:

Vad räknas som friskvård?

Innehållsförteckning:

  1. Vad räknas som friskvård?
  2. Vad kan man köpa med friskvård?
  3. Är massage friskvård?
  4. Är fotvård friskvård?
  5. Vad ingår i friskvård 2023?
  6. Är fiske friskvård?
  7. Är kiropraktor friskvård?
  8. Är personlig träning friskvård?
  9. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
  10. Kan man köpa löparskor på Friskvårdsbidraget?
  11. Har alla jobb friskvård?
  12. Är Healing friskvård?
  13. Kan man köpa skor för Friskvårdsbidraget?
  14. Är samtalsterapi friskvård?
  15. Är glasögon friskvård?
  16. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  17. Vad är friskvård för arbetsgivaren?
  18. Vad är friskvård för anställda?
  19. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  20. Vad är ett friskvårdsbidrag?
  21. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  22. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  23. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Vad räknas som friskvård?

Friskvård är till för att må bättre och undvika sjukdomar. Arbetsgivaren kan göra avdrag för motion, kostråd, massage och andra hälsoinsatser för anställda. Allt fler arbetsplatser har tillgång till träningslokaler. Det blir vanligare att arbetsgivaren erbjuder rökavvänjning, gratis frukt och fria läkarbesök. Somliga arbetsgivare erbjuder även möjlighet till friskvård på arbetstid.

För arbetsgivaren – som betalar sjuklön och drabbas av minskad produktion när de anställda blir sjuka – är sådana investeringar ofta lönsamma.

Vad kan man köpa med friskvård?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Är massage friskvård?

Klassisk massage kallas ofta svensk massage utomlands och går ut på att lindra muskelspänningar med hjälp av tekniker såsom knådningar, cirkulerande tryck, töjningar och tapotement (en knackanderörelse med sidan av handen).  

Förebyggande massagebehandlingar av enklare slag utförda av naprapat, fysioterapeut eller kiropraktor är godkända friskvårdsaktiviteter. Behandlingar som syftar till att rehabilitera skador är dock inte godkända.  

Akupressur kallas akupunktur utan nålar, och är en mjuk behandlingsform där akupressören trycker med fingrarna på olika punkter för att uppnå smärtlindring.  

Är fotvård friskvård?

Denna behandlingen är momsbelagd och rekommenderas för företagsfriskvård.

Behandlingen börjar med ett skönt fotbad, klippning och slipning av naglar. Eventuella förhårdnader avlägsnas och avslutas med en skön fotmassage.

Vad ingår i friskvård 2023?

Ett friskvårdsbidrag är ett fast belopp som arbetsgivare ger till en anställd att spendera på hälsorelaterade aktiviteter. Det erbjuds vanligtvis som en årlig budget till varje anställd. Bidraget kan användas för att betala för exempelvis:

Är fiske friskvård?

Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Är kiropraktor friskvård?

Enligt skatteverket så gäller nedan. Du som patient skall alltså inte utnyttja ditt friskvårdsbidrag hos oss som är Leg. kiropraktorer, utan diskutera med din arbetsgivare angående möjligheten att få hjälp med förebyggande behandling enligt skatteverkets tolkning istället för att du utnyttjar ditt friskvårdsbidrag Samma pengar för arbetsgivaren. Vi som kiropraktorer behandlar både akuta tillstånd samt arbetar även förbyggande (behandling, rehab, kostråd, ergonomi etc) och har en stor del av patienter som kommer på regelbunden konsultation för att må så bra som det bara går……..

Om du och din arbetsgivare är överens om att du behöver förebyggande åtgärder för att kunna behålla din arbetsförmåga eller att du behöver rehabilitering för att komma tillbaka i arbete så kan din arbetsgivare betala din kiropraktikbehandling och det är skattefritt för dig som anställd. Du måste dock ha godkännande av din arbetsgivare.

Är personlig träning friskvård?

Som arbetsgivare kan du hjälpa de anställda att komma igång genom att påminna dem om friskvårdsbidraget eller andra motionsförmåner som hjälper dem att få en kickstart. Normalt ska alla förmåner som personal får till följd av sin anställning beskattas – men det finns vissa undantag – som exempelvis personalvårdsförmåner som motion.

Eftersom reglerna om personalvårdsförmåner (som t ex motion) enbart gäller anställda, får den som är enskild näringsidkare eller delägare i handelsbolag inte dra av kostnaderna för egen motion och friskvård. Dessa räknas ju inte som anställda i sina respektive företag. Jobbar du i ditt eget aktiebolag anses du däremot vara anställd och får dra av kostnaderna för skattefri motion.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Exempel på skattefri motion är gymnastik, motionsdans, styrketräning, spinning, simning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash samt lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Andra former för utövande av motion och annan friskvård är till exempel tai chi, qigong och så kallad kontorsmassage. 

För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Kan man köpa löparskor på Friskvårdsbidraget?

En djupdykning i 2019 års statistik kring det populära friskvårdsbidraget gav en hel del intressanta insikter, som till exempel:

  • Genomsnittet för den summa som erbjöds i friskvårdsbidrag 2019 var 3 001 kr.
  • Ca 55% av de anställda nyttjade sitt friskvårdsbidrag.
  • De som nyttjade sitt bidrag använde i snitt 84% av summan.

