. 32, mål nr 939-12).

Är utdelning skattepliktig?

ska ansöka om godkännande för F-skatt och registrera sig för moms och som arbetsgivare. De uppgifter som du anger i ansökan ligger till grund för hur mycket preliminär skatt företaget ska betala per månad. I tjänsten kan du också registrera bolaget för moms och som arbetsgivare.

bolag fördelas vinsten till aktieägarna genom utdelning. Utdelningen beskattas hos aktieägaren som inkomst av kapital. Särskilda regler gäller för fåmansföretag. En ägare som arbetar i bolaget är anställd och lönen beskattas på samma sätt som för anställda som inte har aktier. Bolagsskatten på 20,6 % (från 1 januari 2021) är den skatt som aktiebolaget betalar för sin vinst.

Är det bättre att ta utdelning än lön?

När du tar ut lön från ditt aktiebolag så räknas den summan in i ditt trygghetssystem hos till exempel Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Men du betalar å andra sidan vanligtvis mer skatt och avgifter på de pengarna än du gör på utdelning som endast har 20 procent skatt upp till en viss gräns (gränsbeloppet). 

Hur betalas utdelning ut?

Klicka på bilden för att komma till Avanzas analyslistor för utdelningar.

Rätt och slätt är aktieutdelning något som ett företag med stor vinst ger sina aktieägare. Här handlar det oftast om stora företag med många anställda som varit med i massor av år. Givetvis finns det som vanligt undantag, samt vissa typer av bolagskonstellationer som egentligen inte skulle ägna sig åt aktieutdelningar. I vilket fall handlar detta om att ett bolag som uppvisar en vinst i årsredovisningen, vill ge vissa del av denna till sina aktieägare.

Oftast handlar det om en del av vinsten, då den större delen oftast går till utveckling och expansion av företaget och dess verksamhet. En del gånger kan det också handla om att företaget bara ger en del av vinsten i utdelning, med anledning av att de vill skapa en buffert och ett reservkapital för att säkra företagets framtid i händelse av några dåliga år. Det som inte delas ut blir kvar i företagets eget kapital.

Vi har även en hel artikel om nackdelar med utdelningsaktier. Läs den gärna, jag tror du kommer tycka den är intressant.

När en aktieutdelning i ett företag ska ske, är detta något som styrelsen tar upp som ett förslag. Om styrelsen med majoritet anser att en utdelning ska ske, kommer detta skickas vidare till en kommande bolagsstämma. På en bolagsstämma är det sedan aktieägarna som röstar ja eller nej till detta förslag. Alltså är det aktieägarna själva som bestämmer om de ska ge sig själva mera pengar, eller om pengarna ska kvarstå i företaget. Här kommer det också att beslutas om hur stor denna utdelning ska vara och vad den ska bestå i.

I de allra flesta fall kommer en utdelning att vara i form av kontanter. Dock finns det, hypotetiskt sett, inga som helst juridiska hinder att ge utdelning i annan form. Här kommer det enda som krävs vara att företaget som beslutar om en utdelning äger det som ska delas ut.

  • Aktieutdelningsbelopp: Det totala beloppet som ska delas ut i aktieutdelning till aktieägarna.
  • Utspädningseffekt: En minskning av aktieägarnas andel av företaget som kan uppstå vid en nyemission av aktier.
  • Aktieutdelning per aktie: Beloppet av aktieutdelning som ska betalas ut per aktie.
  • Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?

    Reglerna gäller för inkomståret 2022. Beloppen och procentsatserna ändras varje år. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag deklarerar du på blankett K10.

    Utdelningen från dina aktier kan komma att beskattas i både inkomstslagen kapital och tjänst. Utdelning upp till en viss gräns beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent (30 procent på 2/3 av utdelningen). Den del som överstiger denna gräns (som kallas gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget tjänst.

    Är utdelning bättre än lön?

    Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

    Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

    Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

    Är utdelning lön?

    För att kunna ta utdelning krävs vinst i bolaget som bolaget betalar bolagsskatt på och väldigt många får nog vara nöjda om de har inkomster i bolaget som ger en hygglig lön. Och lön ska alltid vara förstahandsvalet. Först när du har lön från bolaget (eller inkomster från annat håll, t ex pension eller annan anställning) upp till brytpunkten för statlig skatt (613 900 inkomstår 2023) så blir det intressant att avstå från lön från bolaget. Då blir det nämligen bättre att låta bolaget skatta fram en vinst (med 20,6% bolagsskatt) och sedan dela ut pengarna till dig med bara 20% kapitalskatt.

    Tack vare jobbskatteavdrag, grundavdrag, nivån på arbetsgivaravgifterna och för att en lön ger pensionsgrundande och sjukpenninggrundande inkomst vinner lönealternativet före utdelningsalternativet så länge du inte kommer över brytpunkten för statlig skatt.

    När är utdelning skattefri?

    Svenska Röda Korset och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

    Dessa cookies behövs för att webbplatsen ska fungera tekniskt och funktionellt och måste därför accepteras för att kunna besöka sidan.

    Vem betalar in skatt på utdelning?

    Utdelning är en form av inkomst som en andelsägare får. Normalt sett lämnas en utdelning med kontanta medel, men den kan även vara i form av tillgångar och olika förmåner. Det vanligaste fallet är aktieutdelning.

    Aktieutdelning är utbetalning av tillgångar i ett aktiebolag till dess aktieägare. Utdelningen är ett sätt för bolaget att ersätta de personer som har investerat kapital i verksamheten.

    De flesta nystartade och växande bolag avstår helt från aktieutdelning i starten för att istället lägga pengarna på expansion och lönsamhet.

    För avstämningsbolag registrerade i Sverige ska alla aktieägare som finns i aktieboken senast avstämningsdagen ha rätt till aktieutdelning.

    Med avstämningsbolag menas aktiebolag vars aktier är registrerade i ett avstämningsregister. Exempel på sådana är börsbolag eller andra bolag som planerar att ha ett stort antal aktieägare. De ska även vara anslutna till värdepapperscentralen Euroclear Sweden AB.

    Avstämningsdagen är dagen då aktieboken stäms av. Den som finns registrerad där får utdelning.

    Det finns vissa regler som föregår en förestående aktieutdelning.

    Inför årsstämman, efter upprättat bokslut, lägger bolagsstyrelsen fram ett förslag till aktieutdelning och om hur stor del av vinsten ska delas ut.

    Förslaget ska vara motiverat och taget med hänsyn till bolagets ekonomiska situation och framtida utveckling. Revisorn godkänner eller avslår förslaget. På årsstämman röstar alla delägare och beslutar om utdelning och utdelningsdag.

    Hur mycket betalar man i skatt på utdelning?

    Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

    Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

    Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

    Hur mycket skatt betalar man på vinstutdelning?

    2022-01-13 tar jag emot en utdelning på 100 000 kr där hela summan ryms inom mitt utdelningsutrymme. Det betyder att jag på denna inkomst är skyldig att deklarera och betala in en skatt på 20% det vill säga 20 000 kr.