:

Får bostadsrättsföreningar del av Elstödet?

Innehållsförteckning:

  1. Får bostadsrättsföreningar del av Elstödet?
  2. Vem betalar Elstödet?
  3. Hur får man del av Elprisstödet?
  4. När kommer Elstödet betalas ut 2023?
  5. Hur mycket får jag i Elstöd 2023?
  6. Har jag rätt till Elstöd?
  7. Vilka har rätt till Elstöd 2023?
  8. När kommer pengarna för Elprisstödet?
  9. Hur vet man om man får elstöd 2023?
  10. Vad krävs för att få Elstöd?
  11. Vem får Elstöd i juni 2023?
  12. När betalas nästa Elstöd ut 2023?
  13. När kommer Elstöd 2 betalas ut?
  14. När skall Elstödet betalas ut?
  15. När kommer elstöd 2 betalas ut?

Får bostadsrättsföreningar del av Elstödet?

Under hösten 2022 beslutade regeringen att införa ett elprisstöd till de som drabbats hårdast av de höga elkostnaderna – privatpersoner och företag i elprisområde 3 och 4. Detta är alltså det första stödet som ska betalas ut.  

Den som har förbrukat el i hushållet under perioden 1 oktober 2021 – 30 september 2022 och har ett eget elnätsavtal för konsumentändamål i elområde 3 (mellersta Sverige) och 4 (södra Sverige) har rätt till ersättning. Det är den elanvändare som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 som har rätt till ersättning. 

Vem betalar Elstödet?

För att få det första elstödet måste du uppfylla tre kriterier:

  • Du ska vara en elanvändare, som köper el för eget bruk i Sverige. Det kallas att du är en ”elslutskund”, och i den gruppen ingår inte bara privatpersoner utan även exempelvis företag, föreningar och samfälligheter.
  • Du ska ett eget avtal med ett elnätsföretag för en så kallad uttagspunkt vid en viss tidpunkt, som kallas brytpunkt. Stödet kommer att gå till det personnummer, samordningsnummer eller organisationsnummer som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Vad är uttagspunkten då? Jo, uttagspunkten är anslutningen mellan din elanläggning och ditt elnätsföretag elnät.
  • Din elanläggning ska vara ansluten till elnätet i södra Sverige, i elområde SE3 eller SE4.

Det finns tre grupper som inte får något elstöd enligt den första modellen:

  • Elanvändare i de två norra elområdena SE1 och SE2 blir utan. Stödet beräknas utifrån användarens förbrukning från 1 oktober 2021 till 30 september 2022 i elområden där medelpriset var högre än ett så kallat ”nationellt referenspris” på 75 öre per kWh. Och elens medelpris var inte ”tillräckligt högt” i norra Sverige under den perioden. I SE1 och SE2 låg medelpriset på 43 respektive 46 öre per kWh. (Se fråga om nationellt referenspris.)
  • Om el ingår i din hyra kommer inga stödpengar att betalas direkt till dig. Du har ju inget eget elnätsavtal. Men din hyresvärd eller bostadsrättsförening, som får stödet, kan naturligtvis välja att dela ut pengarna till dig och dina grannar.
  • Personer på EU:s sanktionslista får inga stödpengar.

Regeringen meddelade 9 januari att det ska tas fram ytterligare ett elprisstöd. Det ska gå till hushåll i hela Sverige, alltså i alla fyra elområden. Stödet ska baseras på elförbrukning och elpris under november och december 2022.

Svenska kraftnät fick i uppdrag att utforma en modell, och den 30 januari lämnade Svenska kraftnät in en ansökan till Energimarknadsinspektionen, Ei. Den tredje februari gav Ei grönt ljus. Maximalt 10 miljarder kronor får betalas ut till den fysiska person som hade ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för den uttagspunkt där el förbrukades under november-december 2022.

Ersättningen går till hushåll där elpriset i snitt har legat över 75 öre per kWh under de två månaderna. Därmed inkluderas hushåll i hela Sverige, alltså i alla fyra elområden. Detta eftersom snittpriset låg över 75 öre per kWh i hela landet.

I förslaget finns inget tak för stora elförbrukare, något som tidigare har diskuterats.

Så här beräknas stödet för de olika elområdena:

Hur får man del av Elprisstödet?

Om du inte har fått någon utbetalning kan det bero på att du tidigare har anmält ett konto till Swedbanks kontoregister, till exempel ett lönekonto. Det kan också vara ett konto som du tidigare har anmält till Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten. Kontrollera om fått en utbetalning märkt ”elstöd” eller ”insättning” till ett sådant konto.

Att du inte fått någon utbetalning kan också bero på att elnätsföretaget inte har lämnat de uppgifter om dig som vi behöver för att betala ut elstödet. Kontrollera med elnätsföretaget vilka uppgifter de har lämnat till oss, (namn, adress, personnummer eller samordningsnummer och elförbrukning). Om något saknas måste de skicka nya uppgifter till oss.

