:

Vad menas med Adresslåset?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med Adresslåset?
  2. Vad kostar Adresslåset?
  3. Måste man göra Adressändra på adressändring?
  4. Varför spärra adressändring?
  5. Är flyttanmälan och adressändring samma sak?
  6. Vad händer om någon skriver sig på min adress?
  7. Måste man betala för adressändring?
  8. Vad är skillnad mellan folkbokföring och adressändring?
  9. Hur lång tid har man på sig att adressändra?
  10. Hur vet man om man blivit kapad?
  11. Vad händer om man inte gör adressändring?
  12. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
  13. Hur gör man lättast en adressändring?
  14. Hur får jag bort en person från min adress?
  15. Hur långt innan man flyttar ska man göra adressändring?

Vad menas med Adresslåset?

Adressändring är en tjänst från Svensk Adressändring AB som gör det enkelt att anmäla flytt och samtidigt meddela postutdelare om att du har bytt adress – oavsett om det gäller permanent eller under en begränsad period.

På adressändring.se kan du göra adressändring gratis samtidigt som Svensk Adressändring AB meddelar skatteverket att du ska flytta. Det Svensk Adressändring AB tjänar pengar på är när man som privatperson eller företag beställer eftersändning av post, pausar posten eller beställer tillfällig adressändring.

Svensk Adressändring AB erbjuder även gratistjänsten Adresslåset, vilket skyddar dig mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post.

Vad kostar Adresslåset?

Tjänsten Självbevakning kostar 159 kronor om året. Enligt Ratsit har 100 000 personer köpt den. Det innebär att Ratsit tjänat 16 miljoner. Den ”tunga” delen av självbevakningen är Ratsits ID-skydd.

Men trots att du köpt ID-skyddet ska du inte tro att Ratsit för den sakens skull skyddar dina personuppgifter. Inte ens på sin egen sajt. Vem som helst kan kolla upp dig på Ratsit utan att du har en aning om det. För en 50-lapp till kan en bedragare dessutom komma åt ditt personnummer.

Måste man göra Adressändra på adressändring?

Konsumentenheten vill varna för Svensk Adressändring AB

Ska du genomföra en adressändring så är det en adressavisering du gör till Skatteverket och det gör du genom att klicka dig vidare till Adressaviserings webbplats. Tjänsterna där är helt kostnadsfria.

Varför spärra adressändring?

Vill du aktivera adresslåset går du in på Adressändrings hemsida och anger e-postadress samt telefonnummer. Därefter låser du genom att signera med ditt BankID eller mobilt BankID.

Så snart signeringen är klar har låset aktiverats. Vill du avaktivera låset loggar du in på Mina Sidor hos adressändring, därefter väljer du att inaktivera låset och signerar med BankID.

Hos Skatteverket är proceduren liknande, då du loggar in med e-legitimation på Skatteverkets hemsida och sedan väljer att aktivera tjänsten Spärr för obehörig adressändring. Endast privatpersoner kan använda denna tjänst och den börjar gälla så snart du fått en kvittens i inloggningen.

Är flyttanmälan och adressändring samma sak?

  • Flyttanmälan görs elektroniskt hos Skatteverket. Alternativt kan du skriva ut Skatteverkets flyttanmälansblankett och skicka den per post eller besöka ett servicekontor för att fylla i blanketten.
  • Om du väljer den elektroniska vägen sker registreringen snabbare, i regel samma dag. Per post kan det däremot behövas några arbetsdagar.
  • Anmälan är kostnadsfri och ska göras senast en vecka efter flyttdatum.
  • Om du anmäler i tid gäller din nya adress från och med din inflyttningsdag, om du överskrider tidsgränsen gäller adressen från och med anmälningsdagen.
  • Dina nya adressuppgifter förmedlas härifrån vidare till vissa centrala myndigheter, exempelvis Försäkringskassan, Migrationsverket och Centrala studiestödsnämnden.
  • Därtill får många företag, såsom större banker och försäkringsbolag dina nya uppgifter. Se ändå till att själv kontakta företag, organisationer och privatpersoner, för att meddela dem om din adressändring.

Enligt svensk lag ska du vara folkbokförd där du bor - men vad innebär det i praktiken? Där du bor är den plats på vilken du spenderar din dygnsvila, där du sover. Därför kan du inte vara folkbokförd vid en postbox eller liknande. Om du har dubbel bosättning, exempelvis spenderar arbetsveckan i Stockholm men bor på helgerna i Göteborg, gör Skatteverket sin bedömning utifrån din livssituation.

Att du är folkbokförd på rätt adress är av stor betydelse - dina samhälleliga rättigheter och skyldigheter påverkas - exempelvis var du ska rösta och betala skatt. Vidare påverkas samhällsplaneringen generellt, exempelvis var det ska byggas nya bostäder och hur skolor och äldreomsorg ska planeras.

Vad händer om någon skriver sig på min adress?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Måste man betala för adressändring?

Adressändring eller flyttanmälan är kopplad till folkbokföringen och är obligatoriskt för dig som byter adress. Förutom att det innebär att viktig post från olika myndigheter anländer till rätt adress påverkar det även var du ska rösta och betala skatt.

