:

Måste man betala skatt om man säljer hus utomlands?

Innehållsförteckning:

 1. Måste man betala skatt om man säljer hus utomlands?
 2. Har Sverige skatteavtal med Turkiet?
 3. Hur mycket skatt betalar man vid försäljning av hus?
 4. Hur mycket betalar man i skatt i Turkiet?
 5. Måste man deklarera fastighet utomlands?
 6. Hur deklarerar man försäljning av bostad utomlands?
 7. Får Turkiet bistånd från Sverige?
 8. Vilka länder har Sverige inte dubbelbeskattningsavtal med?
 9. Hur undviker man vinstskatt?
 10. Hur kommer man undan vinstskatt?
 11. I vilket land betalar man minst skatt?
 12. Vilket nordiskt land har lägst skatt?
 13. Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?
 14. Vad händer om man inte deklarerar försäljning?
 15. Varför får Turkiet bistånd?

Måste man betala skatt om man säljer hus utomlands?

För att få bostadsuppskov när du säljer eller köper en privatbostad i ett annat EES-land än Sverige, behöver du uppfylla samma krav och förutsättningar som när du säljer eller köper en bostad i Sverige.

Det finns bland annat krav på vilken typ av bostad du kan sälja eller köpa i Sverige för att få uppskov. Den utländska bostaden måste vara en motsvarighet till en sådan bostad. Om din sålda eller nya bostad utomlands till exempel är ett hus, behöver du kontrollera om det är jämförligt med ett svenskt småhus. En utländsk motsvarighet till en bostadsrätt är en andel i en utländsk juridisk person som är jämförlig med ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening som är en äkta bostadsrättsförening (ett privatbostadsföretag).

Om du köper en bostad i ett annat EES-land än Sverige och ansöker om uppskov, behöver du kunna visa ditt köpekontrakt och ett bosättningsintyg om Skatteverket begär det.

Har Sverige skatteavtal med Turkiet?

På regeringen.se använder vi kakor för att löpande förbättra webbplatsen. Du väljer själv om du accepterar kakor. Läs om kakor

Läs om kakor

Hur mycket skatt betalar man vid försäljning av hus?

Vinstskatt kallas även för kapitalvinstskatt eller reavinstskatt - och är en skatt du måste betala om du säljer din bostad med vinst. (Om du har sålt med förlust - går vi igenom det lite längre ned i artikeln.) Skatten ligger idag på 22 procent av vinsten - och du ska deklarera och betala skatten till Skatteverket. Vilka avdrag du får göra beror på om du sålt en bostadsrätt eller en fastighet.

Ordet reavinst - eller realisationsvinst - är ett äldre uttryck för kapitalvinst.

Försäljningen ska deklareras året efter du skrivit kontrakt. Vinstskatten ska betalas in samma år som du deklarerar. För att undvika kostnadsränta kan du göra en egen inbetalning, ävenkallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto. Oavsett om du har gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

Tänk på: Du deklarerar din fastighetsförsäljning samma inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet. Dagen för tillträde till bostaden spelar ingen roll. (Inkomstår är kalenderåret före året då deklarationen lämnas in).

Eventuell vinst vid en försäljning ska tas upp i inkomstdeklarationen tillsammans med övriga inkomster. Du behöver dock inte skatta på hela vinsten om du har sålt en privatbostad utan endast 22/30 tas upp till beskattning. Så här fungerar det:

Om vi säger att du köper en lägenhet för 2 miljoner kronor - och säljer den för 3 miljoner kronor och du inte har några andra avdrag. Då har du alltså gjort en vinst på 1 miljon kronor.

Hur mycket betalar man i skatt i Turkiet?

Skatterättslig hemvist är inte relaterat till varken ditt pass eller medborgarskap. Ni kan fortfarande vara medborgare i ett land och vara skatteskyldiga i ett annat. Med andra ord, ni betalar skatt i det land ni är bosatt i.

Exempelvis, ni flyttar från Sverige till Turkiet och öppnar ett företag här eller startar en egen verksamhet. Företaget betala skatt till den turkiska statskassan, vilket automatiskt gör dig till en turkisk skattebetalare.

Vid ansökan för uppehållstillstånd krävs att man har ett Turkiskt skattenummer. Att ansöka om ett skattenummer går snabbt och görs via internet.

För att betala skatt i Turkiet är det inte nödvändigt att öppna ett eget företag. Det kan vara ett officiellt jobb eller arbeta som egen företagare, frilansare osv. I det här fallet måste ni själva deklarera och betala skatten för yrkesverksamheten.

Måste man deklarera fastighet utomlands?

Hej!

Jag håller på att köpa en sommarbostad i Turkiet och jag undrar om jag måste deklarera och betala något till skatteverket eller annan myndighet?

Hur deklarerar man försäljning av bostad utomlands?

Reglerna om uppskov med beskattningen av kapitalvinster på privatbostäder omfattar även köp och försäljning av bostäder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). EES-området består för närvarande av de 28 EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge.

