:

Vilka regler gäller för friskvård?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka regler gäller för friskvård?
  2. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  3. Vad kan jag använda mitt friskvårdsbidrag till?
  4. Vad räknas som friskvård enligt skatteverket?
  5. Är fotvård friskvård?
  6. Är massage friskvård?
  7. Är thaimassage friskvård?
  8. Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?
  9. Hur ska ett kvitto för friskvård se ut?
  10. Är ansiktsmassage friskvård?
  11. Är bindvävsmassage friskvård?
  12. Måste man ha kvitto för friskvårdsbidrag?
  13. Får man ta fotvård som friskvård?
  14. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
  15. Kan man få friskvård retroaktivt?

Vilka regler gäller för friskvård?

Nej, inte enligt lagen eller centrala kollektivavtal. Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om ni ska ha någon friskvårdstid, oftast en timme. Har ni ingen sådan tid? Då kan ni välja att driva det i er fackklubb eller gå ihop några kollegor och lyfta frågan med chefen. Det finns en massa argument att föra fram.

Arbetsplatsen får friskare anställda. Därmed minskar företagets kostnader för sjukskrivningar. Motion gör oss piggare. Då blir vi också mer effektiva och nöjda på jobbet. Om de anställda får generösa villkor för friskvård förbättrar det arbetsgivarens rykte och det kan få fler att söka sig till företaget. Bara för att nämna några plus.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

En härlig massage som väcker liv i trötta muskler.

Bli väl omhändertagen under vår klassiska massage! Den ökar cirkulationen, lugn- och ro hormonet oxytocin utsöndras och ökar välbefinnandet, löser även upp spänningar och kroppen blir allmänt avslappnad.

Vad kan jag använda mitt friskvårdsbidrag till?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Vad räknas som friskvård enligt skatteverket?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Är fotvård friskvård?

Behandlingen för dig som vill ha riktigt fina och fräscha fötter! Denna behandling kan du även nyttja som friskvård.

I behandlingen ingår: Mjukgörande fotbad eller våtinpackning, borttagning av förhårdnader och liktornar. Filning av hälar, nagelklippning, rensning av nagelband, polering av nagelplatta och avslutande lätt fotmassage.

SalongsbonusVarje krona blir poäng, bådebehandlingar & produkter.Läs mer

Är massage friskvård?

Är du en av dem som inte nyttjar ditt friskvårdsbidrag? I så fall är det tid att tänka om. Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Hagabadet har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att spendera sitt friskvårdsbidrag på.

Att få friskvårdbidrag från sin arbetsgivare är en förmån som ska ge möjlighet till hälsa och motion. Vad som gäller för ditt friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som i sin tur utgår från skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.

Är thaimassage friskvård?

TTELA – före detta Trollhättans Tidning och Elfsborgs Läns AllehandaChefredaktör och ansvarig utgivare: Fredrik Hofflander

Adress: TTELA, Drottninggatan 7, 461 32 Trollhättan

Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Hur ska ett kvitto för friskvård se ut?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Är ansiktsmassage friskvård?

0793-505909

Unna dig en härligt avslappnande ansiktsmassage! En effektiv behandlingsmetod för dig som vill komma ner i varv.Tyvärr godkänner skatteverkets regler för friskvård inga skönhetsbehandlingar så som exempelvis resultatinriktade ansiktsbehandlingar, frans- och brynfärgning mm. Dock är massage/anti-stress en avdragsgill friskvård och här kan du läsa om de härliga ansiktsmassager vi erbjuder.

Är bindvävsmassage friskvård?

Har du friskvårdsbidrag på ditt jobb? Grattis. Du låter väl inte det brinna inne? Det kan vara svårt att veta vad som räknas som friskvård – och vad som inte gör det. Här får du exempel på vad du kan få bidrag för – plus vetskap om några av Svenssons roligaste försök till friskvårdsbidrags-ansökningar.

Friskvårdsbidrag är en populär förmån på Sveriges arbetsplatser och omkring 2,7 miljoner svenskar delar varje år på 4,2 miljarder kronor i friskvårdsbidrag. En del får bidrag på flera tusenlappar medan andra inte får någonting. Snittbidraget uppgår till 1 500 kronor, enligt statistik från förmånsadministratören Benify. Läs också: Stillasittande ökar cancerrisken

Måste man ha kvitto för friskvårdsbidrag?

Exempel på skattefri motion är gymnastik, motionsdans, styrketräning, spinning, simning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash samt lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Andra former för utövande av motion och annan friskvård är till exempel tai chi, qigong och så kallad kontorsmassage. 

För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Får man ta fotvård som friskvård?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som förebygger och boostar hälsan. Med detta menas enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning. För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Kan man få friskvård retroaktivt?

Som de flesta vet kan arbetsgivare bjuda sina anställda på skattefri motion och friskvård. Detta både i form av friskvårdsbidrag (när de anställda själva väljer sina aktiviteter) och så kallade naturaförmåner (när arbetsgivaren bestämmer aktiviteten).

Maxbeloppet för det skattefria friskvårdsbidraget är 5 000 kronor per anställd och kalenderår.