:

Hur fungerar skatten på ett ISK konto?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar skatten på ett ISK konto?
  2. Hur räknar man ut skatt på ISK?
  3. Hur mycket är skattefritt på ISK?
  4. Vad blir skatten på ISK 2023?
  5. Vad är nackdelen med ISK?
  6. När ska man inte ha pengar på ISK?
  7. När lönar det sig att ha ISK?
  8. När lönar det sig inte med ISK?
  9. Hur många har en miljon på ISK?
  10. När ska man inte spara i ISK?
  11. När ska man inte ha ISK?
  12. Vad är dåligt med ISK?
  13. Kan man förlora allt på ISK?
  14. Hur mycket skatt ska du ta 2019 för Isk?
  15. Hur räknas skatt på ett Isk ut?
  16. Hur ska du skatta 2020 för Isk?
  17. Kan du överföra mellan olika Isk-konton?
  18. Hur mycket skatt ska du ta 2019 för Isk?
  19. Hur räknas skatt på ett Isk ut?
  20. Hur ska du skatta 2020 för Isk?
  21. Kan du överföra mellan olika Isk-konton?

Hur fungerar skatten på ett ISK konto?

Ett investeringssparkonto, ISK, schablonbeskattas oavsett hur värdet av kontot har utvecklats under året.

Vi rapporterar allt till Skatteverket åt dig så du slipper redovisa varje köp och varje försäljning när du ska deklarera. Mindre krångel jämfört med en vanlig aktie- och fonddepå med andra ord.

Hur räknar man ut skatt på ISK?

Med ett investeringssparkonto betalar du ingen skatt på de vinster du gör när du säljer aktier, fonder och andra tillgångar, och inte heller på räntor och utdelningar. Du kan inte heller göra avdrag i deklarationen om du gör förlust när du säljer värdepapper. Istället betalar du en schablonskatt på hela kapitalet varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntan och för 2023 är schablonskatten 0,882 %. 

Skatten på ISK baseras på en så kallad schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen. Schablonintäkten beräknas genom att ett kapitalunderlag räknas fram (läs mer nedan) som sedan multipliceras med statslåneräntan den 30 november året innan, plus ett tillägg. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25 % av kapitalunderlaget.

Hur mycket är skattefritt på ISK?

I stället för vinstskatt betalar du på ISK en årlig schablonskatt på värdet av dina tillgångar. Den bestäms utifrån statslåneräntan per den 30 november året innan. Eftersom statslåneräntan höjts kommer nu i stället skatten på ISK att höjas nästa år. Som det ser ut nu blir den nästan tre gånger så hög, från 0,38% till 0,98%. Läs mer om ISK här.

– Besvikelsen blir stor nu, eftersom man inte heller agerar när höjd statslåneränta automatiskt ökar skatten. Den årliga skatten blir nu mer än dubbelt så hög jämfört med 2022. Vi förutsätter att man likställer kapitalförsäkring med ISK när ett fribelopp väl införs. Men där har vi inte sett några signaler, säger Johanna.

Vi har beräknat skattehöjningens faktiska effekt i kronor och ören för sex olika storlekar på sparkapital:

Vad blir skatten på ISK 2023?

Den som säljer aktier eller fonder behöver normalt sett betala 30 procent av vinsten i skatt. Med ett ISK slipper du det, eftersom du istället skattar en liten procentsats varje år. Hur hög procent du får betala i skatt beror på statslåneräntan, som länge varit låg – vilket varit fördelaktigt för ISK-spararen. I år har statslåneräntan skjutit i höjden, vilket gör att ISK-skatten nästa år kommer göra detsamma. 

– Systemet med statslåneräntan skapar en märklig situation. När ekonomin går bra, räntorna går ner och börsen är uppumpad, då blir skatten på ISK väldigt låg. När det sen vänder, ekonomin går dåligt och räntorna stiger, då blir skatten på ISK högre, säger Kalle Sundin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.

Vad är nackdelen med ISK?