Samma krav och förutsättningar ska vara uppfyllda vid köp eller försäljning av bostad i utlandet som vid köp eller försäljning av bostad i Sverige.

Får Turkiet bistånd från Sverige?

Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.

Har du frågor eller förslag gällande våra digitala tjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Vilka länder har Sverige inte dubbelbeskattningsavtal med?

Lag (2012:638) om skatteavtal mellan Sverige och Mauritius. Gäller från och med 1 januari 2013. Lagen trädde i kraft 2012-12-31 (2012:685).

Gamla avtalet

Hur undviker man vinstskatt?

Det första du behöver räkna på är hur stor vinst du har gjort. Det gör du genom att ta försäljningspriset minus anskaffningsvärdet (för småhus ingår lagfarten i anskaffningsvärdet). Från den summan får du sedan dra mäklararvode och kostnader för renovering som skett de senaste fem åren. Summan som blir kvar är den vinst du måste skatta för.

– För vinst vid försäljning av privatbostäder gäller i dagsläget att man skattar 22 procent av vinsten. Den som vill kan dock begära uppskov med skatten, säger Arturo Arques.

Hur kommer man undan vinstskatt?

Denna smidiga kalkylator räknar ut vilken vinst eller förlust du gjort på din bostad. Den räknar även ut vilken vinstskatt du skall betala eller hur mycket skatt du skall få tillbaka vid förlust.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Nedan följer ett exempel på hur man räknar ut vinsten eller förlusten när man sålt sin bostadsrätt. Du kan byta ut siffrorna mot dina egna eller så kan du använda vår smidiga kalkylator som räknar ut allt åt dig. Under räkneexemplet länkar vi till kalkylatorn som hjälper dig att räkna.

I vilket land betalar man minst skatt?

För att få en kort förklaring till skatteparadisens uppkomst måste vi gå tillbaka till 1950-talet i Storbritannien. Många europeiska länder gjorde sitt yttersta för att bygga upp sina länder efter andra världskriget och givetvis också sina ekonomier. Storbritannien med London i centrum har historiskt alltid varit ett viktigt ekonomiskt centrum och fungerat som ett nav inom finansvärlden men började tappa mark mot USA vars ekonomi växte sig allt starkare under efterkrigstiden. Den ekonomiska situationen i Storbritannien närmade sig ett ohållbart tillstånd varpå den brittiska regeringen införde restriktioner för det brittiska pundet i syfte om att förhindra ett valutaflöde ut ur landet. De införda restriktionerna innebar att valutan förbjöds för användning för investeringar i internationella affärer. Riskerna som dessa restriktioner bar med sig blev att brittiska banker kunde förlora affärer, marknadsandelar och ekonomiskt inflytande.

Ungefär samtidigt som den brittiska regeringen införde restriktioner för pundet hade den internationella handeln börjat återhämta sig på allvar efter andra världskriget. Då pundet inte längre fick användas för internationella investeringar ersattes pundet av den amerikanska dollarn som den säkraste valutan i västvärlden vilket medförde att många länder började bygga upp valutareserver i dollar.

För att inte tappa alltför mycket i ekonomisk position inom finansvärlden var de brittiska banker tvungna att agera. En effekt av pundets restriktioner blev att de brittiska bankerna nu började placera dollar inom Europa för sina internationella affärer. Dollar som placerades i Europa för internationella affärer kom att kallas för eurodollar. Dollar som lämnade fastlandet i USA började inom kort att kallas för ”offshorevaluta” då valutan symboliskt hamnade i ett ingenmansland eftersom dollarn inte påverkades av de restriktioner som den brittiska regeringen hade infört på pundet.

Vilket nordiskt land har lägst skatt?

Avdragen SINK-skatt får överföras till ett annat land som Sverige har träffat överenskommelse med om att ta ut och föra över skatt.

Bedömningen överensstämmer i sak med den bedömning som gjordes i ett tidigare ställningstagande (Skatteverket 2007-11-20, dnr 131 695747-07/111).

Vad händer om man inte deklarerar utländsk inkomst?

Vi betalar skatt för att tillsammans skapa ett bättre samhälle. Grundtanken med skatten är att alla människor ska få samma hjälp och möjligheter.

Jämfört med andra länder betalar vi ganska mycket i skatt i Sverige. Att skatten är hög beror på att staten, kommuner och regioner i Sverige har stora ansvarsområden. Områden som utbildning, sjukvård och infrastruktur finansieras genom skatt.

Vad händer om man inte deklarerar försäljning?

Om du inte sköter bokföringen i din näringsverksamhet, kan det få till följd att det uppstår en fara för att till exempel Skatteverkets skattekontroll försvåras.

Varför får Turkiet bistånd?

De nordiska länderna visar alla starkt stöd för Turkiet och Syrien efter de fatala jordbävningar som inträffade i måndags. De fem ländernas regeringar har riktat ekonomiskt stöd till FN-organ och humanitära biståndsorganisationer samt fattat beslut om att sända specialiserade hjälparbetare. Sverige bidrar med 37 miljoner svenska kronor.

Sverige: