:

Hur fungerar Företagsleasing av bil?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar Företagsleasing av bil?
 2. Är det värt att leasa bil på företaget?
 3. Vilka regler gäller för företagsbil?
 4. Vem äger bilen vid Företagsleasing?
 5. Vem står bilen på vid leasing?
 6. Är Företagsleasing bra?
 7. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 8. Får man åka privat med firmabil?
 9. Får man dra hela momsen på Leasingbil?
 10. Varför är Företagsleasing billigare?
 11. Vad händer om Leasingbil går sönder?
 12. Får andra köra min Leasingbil?
 13. När lönar det sig att leasa?
 14. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
 15. När lönar det sig att ha förmånsbil?

Hur fungerar Företagsleasing av bil?

Vanligen betalar man en första förhöjd hyra/leasingavgift i samband med ett nytt leasingavtal. Hos Wasa Kredit kan du även välja att periodisera den förhöjda hyran över en längre period. Se Stafflad leasing.

Bonus malus är en fordonsskatt som trädde i kraft den 1 juli 2018. Bonus malus var ett system som gav straffskatt eller bonus på nyregistrerade bilar beroende på hur miljövänlig bilen är. Sedan 8 november 2022 råder endast malus-regler. Bilar som drivs med bensin eller diesel omgärdas även fortsättningsvis av malus, en förhöjd fordonsskatt som kan öka skatten med flera tusenlappar om året.

Bonus malus-systemet gäller nyinköp av lätta fordon som registrerades efter den 1 juli 2018.

Om företaget som leasar bilen även betalar för drivmedlet blir förmånsvärdet, som du får betala skatt för, högre. Drivmedelsförmånen värderas enligt nuvarande skatteregler till 1,2 gånger marknadsvärdet inkl. moms. Efter skatt är kostnaden per mil ändå lägre än om man kör egen bil. Se även Förmånsvärde.

Fleet är den engelska benämningen på vagnpark.  Se Vagnpark/Vagnparksfinansiering.

Finansiell leasing innebär att leasetagaren betalar en fast månadskostnad till leasegivaren och att företaget som leasar bilen själv tar ansvar för fordonet, inklusive drivmedel och underhåll. Det här är den vanligaste typen av leasing i Sverige. Se även Operationell leasing.

När en leasingbil används för privat bruk i mer än ringa omfattning (högst 10 tillfällen per år med en sammanlagd körsträcka på maximalt 100 mil) uppstår en förmån som är skatteskyldig. Bilförmånen bestäms vid anskaffningen och utgår från vald bilmodell.

Läs mer om hur förmånsvärde räknas ut

Är det värt att leasa bil på företaget?

Leasing är bekvämt, praktiskt taget allting kan ingå i avtalet och du behöver bara ha en enda kontaktpunkt för allt ifrån service till däckbyte och försäkring – till en fast månadskostnad. Lite dyrare visserligen, men man behöver inte fokusera på det som händer kring bilen och den håller toppskick. Detta kan vara det mest förmånliga sättet att ha bil för företaget eftersom bilen inte belastar balansräkningen och hela leasingkostnaden kan dras av plus hälften av momsen vid operationell leasing och mestadels även vid finansiell leasing.

Leasingbil är en kostnad – att köpa bil en tillgång. Den totala kostnaden för en tjänstebil påverkas av många olika saker som värde, miljöklass, modell, antal mil som kommer att köras per år. Val av finansieringsform är viktigt eftersom man egentligen väljer hur detta ska se ut i företagets bokföring. Var blir det mest lönsamt att placera bilen, är frågan. Som kostnad eller tillgång.

Vilka regler gäller för företagsbil?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Vem äger bilen vid Företagsleasing?

Leasing kan bäst beskrivas som en form av långtidshyra där du som privatperson eller företag hyr en produkt, i detta fall en bil, istället för att köpa den. Med andra ord är det alltså ett finansbolag som äger bilen, medan du under avtalsperioden hyr och använder den.

Vem står bilen på vid leasing?

Här får du svar på våra vanligaste frågor.Du hittar fler frågor och svar under respektive kategori. Hittar du inte svaret på din fråga eller om något verkar oklart så tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig!

Är Företagsleasing bra?

Ska mitt företag köpa eller leasa tjänstebilen? Svaret på frågan beror på säger Företagarnas jurist Karin Berggren.

Företagarnas jurist, Karin Berggren. Foto: Oskar Omne.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Får man åka privat med firmabil?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

Får man dra hela momsen på Leasingbil?

Den vanligaste formen av billeasing är idag finansiell leasing. Finansiell leasing innebär att de ekonomiska fördelar och risker som förknippas med ägandet av bilen i allt väsentligt överförs från leasinggivare till leasingtagare. Den formella äganderätten finns dock kvar hos leasinggivaren.

Varför är Företagsleasing billigare?

Med restvärde vilket ger en lägre månadsbetalning och möjlighet att byta till ny bil oftare. Generellt det enklaste och mest ekonomiska sättet att finansiera företagets bilar.

Vad händer om Leasingbil går sönder?

Att ha en leasingbil är väldigt likt att ha en egen bil men man kan inte bortse från att det trots allt finns en del skillnader. Om man använder Mitsubishi privatleasing kan man använda bilen precis som man använder sin vanliga bil, men man betalar bara en fast summa där allt utom drivmedlet ingår. En annan sak som man bör tänka på är att man i regel bara får använda bilen för att köra ett visst antal mil under leasingtiden. Det är för att bilen inte ska slitas alltför mycket och förlora för mycket i värde. Om man kör mer än tillåtet kan man få betala höga avgifter.

Får andra köra min Leasingbil?

FRÅGOR OCH SVAR

Vad är begagnatleasing? Begagnatleasing är leasing av en begagnad bil, i vårt fall vår produkt ALD Release som är tillgänglig för både företag och privatpersoner samt i två olika leasingformat; ALD Release Basic och ALD Release Plus.

När lönar det sig att leasa?

Jag har en bil som är alldeles för liten, men vill gärna leasa typ en Ford Kuga PHEV för att kunna få plats med familj och allt. Det enda som håller mig tillbaka är oron om att man kommer åka dit på räntehöjningar.

Med tanke på stigande räntor känns det riskabelt. Vad tycker ni? Är det läge att leasa nu?

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

Hej, jag har ett fast jobb redan. En bra lön jag lever på. Men jag har även ett AB från årsskiftet (enskild firma sen 2004). Vill skaffa lite finare bil som står på företaget och undrar lite över förmånsbeskattningen.

Ex. på hur förmånsvärde och skatt ser ut: Förmånsvärde per månad netto 6 546 kr Förmånsvärde per månad brutto 13 092 kr Förmånsvärde per år netto 78 550 kr Förmånsvärde per år brutto 157 100 kr Marginalskatt 50 % Bilen går på ca 850kkr.

När lönar det sig att ha förmånsbil?

Om arbetsgivaren låter dig använda en tjänstebil privat kallas det förmånsbil.  Att du själv får använda bilen privat räknas som en förmån och du som förare betalar inkomstskatt för förmånen. Håll reda på hur mycket du kör i tjänsten och privat. Tänk på att reglera i avtal vad som ska gälla om du får använda tjänstebilen även för privat bruk.

Arbetsgivaren är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö när du använder bilen i tjänsten.