Vi har skickat en förfrågan till dig som bor utomlands om vi inte hittat något konto att betala elstödet till. Om du inte har fått något brev kan du behöva kontakta oss.

När kommer Elstödet betalas ut 2023?

Under det senaste året har elpriserna skenat hos många svenska hushåll. Redan våren 2022 meddelade regeringen att man skulle betala ut ett elprisstöd för de med höga elräkningar – och nu i februari 2023 har det första elstödet rullats ut till det svenska folket.

Vad som kan vara bra att känna till är att regeringen har planer för två separata elstöd. Det första elstödet gick ut till elkunderna i slutet av februari 2023 – och gällde bara kunder i södra Sverige, alltså i elområde 3 och 4. Det andra elstödet har ännu inte kommit – men det ska gälla kunder i hela Sverige, alltså i elområde 1–4.

Betalning för det första elstödet skedde under ett antal bankdagar från den 20 februari och de allra flesta ska nu ha fått sina pengar på kontot.

Hur mycket får jag i Elstöd 2023?

Det är Försäkringskassan som betalar ut stödet och du behöver ha ditt konto anmält hos Swedbanks kontoregister senast den 10 maj. Det gäller oavsett vilken bank du har. Har du anmält ditt konto sedan tidigare behöver du inte anmäla det på nytt.

Har jag rätt till Elstöd?

Regeringen har nyligen fattat beslut om reglerna för elstöd till företag. Vad gäller för dig som är hyresgäst hos Vasakronan? Här hittar du information och svar på vanliga frågor.

Regeringen har fattat beslut om reglerna för elstöd till företag och från och med den 30 maj 2023 kan företag i elområde 3 och 4 söka elstöd hos Skatteverket. Sista dag för ansökan är 25 september. Stödet gäller framtida kostnader hos företag men beräknas utifrån den elförbrukning företag hade mellan den 1 oktober 2021 och den 30 september 2022.

Regelverket är komplext och för dig som är hyresgäst hos Vasakronan innebär regelverket en av två saker.

Vilka har rätt till Elstöd 2023?

  • Senast den 9 juni räknar Försäkringskassan med att alla landets hushåll har fått elstöd omgång 2. Elstöd omgång 1 som avser hushåll i mellersta och södra Sverige (elprisområde 3 och 4) har de allra flesta fått elstödet.
  • Elstödet som avser alla hushåll i Sverige för november–december 2022 omfattar cirka 5 miljoner hushåll, planeringen är att Försäkringskassan ska påbörja utbetalningarna av detta elstöd under våren 2023.
  • Elstöd till företag och organisationer (näringsidkare och juridiska personer) kommer kunna ansöka om stöd hos Skatteverket från och med den 30 maj.
  • Elstöd till elintensiva företag. Stödet träffar framför allt de företag som använder mycket el i sin produktion och därför drabbats hårt av höga elpriser. Stödet utgår från den faktiska prisökning som företaget har haft under perioden oktober–december 2022 i jämförelse med vilket elpris företaget hade i genomsnitt under 2021. Berörda företag kan ansöka om elstödet hos Energimyndigheten. För att göra det möjligt för fler företag att ansöka om stödet har regeringen beslutat om att förlänga ansökningsperioden till den 18 juni 2023.
  • Gasprisstöd till hushåll anslutna till det västsvenska gasnätet. Stödet avser perioden oktober 2021-september 2022 när gaspriserna var mycket höga. Gasprisstödet riktar sig till hushåll längs det västsvenska naturgassystemet, som är en del av det sammanlänkade europeiska gasnätet. Drygt 27 000 hushållskunder finns där, varav drygt 12 500 hushåll använder gas för uppvärmning. Stödet kommer att betalas ut i efterhand under 2023. Stödet innebär att hushållen får en ersättning på 79 öre per uppmätt kilowattimme, vilket motsvarar ersättningsnivån för elstödet i elområde 4. Det är den gaskonsument som hade rätt at ta ut gas i uttagspunkten enligt ett avtal med gasnätsföretaget den 1 februari 2023 som får stödet. Med förordningen på plats kan gasnätsföretagen börja ansöka om pengar för utbetalningar hos Energimyndigheten. Därefter kommer gasnätsföretagen börja betala ut stöden till sina kunder. Stödet innebär att hushållen får en ersättning på 79 öre per uppmätt kilowattimme. Om kunden inte har förbrukningsmätning kommer stödet beräknas utifrån den genomsnittliga förbrukningen för sådana hushåll. Det handlar i det fallet om cirka 400 kronor.

När kommer pengarna för Elprisstödet?

Stödet för perioden oktober-september började att betalas ut den 20 februari, till alla i elområde 3 och 4. Stödet betalas utan att man behöver ansöka om det. Stödet för perioden november-december 2022, som gäller alla elområden, betalas ut senast den 9 juni. Om du som står på elnätsavtalet inte redan registrerat dina kontouppgifter i Swedbanks kontoregister uppmanar Försäkringskassan, som ansvarar för utbetalning av elstödet, att det görs senast den 10 maj. Det gäller oavsett om du är kund hos Swedbank eller inte. Läs mer om utbetalning av elstöd hos Försäkringskassan 

Hur vet man om man får elstöd 2023?