Investeringssparkonto infördes som en ny sparform 2012 för att underlätta för småsparare att spara i fonder och aktier. Tidigare var den vanligaste sparformen det som kallas aktiekonto, där du var tvungen att betala 30 % skatt på all vinst du gjorde vid försäljning av aktier eller fonder.

Med ett investeringssparkonto betalar du i stället en årlig schablonskatt på det totala beloppet som finns på ditt konto.

När du köper och säljer aktier via ett aktiekonto behöver du deklarera din förluster och vinster i deklarationen. Det innebär att du måste betala skatt på eventuella reavinster och när du tar ut pengar från kontot. Samtidigt, om dina aktier skulle gå i förlust, behöver du inte betala någon skatt. Istället kan du kvitta dina förluster i din deklaration. Ett aktiekonto är således mer förmånligt om du skulle redovisa en kapitalförlust på dina aktier, och ett investeringssparkonto är mer förmånligt om du skulle redovisa en kapitalvinst.

När ska man inte ha pengar på ISK?

Uttag från ISK kan göras när som helst och är i regel kostnadsfria. Det är enkelt att ta ut pengar från ett ISK.

  • Logga in på internetbanken där du har kontot (eller gå till bankkontoret).
  • Begär ett uttag från ditt ISK-konto.
  • Du betalar ingen skatt när du tar ut pengar från ett investeringssparkonto.

För att förstå varför du inte betalar skatt vid uttag från ISK måste vi förklara begreppet schablonintäkt som är centralt för investeringssparkontot.

När lönar det sig att ha ISK?

Med ett nytt ränteläge kan tips och råd som var självklara för ett par år sedan vara mindre bra idag. I denna artikel undersöker Placera hur väl investeringssparkontot står sig som det självklara valet i dagens sparklimat.

Skatten på ISK och kapitalförsäkring är 30 procent av statslåneräntan plus en procentenhet. Det är statslåneräntan den 30 november året före som gäller. Således är skatten i år 1,94 procent plus 1 procentenhet (detta kallas schablonintäkten) multiplicerat med 30 procent, alltså 2,94 × 30 %, vilket är 0,882 procent.

När lönar det sig inte med ISK?

Planerar du att sälja din verksamhet och därefter låta bolaget vila? Då finns det ett antal saker som måste beaktas – annars kan det hända att ditt bolag ur skattesynpunkt inte anses som vilande.

Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande

Har du som företagare delat upp olika verksamhetsgrenar i flera bolag? Om du säljer ett av dem, men har kvar någon del av verksamheten som tidigare legat i samma koncern som det sålda bolaget, finns det risk för att du inte kan ha ett vilande bolag.

– Anledningen är du kan anses vara verksam i betydande omfattning i ett bolag som bedriver samma eller likartad verksamhet, förklarar Pernilla Frisk.

Detta gäller även om du har flyttat över kapital till ett annat bolag och bedriver någon typ av verksamhet i det mottagande bolaget.

Hur många har en miljon på ISK?

Planerar du att sälja din verksamhet och därefter låta bolaget vila? Då finns det ett antal saker som måste beaktas – annars kan det hända att ditt bolag ur skattesynpunkt inte anses som vilande.

Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande

Har du som företagare delat upp olika verksamhetsgrenar i flera bolag? Om du säljer ett av dem, men har kvar någon del av verksamheten som tidigare legat i samma koncern som det sålda bolaget, finns det risk för att du inte kan ha ett vilande bolag.

– Anledningen är du kan anses vara verksam i betydande omfattning i ett bolag som bedriver samma eller likartad verksamhet, förklarar Pernilla Frisk.

Detta gäller även om du har flyttat över kapital till ett annat bolag och bedriver någon typ av verksamhet i det mottagande bolaget.

När ska man inte spara i ISK?