Eftersändning av post görs hos Svensk Adressändring AB mot en avgift och är helt frivilligt. Genom att beställa eftersändning säkerställer du att post från privatpersoner, företag och organisationer du har varit i kontakt med kommer till rätt adress efter att du flyttat. Det kan exempelvis vara viktigt för att inte riskera att fakturor förfaller eller att dina uppgifter hamnar i fel händer.

För dig som inte vill betala för eftersändning är det viktigt att du själv meddelar din nya adress till de företag, organisationer och personer som kan tänkas försöka nå dig.

Vad är skillnad mellan folkbokföring och adressändring?

  • Anmäl flytt för dig själv och övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet.

Här kan du se Skatteverkets film om hur du gör en flyttanmälan på webben.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket.

Använd tjänsten Flyttanmälan – då tar vi emot din anmälan direkt.

Hur lång tid har man på sig att adressändra?

Den grundläggande registrering som sker av den svenska befolkningen kallas för folkbokföring. Hur den går till regleras av Folkbokföringslagen. I samband med flytt, giftermål eller namnbyte ska du vända dig till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Saker som påverkas är bland annat var du betalar skatt, rättighet till olika bidrag och var du ska rösta.

Inom folkbokföringen finns en grundregel som säger att du ska bokföras där du bor, oavsett vem som är ägare till den aktuella bostaden. Du kan till exempel vara inneboende hos någon annan och inte själv äga bostaden, men ändå vara folkbokförd på adressen. Skatteverkets definition är att du anses vara bosatt på den adress där du regelbundet sover för natten.

Hur vet man om man blivit kapad?

Identitetsstöld och identitetskapning har blivit allt vanligare i och med den tekniska utvecklingen och vår ökade användning av internet. Identitetskapning innebär att någon stjäl dina personuppgifter för att till exempel handla, teckna abonnemang eller utnyttja krediter i ditt namn.

Kontakta omedelbart din bank, ditt försäkringsbolag och polisanmäl på 114 14.

Vad händer om man inte gör adressändring?

Neobo Fastigheter AB har blivit godkänt för notering på Nasdaq First North Premier Growth Market. Första dag för handel är den 10 februari 2023. Bolagsbeskrivningen inkluderar information om fastighetsbeståndets värdering per 31 december 2022 samt Neobos finansieringsvillkor och är tillgänglig på bolagets hemsida.

En extra bolagsstämma i SBB beslutade den 21 december 2022 att dela ut samtliga SBB:s aktier i Neobo till SBB:s A- och B-aktieägare enligt styrelsens förslag. Utdelningen genomfördes den 30 december 2022.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Det är olagligt att folkboföra sig på fel adress

Hur gör man lättast en adressändring?

En flyttanmälan ändrar din folkbokföringsadress, vilket påverkar myndighetsutskick. Det kan exempelvis vara från Pensionsmyndigheten, CSN eller Skatteverket. Din bostadsort påverkar ofta din skatt eftersom du betalar kommunalskatt i kommunen där du bor. Folkbokföringen påverkar också vilken vallokal du ska gå till för att rösta i allmänna val och kan också påverka bostadsbidrag, barnbidrag och liknande.

Hur får jag bort en person från min adress?

Med tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du göra det här:

  • Se vilka personer som är folkbokförda på samma adress som du själv.
  • Meddela oss om någon av personerna är felaktigt folkbokförd på din adress.

Lämna så mycket information som du kan eftersom det hjälper oss att snabbare rätta felet. Du behöver inte veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd på din adress när du använder den här tjänsten. Genom att du använder tjänsten kan vi snabbt identifiera och åtgärda ett eventuellt fel. För att använda denna tjänst behöver du vara folkbokförd i Sverige, över 18 år och ha en e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation kan du använda den oinloggade tjänsten Meddela felaktig folkbokföring.

I tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du se vilka personer som är folkbokförda på din egen adress och meddela oss om något är fel.

Hur långt innan man flyttar ska man göra adressändring?

  • Flyttanmälan görs elektroniskt hos Skatteverket. Alternativt kan du skriva ut Skatteverkets flyttanmälansblankett och skicka den per post eller besöka ett servicekontor för att fylla i blanketten.
  • Om du väljer den elektroniska vägen sker registreringen snabbare, i regel samma dag. Per post kan det däremot behövas några arbetsdagar.
  • Anmälan är kostnadsfri och ska göras senast en vecka efter flyttdatum.
  • Om du anmäler i tid gäller din nya adress från och med din inflyttningsdag, om du överskrider tidsgränsen gäller adressen från och med anmälningsdagen.
  • Dina nya adressuppgifter förmedlas härifrån vidare till vissa centrala myndigheter, exempelvis Försäkringskassan, Migrationsverket och Centrala studiestödsnämnden.
  • Därtill får många företag, såsom större banker och försäkringsbolag dina nya uppgifter. Se ändå till att själv kontakta företag, organisationer och privatpersoner, för att meddela dem om din adressändring.

Flyttanmälan ska göras senast en vecka efter flytten och det hela är avgiftsfritt. Gör du anmälan inom den här tidsperioden gäller din nya adress från dagen du flyttade in. Överskrider du tidsgränsen i fråga gäller den nya adressen från och med anmälningsdagen.