Stödet för perioden oktober-september började att betalas ut den 20 februari, till alla i elområde 3 och 4. Stödet betalas utan att man behöver ansöka om det. Stödet för perioden november-december 2022, som gäller alla elområden, betalas ut senast den 9 juni. Om du som står på elnätsavtalet inte redan registrerat dina kontouppgifter i Swedbanks kontoregister uppmanar Försäkringskassan, som ansvarar för utbetalning av elstödet, att det görs senast den 10 maj. Det gäller oavsett om du är kund hos Swedbank eller inte. Läs mer om utbetalning av elstöd hos Försäkringskassan 

Vad krävs för att få Elstöd?

Förslaget innebär att elstöd går till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 3 och 4 med maxtak som inte får överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor). Storleken på elstödet upp till maxbeloppet bestäms av hur stor förbrukningen har varit under perioden oktober 2021 till september 2022, likt det tidigare förslaget. De med eluttag i elområde 4 får 0,79 kronor per förbrukad kWh under perioden och de i elområde 3 får 0,50 kronor per förbrukad kWh, likt det tidigare förslaget. Inget elstöd betalas till näringsidkare och juridiska personer som har eluttag i elområde 1 och 2 (norra Sverige). För att få elstödet ska näringsidkare och juridiska personer ha haft ett giltigt elnätsavtal i elområde 3 och 4 den 17 november 2022. Den som har tecknat avtal efter 17 novembeer 2022 får därmed inget elstöd för den eluttagspunkten. Svenska kraftnät lät även meddela att taket som ej får överstiga 2 miljoner euro avser även koncerner som kan bestå av flera juridiska personer.

Vem får Elstöd i juni 2023?

Om du inte har fått någon utbetalning kan det bero på att du tidigare har anmält ett konto till Swedbanks kontoregister, till exempel ett lönekonto. Det kan också vara ett konto som du tidigare har anmält till Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten. Kontrollera om fått en utbetalning märkt ”elstöd” eller ”insättning” till ett sådant konto.

Att du inte fått någon utbetalning kan också bero på att elnätsföretaget inte har lämnat de uppgifter om dig som vi behöver för att betala ut elstödet. Kontrollera med elnätsföretaget vilka uppgifter de har lämnat till oss, (namn, adress, personnummer eller samordningsnummer och elförbrukning). Om något saknas måste de skicka nya uppgifter till oss.

Vi har skickat en förfrågan till dig som bor utomlands om vi inte hittat något konto att betala elstödet till. Om du inte har fått något brev kan du behöva kontakta oss.

När betalas nästa Elstöd ut 2023?

Försäkringskassan planering är att utbetalningarna av elstödet ska starta i slutet av maj så att de allra flesta hushållen ska ha pengarna på kontot senast den 9 juni 2023.

För att snabbare få pengarna ska man registrera sitt konto hos Swedbank före den 10 maj om man inte redan gjort det. Har man konto hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan kommer pengarna dit.

Läs mer: Elstöd för privatpersoner i hela landet - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

När kommer Elstöd 2 betalas ut?

I januari 2023 beslutade regeringen om ett elprisstöd för hela Sverige för perioden november-december 2022. Det senaste beskedet från Försäkringskassan är att elstödet ska ha betalats ut till de flesta berörda hushåll den 9 juni 2023.

Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att, tillsammans med Svenska kraftnät, förbereda utbetalning av elstöd till privatpersoner i hela Sverige.

När betalas elprisstödet ut? Försäkringskassan har meddelat att de räknar med att de flesta hushåll i landet ska ha fått elstödet utbetalat senast den 9 juni 2023.

När skall Elstödet betalas ut?

Elprisstödet ligger på totalt 55 miljarder kronor och tillgodoser ungefär fem miljoner elkunder – privatpersoner, företag, organisationer och föreningar. Försäkringskassan sköter utbetalningarna till privatpersoner, vilka kommer att påbörjas den 20 februari. Pengarna betalas ut succesivt och de flesta ska ha fått sitt elstöd den 7 mars. Beloppet beräknas i sin tur på elförbrukningen du hade mellan oktober 2021 och september 2022.

När kommer elstöd 2 betalas ut?

Idag kom information om att utbetalningen av elstödet, grundat på förbrukningen under november och december 2022, kommer att börja utbetalas under början av juni. Stödet gäller för alla privatpersoner i Sverige och det är den som stod på elavtalet den 31 december som får pengarna. Precis som vid förra tillfället är det Försäkringskassan som ombesörjer utbetalningen.

Anmäl ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 10 maj – om du inte redan har gjort detDu som inte tidigare har anmält ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister bör göra det senast den 10 maj för att få pengarna till den 9 juni. Om du inte anmäler ett konto får du pengarna ändå, men det tar längre tid och du får dem på en utbetalningsavi.