Rent matematiskt finns en enkel tumregel att gå efter. Om du placerat i tillgångar som du tror kommer ge högre avkastning än statslåneräntan plus påslaget så har du med fördel tillgångarna på ISK/KF. Det vill säga, om du tror att din portfölj kommer att avkasta mer än 2,94 procent (statslåneräntran + 1 procentenhet) så lönar det sig att ha dina värdepapper på ISK. Det gäller ju även om du investerar i aktier som ligger stilla men där utdelningen överstiger 2,94 procent.

Det gör att ISK inte lämpar sig för tillgångar och värdepapper som förväntas avkasta mindre än så, som korta räntefonder. De passar bättre att ha på en vanlig depå. Där får du dessutom kvitta vinst mot förlust i deklarationen, och sedan skatta 30 procent på det som blir kvar efter kvittning.

Till saken ska dock tilläggas att ISK ju är en bra sparform fortfarande, framför allt för dess enkelhet. Du slipper deklarationskrångel. Men den högre skatten kräver att vi tänker till allt mer kring lågrisksparande.

När ska man inte ha ISK?

Investeringssparkontot, ISK, infördes i Sverige den 1 januari 2012. Sparformen erbjöds till privatpersoner och skulle stimulera sparande i aktier och fonder. Med ett ISK sköts deklarationen automatiskt, och framför allt har skatten på investeringssparkontot varit väsentligt lägre än för en traditionell aktiedepå.

Sedan införandet av ISK har sparformen seglat upp i popularitet bland spararna. Hela hälften av alla svenskar sparar på ISK, och framför allt är det för det långsiktiga pensionssparandet.

Under ISKs tioåriga liv har flertalet förändringar gjort att beräkningsunderlaget för skattenivån ändrats. Det har resulterat i att trots att statslåneräntan inte är på en rekordnivå landar ändock ISK-skattenivån för 2023 rekordhögt.

En enkel tumregel är att ISK är bäst om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med dagens statslåneränta på 1,94% innebär detta att avkastningen behöver vara högre än 2,94%.

Alternativet är att ha sina värdepapper på ett vanligt depåkonto där skatt på 30% utgår på vinster och utdelningar samtidigt som vinster kan kvittas mot förluster. Skillnaden är att vid ett ISK tas skatten ut år efter år, oavsett om marknaden går upp eller ned, medan skatten på en depå regleras först vid försäljning. De senaste åren har detta inte påverkat ISK-sparare, men med årens rekordräntehöjningar och urusla börs får vi helt plötsligt skatta på våra innehav trots att de inte genererat någon avkastning.

Men med detta sagt är majoriteten av sparandet i ett ISK långsiktigt, och det är även så vi måste tänka när vi illustrerar kontoformens för- och nackdelar. Att börsen kommer gå både upp och ned med åren är säkert.

Räkneexemplet gör det tydligt att vid en genomsnittlig avkastning på 10% så är ISK fortfarande lönsamt under en sparperiod på 20 år med en skatt på 1%, jämfört med en fonddepå.

Detta innebär att så länge den genomsnittliga avkastningen på dina investeringar håller sig hög behöver du troligtvis inte oroa dig alltför mycket över vilken kontoform som är fortsatt lönsam för dig att använda (det är skillnad om du är en kortsiktig investerare som köper och säljer ofta, då kan du å ena sidan kvitta vinster och förluster i en fonddepå, å andra sidan kan du parera tidpunkter av dålig utveckling genom att styra om i portföljen).

Ja. Som jag nämnde ovan är en bra tumregel att årsavkastningen bör vara högre än statslåneräntan plus 1 procentenhet. Därför gör vi samma räkneexempel med en genomsnittlig årlig avkastning om 3%.

Nu är det tydligt att en skatt på 1% slår mot ISK. För den som har en genomsnittlig avkastning om 3% per år under 20 år kommer behöva betala 117.000 kronor i skatt via sitt ISK, medan en fonddepå resulterar i 113.000 kronor i skatt. Summan som du får kvar i handen är även nästan 40.000 mer i en fonddepå än i ett ISK utifrån dessa förutsättningar.