Den bransch som har det högsta friskvårdsbidraget är bank & försäkring med i genomsnitt 3 461 kr, medan offentlig sektor hamnar i botten med 2 216 kr. Högre belopp ger generellt ett ökat nyttjande. Den magiska summan där mer än hälften av medarbetarna tycker att det är värt att nyttja sitt friskvårdsbidrag verkar ligga på 3000 kr.

Förutom att höja friskvårdsbidraget, vad kan man som arbetsgivare göra för att få fler anställda att använda sitt friskvårdsbidrag? Såhär säger Johanna Helinder, Area Manager Health & Wellness på Benify:

– Kommunikation är A och O. Efter ett mejl eller en push där de anställda påminns om att de har friskvårdsbidrag kvar att nyttja märker vi direkt att fler loggar in och beställer friskvårdstjänster i våra portaler. Det är också viktigt att lyfta fram att bidraget inte bara kan användas till att träna på gym, utan även till exempel massage eller kostrådgivning.

Att fysiskt aktivitet har positiva effekter på hälsan är ingen hemlighet. Träning kan också vara bra på fler sätt, säger Johanna:

Har alla jobb friskvård?

Det finns ingen lagstiftad eller centralt kollektivavtalad skyldighet för arbetsgivare (och därmed rättighet för dig som anställd) att erbjuda friskvårdsförmåner. Det är alltså upp till varje arbetsgivare att besluta om det ska erbjudas de anställda. 

Det som är viktigt är att alla på arbetsplatsen har samma möjlighet att få del av en friskvårdssatsning. Om det finns en facklig och medlemmarna tycker detta är en viktig fråga, kan klubben genom sin rätt till inflytande försöka påverka till att få en sådan förmån.

Är Healing friskvård?

Att massage är friskvård vet varje arbetsgivare med självaktning. Däremot är det få som känner till att även alternativmedicin som zonterapi och healing är avdragsgill.

Att se till att personalen håller sig frisk är en bra investering, som dessutom är avdragsgill. Möjlighet till friskvård i form av motion och massage på arbetstid är mer regel än undantag på de flesta företag sedan flera år.Men människor är olika och därför kom Skatteverket med nya så kallade styrsignaler för två år sedan, direktiv som är relativt okända. Det handlar om friskvård. Vi har inte detaljreglerat varje enskild form men syftet att det ska vara stressreducerande för den enskilde är viktigast, säger Mikael Sindahl, på Skatteverket i Stockholm.Det Skatteverket vill uppnå är att människor ska få välja den behandling som passar just dem bäst. Behandlingar som förebygger och motverkar ömma och stela axlar, nackar och ryggar är därmed skattefria.\"Dessutom kan behandlingarna också ha positiva effekter för personer som har sömn- och koncentrationssvårigheter orsakade av stress på arbetsplatsen,\" skriver Skatteverket.Skatteverket ger flera exempel: akupressur, kinesiologi, zonterapi, taichi, qigong, floating, med mera.Mikael Sindahl poängterar att det inte är detaljstyrt vad som får räknas till skattefri annan friskvård, även healing och rosenterapi ingår. Det gäller att ha vidsynta och kloka arbetsgivare. Det är de som får bestämma i första hand vad deras personal får använda sina friskvårdspengar till.Fotnot: Läs mer på www.skatteverket.se (rättsinformation, skatteverkets ställningstagande, år 2005, arbetsgivarområdet, 20050427, paragraf 4.1).

Kan man köpa skor för Friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Maxgränsen för vad friskvårdsbidraget får vara under ett år är 5000 kr per anställd. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om han/hon vill erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag och i så fall hur mycket. Det är aldrig möjligt som anställd att kräva detta bidrag från sin arbetsgivare även om det är en förmån som vi tycker borde finnas för alla anställda för att bidra till en mer välmående arbetsplats och bättre hälsa.

Är samtalsterapi friskvård?

Hälsofrämjande aktivitet i syfte att förebygga arbetsrelaterad ohälsa.

Som anställd har du möjlighet att ägna en arbetstimme per vecka till friskvårdsaktivitet, så kallad friskvårdstimme. Friskvårdstimmen kan inte sparas för senare uttag och är inte flextidsgrundande. Friskvårdstimmen kan nyttjas när verksamheten så tillåter och tidpunkten ska godkännas av närmaste chef. Får användas i anslutning till arbetets början eller slut, men ska användas inom normalarbetsdag 8 timmar.  

Är glasögon friskvård?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Vad är friskvård för arbetsgivaren?

Friskvård är till för att må bättre och undvika sjukdomar. Arbetsgivaren kan göra avdrag för motion, kostråd, massage och andra hälsoinsatser för anställda. Allt fler arbetsplatser har tillgång till träningslokaler. Det blir vanligare att arbetsgivaren erbjuder rökavvänjning, gratis frukt och fria läkarbesök.

Vad är friskvård för anställda?

Friskvård är till för att må bättre och undvika sjukdomar. Arbetsgivaren kan göra avdrag för motion, kostråd, massage och andra hälsoinsatser för anställda.Allt fler arbetsplatser har tillgång till träningslokaler.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

Vad är ett friskvårdsbidrag?

  • Friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

  • Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

  • Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

  • Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.