Den genomsnittliga avkastningen för Morningstar Sweden indexet de senaste 20 åren är 11%. För Morningstar Global landar samma avkastning på 9,2% i kronor. Under dessa 20 år har vi gått igenom flera kriser och börsfall. Om du investerar i aktier eller aktiefonder är det således rätt låg sannolikhet att din genomsnittliga avkastning under en längre period kommer vara så pass låg att ISK inte lönar sig (utifrån dagens skatteregler). Men självfallet kan detta visa sig vara fel vid investeringar i mer nischade branscher/länder som av någon anledning leder till betydligt lägre avkastning, eller om du investerar i lågavkastande räntefonder.

Så länge du väljer att placera rätt produkter på ditt ISK och är långsiktig bör du därmed inte oroa dig alltför mycket över den höjda skatten. Nu får vi bara hoppas att politikerna ser på kontoformen lika långsiktigt som du och jag gör med vår sparhorisont. Stabilitet och förutsägbarhet för ISK är minst lika viktigt som avkastning för en långsiktig sparare.

Vad är dåligt med ISK?

Last Updated on 19 August, 2023 by Håkan Samuelsson

ISK (investeringssparkonto) är ett sätt för investerare att spara pengar och investera i finansiella produkter. Det är ett populärt alternativ för investerare som vill undvika att betala skatt på vinster. Trots de stora fördelarna med ISK finns det några nackdelar som investerare bör vara medvetna om.

Kan man förlora allt på ISK?

none id="readability-page-1" class="page">

In addition to cookies that are strictly necessary to operate this website, we use the following types of cookies to improve your experience and our services: Functional cookies to enhance your experience (e.g. remember settings), and Performance cookies to measure the website's performance and improve your experience., and Marketing/Targeting cookies, which are set by third parties with whom we execute marketing campaigns and allow us to provide you with content relevant to you.

Hur mycket skatt ska du ta 2019 för Isk?

Skatt 2019 för ISK: 0,453%. 2019 blev skatten på ISK 0,435%. För att räkna ut din skatt för 2019 ska du alltså ta 0,00435 gånger ditt kapitalunderlag.

Hur räknas skatt på ett Isk ut?

ISK är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år. Procentsatsen är baserad på kontots värde istället för på de vinster du gör, som för ett aktie- & fondkonto. Läs mer om hur ett aktie- & fondkonto, en depå eller ett VP-konto beskattas. Hur räknas skatten på ett ISK ut?

Hur ska du skatta 2020 för Isk?

Skatt 2020 för ISK: 0,375% 2020 blev skatten på ISK 0,375%. För att räkna ut din skatt för 2020 ska du alltså ta 0,00375 gånger ditt kapitalunderlag.

Kan du överföra mellan olika Isk-konton?

Överföringar mellan dina egna ISK-konton är skattefria, både när du överför värdepapper och pengar. Detta gäller dessutom både inom den egna banken, till exempel om du har flera investeringssparkonton på samma bank, eller om du överför mellan olika banker.

Hur mycket skatt ska du ta 2019 för Isk?

  • Skatt 2019 för ISK: 0,453%. 2019 blev skatten på ISK 0,435%. För att räkna ut din skatt för 2019 ska du alltså ta 0,00435 gånger ditt kapitalunderlag.

Hur räknas skatt på ett Isk ut?

  • ISK är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år. Procentsatsen är baserad på kontots värde istället för på de vinster du gör, som för ett aktie- & fondkonto. Läs mer om hur ett aktie- & fondkonto, en depå eller ett VP-konto beskattas. Hur räknas skatten på ett ISK ut?

Hur ska du skatta 2020 för Isk?

  • Skatt 2020 för ISK: 0,375% 2020 blev skatten på ISK 0,375%. För att räkna ut din skatt för 2020 ska du alltså ta 0,00375 gånger ditt kapitalunderlag.

Kan du överföra mellan olika Isk-konton?

  • Överföringar mellan dina egna ISK-konton är skattefria, både när du överför värdepapper och pengar. Detta gäller dessutom både inom den egna banken, till exempel om du har flera investeringssparkonton på samma bank, eller om du överför mellan olika banker.